Русия изгуби военен спътник, подготвян 15 години


Руски спътник с двойно предназначение, изстрелян на 5 декември, ще изгори в горните слоеве на атмосферата на 8 декември, съобщи "Интерфакс", позовавайки се на данни, въведени от Пентагона в американската Система за контрол на космическото пространство.
Москва не е потвърдила още загубата на "Канопус-СТ", макар няколко руски медии да съобщават за инцидента в руската военна космическа програма.


Спътникът за дистанционно сондиране на Земята е в аварийно състояние, но в руското министерство на отбраната не коментират нищо по случая. Държавната РИА "Новости" съобщи, че от два апарата с военно предназначение действа само един.


Според американските данни "Канопус-СТ" трябва да падне някъде в Сибир, южно от устието на река Енисей, като вероятно всичко ще изгори в атмосферата.


В. "Комерсант" цитира свои източници, според които междуведомствената комисия за разследване на ситуацията е стигнала до извода, че спътникът е изгубен.


Засега е известно, че ракетата е работила нормално, но, изглежда, апаратът не се е отделил от двигателния си агрегат и не е достигнал планираната орбита. Това е вторият старт за ракетата "Союз-2.1в", а стартът е от полигона "Плесецк-5" със спътниците, носещи официално номера "Космос-2511" и "Космос-2512".


Вторият спътник за тестване на системи на противоракетната и противовъздушната отбрана е на орбита и работи нормално.


На "Канопус-СТ" са се възлагали големи надежди заради уредите за разузнаване в океана и откриването на подводници, движещи се под водата, твърди "Комерсант". Спътникът е бил разработван в продължение на близо 15 години, трябваше да бъде изведен през 2011 г. и се очакваше да работи поне 5 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK