Камерън спечели парламента, Лондон се включва в ударите в Сирия

Камерън спечели парламента, Лондон се включва в ударите в Сирия

© ReutersБританският премиер Дейвид Камерън спечели важна битка в парламента в Лондон като получи убедителна подкрепа от депутатите страната да се включи във въздушните удари срещу ислямистите в Сирия и Ирак.


Общо 397 от тях гласуваха за неговото предложение, а 233 - против, което означава преднина за позицията на правителството от 164 гласа. Бойните самолети заминават за района още в четвъртък, каза министърът на външните работи Филип Хамънд.


В речта си Камерън, който пристига след броени часове на двудневна визита в България, заяви, че действията със сила срещу "средновековните чудовища" от "Ислямска държава" са законни и "ще защитят сигурността на страната ни".
Лидерът на опозиционните лейбъристи Джеръми Корбин каза в словото си, че аргументите за война издишат. Но партията му е дълбоко разделена по този въпрос и това си пролича от резултатите след повече от 10 часа дебати.


Между 57 и 67 депутати лейбъристи, включително няколко от екипа на Корбин застанаха зад правителството, след като партията остави всеки да гласува по съвест.


Сред тях особено се открои говорителят на лейбъристите по външнополитическите въпроси Хилъри Бен. Двуминутното му слово бе изпратено с бурни аплодисменти от цялата Камара на общините, след като той нарече екстремистите от "Ислямска държава" фашисти, "смятащи се за нещо повече от всеки един от нас в тази зала и от всеки един от хората, които ние представляваме".


"Като партия ние винаги сме били известни с интернационализма си, а в случая сме изправени пред фашисти - и то не заради хладнокръвната им бруталността", каза той, обръщайки се към съпартийците. "Те ни презират, презират ценностите ни, толерантността и почтеността ни, демокрацията ни - начинът, по който взимаме решенията с вас тази вечер. Пре-зи-рат ни! А ние знаем за фашистите, че трябва да бъдат разгромени", добави той.


Бен припомни как мнозина от левицата са отишли в Испания да се сражават срещу Франко и как целият парламент е обявил война на Хитлер и Мусолини. "Затова смятам, че е време да си свършим работата в Сирия."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK