Прокуратурата е в ръцете на чудовища, твърди разследване на Алексей Навални

Прокуратурата е в ръцете на чудовища, твърди разследване на Алексей Навални


Семейството на Главния прокурор на Русия Юрий Чайка от години има "бизнес" със забележителни особености – използване на прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната.


Това твърди неправителственият руски Фонд за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални след разследване, продължило 18 месеца. То бе представено тази седмица и съдържа смразяващи свидетелства, които дни наред посочените лица не успяват да опровергаят и само говорят, че това е клевета, "платена с много, много пари".


Разследването е основано единствено на публични източници и в това е проблемът, казват авторите – както в прокуратурата, така и в Следствения комитет на Русия и Федералната служба за сигурност много от фактите са добре известни, всички знаят и си мълчат.
Невъзможно е да се допусне, че политическото ръководство на страната, включително президентът Владимир Путин, да не са забелязали всичко това, казва екипът на ФБК.


И не става дума за разкошните вили на генерали и синовете им, а за стабилността на правохранителната ни система като цяло, допълват разследващите.


В заключителната част на разследването се казва:


"Получава се, че на върха на прокурорската пирамида стоят истински чудовища, извършили по-опасни престъпления, отколкото 90% от хората, лежащи сега по затворите на Русия. Това са хора, затънали в корупция в пъти повече от цялото общество. (...)


Можем ли днес сериозно да обвиняваме лекари, взимащи пари от пациентите си, и да изискваме да прекратят тази практика, когато главният надзирател за спазването на закона се е замесил с кражби и бандитизъм от такъв мащаб, че в началото на човек направо му е трудно да повярва, че е истина. Когато авторите на най-зрелищното масово убийство в Русия от последните години правят пари заедно с ръководството на прокуратурата, всеки катаджия, взимащ рушвет, прилича на пример за подражание. (...)


"Единствената функция на тази система е да служи на интересите на корумпирани чиновници. Това е голяма и сложна работа – да прикриваш "своите" и да наказваш "другите". Да започваш наказателни дела срещу враговете си и да прекратяваш тези срещу приятелите ти. Тази система изобщо не се занимава с нас, обикновените хора. В най-добрия случай ние сме досадна пречка в правенето на пари с всички достъпни средства.


Това е провал на държавата. Имаме си власт, станала не просто вредна и скъпо струваща надстройка, а съсредоточие на най-аморалното и безсъвестното."


"Дневник" ще представи в следващите дни част от разследването и реакцията на засегнатите от него страни.


Ето само част от представените от ФБК факти:


- Артьом Чайка, синът на Главния прокурор, заедно с бивша съпруга на заместник на Главния прокурор, инвестира десетки милиони евро (поне 25-29 млн.) в хотел на Халкидики и вили в Гърция.


- Партньорът е Олга Лопатина, за която ФБК смята, че е разиграла със съпруга си фиктивен развод, за да прикрият имущество от декларирането му пред данъчните в Русия.


- Олга Лопатина е бизнес партньор в компании за захар с жените на главатарите на Бандата на Цапков – организирана престъпна група, тероризирала район в Южна Русия в продължение на 20 години с десетки убийства и стотици изнасилвания. Бандата бе разбита, чак когато нейни членове избиха през 2010 г. цяло семейство, включително 3 деца и бебе и изгориха телата им.


- Партньор на Лопатина е и съпругата на висш служител в Прокуратурата, покровителствал и прикривал в дома си оръжието и членовете на магистрална банда, виновна за 14 убийства


- Артьом Чайка е с право на пребиваване в Швейцария, където има къща за милиони франкове, но се прикрива зад фиктивен адрес и швейцарски консултант, помагал на Сергей Михайлов, главатар на прочутата през 90-те години Солнцевска престъпна групировка в Москва. В началото големият син на главния прокурор поверява управлението на средствата си на сина на икономическия директор на цялата руска прокуратура. По-късно Артьом Чайка регистрира собствена правна кантора в Швейцария заедно с брат си Игор.


- Първия си милион Артьом прави, когато е на 23 години, превземайки с помощта на връзките и позицията на баща си в района на Иркутск стратегическо държавно предприятие за корабоплаване по река Лена и Северния ледовит океан, което разграбва. Историята е свързана със загадъчно убийство, което не е разследвано.


- Схемата се повтаря и на други места в Русия като с правомощията на Юрий Чайка и негови довереници в прокуратурата се блокира с проверки дейността на избраното държавно предприятие, сплашват се и се отстраняват конкурентите и фирма на Артьом Чайка печели контрола на безценица. В замяна чиновниците получават имунитет от преследване и издигане в кариерата.


- Милиардер в рубли е и Игор Чайка, малкият син на Главния прокурор. От 25-годишна възраст той редовно печели държавни поръчки в цялата страна и с брат си Артьом контролира хиляди хектари земя, пясъчни и солни кариери, заводи за бетон и строителни материали.


Съгласно Конституцията на Русия и Закона за прокуратурата единствено президентът и самият Главен прокурор могат да започнат процедура за смяната на главния обвинител на страната. Това, казва Алексей Навални, означава, че "Владимир Путин вече носи персонална отговорност за всеки ден, в който този човек пребивава на поста Главен прокурор".


* * *


Руските медии, следящи ефекта от разследванет но на ФБК, обърнаха внимание, че в четвъртък по време на годишното обръщение на Путин пред Федералното събрание на Русия в момента, когато той заговори за корупцията и че чиновниците трябва да декларират всичко, включително собственост зад граница, камерите на държавната телевизия се фиксираха върху Главния прокурор Юрий Чайка.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK