Миньорите в Донбас са контролирани от сепаратисти, но получават парите си от Киев

Миньорите в Донбас са контролирани от сепаратисти, но получават парите си от Киев

© Associated PressБоевете в Източна Украйна може и да стихват, но едно нещо в контролирания от сепаратистите миньорски град Макеевка не се е променило: тесните икономически връзки с Киев, пише "Уолстрийт джърнъл".


18 работници на една от най-големите въгледобивни мини в града са загинали в боеве на страната на подкрепяните от Русия сепаратисти. И въпреки че отцепниците успяха да си създадат нещо като квази държава, те все още се нуждаят от Украйна, която да изкупува въглищата им, да ги снабдява с каски и оборудване за безопасни условия на работа, както и да превежда заплатите им чрез банковата си система. Управителят на мината  - 55-годишният Юри Поповкин - обяснява, че ситуацията е изключително нестабилна и хората имат нужда от повече сигурност.


Минната дейност е сърцето на Донецк и Луганск, но служителите мизерстват още преди началото на конфликта. Засега Русия не показва никакво намерение да анексира тези територии. Което принуждава източните райони да разчитат най-вече на някогашните си връзки с украинските фабрики и пристанища, за да продават продукцията си.
След като сепаратистите спряха доставките, премиерът Арсений Яценюк заяви, че Украйна не разполага с достатъчно запаси от въглища, за да изкара зимата

© Reuters

След като сепаратистите спряха доставките, премиерът Арсений Яценюк заяви, че Украйна не разполага с достатъчно запаси от въглища, за да изкара зимата


Киев наложи ембарго над някои доставки с мотива, че не иска да финансира сепаратистите. Въпреки това благодарение на на въглищата от източните райони електроцентралите и стоманените пещи могат да работят. Те генерират голяма част от приходите на страната в чужда валута.


Наскоро зависимостта на Киев от въглища от източните райони отново се превърна в гореща тема, след като сепаратистите спряха доставките с мотивите, че не получават плащанията навреме. Този ход постави под напрежение както правителството, така и рудниците.


85 или над половината от всички мини в страната вече не се контролират от Киев, сочат данни на енергийното министерство. След като сепаратистите спряха доставките, премиерът Арсений Яценюк заяви, че Украйна не разполага с достатъчно запаси от въглища, за да изкара зимата. Енергийният министър заяви, че няма опасност от режим на тока и че работи за диверсифициране на доставките.


В мината в Макеевка усложненията, породени от разделението, се усещат остро. Компанията, която управлява рудника, е регистрирана в Украйна. Това й позволява да получава плащания за доставките и да изпълнява банкови операции. Заради дълг към електроцентрала обаче съдът замразява сметките на фирмата, заради което заплатите за октомври са изплатени със закъснение. Тъй като украинските банки не работят в Донбас, миньорите трябва да миньорите трябва да пътуват до територии, контролирани от правителството в Киев, за да изтеглят от банкомат парите си.


В документите въглищата на Макеевка са описани като украински, за да се избегнат правните усложнения, т.е. непризнаването на сепаратистките републики не е такъв проблем.

© Associated Press

В документите въглищата на Макеевка са описани като украински, за да се избегнат правните усложнения, т.е. непризнаването на сепаратистките републики не е такъв проблем.


Това обаче не означава че Поповкин или неговите служители мечтаят градът им отново да бъде управляван от прозападното правителство. "Ние просто искаме пари и сигурност", обяснява началникът на смяната Дмитрий Комаров.


Години наред миньорите са разчитали на началниците си да лавират между политичесите фракции, за да им осигурят сигурна, макар и ниско платена работа. Районът е основен източник на въглища и метали за Съветския съюз, но в началото на 90-те се превръща в бойно поле, след като различни престъпни групировки се борят помежду си за контрол над доставките на въглища.


Киев наливаше милиарди в субсидии за мините – отчасти за да предотврати социални бунтове, но огромна част от тези пари са били присвоени, а условията за безопасен труд изобщо не се спазват, разказват работниците.


Заради боевете през 2014 г.мината затваря принудително за месец. Много от служителите й бягат в Русия, но около 200 от общо 5000 работници се включват в редиците на сепаратистите. В момента в мината работят около 4000 души, а производството се доближава до нивата отпреди конфликта, обяснява Поповкин.


Минната дейност е сърцето на Донецк и Луганск, но служителите мизерстват още преди началото на конфликта.

© Associated Press

Минната дейност е сърцето на Донецк и Луганск, но служителите мизерстват още преди началото на конфликта.


Продажбите на въглища се координират от Дмитри Автономов, 29-годишният наследник на цяла минна династия, който се движи из града с Mercedes SUV с двама въоръжени гардове. Той координира доставките както за останалата час от Украйна, така и до Беларус, Полша и Турция. В документите въглищата са описани като украински, за да се избегнат правните усложнения, т.е. непризнаването на сепаратистките републики не е такъв проблем.


Автномов, който е работил месец в мината, за да опознае по-добре бизнеса, казва, че плаща данъци и на Киев, и на сепаратистите. Някои от получените от Украйна пари се превозват до Донецк в брой с автомобил.


На страницата на мината във Фейсбук съпругите на служителите обсъждат какво да предприемат заради забавените заплати. Някои предлагат да пишат до сепаратистките лидери или да стачкуват, докато други предупреждават, че това може да коства работата на миньорите заради големия брой безработни в областта, готови да бъдат наети във всеки един момент.


"Засега оставяме нещата така", е написала една от съпругите. "Винаги можем да ядем каша и търпението ни още не е изчерпано".

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  идиотски конфликт породен от комунисти с болна психика

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  "...плаща данъци и на Киев, и на сепаратистите."

  Още една Ислямска държава, създадена от Путлеристан.

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Мръсна история! Страдат обикновените хора, ядат каша, търпят лишения, шефа - Мерцедес, охрана!

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Любопитно

  ''Години наред миньорите са разчитали на началниците си да лавират между политичесите фракции, за да им осигурят сигурна, макар и ниско платена работа.''
  - Не започнаха ли от там големите стачки през лятото на 1989 г?
  Сега не могат ли пак ?

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Автномов, който е работил месец в мината, за да опознае по-добре бизнеса, казва, че плаща данъци и на Киев, и на сепаратистите. Някои от получените от Украйна пари се превозват до Донецк в брой с автомобил.
  _________________
  То пък да не си олигарх в такава ситуация! Не му е лесно на човека едните му плащат а другите го контролират!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  "... те все още се нуждаят от Украйна, която да изкупува въглищата им"
  * * *

  Колко да се нуждаят... когато татарските терористи гръмнаха преносната мрежа на Украйна за Крим, ДНР и ЛНР казаха- "найн въглища за Киев"... и Яценюк спешно свика енергийния щаб, щото въглищата за централите свършваха... И премиера дето оня ден го хванаха за топките в Радата, рекна- "бързо да възстановите електроподаването"

  Та, не е ясно кой от кого се нуждае... иначе Киев може да не купува въглища, ако иска да приключи "квази образуванията" ... налЕ? Кой задължава Украйна да купува въглища от там??? КОЙ?


  А бе, Уолстрийт, не сте си написали домашното...

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Лоши работи стават в Украйна,не се забелязва решаване на нито един проблем.

 8. 8 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  В тези райони има непрекъснат комендантски час. Какво могат да си позволят хора, които не смеят да излезат по тъмно.

  подпис
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  [quote#8:"Иван К"] Какво могат да си позволят хора, които не смеят да излезат по тъмно. [/quote]
  Същото,каквото си позволяват и тези
  в ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА и СЕВЕРНА КОРЕЯ
  Така е в ИСЛЯМО - ЧУЧХЕЙСКИТЕ ГАСУДАРСТВА

 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Какъв е проблемът да си получават парите от Киев след като цял живот са се осигурявали там и след като там си продават въглищата?!?!?!?

 11. 11 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 2070 Весело

  Брент 37.71 / -2.02 / -5.08%

  Най-хубавото тепърва предстои

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 896 Неутрално

  "Засега оставяме нещата така", е написала една от съпругите. "Винаги можем да ядем каша и търпението ни още не е изчерпано".

  То затова 29годишното шефче джитка с Мерцедесчето фитнес-спа-ресторант-летище. Вие яжте каша.

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Това че Путя се уплаши да вкара войските в Украйна ще дава своито горчиви плодове и в бъдеще. Търговията са въглища е един от малкото източници за доходи но се контролира от Ринат Ахметов и други съмнителни бизнесмени. В схемите са включени корумпирани политици от местната власт и Русия всеки който се е опитвал да попречи на този мътен бизнес е бил отстраняван.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Въпреки това благодарение на на въглищата от източните райони електроцентралите и стоманените пещи могат да работят. Те генерират голяма част от приходите на страната в чужда валута."...с която да си плащат за руската газ. Като гледам яко са ги хванали за гушата.

 15. 15 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 2070 Любопитно

  12 декабря погиб «последний из могикан» Луганской народной республики, казачий атаман «Батя» — Павел Дремов. Его автомобиль был взорван на трассе Стаханов — Первомайск. Убитый был одним из последних действующих командиров, критиковавших власти самопровозглашенной республики.

  Нынешний свой негласный статус «последнего народного лидера ЛНР» получил после убийства в июле 2015 года командира бригады «Призрак» Алексея Мозгового.

  АХАХАХА - мАсква се е разплтила поне с него

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 16. 16 Профил на edg41482927
  edg41482927
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Факта че въпреки всичко миньорите се бият на страната на опълченците е показателен . Не съм видял досега нито един миньор от Донбас в редиците на украинската армия

 17. 17 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 2070 Весело

  [quote#16:"edg41482927"]Не съм видял досега нито един миньор от Донбас в редиците на украинската армия [/quote]

  Спокойно, аз съм виждал "миньор от Донбас" в армията на Асад

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#11] от "100 Рублей за Доллар":

  Да, фалита на СА, която изнася на 90% петролни продукти и нищо друго. За какво си мислиш, че се зареждат с оръжия за 24 млрд??? Идва му края и анархията ще настане и там. Имат над 6000 аристократи, властта се държи от едно семейство, които цоцат 99% от бюджета, другото е матрял. Не знам, СА по ме тревожи. Да не вземе нещо да се понапълни с умерени опозиционери и тя скоро

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 778 Любопитно

  [quote#10:"SSmart"]Какъв е проблемът да си получават парите от Киев след като цял живот са се осигурявали там и след като там си продават въглищата?!?!?!? [/quote]
  Почти същото, като да служиш в държава, член на НАТО и там да си получаваш парите, а по форумите да водиш проруска пропаганда.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Така ще е докато фашистката, неолиберална хунта в Киев "управлява". Олигархът изпадна в немилост на Запад и се покри.

  WSJ посочва едва в края за какво става дума -

  Въглищата се продават чрез посредственици от Беларус и Русия на външния пазар! Вместо да хранят корумпираната хунта в Киев, парите от продажбата отиват директно в Донбас.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#19] от "alllivesmatter":

  Там е доста опасно!
  През 1973 г. американското правителство сключва договор със СА да поддържа властта на династията Ас Сауд. В замяна на това СА се задължава да продава нефта само в долари. Започва възхода на долара. Все по-голямата нужда от петрол изисква все по-вече долари. Долара не е обвързан със златните запаси и започва печатане защото страните започват да се запасяват с долари за да посрещнат плащанията.
  Печатането обезценява долара, което от своя страна повишава цената на нефта. Така САЩ достигат до 18 трлн. правителствен дълг. Този дълг обаче е към ФЕД и процесите са бавни, така, че световната икономика успява да поеме печатането.
  Какво ще стане обаче ако огромно количество долари се изсипят по борсите.
  Има два случая на такова изсипване.
  Първият е когато Китай решава да диверсифицира 5% от валутните си резерви от долари в евро, а вторият е когато СА в знак на протест срещу операция "Шок и ужас" пуснаха на пазара 720 млд. долара.
  Операцията "Шок и ужас" не бе за защита на човешки права, наличие на химически оръжия или завладяване на петролни полета. Причината бе решението на Саддам да започне продажба на петрол в евро и йени. В началото на 2000 г. всички го приемаха за шега, но когато и Иран го последва то наказанието не закъсня.

  В момента ако американците бутнат династията не се знае как това решение ще се върне като бумеранг върху американската икономика. Тя както видяхме 2008 е тясно свързана с европейската.

  Така никой не иска да бърка в гнездото с осите, но от друга страна не може да се позволи процъфтяване на тероризма финансиран от СА. Гражданството в западните общества няма да позволи на правителствата да си затварят очите. Наченки за това се наблюдават в западните медии.

  Единственото решение за запазване на икономическото статукво е събаряне на династията в СА и договорка в Г-20 за продажба на петрола в долари.
  Такава договорка е доста тежка, тъй като парче от баницата ще искат и Китай и Япония, па и Русия!
  Така, че интересни събития предстоят, но по мое мнение без икономически срив няма да мине, пък бил той и не толкова глобален!

 25. 25 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  "Киев наложи ембарго над някои доставки с мотива, че не иска да финансира сепаратистите. " - И с това Киев иска да привлече хората на своя страна, като спре да им изкупува продукцията? Това си е война срещу собствения народ! Геноцид! Как да не са сепаратисти?
  "Ние просто искаме пари и сигурност" - на тези украински граждани, като им отнемеш парите и сигурността как да искат да останат украински граждани? Много ясно, че ще подкрепят сепаратистите! Колко по-зле може да стане? "Винаги можем да ядем каша и търпението ни още не е изчерпано" ... Тия предатели в Киев кога ще разберат какво причиняват на народа си?

 26. 26 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#21] от "captainFill":

  Ти си получаваш парите от НАТО и водиш антируска пропаганда, той си получава парите от Русия и води проруска пропаганда.
  Който плаща той поръчва музиката!

 27. 27 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#25:"Лео"]Тия предатели в Киев кога ще разберат какво причиняват на народа си? [/quote]

  "ТИЯ" по мнението което имат за себе си са патриоти.
  Чудно ми е какво очакваха да се получи, след като отмениха руския език като официален? Може би очакваха едната половина на Украйна да се поклони на другата половина?

 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1719 Весело

  До коментар [#24] от "ПАСТОРА":

  Кво викаш гений? Доларът става световна резервна валута през 1973-та благодарение на саудитите? И това води до инфлацията?
  Ма наистина си невероятен.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 29. 29 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 399 Неутрално

  [quote#6:"diegos"]Кой задължава Украйна да купува въглища от там??? КОЙ? [/quote]
  Никой не ги задължава да купуват от терористи... Даже е укоримо от морална гледна точка.
  Ето ти налице двойни стандарти - значи може да осъждаме Асад, че купува нефт от ДАЕШ, а да не осъждаме Яценюк че купува въглища от ДНР?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 30. 30 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "diegos":

  Какво домашно? В статията са написали че поради дълг на мината към електроцентрала, последната е блокирала сметките на мината. Искам някой да ми обясни как примерно се образувал този дълг на мината към централата. Струва ми се, че навсякъде се пишеше, че не се изплащат навреме доставките на въглища от мините към централите, поради липса на пари, и затова запаса от въглища не е достатъчен. Следователно имаме дълг на централите към мините, на не обратното, както твърдят в статията.

 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 526 Неутрално

  В Донбас добиват и продават на Украйна - това е бизнес ...
  Някой предпочитат дългосрочно противостоене и поставяне там, но това не е Русия ...

 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#0:"статиа"] Автномов, който е работил месец в мината, за да опознае по-добре бизнеса, казва, че плаща данъци и на Киев, и на сепаратистите. Някои от получените от Украйна пари се превозват до Донецк в брой с автомобил. [/quote]

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#28:"Цецо"]Ма наистина си невероятен. [/quote]

  Може и да не съм невероятен, но изглежда съм прочел по-вече от тебе!

  Инфлацията започва много преди това, което кара Ричард Никсън на 15 август 1971г да напусне споразумението от Бретън Уудс (което е нарушено от САЩ много преди това) о да отмени златния стандарт.
  През 1960г, Шарл дьо Гол заплашва Айзенхауер, че ще натовари обезценените долари на самолет и ще ги разпръсне над Ню Йорк. Отговора на Айзенхауер е, че самолета няма да достигне бреговете на САЩ. Намират дипломатическо решение към което се прикрепва и Германия.

  http://www.investor.bg/novini/130/a/kolko-oshte-dolaryt-shte-e-svetovna-rezervna-valuta-159462/?page=2

  Нарушено е едно от условията долара да е резервна валута.
  Договора със СА дава само картбланш за продължаване на печатането. Американците просто намират начин да си пласират валутата.
  Първоначално договора е само със СА, като впоследствие към него се присъединяват и други емирства. Без да имат такъв договор Иран и Ирак също започват да продават само в долари, т.к. английския паунд губи своите позиции като резервна валута, а по това време няма друга толкова силна икономика с такива обороти, която да го замести.
  След като Ирак анексира Кувейт, защо мислиш, че още на втория ден САШ бяха вече там, а след като изгониха Саддам от Кувейт го оставиха да си властва?
  Кризата 2008 бе именно поради обезценяването на долара. Петрола достигна 147$/барел. Необходимо бе голяма част от доларите "да бъдат загубени"! Кризата бе прехвърлена към ЕС и бе натисната най-тарикатската държава - Гърция. Натиснато бе еврото за да спре своя възход. Тогава се намери един диктатор, който обяви през март 2010, че ще инвестира 200 млд.$ в петролната индустрия на Гърция.
  Е, арабската пролет нали я помниш? Няма Кадафи, няма долари, няма Гърция, няма евро!

 34. 34 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1363 Весело

  Ето на това му се вика икономическа шизофрения

 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1719 Весело

  До коментар [#33] от "ПАСТОРА":

  Давй, не спирай. Забавно е. Ич не се замисляй кое е причина, кое следствие. И кои нямат нищо общо.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 36. 36 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#35] от "Цецо":

  Ти също продължавай да поддържаш тезата "Щом не ми харесва, то не е вярно!", дори да има исторически документи за това!
  Така израстваш в собствените си очи!

 37. 37 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#22] от "socialen":
  "Въглищата се продават чрез посредственици от Беларус и Русия на външния пазар! Вместо да хранят корумпираната хунта в Киев, парите от продажбата отиват директно в Донбас."

  Пропускаш малка подробност. На външните пазари цената на въглищата е по-ниска от тези в Донбас. Украйнските централи единствено страдат от това, че са създадени точно за техните си въглища. Но технологичните проблеми се преодоляват с технологии.

  подпис
 38. 38 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#16] от "edg41482927":
  "Факта че въпреки всичко миньорите се бият на страната на опълченците е показателен ."

  Страхотен факт, защото в статията пише за 200 от 5000 т.е. 4%

  "около 200 от общо 5000 работници се включват в редиците на сепаратистите"

  подпис
 39. 39 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#31] от "dimko":
  "Някой предпочитат дългосрочно противостоене и поставяне там, но това не е Русия ..."

  Напълно съм съгласен - Русия не иска противопоставяне а само подчинение.

  подпис
 40. 40 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иван К":

  Предпочитай своето, но гледай и без теб какво се случва ...

 41. 41 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#23] от "socialen":

  Смятай, 20 минуса са ти надумкали. Предполагам 20 човека разполагат с доказателства, че обрата не беше предизвикан от САЩ, а от Русия. Много интересно ще бъде да изложат и те теза. Всички проблеми в УКрайна и Киев започнаха след като разформироваха жандармерията, а преди това им наредиха да не реагират и да си поемат тухли в главите и молотов в краката. Тази заповед естествено дойде от САЩ, които назначиха кмета, правителството, всички съветници от НПО също свързани със САЩ..и само САЩ....ееееех. Загубен свят.

 42. 42 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  [quote#38:"Иван К"]Страхотен факт, защото в статията пише за 200 от 5000 т.е. 4% [/quote]
  Е колко очакваш да са?
  Украйна е 40 милиона, но във войната срещу ДНР и ЛНР участваха 40 000 доброволци т.е. 1 %.

 43. 43 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#42] от "Keep Calm Christmas Is Coming":

  1% от който 50% са от неофашистки организации, което прави украинците със сиво вещество в мозъка в армията под 20 000...

 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Не е виновен ядящия баница...

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Копаещият въглища е особен гласоподавател. Всеки го ухажва...

 46. 46 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "...сепаратистите спряха доставките с мотивите, че не получават плащанията навреме..."
  "...Заради дълг към електроцентрала обаче съдът замразява сметките на фирмата..."
  ============
  Нова трактовка на класическия въпрос - Яйцето ли е първо или кокошката?

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4059 Неутрално

  Съжалявам тези миньори,които работят в много тежки и рискови услови,а получават мизерни заплати.Доколкото знам най-опасните мини в света са в Донбас/Украйна/ и Китай.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8135 Неутрално

  Ами това си е комунизма,сега го нарекли сепаратизъм.Ленин,Сталин,какво са правили,същото.

 49. 49 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#22:"socialen"]Въглищата се продават чрез посредственици от Беларус и Русия на външния пазар! [/quote]
  Тези въглища да не са им бащиния, че да правят каквото си искат! Да вървят в расия, нали е много хубаво там...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK