В България се дават пари за проруска пропаганда, каза номинираният за посланик на САЩ

В България се дават пари за проруска пропаганда, каза номинираният за посланик на САЩ

© foreign.senate.govСред водещите ми приоритети като посланик ще бъде активно да обяснявам на различни групи в цяла България, особено на младите хора и на такива, които нямат традиционни връзки с Америка, колко е важно, че имаме общи ценности и цели като съюзници в НАТО и евро-атлантическата общност.


Добрата новина е, че България е член на НАТО и ЕС, но има и непрекъснато "биене на тъпани", че българите никога няма да бъдат приети добре там, че трябва да се откажат от западния проект и да се върнат към "естетственото си място". Това се разпространява от местни медии и различни групи, получаващи пари, за да го правят. Мисля, че като работим с нашите естествени приятели, които са мнозинството от българите и от депутатите, с екипа си ще имаме предвид този въпрос и трябва да намерим ресурси за реагиране по такива случаи."


Това заявява Ерик Рубин, номиниран за нов посланик на САЩ в София в изказването си пред Сенатската комисия по външна политика, която трябва да одобри кандидатурата му.
Така той отговори на сенатор Джийн Шахийн от Ню Хемпшир, която сподели, че не е разговаряла с българи, но при нейни срещи с хора от Източна Европа ставало дума за руското влияние, пропагандата и финансирането ѝ от Москва в района. Затова тя попита дали в България това предизвиква тревога и какво би могъл да направи Рубин като посланик в София.


Във встъпителното си изказване той каза още: "Потенциалът на България е в способността ѝ да превъзможне едно минало, свързвано с корупция и престъпност. Върховенството на закона засяга всеки един елемент от усилията, които споделяме с тази страна, където корупцията все още е масово срещана."


Рубин споделя, че за пръв път е посетил България през 1991г. за подготовката на първия диалог по въпросите на сигурността и размяната на посещения между военните след края на студената война.


"Онези дни бяха трудни, но българите поеха към едно бъдеще на европейска интеграция и членство в НАТО. За изминалите години те постигнаха много – днес България е стабилен член на НАТО, разположен на стратегическо място в югоизточния край на ЕС. Но има много неща, които можем и би трябвало да свършим заедно", казва бъдещият посланик в София.


Той припомни, че през януари държавният секретар на САЩ Джон Кери е обявил при визитата си в България създаването на 4 съвместни работни групи – за национална сигурност и отбрана, енергийна сигурност, образование и връзки между хората и за върховенство на закона. Те бяха толкова добре приети, че неотдавна добавихме пета – за борба с тероризма, която имаше първо заседание миналата седмица, добавя Рубин.


След като изтъква още веднъж колко сериозен атлантически партньор е България – въпреки че е една от най-бедните в алианса – дипломатът добавя, че страната ни е член на коалицията срещу "Ислямска държава" и заради разположението си играе важна роля за спиране потока от чуждестранни терористи между Близкия изток и Западна Европа.


Сенаторът от Ню Йорк Терънс Мърфи повдигна по време на изслушванията въпрос дали бъдещият посланик има доверие на качеството и количеството информация, която европейските агенции въвеждат в системите за обмяна на данни. Сътрудничеството с България за споделяне на информация по въпросите на сигурността е изключително добро и сред приоритетите ми като посланик ще бъде да гарантирам, че това ще продължи и в случай, че тя получи безвизов режим със САЩ, каза Рубин.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK