Чудеса от новините: Как Ванга-манията се срещна с Рупърт Мърдок

Чудеса от новините: Как Ванга-манията се срещна с Рупърт Мърдок

© the sunДва от най-популярните западни таблоиди - "Ню Йорк пост" и лондонският "Сън" отделиха обширна статия на... Баба Ванга - "Балканският Нострадамус" и "нещо като свръхестествена светица".


Защо и как точно сега този сюжет попада на страниците им? Едва ли е подшушнат на журналист при посещението на премиера Дейвид Камерън в България.


Следите в интернет водят към турски блог, позоваващ се на филм за Ванга по телевизия НТВ в Русия, където "пророчицата" е несравнимо по-популярна дори спрямо България.
Статиите са публикувани практически в един и същи вид, появил се в турския блог на... 14 май 2015 г. Шествието на този текст тръгва от другия край на света, където Марни О'Нийл я преписва за интернет изданието news.com.au в далечна Австралия.


Проблемът е, че то е част от медийната империя на магната Рупърт Мърдок. Понеже в нея са таблоиди с милионни тиражи като "Ню Йорк пост" и "Сън", историята е препечатана от тях и експлодира в едва ли не световна новина. За да не изостанат назад, и конкурентите им от "Мирър" се качват на този влак. Историята продължава да се разпространява в интернет на различни езици.


Заглавията са характерни: "Дали сляпата българска пророчица Баба Ванга е прозряла "Ислямска държава"? Прогнозите ѝ за бъдещето са смразяващи".


Въпросните прогнози, подредени в хронология, са ефектни като нискобюджетен катастрофичен холивудски трилър и на места са съпроводени с коментар от журналистите "макар да не е ясно какво точно означава това".


Ето какво научиха читателите на западните таблоиди за събитията до края на века:


2016 – мюсюлманите завладяват Европа, която престава да съществува в сегашния ѝ вид; кампанията на унищожение трае години, прогонва населението и континентът остава почти пуст


2023 – орбитата на Земята се променя


2025 – населението на Европа достига почти до нулата


2043 – приключва превръщането на Европа в халифат; Рим е неговата столица; световната икономика процъфтява под мюсюлманското владичество


2066 – Америка за пръв път използва ново оръжие за промяна на климата в опит да си върне Рим и да върне християнството


2076 – комунизмът се завръща в Европа и останалия свят


2084 – природата се преражда.


Реакциите на този текст (който е доста по-дълъг) навсякъде са иронични – от турския блог до "Сън". "Да разбирам, че тази българка си говори директно с Аллах, така ли?", пита един. "Боже, колко много глупости – като е такава пророчица, защо не е предвидила изобретения като мобилните телефони?" или "Какво е средното IQ на четящите това? Всяко достатъчно разумно дете на 12 години ще се спука от смях на тази статия".


Но има и такива, които коментират, че таблоидите на Запада в момента заливат читателите си с плашещи и ужасяващи истории за ислямистите. Това ги превръща в опасност, много по-голяма, отколкото са в действителност, и може да подейства като оправдания за всякакви действия в Близкия изток.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK