Литвиненко е убит заради разследване на връзки между Путин и мафията, твърди филм на ZDF


Бившият служител на руското контразузнаване Александър Литвиненко е бил убит през 2006 г. заради разследване за връзките между президента Владимир Путин и лидерите на Тамбовската организирана престъпна група Генадий Петров и Владимир Кумарин.
Отровеният с радиоактивен полоний Литвиненко е правел това разследване за службите на Великобритания и Испания.


Това се твърди в документален филм на германската теревизия ZDF, излъчен в сряда вечерта.


Авторите показват не само уникални кадри от болничната стая на агонизиращият Литвиненко в Лондон, но и първото интервю на следователя Хосе Гринда. Той е автор на обвинението по прочуто дело за руската мафия в Испания, което неотдавна бе предадено на съда.


Създателите на филма са посетили в Санкт Петербург местата, където през 90-те години е действала може би най-многобройната престъпна групировка в Русия, наброяваща до 500 активни членове. Сред тях е и вилната зона, където Путин и мнозина от хората във върховете на днешна Русия тогава са съжителствали с лидерите на Тамбовската група.


В документите от испанското разследване, цитирани от московското издание The New Times, се казва, че Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин дължи поста си на връзките с мафията.


Издигането му в кариерата е ставало с подкрепата на Генадий Петров, който освен че е бил в ръководството на Тамбовската групировка, е оглавявал група за машинации с имоти в Испания.


В подслушан разговор от лятото на 2007г. един от сътрудниците на Петров му казва, че се е получило точно както са планирали, че Бастрикин иска да отпразнува назначаването си като покани тесен кръг хора и пита Петров кой конкретно има заслуга за това, за да го включи сред гостите.


Документите по испанското дело заемат над 400 страници в превод на руски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK