Инфекции са убили много от ранените след пожара в румънския клуб Colectiv

Пожарът в клуба Colectiv уби 27 души на място, а 33 други починаха в болници.

© Associated Press

Пожарът в клуба Colectiv уби 27 души на място, а 33 други починаха в болници.Много от жертвите на пожара в румънския клуб Colectiv са починали заради инфекции, прихванати в болниците, твърдят някои от лекуващите ги лекари.


Месец след трагедията тези разкрития показват бедственото положение на здравната система – в Румъния няма нито една болница, способна да лекува изгаряния по подходящ начин, отбелязва електронното издание Romania Insider.


"Много от ранените починаха преждевременно. В нашето отделение повечето загинали бяха заразени с различни бацили", твърди един от лекуващите им лекари пред журналиста Каталин Толонтан
"От колегите в други болници знам, че са били в подобна ситуация", казва хирургът, който има 17 години опит в лекуването на изгаряния и работи в специализирана болница в Букурещ. Според него повечето инфекции са се случили около пет дни след приемането на ранените.


Пожарът в клуба Colectiv уби 27 души на място, а 33 други починаха в болници, много от тях – повече от седмица след трагедията. Тя доведе до масови протести, а след нея премиерът Виктор Понта подаде оставката си.


Румънските болници нямат протоколи за третиране на хора с изгаряния, така че във всяка от тях лекарите действат по различни процедури.


Официалният процент на смъртните случаи от инфекции в болницата за изгаряния е около 10%, но в действителност той е много по-висок. Лекарите рядко вписват заразата като причина за смъртта, тъй като в такъв случай трябва да попълват допълнилни документи, обясни пред медиите ръководителят на отдела на интензивна грижа Адриан Станчулея.


Той призна, че е възможно именно инфекциите да са причина за смъртта на хората, починали седмица след пожара.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  Иначе опаковаме месото в защитена среда.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 355 Неутрално
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3306 Разстроено
 4. 4 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Погнуса ! Спомен за комунистическата оценка на човека - 2,50 - 3лв за бр

 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Трагедия.

  Днес се запали таван в стара кооперация. Опитах се да помогна преди пристигането на пожарната да изведем старец, който се намираше на горящия таван, но димът бе доста гъст и удушлив и не успяхме. Старецът изгоря, като най-вероятно се е задушил от дима преди това.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  При всички пожари е така.

  Браво на румънците, че след това свалиха комунистите от власт!

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#2] от "kardi":

  Еми става в пост съветски държави, тука да не е по добре здравеопазването. Хората умират защото не искат да ги приемат в Бърза помощ.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И аз се кръстя три пъти вече като чуя инфекция. Въпреки антибиотиците, да умреш от инфекция е много по вероятно от колкото да умреш от терористична атака. Ухапва те една конска муха близо до линфен възел на плажа и до 2 месеца си без крак, ръка зависимост от къде те е ухапала.

 9. 9 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Трагедията е неописуема - да се спасиш от пожар, за да загинеш от лошо здравеопазване...

 10. 10 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Тъжна картинка, също като у нас...
  Жалко за хората.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 492 Неутрално

  В нашите болници не е по-различно - в повечето.

 12. 12 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Чувал съм от пожарникар че почти 100% след пожар следва пневмония за участниците, заради вдишаните газове, прах, и/или др.

 13. 13 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Реално погледнато погледнато при загуба на кожа и срив на имунната система, вероятността да умрете от инфекция е най-голяма. Обаче най-важното е да има новина........

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 14. 14 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Като се замисля, че при нас може и да е по-лошо... :/

  Fail with honour then succeed by fraud
 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#6] от "Никола Георгиев":

  и вероятно никога в румъния няма да стане повече пожар? Стига глупости. А това, че хора с толкова тежки изгаряния са умрели вследствие на инфекции не е като да е новина - това си е основна причина за смъртност при тежки изгаряния.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В България или Румъния ти остава само да се молиш на Господ ако си в болница. Аз съм бил в този клуб понеже живея в Бук....усещането е направо ужасно. Още по-гадно е, че Румъния няма протокол за това какво да прави с хората с тежки изгаряния, или ги транспортира в чужбина или..умират, просто няма място тук където те да се лекуват..било то 1 или 100 човека. Още по-лошото, е че няма апаратура, която да дезинфекцира телата и кожата. Лекарите от Франция, при които загинаха двама, казаха че пациентите са пристигнали от Букурещ и вече са имали трайно устоичиви бактерии в телата си и дихателните органи...неизличимо. Всъщност повечето хора, които умряха, умряха от цианида, а не от изгаряния. Много голямо количество цианид се е отделило от тавана и други материали в клуба, а цианида е..отрова. Също се оказа, че стълба, който се е запалил пръв е бил облицован с някакъв антизапалим материал...е щом този материал се е запалил от него се е отделило най-много цианид. Правеха един експеримент и като се запали пушека е адски...за 2-3 минути и с теб е свършено. Жалко, умряха 60 млади хора защото всички си вършат работата наполовина...

 17. 17 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Под всички тук визирам кметството, пожарна...до някаква степен и бърза помощ. Първо- този клуб има разрешение за 80 човека, в нощта на трагедията бяха около 400. Има само един вход и един изход...за 400 човека. Сградата не е имала разрешително от пожарната да работи, но въпреки това..всичко си е работило. Фирмата, която е предоставила пиротехниката, причинила трагедията ги е внесла от България без даже да преведе инструктажа на румънски.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Боже,това е ужасно!Да оживееш след пожар,за да те убият в болницата с инфекция.Преди 2 дена четах,че в българските болници от вътрешноболнични инфекции умират 2000 човека.

 19. 19 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Разстроено

  При пожар в сграда най-опасен е димът от запален дунапрен,съдържа цианид,умира се за половин минута.

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Егати ужаса, и това в 21 век.
  А при нас, знае ли някой как е.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Любопитно

  В България има стотици болнични стаи постлани с балатум.Всеки ден хлорират отгоре, но никой не знае какво се въди под балатума.

 22. 22 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Гневно

  Спрете се с тия минуси, че ми става неудобно, това което ви казвам е вярно. Преди десетина години лежах в хирургията и точно това ми направи впечатление.Навсякъде кървища, урина и фекалии, а те с балатум.

 23. 23 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Весело

  Не на мен тия минуси а на Министър Москов, че не дава пари за плочки.

 24. 24 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Разстроено

  До коментар [#20] от "Jessika":

  21,22 и 23 е отговор на твоето 20.

 25. 25 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Весело

  Жена ми е Епидемиолог а дъщеря ми е Психиатър, според комшийката аз съм много добър майстор, разбирам почти от всичко, дори и от музика.Тук таме подочувам по нещо и ви го казвам, а вие ми шибате минуси, просто не е честно.

 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  При изгаряния се умира от инфекции. Затова болниците трябва да имат стандарти и да ги спазват. За да е сравнима грижата трябва стандартите да са национални и европейски и, който не ги спазва - бой по манерките. И това на ниво лекари, сестри, санитари - трябва строго да се следи.
  Иначе, грижите за изгорените са толкова сложни и специализирани, че трябва да има центрове, където да се концентрират средства и специалисти, за да го правят на ниво. И така ще има умрели от инфекции, но ще бъдат единици.


  До коментар [#25] от "batgosho":

  Не знам кой ви праска минуси, но в случая говорите правилно. Жалко, че мога да ви подкрепя само с по един плюс на мнение.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#26] от "PavelCZ":

  Благодаря за подкрепата,снощи ме атакуваха с минуси като че ли съм ги напсувал на майка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK