България е сред шестте най-засегнати в света от бедствия през 2014 г., сочи доклад

България е сред шестте най-засегнати в света от бедствия през 2014 г., сочи доклад

© Министерство на отбранатаТри балкански държави, засегнати от най-тежките от 120 години насам наводнения, са сред шестте най-пострадали от крайности във времето през миналата година.


Сред тях е и България, заемаща шесто място в света, заради наводнения и градушки, отнели живота на 31 души и нанесли тежки щети на реколтата и туризма. Другите две страни са Сърбия под №1 и Босна и Херцеговина под №3 в класацията.


Година по-рано България е била на 77-о място, лидерът Сърбия – на 93-о, а Босна и Херцеговина – на 89-о.
Заключенията са на международна група за изследване ефекта от промените в климата в периода 1995 - 2014 година, предвождана от организацията Germanwatch.


В челната десетка са още Афганистан (2), Филипините (4), Пакистан (5), Непал (7), Бурунди (8), Боливия (9) и Индия (10).


"При затоплящ се климат хората трябва да свиват тенденцията на внезапни и проливни валежи", казва Зьонке Крефт, един от авторите на Global Climate Risk Index. Той допълва, че през миналата година балканските страни са получили помощ от Фонда за солидарност на ЕС, който може да стане прототип на подобен световен фонд, ако тази седмица има сделка на конференцията на ООН за климата в Париж.


Основните данни, използвани за Индекса на глобалните климатични рискове, идват от застрахователния гигант Munich RE. Според тях наводненията в Сърбия от май 2014 г. са нанесли щети за над 2 милиарда долара, а в Босна и Херцеговина са били евакуирани заради порои и свлачища повече от 90 000 души.


Освен наводненията в Източна България от юни 2014 г., авторите отбелязват и градушката в София от 8 юли миналата година. Като цяло, щетите за България от природни бедствия, изчислени в покупателна способност на населението (РРР), наближават 2.4 милиарда долара. Авторите обясняват, че използват този показател, защото той демонстрира не абсолютен размер на щетата, а сравним икономически ефект – с 1 долар, изгубен заради бедствие, фермер в Индия, например, би могъл да си купи доста повече неща, отколкото един американец, изгубил същата сума.


За целия анализиран период 1995-2014 г. най-пострадалите държави са Хондурас, Мянмна и Хаити. В тазгодишното 11-то издание на Climate Risk Index авторите отбелязват, че данните не претендират да са опит за изчерпателна класация за застрашеност от климатичните промени, а че са предупреждение, че определени райони може да зачестят екстремни и внепазпи прояви на времето.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5323 Неутрално

  Дядо Божи само ни предупреждава и ни напомня за себе си. Това е природата, не можем срещу нея да се борим.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Когато природните бедствия се съчетават с човешката глупост (неподдържани язовири, незаконна сеч, незаконно строителство и др.), става и непоправимото!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#1] от "Peni Nikol":
  Това е природата, не можем срещу нея да се борим.
  ..............
  Така ли?
  Холандия лежи под морксото ниво, хората се борят векове наред срещу стихията и побеждават ежечасно.
  Но истинското бедствие е манталитета на "две скръстени ръце и наведена глава", това ако имаш, враг не ту трябва.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 233 Весело

  И тези бедствия да не се наричат ''политически елит''?

 5. 5 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Бедствията у нас са много- подкупни политици, некомпетентни управляващи, мързелив народ...

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Пропуснато е да се подчертае, че освен затоплистите виновни са и четирите годишни времена и картинката изглежда напълно позната!

 7. 7 Профил на prelibiton
  prelibiton
  Рейтинг: 233 Неутрално

  petarka,дайде работещ линк

 8. 8 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "България е сред шестте най-засегнати в света от бедствия през 2014 г."
  Основното ни бедствие се нарича ГРОБ.
  Начело с КАПО ДИ ТУТИ КАПИ.

 9. 9 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#2:"Hamilton F1"]Когато природните бедствия се съчетават с човешката глупост (неподдържани язовири, незаконна сеч, незаконно строителство и др.), става и непоправимото![/quote]
  ++++
  Най- голямото бедствие за нас е безхаберието в държавата ни. От години при всяко наводнение лъсва, че не се поддържат съответните съоръжения, изоставени са от десетилетия.

 10. 10 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]При затоплящ се климат хората трябва да свиват тенденцията на внезапни и проливни валежи[/quote]

  Малко ми е трудничко да разбера горния пасаж. Може би "да свикват с тенденцията за..."

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 11. 11 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Нашите бедствия са ГЕРБ, ДПС, БСП, Атака и други такива.

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#1] от "Peni Nikol":

  Каква природа? малоумие, безхаберност и корупция. Туй ако е природа...

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "СДС":

  Така ли?! Холандците отблъскват морето, за да имат повече суша, обработваеми площи и т.н., други обезводняват блатисти местности по същата причина, трети изсичат горите, пак по същата причина - повече земя за обработване, за строителство и т.н. и т.н. И резултата от всичките тези дейности сега ги виждаме! Някои хора много ги бива да се месят на природата, без да проумяват взаимовръзката между всички процеси и явления и да наричат тази намеса "борба"! Борба срещу какво? Срещу онова, което ни е създало ли? Гениално!

 14. 14 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Холандците са най-арогантни в отношението към тяхната природа... заради алчност... дано не им дойде някоя по-висока вълна, че 30 % от сушата отиде... ако съм там спешно бих търсил начин да се изнеса...

 15. 15 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Весело

  Ето още едно приложение на "Божа работа".
  Ама то се използва за какво ли не.
  Ширеща се корупция - божа работа.
  Бандити на свобода - божа работа.
  Падащи дървета убийци - божа работа.
  Наводнения поради обезлесяване - божа работа.
  Посредственост в болниците - божа работа.
  Лошо образование - божа работа.

 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#13] от "cristo_n":
  Борба срещу какво? Срещу онова, което ни е създало ли? Гениално!
  .............
  Повтаряш думите ми, но добавяш нещо от учебника по "История на комунизма". Ти не разбра ли, че Дарвин и неговата скалъпена теория е псевдонаучен комикс за хора, които имат опростено разбиране за света. Ето, това е така и така, толкоз. Който мисли иначе - на курорт в Бобов дол, Белене..., да?
  "Кое" те е създало,питаш, гений? Това в цитат от "Капитала" ли си го чел, в "Ръковдство на агит-комисаря"? Може ли нещо неодухотворено, да създаде одухотворено? Не "кое", а вероятно "кой".
  Уèните и до днес нямат ясен и еднозначен отговор по този въпрос. Еднозначен, в смисъл, обяснявам за хора като теб, на безспорно доказуем. Но много физици, странно защо, стават християни на дърти години...!
  Природата е само обкръжение, нищо повече. Повтарящи се процеси. Природата често пречи на Човека, на неговото съществуване. Той, Човека, вероятно има само малка обща част с нея, Природата, затова и са некомпатибилни - Човекът руши и нагажда според нуждите си Природата, тя от совя страна е нему враждебна. Човекът не е пригоден за Природата, няма нито козина, нито голяма сила. Обитатетлите на пещери, говоря за животинските представители, и до днес си имат козина, но човекът сякаш няма. Тя не е опадала с времето, както на теб са ти обяснили, понеже е излишна. Веждите защо не ти опадат, космите по краката, защо не ти опадат, а трябва да ги бръснеш, нали Човекът носи дрехи от времето, когато и огънят се е научил да използва? И тн., дълга тема, под друга статия ще поговорим, сега и тук не му е мястото.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Ами нашите управници сега да вземат този доклад и с него да отидат в ЕК и да поискат релевантни на понесените щети помощи от Фонда за подпомагане при бедствия (полученото досега е доста неадекватно). Пък после да си запретнат ръкавите и с получените пари да постегнат инфраструктурата, чието плачевно състояние ни убива повече, отколкото природните бедствия сами по себе си.

 18. 18 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Милиционери във властта са си истинско бедствие. По-опасно и от мароканските скакалци. Но не се отличават от събратята си комунисти. Като цяло България не е била във бедствие само 4 от последните 26 години

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 19. 19 Профил на svilstar
  svilstar
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да - политически бедствия. И не само през 2014, а от много преди това.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Много неприятна статистика.

 21. 21 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#2:"Hamilton F1"]Когато природните бедствия се съчетават с човешката глупост (неподдържани язовири, незаконна сеч, незаконно строителство и др.), става и непоправимото! [/quote]
  Като се включи и "климатичната" война, когато някой си "играе" на господ нещата стават такива, че си казваме дано нас и този път да ни "подмине", но понякога няма как да ни се размине?!!!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  То и хората помогнаха немалко.

 23. 23 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Коя министърка беше написала, че глобалното затопляне било от полза за БГ туризма, защото се удължавал туристическия сезон? Преди седмица го писа Дневник.

 24. 24 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 651 Любопитно

  Мянмна???
  Да не е Мианмар (бившата Бирма/Бурма)?!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Когато има щета следствие на неподдържана стена на язовир с незнаен собственик вече нема значение от покупателната способност и колко дъжд се е извалял.
  В скоро време щетите ще са нищожни щото нема да има на кого и какво да се разрушава...

 26. 26 Профил на Islan Gavrilov
  Islan Gavrilov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "soldierism":
  а замислял ли си се зашто са такижа?

 27. 27 Профил на Islan Gavrilov
  Islan Gavrilov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  аз мисляа че не "Peni Nikol":

  ами акони казжа че края на света наближава

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK