Зукърбърг не дарява, а ще инвестира във филантропия

Марк Зукърбърг

© Associated Press

Марк ЗукърбъргСемейство Зукърбърг, които обявиха раждането на дъщеря си и с него новата инициатива, ще инвестира в благотворителни каузи своите акции във "Фейсбук" и/или приходи от тях, но не по начина, по който това се разбра от първоначалното съобщение.


Създателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг обяви на 1 декември, че двамата със съпругата му Присила Чан планират да дарят 99% от своите акции в компанията, които в момента се оценяват на около 45 милиарда долара, "за развитие на човешкия потенциал и постигане на равенство". Това ще стане чрез нова организация, наречена Инициатива Чан Зукърбърг (Chan Zuckerberg Initiative).


Сайтът за икономически и технологични новини www.fastcompany.com съобщи, че семейството
планира да се посвети на филантропия, а не точно на благотворителност и ще финансира проекти в полза на обществото


Идеята била не просто да дарят акции, а да финансират организации и проекти, които ще развиват общественополезна дейност. Екип от експерти ще управлява инвестициите и ще определя сферите, в които нуждата е най-голяма и ефектът ще е най-значим, пише изданието като цитира уточнения от "Фейсбук" и новата инициатива.


Наблюдател коментира пред Fast Сompany, че Зукърбърг за пореден път действа авангардно, учредявайки дружество за благотворителност, които се ползват с възможност за дънъчни облекчения, но същевременно си запазва възможностите за по-голяма гъвкавост при управлението на средствата. Цитираният адвокат казва още, че не е ясно защо се прави толкова настойчиво разграничение - от инициативата са направили изрично уточнение, че е по-точно да се говори за филантропия (philanthropy) и филантропски усилия, а не за благогтворителност (charity) - след като няма правна разлика между термините. Той обяснява, че вероятно това означава, че инвестициите ще са в проекти, резултатите от които ще бъдат в обществена полза.
Chan Zuckerberg Initiative е регистрирана като LLС


(limited liability corporation - в българския вариант това е еквивалент на ООД или ЕООД).
"В САЩ дарението към дружество или фондация дава възможност за намаляване на данъците, които дължиш при поскъпването на акциите, които притежаваш", обясни за "Дневник" финансов инвеститор, който работи в САЩ. Той добави, още че "в дружество е още по-добре, защото то може да инвестира за печалба в други бизнеси стига капиталът от дарението и печалбите от инвестициите да не се теглят като дивидент, а да се инвестират "в обща полза". Така че решението очевидно е свързано с данъци и гъвкавост".


Друг експерт, занимаващ се с право в областта на нестопански проекти обяснява пред Fast Company, че според законодателството на Калифорния може да се регистрира и т.нар. нестопанско дружество (nonprofit LLC), но трябва да е притежавано от нестопанска/филантропска организация, която да отговаря на определените законови изисквания, за да бъде освободено от данъци и такси.


Още със съобщението вчера, семейство Чан Зукърбърг обявиха, че подробности ще бъдат съобщени по-късно, когато се върнат и към работните си ангажименти - Марк Зукърбърг е в отпуск по бащинство в момента.


"Мисията на Chan Zuckerberg Initiative ще бъде да финансира нестопански организации, да прави инвестиции и да участва в обсъждане на политиките по всяка кауза, която ще има позитивен ефект в областите с най-големи нужди. Всички печалби от тези инвестиции ще са за допълнителна работа по изпълнението на тази мисия", се казва в становище на "Фейсбук", цитирано от Buzzfeed.


В писмото до новородената си дъщеря, Присила Чан и Марк Зукърбърг, обявиха, че първоначалните сфери на дейност ще бъдат персонализираното образование, лечение на заболявания, свързване на хората и изграждане на силни общности.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Браво ! Инвестицията във филантропия е единствената благородна инвестиция! Адмирации и респект! Голям пич е Зукърбърг.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 3. 3 Профил на nel12482004
  nel12482004
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "YinYang":

  И кое му е бравото.

 4. 4 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 397 Неутрално  Такива като него НЕ правят подаръци.

  Те инвестират ...


 5. 5 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ще "дари" акциите на ....... фондацията на собствената си съпруга.
  Крайната цел - естествено спестяване на корпоративния данък и заобикаляне на закона.
  Както и на всички подобни "дарители" "филантропи".
  Тези не познават аритметичното действие "изваждане". Свикнали са само да прибавят.
  http://money.bg/wealth/skritata-prichina-mark-zakarbarg-da-dari-tsyaloto-si-bogatstvo.html

 6. 6 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#5] от "кв.виница":

  Глупости! Човека си е филантроп, а ние като балканци веднага почнахме да плюем, заобикалял бил закона. Аман от хейтъри!

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 7. 7 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 419 Неутрално
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "...Наблюдател коментира пред Fast Сompany, че Зукърбърг за пореден път действа авангардно, учредявайки дружество за благотворителност, които се ползват с възможност за дънъчни облекчения, но същевременно си запазва възможностите за по-голяма гъвкавост при управлението на средствата..."

  Човек може и да е и благотворител, и филантроп, и пак да печели. В бизнеса има едно хубаво нещо, че при добрата сделка и двете страни могат да печелят.
  Нещо което трудно се приема по нашите земи.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#8:"historama"]Нещо което трудно се приема по нашите земи. [/quote]
  Или тъжното по нашите земи е, че в много глави бизнесът е мръсна дума.

 10. 10 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#6] от "YinYang":

  от личен опит да ти кажа, в неговия квартал, всичките му комшии са вече филантропи. Това филантропството идва с парите...

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Опитваме се да подскажем от вчера че, след неудачните опити за резултати от филантропия на Зукърбърг той и съпругата му правят стратегическа инвестиция. Не напразно организацията е регистрирана като ЛЛС, корпорация с органичена отговорност. Зукърбърг е стратег, той вижда че ФБ остарява като формат и инвестира без данъчното натоварване в една истини им за публични (обществени) инициативи. По този начин запазват и пари, и влияние, и възможност да финансират в ефективни променящи инициативи. Браво на тях!

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#10] от "mirohero":

  Ти поне си наясно че корпоративното донорство се прави на база предполагаеми приходи/ печалба и с цел данъчни облекчения, и като инвестиция в бъдещи технологии и откривателска дейност. Благодаря ти за уместните разяснения и логиката.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#6] от "YinYang":

  Не , тук не става въпрос за заобикаляне, а за използване на закона като стратегична съставляваща. Зукърбърг си е много прав за себе си и за реализацията на идеите си във формат различен от обикновените дарения - 100- те милиона дарени през 2010 на НЙ образователен окръг и изядени в голямата си част от консултанти го разочароваха от тази форма на пасивно наблюдение.

 14. 14 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Полезно за обществото е да се самозакрие. Останалото е полезно за собствениците на компанията, но е вредно за обществото!

  Фейскошарата трябва да бъде забранена на много основания в нашата страна и изобщо. Може да се започне с това, че тя нарушава конкуренцията - от една страна има огромен пазарен дял, от друга страна пренасочва пари от едни пазари към други - например, само от реклама в страната маймунбук не може да се финансира; след това трябва да бъде забранен заради избирателната цензура, както и изискванията за лични данни; отделно споменаването в медиите представлява нерегламентирана реклама и нарушение от тези медии, и т.н., и т.н. Всяка нормална страна би забранила този сайт!

 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  След като изтрезнял се усетил каква глупост е издрънкал..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Зукърбърг може да е всякакъв в отрицателен смисъл , критиците му може да го описват както си и искат и дори и да са прави за него , но едно е ясно той е умен . Сега можем да спорим дали помагайки на обществото да се развива всъщност основната му цел не е да помогне на себе си и детето си да живеят по добре, а това може да стане само в едно проспериращо и свободно общество, защото при деградация вероятно няма да запази парите и влиянието си, но дори и да го запази няма да е кеф да си харчи парите .

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#16] от "takeshi303":

  Умен е доколкото да програмира, идеята за фейсбук е открадната от съученици и реализирана от инвестиция на друг съученик. Гледай "Социална мрежа" там е описано подробно.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално
 19. 19 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В предната статия тук по този случай когато се говореше за дарение, изразих опасение да не би да е просто местене на пари от единия джоб в другия.
  И СЕ ОКАЗАХ ПРАВ.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 20. 20 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 269 Весело

  страхотна комбинация - еврейн, китайка и дарения...

 21. 21 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Толкова негативизъм при една наистина благородна инициатива. Предполагам, че повечето хейтъри през живота си не са отделили и 5 стотинки за благотворителност и просто не могат да допуснат, че някой друг е способен на подобно нещо. Май ще се окаже прав дедо цар, че нещо в чипа ни е сбъркано.

  Чавдар Михов
 22. 22 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Характерно за богатите е че не плащат данъци. Явно и Цукито е вдъхновен от "вуйчо" си, видният филантроп Джордж Шорош.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 23. 23 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Страхотен ход. Заобикалянето на някои данъци е едно на ръка. Инвестирането в благотворителност е правилното действие, а не даренията. Както е казано по добре да научиш някого да лови риба, от колкото да му дадеш риба (перефразирам по памет).

  chavo64
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#24:"Хи-хи"]Инвестира се срещу печалба. Другото е ала-бала. [/quote]
  Печалбата не е мръсна дума Има и друго понятие ако "печалба" не ти харесва - то е възвращаемост.
  Мръсната дума е КРАЖБА!

 26. 26 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 760 Весело

  Ама някой е очаквал, че стоящите зад него ще го инструктират да ДАРЯВА ли?

  Хахаха...
  Хайде на хаирлия да е проектът, пък като им се роди братче на Макс (вероятно ще го кръстят Присила) да открият и тук някоя организацийка, че дедото одърте, а без филантропи сме за никъде.

  До коментар [#21] от "Чавдар Михов":

  Като дял от приходите си съм дала повече от него. Подозирам, че същото се отнася за мнозина пишещи тук.

  https://goo.gl/8NG90J
 27. 27 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Типично по еврейски .... извинявам се ако някой го е написал по горе вече.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#7:"idiot_idiotov"]Сорос 2.[/quote]
  А ти как предпочиташ?
  В. Златев 2, или В. Божков 2?

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#27:"Dimitar Stoyanov"]Типично по еврейски .... извинявам се ако някой го е написал по горе вече.[/quote]
  къде, къде е по-добре по съветски! Напр. с КТБ - филантропия с ДПС, ВТБ, и т.н.

 30. 30 Профил на gies
  gies
  Рейтинг: 217 Неутрално

  От тези 45 милиарда, може би 15 принадлежат на федералното и Калифорнийски правителства (когато бъдат продадени и обложени). Когато се "подарят", едновременно правиш 30% печалба и в същото време запазваш доста от плодовете които носят тези акции: контрол, престиж и покупателна способност.
  В повечето случаи обществото печели, но не всички благотворителни организации са ефективни. От друга страна е доста лесно да биеш правителствените бюрокрации по полезност.

  LLC е съдружие (partnership), а не корпорация (въпреки името). Единственото съдружие, което като цяло е с ограничена отговорност, а не само отделни съдружници или никой. В България такава форма няма.

 31. 31 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Зукърбърг за пореден път действа авангардно, учредявайки дружество за благотворителност, които се ползват с възможност за дънъчни облекчения, но същевременно си запазва възможностите за по-голяма гъвкавост при управлението на средствата."

  Човекът следва светлия пример на дЕдо Игмар и дЕдо Сорос и ще крие данъци като нарече инвестициите на Фейсбук филантропия. Браво! Like!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":

  Аре мисли преди да пишеш. ЗнаЙме к'во е печалба, пък и инвестиция. Случайно знайме к'во е и дарение.

 33. 33 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Ой вей, колко благородно от негова страна!

  Every cradle is a grave.
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#32:"Хи-хи"]ЗнаЙме к'во е печалба, пък и инвестиция. Случайно знайме к'во е и дарение. [/quote]
  това дори и да го бях прочел в чужда медия щеше да ми е ясен произхода на автора.
  А ако беше прочел заглавието, щеше да разбереш, че не става дума за "дарение".
  Чукча писател, а не читател.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#17:"venci4"]идеята за фейсбук е открадната от съученици[/quote]

  С това начало, каквото и да прави Зукъбъг, ще имам едно на ум.

 37. 37 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Прекрасно начинание и инвестиция!Браво!

  Tony
 38. 38 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#17] от "venci4":

  То пък и една идея... Аз имам много по-добри идеи, и от неговите, и от туитър и т.н., но пък засега няма кой да ги програмира!

 39. 39 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  Останало ни е от комунизма, така са ни учили комунягите и още не можем да се отучим от максимата "Щом има пари, значи е лош"

 40. 40 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "liubo...otdale4":

  +++ Да не са луди да даряват!

 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#3:"nel12482004"]И кое му е бравото.[/quote]
  Че ще раздава въдици, а не риба...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#40] от "simko4":

  ++++++++++++++

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  Както и да го въртите, щом е обявил тези акции (парите зад тях) за благотворителност, бъдете сигурни, данъчните ще го дебнат за издънка и тези пари наистина ще отидат за някаква форма на благотворителност. Между другото "благотворителност" не е нито "дарение" нито "милостиня" нито "едни пари в ръката"... Това по принципа, че "непоискано добро не е добро".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  И аз много се учудих вчера ,като прочетах,че ще даряват 99 % от акциите си.

 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  "Нобеловата награда" също е плод на дарение от Нобел, но не точно "давам едни пари на едни хора". Схемата е "давам едни пари, които да правят пари, от които да се дават пари на заслужили хора. Пак е вид дарение от Нобел, но не е директно, което пречи на фонда да се изчерпи след едно-две дарявания.
  Не ви давам пет туби вода и като свърши пак да сте жадни, а ви правя кладенец, който всяка седмица да дава по една туба вода, ама да я дава десетилетия наред.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK