Турция и Европейският съюз се разбраха за мигрантите

Турция и Европейският съюз се разбраха за мигрантите

© Eric Vidal, ReutersТурция и Европейският съюз постигнаха споразумение по казуса с мигрантите, съобщи агенция Reuters. Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви, че това е "ново начало" в отношенията между ЕС и Турция.


Турция ще получи 3 млрд. евро помощ от ЕС, като парите трябва да се използват за подобряване на условията на живот на 2.2 млн. сирийски бежанци, които в момента се намират на турска територия. Основната цел е бежанците да бъдат задържани в Турция и да не тръгват към страните от Европейския съюз. Турция ще помага и в патрулирането на границите, както и в управлението на мигрантския поток.


В замяна ЕС ще ускори и процеса на преговори по приемане на Турция. Предвижда се и безвизов режим за турски граждани, който може да се въведе след година, но при изпълняване на определени условия от страна на Турция, включително затягане на контрола на източните си граници.
В споразумението е записано, че и Турция, и ЕС веднага ще започнат прилагането на мерките по отношение на мигрантите. Тези, които не се нуждаят от защита, ще бъдат връщани по-бързо в родните си държави.


Президентът на Европейския съвет Доналд Туск беше говорител на срещата. Той обяви, че нейната основна цел не е подобряване на връзките на ЕС с Турция, а намаляване на мигранския поток към Европа. Тук отбеляза, че се очаква общият брой мигранти в Европа да достигна 1.5 млн. души само за тази година.


Френският президент Франсоа Оланд обяви, че Европейският съюз ще упражнява мониторинг над Турция и ще следи дали тя изпълнява поетите ангажименти. Той допълни, че трите милиарда евро ще се изплащат на траншове само след извършена проверка за свършена работа. Оланд подчерта, че ще бъдат въведени и допълнителни мерки за проверка на мигрантите, които идват в Европа от Турция, защото сред тях са се внедрили терористи.


Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви, че "днес е исторически ден за присъединяването на Турция към Европейския съюз". Той допълни, че е постигнато съгласие всяка година да се провеждат две срещи между Турция и ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK