Прокуратура по руски стандарт

Прокуратура по руски стандарт

© chaika.navalny.comДве седмици главният прокурор на Русия Юрий Чайка и властите в Москва не успяват да отговорят по фактологичната част от разследване на Фонда за борба с корупцията на руския блогър Алексей Навални, описващо дейността на синовете му. Според продължилото година и половина събиране на факти само от публични източници и подпомогнато от предишна работа на разследващи журналисти от цялата страна, Артьом и Игор Чайка са извършили не едно нарушение на закона, за да станат мултимилионери още преди да навършат 30 години. Всичко това е възможно благодарение покровителството на баща им и мрежата от зависимости по върховете на руската прокуратура, показва още разследването.


От Кремъл засега заявиха само, че са знаели за разследването още през лятото и за тях няма нищо ново сред скандалните факти, изложени и в дълъг 43 минути документален филм, който "Дневник" представи на читателите си с български субтитри.


Руски журналисти коментират, че за объркването в Москва сочи дори фактът, че на Чайка е наредено нищо да не казва, а междувременно представители на различни части от властта обвиниха или намекнаха, че поръчители са поне 5-6 души, че стояли зад "атаката", включително началникът на руското следствие Александър Бастрикин.
За читателите, които не са успели да видят филма на ФБК, "Дневник" публикува текста от портал "Култура", представящ основните моменти от разследването за главния прокурор на Русия.


* * *


Главният прокурор на Русия се казва Юрий Чайка. Известен е с активната си позиция срещу чуждестранното влияние в политическия живот на Русия. Той е един от първите висши държавни чиновници, заявили по повод на протестите през декември 2011 г., че са финансирани от чужбина. Когато през 2012 г. е приет закона за т.нар. чуждестранни агенти, главната прокуратура започва масови проверки на руските неправителствени организации, получаващи задгранични грантове.


По същото време, когато ведомството на Чайка активизира борбата с чуждестранните агенти в Русия, неговите синове, както и негови подчинени в главната прокуратура, инвестират активно десетки милиони евро в западни страни. Според разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра опозиционер Алексей Навални, по-големият син на главния прокурор, Артьом Чайка, притежава два великолепни хотела и поземлена собственост в Гърция, а също така къща и юридическа компания в Швейцария. Освен това разполага с документ, който му дава правото да живее в Швейцария. Разследването бе оповестено в руското медийно пространство преди броени дни. Самият Навални съобщава в блога си, че то е започнало преди около година и половина. "Най-напред се удивихме, когато установихме, че никой не знае как изглежда Артьом Чайка. Освен това се учудихме, когато разбрахме, че хотелът е твърде скъп дори за мащабите на корупцията, която може да си позволи прокурорският син. А когато си изяснихме с кого и за какви пари е купил този хотел Артьом Чайка, косите ни настръхнаха. Двадесет пъти си казахме "не, това не е възможно, нали те са от прокуратурата". После решихме да започнем сериозно разследване и да ви разкажем за парите на семейството на главния прокурор Чайка."


Прокуратура по руски стандарт

© chaika.navalny.com


Разследването е проведено в Гърция, Швейцария, Иркутск, Краснодарския край и Калуга. Проучени са офшорни документи, регистри с недвижима собственост, митнически декларации. Разследващите са разговаряли с родственици на убити хора, с множество хора, на които е бил отнет бизнесът, изучили са "биографията на всички, които са помогнали на семейство Чайка в организирането на престъпните им схеми – от швейцарски юристи до подмосковски прокурори и съвипускници на Артьом Чайка".


Партньор на Артьом Чайка в хотелиерския бизнес в Гърция е Олга Лопатина, бивша съпруга на заместника на главния прокурор  – Генадий Лопатин. Петзвездният хотел Pomegranate Wellness Spa, който те притежават и който днес с право се счита за един от най-добрите спа курорти в Гърция, е открит с тържествена церемония на 1 май 2014 г. Хотелът се намира на ръкава Касандра на гръцкия полуостров Халкидики, недалеч от Света гора. В разследването на ФБК се твърди, че само за ремонта на хотела, който е твърде луксозен дори за стандартите за петзвезден хотел, инвеститорите са вложили между 25 и 29 милиона евро. Откриването е съпроводено с нечувано тържество. Концерт, фойерверки, оркестър, лазерно шоу, звезди от руския шоубизнес начело с Филип Киркоров, които развличат гостите на церемонията… Най-изумителен от всичко обаче е списъкът с гостите. Сред поканените са немалка част от включените в руския списък на Forbes, присъстват също представители на гръцкия елит и местни чиновници. Най-неочакваният гост е… министърът на културата на Руската федерация Владимир Медински. Той е долетял специално до Гърция, за да произнесе от сцената тържествена реч по случай откриването на хотела – думи за руско-гръцката дружба, пожелание към инвеститорите за успешен бизнес, както и споделена надежда, че в хотела ще се провеждат официални мероприятия в рамките на Годината на руската културата в Гърция.


Руски колорит на церемонията придават не само гостите – цялата апаратура, организаторите, шоубалетът и дори хостесите са докарани от Русия с чартърен полет на авиокомпанията "Газпромавия". Кулминацията на вечерта е светлинното шоу, което също внася силен патриотичен елемент – на стените на хотела се появява гигантски руски флаг. Домакин на вечерта е 38-годишният син на главния прокурор Артьом Чайка, който прерязва лентата заедно с Олга Лопатина. В опита си да разберат кой е човекът на видеокадрите разследващите се затрудняват. В руските медии до този момент няма нито една фотография на по-големия син на главния прокурор на страната. Появява се въпросът на кого принадлежи разкошният хотел. Кой е този загадъчен инвеститор, вложил в неговия ремонт няколко десетки милиона евро? Кого поздравява от сцената руският министър на културата?


Прокуратура по руски стандарт

© chaika.navalny.com


Кой е собственикът на хотела се потвърждава от документите на фирмата, чиято собственост е той, както и от финансовия отчет, върху който стоят подписите на Артьом Чайка и Олга Лопатина. На пръв поглед в придобиването на хотела няма нищо криминално. Всичко опира обаче до това откъде са дошли парите за неговата покупка. До този момент синовете на главния прокурор – Артьом и Игор – са заработили десетки милиони долари в тясно сътрудничество с приятели и подчинени на своя баща. Според доклада на ФБК в продължение на години Чайка и близките му са прибягвали до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и бизнес партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната – Цапковската ОПГ[1].


"Те твърдят, че се занимават с бизнес – пише Навални – ние обаче ще ви докажем, че за бизнес в случая не може да става и дума. Това е бандитизъм, рейдърство, рекет, които са възможни само благодарение на безграничния корупционен ресурс и покровителството на Главната прокуратура."


С разрешението на Фонда за борба с корупцията "Дневник" публикува в България и със субтитри на български език разследването за синовете на главния прокурор. За удобство на читателите сме го разделили на три, моля изчакайте няколко секунди за зареждането на видеото:

Както вече бе споменато, вторият собственик на хотел Pomegranate е Олга Лопатина, която по време на церемонията за откриването прерязва лентата заедно с Артьом Чайка. Олга Лопатина е бивша съпруга на Генадий Лопатин, заместник на главния прокурор Юрий Чайка. Освен с високия си пост Лопатин е известен с това, че успява да съхрани положението си в прокуратурата въпреки многото свидетелски показания срещу него по делото за "нелегалните подмосковски казина". За него е известно, че е покровителствал нелегалната мрежа от игрални автомати "Вулкан".


Лопатини се развеждат сравнително скоро – преди около две години. През 2011 г. в графата "съпруга" в имотната декларация на заместника на Чайка все още стои името на Олга Лопатина, а срещу него – предсказуемият доход от 0 рубли и 0 копейки. Не е съвсем ясно откъде е намерила жената на заместник главния прокурор – по последни данни безработна – пари за покупката и ремонта на хотела в Гърция. Според "Новая газета" Лопатина заедно с друга съпруга на високопоставен сътрудник в главната прокуратура притежават компания за производство на захар съвместно с жените на лидерите на Цапковската ОПГ – една от най-кървавите банди в историята на Русия. В разследването си ФБК стига до следния факт: Олга Лопатина е съсобственик на фирмата "Сахар Кубани" заедно със съпругите на бандитите от Краснодарския край – Сергей Цапок и Вячеслав Цеповяз. Последните са осъдени съответно на доживотен затвор и на 20 години за особено жестокото убийство на 12 души, в това число 4 деца.


Четвъртата съучредителка на "Сахар Кубани" е Надежда Староверова, съпруга на друг високопоставен чиновник в прокуратурата – Алексей Староверов. До ноември 2014 г. Староверов оглавява Управлението по делата в прокуратурата. След това е временно отстранен, тъй като е привлечен за свидетел по углавно дело, свързано с дейността на престъпната група GTA. Преди това става ясно, че домът, в който се събират редовно членовете на тази банда, принадлежи на ръководителя на делата в главната прокуратура Алексей Староверов. Всъщност домът му е бил превърнат в склад за оръжие и боеприпаси, а главатарите на бандата са работили там в качеството си на "охрана и прислуга".


Но да се върнем обратно в Гърция. Месец преди откриването на хотел Pomegranate гръцките медии получават прессъобщение от фирмата Portes Melathron (на която принадлежи хотелът), в което се съобщава, че той е придобит от Артьом Чайка и Олга Лопатина. Корпоративните документи показват, че Артьом Чайка притежава 54,65% от компанията, а бившата жена на заместник главния прокурор – 45,35%.


Документите на гръцката компания са публикувани в мрежата, където ги откриват сътрудниците на Алексей Навални. Активистите на ФБК забелязват, че в отчетните документи на Portes Melathron неясно защо Артьом Чайка използва не данните от руския си паспорт, а от документ, даващ му право на пребиваване в Швейцария, където синът на главния прокурор притежава скъпа къща.


Според разследване на "Новая газета" активите на Артьом Чайка не се ограничават само до един хотел в Гърция. През май 2015 г. същата гръцка компания – Portes Melathron, купува още един хотел на Халкидики, този път четиризвездния Potidea Palace Hotel, който се намира в съседство с първия хотел. Купувач според договора е Артьом Чайка, който е официален представител на гръцката компания. Сделката е на стойност 14 милиона евро. Недалеч от двата хотела се намират и частните имоти на Лопатина и Чайка – от къщата на сина на главния прокурор се открива прекрасна гледка към морето и към Света гора, която неговият баща според руските медии обичал да посещава често. Според гръцките документи имотът на Артьом Чайка в южната ни съседка е придобит през 2013 г. за 300 хиляди евро.


Синът на главния прокурор има къща и в Швейцария, която се намира недалеч от Женевското езеро. Стойността й надхвърля 2.8 милиона швейцарски франка. Освен това той притежава част от юридическата компания FT conseils, ситуирана в Лозана. Активистите на ФБК твърдят, че по техни сведения интересите на Артьом Чайка в Швейцария са отпреди поне десет години. Като свой основен източник на доходи по това време той посочва предприятието "Верхнеленско речно параходство" (ВЛРП).


Прокуратура по руски стандарт

© chaika.navalny.com


Всъщност за първи път за бизнеса на сина на главния прокурор започва да се говори през 2002-2003 г. именно във връзка с прочутия банкрут на ВЛРП – стратегическо предприятие в Иркуктска област, родния край на Юрий Чайка, откъдето той започва своята прокурорска кариера. "Новая газета" припомня, че преди повече от десет години компании, свързани с Чайка, са се сдобили с най-ценната част от имуществото на параходството – корабите от типа "река-море". Партньор на сина на главния прокурор в тези сделки е влиятелният руски бизнесмен Роман Троценко, който по-късно става съветник на президента на "Роснефт" Игор Сечин и ръководител на държавната Обединена корабостроителна корпорация (ОСК).


Конфликтът около фалита и продажбата на ВЛРП е свързан със странната смърт на бившия директор на държавното параходство Николай Паленни. Мъртвият Паленни е намерен обесен в гаража си на 30 декември 2002 г. Официалната версия за смъртта му е самоубийство. Нито неговите роднини обаче, нито приятелите му приемат тази версия за достоверна. Десет години по-късно, през 2012 г., репортерът на "Новая газета" Леонид Никитински успява да намери доказателства, които косвено, но убедително сочат, че Паленни е бил убит. За това преди всичко свидетелства съдебномедицинската експертиза на трупа, в която се съобщава за странгулационна бразда (удушаване посредством притискане на шията отвън), което е възможно само в случай на удушаване от друго лице или лица.


До смъртта си Паленни активно противостои на опитите да се заграби параходството. Своето последно интервю той дава два дни преди смъртта си по телевизионния канал ТВЦ, пред който заявява: "Конфликтът около Верхнеленското параходство продължава вече две години. Първият опит за унищожаване на предприятието бе направен миналата година, но министърът на извънредните ситуации Шойгу ни защити от тези нападки… Искаха да ни фалират необосновано. Този конфликт бе създаден от група не съвсем порядъчни лица, като зад всичко това стои синът на министъра на правосъдието (по това време Юрий Чайка е министър на правосъдието) Артьом Юриевич Чайка."


По това време Артьом Чайка все още не е навършил 30 години, но вече активно се занимава с бизнес и притежава юридическото бюро "Лигал Консалтинг". Тъкмо сътрудникът на тази компания Ри Бон Хи, който става миноритарен акционер на параходството през 2002 г., е подал по думите на Паленни жалба до прокуратурата за неефективното управление на предприятието и нанесените му щети. В резултат на тази жалба е повдигнато углавно дело. След смъртта на Паленни Ри Бон Хи влиза в новия състав на съвета на директорите на ВЛРП.


Прокуратура по руски стандарт

© chaika.navalny.com


След множество препродажби на ремонтните бази и корабите, които са на отчет в тези бази, се оказва, че половината от компанията принадлежи на близки на Артьом Чайка, а другите 50% се контролират от Виктор Троценко, баща на бъдещия съветник на Игор Сечин и ръководител на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК). Интересна е равносметката на дейността на новите управници на параходството, която прави през 2008 г. Сметната палата. В нейния отчет се казва, че докато предприятието е ръководено от предишния екип, финансовото му състояние е било стабилно. Нещо повече, през 2002 г. "са достигнати най-високи показатели на чиста печалба". След смяната на ръководството обаче през 2003 г. активите на предприятието постепенно се стопяват.


По повод разследването на ФБК относно имотите на семейството на руския главен прокурор Юрий Чайка, Алексей Навални пише в блога си: "Това разследване е ужасно важно и аз ви моля да помогнете с неговото разпространение. Виждате какво се случва сега – хитрият Кремъл изцяло игнорира обсъждането на всякакви вътрешноруски въпроси. Цялата страна – от политолозите до бабите в градския транспорт – обсъждат Украйна, САЩ, Меркел, Минските споразумения, Франция, Сирия, а сега и Турция. Всичко това се прави съвършено преднамерено: ясно е, че имаме далеч по-важни проблеми от лорд Кързън, Антантата, Ердоган и Асад, който живее на хиляди километри от нашите граници. Просто упадъкът на икономиката и корупцията няма как да се решат с репортажи от типа "Обама е глупак", затова трябва през цялото време да се измислят някакви войни, за да се съобщи: сега не ни е до корупцията, враговете са до вратата, всеки момент ще завладеят Дамаск, града-светиня за руснаците".


По думите му всяка мисъл за борба с корупцията изглежда просто смехотворна, ако съпругата на високопоставен прокурор има общ бизнес с жените на лидерите на една от най-известните в Русия организирани престъпни групи. "Единствената функция на прокуратурата е да служи на интересите на корумпираните чиновници. Тази работа не е лека: трябва да покриваш "своите" и да наказваш "чуждите". Да започваш углавни дела срещу враговете и да ги прекратяваш, ако са срещу приятели. На тази система не й е до нас, обикновените хора. Ние в най-добрия случай сме една досадна спънка в дейността по заработване на пари с всички възможни средства."


И накрая – седмица след публикуването на разследването на Фонда за борба с корупцията за синовете и подчинените на главния прокурор Юрий Чайка прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви официално, че то не представлява интерес за Кремъл. По думите му информацията, публикувана от ФБК, е била известна на Кремъл още преди половин година, но и тогава тя не предизвикала интереса на управляващите, тъй като главният прокурор "всяка година подавал декларация за доходите си", която се проверявала по установения ред.


* * *
[1] Сергей Цапок (1976-2014) – лидер на организирана престъпна група, известна като Цаповската ОПГ. Осъден на доживотен затвор за организиране на масови убийства в Краснодарския край. Умира в следствения арест на 7 юли 2014 г. Официалната причина за смъртта му е "остра сърдечна недостатъчност".

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Прокуратурата в русия се ръководи от престъпници. Това е същността на путинизма.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Артьом и Игор Чайка са извършили не едно нарушение на закона, за да станат мултимилионери още преди да навършат 30 години."

  Тия са назад с материала, Катерина Великая вече е милиардерка.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  Лошото е,че ВСИЧКО НИ Е
  ПО РУСКИ ПУТИНСКИ СТАНДАРТ
  МИЛИАРДИ долари се източват
  от България и част от тях се
  инвестират точно за това
  България ДА СИ ОСТАНЕ
  ЛОШО ПОДОБИЕ НА
  ПУТИНСКА РУСИЯ

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "По същото време, когато ведомството на Чайка активизира борбата с чуждестранните агенти в Русия, неговите синове, както и негови подчинени в главната прокуратура инвестират активно десетки милиони евро в западни страни"

  Да се зачудиш защо не инвестират в матушка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 909 Гневно

  Леле леле..... А това е само върха на айсберга...

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  За да не четем след време подобни схеми за българската прокуратура и схемата "Яневагейт", трябва да се задават правилните въпроси и да се искат публични отговори сега!!!

  Ако ВСС наистина разследва „Яневагейт“
  https://bivol.bg/yanevagate-questions.html
  Въпроси към Сотир Цацаров, към Георги Колев, към Христо Динев, към Ясен Тодоров, към Димитър Узунов, към Милка Итова, към Теди Дренска

 7. 7 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  По-зле сме и от Русия. Там поне има медии, които се осмеляват да разследват, да повдигнат завеската на задкулисието.
  У нас такива медии няма.
  Пред очите на цяла България - Главния ни прокурор беше основното лице, бутнало КТБ, изчезнаха 3,5 милиарда лева, но за нашия Главен няма КОЙ да разследва.
  Гнусотия.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Въобще за какви прокуратури говорим в Расия и Бълхария.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "вторият собственик на хотел Pomegranate е Олга Лопатина, която по време на церемонията за откриването прерязва лентата заедно с Артьом Чайка. Олга Лопатина е бивша съпруга на Генадий Лопатин, заместник на главния прокурор Юрий Чайка."

  Руска мафия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 512 Неутрално
 11. 11 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 923 Любопитно

  Аз пък друго да попитам, включително Дневник и журналистите дето пишат тук, кога и в България ще видим подобно разследване!!!!????

 12. 12 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Не разбирам как някой може да се възхищaва на държава с подобно израждане на управленските структури, с цялата тази корупция навсякъде - по върховете и под тях, с престъпниците които ги управляват и грабят.... тази русофилия ми е непонятна

  че и да искаш и тук да стане като там

  русофилията е автоимунна болест

 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Руските слуги тук по подразбиране ги е хванала липсата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  До коментар [#11] от "Додо":
  кога и в България ще видим подобно разследване!!!!
  ................
  Когато се проследи пътят на изчезналите милиарди от КТБ и
  пътят на диска с имена на български политици, укривали данъци за над 300 млн € в Швейцария, даден от службите немски служби на Красимир Стефанов от Герб.
  "Швейцарският диск с информация за сметки на български граждани мистериозно изчезна от архива на Министерството на финансите.
  В архива на ведомството не се съхранява и доклада на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов за визитата му в Германия по покана на немските служби."
  http://www.mignews.info/izchezna-diskat-s-shvejtsarski-smetki-s-balgarski-milioni/

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз мисля че е напълно демократично чуждестранните интереси на видни политически фигури, какти техните бизнес интереси да бъдат винаги на показ. Доста хора по телевизора ни биха светнали като коледни елхи.

  Дневник дайте ни шанс да си оправим нашата каша преди да оправяме Руската. В Русия има корупция понеже още има капитал който никой все още не притежава. Когато НЕСЛЕ купи и последното парче земя в Русия а Шмелл купи последният петролен кладенец - корупцията ще изчезне. Тогава ще ни цъфнат налъмите, кравите ще са щасиви, храната биологична и прочие и прочие. До тогава....

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Ако тръгнем в България да разследваме,кой знае какви чудесии ще научим.Като гледаме,колко хора от властта и съдебната система със зъби нокти се борят нищо да не се промени,става още по-сигурно,че всички са за разследване.Но ако може да го направят Маковей и Никола Гратели.

 17. 17 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#13:"EU defender"]
  Руските слуги тук по подразбиране ги е хванала липсата.[/quote]

  Така е!

  Къде сте бе мурзилаж?? Напишете и вие нещо за прокуратурата на САЩ, че да ни стане ясно и на нас!

  Имало едно време ссср...
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#15:"chushko"]В Русия има корупция понеже още има капитал който никой все още не притежава. [/quote]

  Не е ли на народа

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не случайно съществува терминът "руска мафия". За американска, английска или немска не съм чул досега...

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#15:"chushko"]Дневник дайте ни шанс да си оправим нашата каша преди да оправяме Руската. [/quote]

  Ами то руския модел е директно пренесен тук....

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Да не забравяме избирателите. Още нямаме лустрация, но пък главния ни прокурор сигурно работи по точно този модел

  Леко обезчовечен...
 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#11]: [quote#11:"Додо"]кога и в България ще видим подобно разследване[/quote]

  В сайта Биболъ има цял раздел "Имотни Магистрати" с много разледвания, които не са нили получавали достатъчна публичност по други медии, ето някои примери:
  Имотите (скандалът) Марковска:
  https://bivol.bg/markovska-tereni.html
  Имотите на Владимира Янева:
  https://bivol.bg/yaneva-imoti.html
  Имотите на Георги Колев:
  https://bivol.bg/georgikolev.html

 23. 23 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "EU defender":


  [quote#20:"EU defender"]Ами то руския модел е директно пренесен тук..[/quote]
  В Русия поне си имат Навални за да показва далаверите на властта.
  А в БГ щото си имаме Амеррика за БГ никой не смее да говори за сметките на прокурор Роман Василев - 286 472,76 евро и $19 904,04.

 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#20] от "EU defender":

  Да, само че нашите са кокошкари в сравнение със замаха на Батюшка ВВП Первий и неговите съратници...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#11]: [quote#11:"Додо"]кога и в България ще видим подобно разследване[/quote]
  [quote#22:"Наблюдател"]В сайта Биболъ има цял раздел "Имотни Магистрати" с много разледвания[/quote]

  И още нещо, ако някой е пропуснал разследванията преди избора на Цацаров (когато е шеф на съд) за главен прокурор!

  Фирма дарила Цацарови с апартамент:
  https://bivol.bg/darenie-cacarov.html
  Сотир Цацаров излъга ВСС:
  https://bivol.bg/cacarov-vss.html

 26. 26 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  Всичко е на народа. Всичко излиза от неговите потни ръце, акъл, и упоритост. Ти там щракай по клавиатурата, пиши по 300 поста на ден и си мисли че допринасяш с нещо.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Русия не е държава, а организирана престъпна група с ядрени оръжия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  При нашите корумпета схемата е същата, но няма го мащабът на руските магистрати.

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#26:"chushko"]Всичко е на народа.[/quote]

  [quote#15:"chushko"]В Русия има корупция понеже още има капитал който никой все още не притежава.[/quote]

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  [quote#15:"chushko"]Дневник дайте ни шанс да си оправим нашата каша преди да оправяме Руската.[/quote]

  Твоята каша, руснако, е само и единствено руската. Лошото е, че заливате с нея и "близката чужбина". Но няма да е задълго.
  http://www.bloomberg.com/energy

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Като вземем предвид, че българската прокуратура е направена по съветски (руски) модел, разлики във функционирането на двете не се забелязват.
  Айде, Цаца, обори ме!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Омразата между Следствения Комитет на Русия (СКР) и Прокуратурата (ГПР) е отдавна. Изгледах целия филм. Прави впечатление че е много професионално подготвен и редактирам, далеч над обикновените стандарти на ю-тюбе. За мнозина тук трябва да е ясно че "Навални" е бренд, а не един човек, мрежата на недоволните от по-висок ранг и имуществено, и в професионално отношение. Репортажът е намясто и навреме.

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#32:"daskal1"]Омразата между Следствения Комитет на Русия (СКР) и Прокуратурата (ГПР) е отдавна. [/quote]

  Два клона на мафията. В любимата ти русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#27:"Norman Granz"]Русия не е държава, а организирана престъпна група с ядрени оръжия. [/quote]
  Единствените употребили ядрено оръжие в историята и то срещу граждански цели са американците.

 35. 35 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 802 Неутрално
 36. 36 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ми то в Българя е като в Русия.
  Имаме си АТАКА ,БСП ,АБВ и ДС (КГБ).

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 37. 37 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Затова го мразят Навални.Хубаво е
  че не е сам,колкото повече излизат
  от алкохолния тремор,толкова
  по бързо нещата ще си дойдат
  по места.За Русия добре,а България
  кога?Тук се случват същите неща,а уж
  сме в Европа вече!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 38. 38 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  В една демократична страна е възможно да съществува мафия и това е държава с мафия , но в една недемократична страна с автократично и олигархично управление , там мафията е с държава , защото там борбата с организираната престъпност се води единствено от организаторите на тази престъпност.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  [quote#38:"Николай_1"]... борбата с организираната престъпност се води единствено от организаторите на тази престъпност.[/quote]

  И обикновено главата на органидираната престъпност е самият държавен глава, както е руският случай.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това трябва много добре да го прочетат всички онези, които пропагандират опорната точка, че, видиш ли, българската корупция и организирана престъпност е пряк резултат от демократичните промени и членството на България в ЕС и НАТО.
  Напротив.
  Корупцията и организираната престъпност бяха заченати по време на комунизма и отгледани с любов от подвластната на кремъл българска държавна сигурност. България 25 години се управлява по руски модел. Разрухата и моралният упадък на българското общество е резултат на именно този челен руски опит.

  #KOЙ номинира бокова!
 41. 41 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Ами нали БКП копира "прехода" 1:1 от СССР (Русия)! Сега са пак на власт, с пари. С много пари.

 42. 42 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#40] от "Emergen-C":
  ''Корупцията и организираната престъпност бяха заченати по време на комунизма и отгледани с любов от подвластната на кремъл българска държавна сигурност. България 25 години се управлява по руски модел. Разрухата и моралният упадък на българското общество е резултат на именно този челен руски опит.''+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Истина е . По-здрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Да благодарим на тези смели хора, че изнасят кирливите ризи на цялата мутромафиотска пасмина яхнала тази държава.

  И все пак в България сме по- добре, ако не бяха обикновените хора, нашите все пак свободни съграждани сега Пеевски щеше да е яхнал секретните служби, а мазнярски и мазнишеф щяха да козируват на CEO-то на НямаГазПром. Колкото и зле да сме, по- добре сме от Северна Азия.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 45. 45 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1077 Весело

  [quote#43:"niko_tin"]Позациклихте са малко с таз чайка[/quote]
  Викаш кво толкова, а ушанка? Пооткраднал човечеца туй-онуй, ама защо сега трябва всички да му скачат - човещинка е.

 46. 46 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1077 Весело

  [quote#39:"Norman Granz"]И обикновено главата на органидираната престъпност е самият държавен глава[/quote]
  Сега ще ти наскочи цялата задунайска шпицкоманда да ти обяснява как дребния фюрер няма нищо общо с това, пък и всичко е измислица на ЦРУ.

 47. 47 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2916 Гневно

  [quote#43:"niko_tin"]Позациклихте са малко с таз чайка ли, корморан ли, баклан ли... [/quote]

  Таваришча ти Чайка е убиец на хора. И то на хора, които са се борили да запазат параходсвото и солниците. Нима другарче не ти идва да смажеш тази гнина? Какви комунета сте ви бе, вие сте най- обикновени поплювковци свикнали да свеждат главици пред началството и да целуват калните му ботуши. Помияри!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#33] от "EU defender":

  Ако можеш да четеш без да плюеш, прочети последното изречение от поста ми. Не че държа на положително мнение от теб.

 49. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Имам чувството, че Навални няма да го бъде още дълго.
  В Русия такива разследвания не се прощават.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Гневно

  До коментар [#47] от "Realist":

  Освен това другарката Лопатина (тази на снимката) има общ бизнес с жената на Сергей Цапка бандита покровителстван от прокуратурата на Красноярск , ръцете на този убиец са изцапани с кръвта на много невинни хора! С парите на подобни изверги боравят синчетата Артьом и Игор!

  klimentm
 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  До коментар [#48] от "daskal1":

  За Бастиркин има данни че испанската прокуратура води следствие за покровителство на мафиотска банда, ръцете на този човек са мръсни също.

  klimentm
 52. 52 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Все едно, че четеш история за сицилианските или неаполски престъпни фамилии + огромна държава с втория в света ядрен потенциал....
  А в България същото, просто мащаба е различен...
  Продължавайте да не се чудите защо 204+20 депутати в Бг парламента гласуват като дтесирани шимпанзета за още от същото.....

 53. 53 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#49] от "Jessika":
  За съжаление едва ли е само чувство. Не се ли покрие някъде на Запад скоро,просто е "пътник"....

 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#53:"thepirineagle"]Не се ли покрие някъде на Запад скоро,просто е "пътник".... [/quote]

  Няма шанс да се покрие, има специална съдебна забрана да пътува в чужбина.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ДУМАМ ТИ ДЪЩЕ, СЕЩАЙ СЕ СНАХО! Да се върже изкъсо прокуратурата час по-скоро, иначе това ни чака... То не че не е почнало де.., но надявам се не в такъв мащаб. Затова, да настояваме за цялостна реформа!

 56. 56 Профил на Rumen Andonov
  Rumen Andonov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ами че как няма Цацаров да иска да е абсолютно независим.По-независим и от руския гл.прокурор Чайка.Над когото все пак е (покровителят му)президентът Путин.

 57. 57 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#34] от "Каишков - Гласът на Америка":

  И употребена напълно правилно. Браво на Труман.
  Собственоръчно съм го написал и в книгата за мнения по този въпрос в Библиотеката-музей на Хари Труман в Индепендънс - Мусури.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#12] от "Mockingbird":
  прочети книгата на давутоглу. И се възхищавай на държавата, дето казва, че на балканския полуостров трябва да се подкрепя албания, за да се неутрализира славянското влияние. Държавата се нарича сащ и с нея турция се солидаризира. Стр.282. Но тук пишещите са нечетящи. За немислещи е ясно. Повечето само касиращи. Не ви ли е срам? В комунистическите времена даже не беше толкава гадно!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK