Малък испански град стана опитно поле за политиката на "Сиудаданос"

Десетгодишното либерално движение блесна на политическата сцена тази година благодарение на 36-годишния си лидер Алберт Ривера.

© Juan Medina, Reuters

Десетгодишното либерално движение блесна на политическата сцена тази година благодарение на 36-годишния си лидер Алберт Ривера.Местната политика в малкия испански град Санлукар де Барамеда, известен с плажните конни надбягвания и произвежданото тук полусухо вино мансаниля, показва амбициите на "Сиудаданос" ("Граждани") - центристката партия, която се очаква да промени управленския модел в Испания през идните години, пише агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.


"Гражданите" е една от двете нови партии (заедно с "Подемос"), които се очаква да постигнат забележително високи резултати на парламентарните избори в неделя и да променят традиционния за Испания двупартиен модел на управление.


Като младши партньор в местната лява власт през последните години, "Сиудаданос" успя да утвърди икономическата си програма, която включва най-вече реформирането на закостенялата и скъпоструваща бюрокрация.
За 8 години дълговете на града бяха намалени от 108 на 62 млн. долара, а административният персонал бе съкратен от 1300 на 700 души. Политиците вече трябва да искат одобрение от общинския съвет за всеки представителен разход над 100 евро.


"Положението беше пълен хаос. Финансите бяха с главата надолу", казва Хуан Марин - бизнесмен, който бе начело на първата кампания на "Гражданите" в Санлукар и зам.-кмет между 2007 и 2015 г, когато партията управляваше заедно със социалистите. "И двете партии споделяха разбирането, че трябва да се действа бързо и да се работи ефективно", добавя той.


Това, което става в Санлукар, който има 63 000 население, разбира се, може да не стане на национално равнище. За разлика от Италия и Гърция, Испания има малко опит с коалиционно и консенсусно управление.


Социологическите проучвания все пак показват, че "Сиудаданос" ще се представи много добре на предстоящите избори и ще има силно влияние върху управлението на Испания в бъдеще. Десетгодишното либерално движение блесна на политическата сцена тази година благодарение на 36-годишния си лидер Алберт Ривера.


В зависимост от представянето на двете основни политически сили - управляващата Народна партия и социалистическата опозиция - "Сиудаданос" може да се превърне в


главен политически балансьор в парламента.


Партията твърди, че иска да предложи трети път в европейската политика, като съчетае затягането на коланите с мерки за стимулиране на растежа. Това е рецепта, която и други в Европа също се опитват да прилагат, като най-пресният случай е левоцентристкото правителство на Матео Ренци в Италия.


В Санлукар усилията на "Сиудаданос" да съкрати публичната администрация имаха положителен резултат: вече пет поредни години финансовите баланси на града приключват с излишък. Това позволява на местната власт да променя остарялата данъчна система, която спъва местния бизнес.


Критиците упрекват "Сиудаданос", че е направила малко за подобряването на главните икономически проблеми на Санлукар, включително и на безработицата: тя е 41%, което е най-високото равнище сред испанските градове с население над 40 000 жители.


Партията твърди, че иска да предложи трети път в европейската политика.

© Vincent West, Reuters

Партията твърди, че иска да предложи трети път в европейската политика.


Въпреки това стилът на "Сиудаданос" да подкрепя управляваща администрация без да е част от нея е важен лакмусов тест за това как партията може да влияе върху националната икономическа политика.


До момента нито Народната партия, нито социалистите са казали, че биха желали да формират коалиционно правителство със "Сиудаданос". Ривера казва, че дори ако бъде поканена да участва в управлението, неговата партия би предпочела да дава подкрепа от парламента, без да има собствени министри.


Тази година "Сиудаданос" възприе този подход на подкрепа отстрани и в Санлукар. След 8 години като младши коалиционен партньор в управлението, общинските съветници на партията се оттеглиха от социалистическата администрация. Вместо това "Сиудаданос"


партнира в прокарването на решения според конкретния случай.


Според Фаустино Лосано - данъчен съветник, който оглавява местната асоциация на малките и средни компании в Санлукар - ефективността на "Сиудаданос" е нараснала, след като са напуснали местната администрация.


Лосано казва, че сега партията е по-критична към местната администрация, като в същото време е по-отворена за предложения от бизнеса, създавайки по този начин ключова връзка между гражданското общество и местната власт.


Той и други наред с него приветстват намаляването на държавните разходи. Заедно с намаляването на административния персонал бе съкратен и броят на съветниците на общинския съвет в Санлукар - от 59 на 12.


Тъй като в момента социалистите управляват без мнозинство в общинския съвет, политическите групи са принудени да преговарят при всеки конкретен случай и да постигат консенсус.


Макар че постигането на такова съгласие на национално равнище е много по-трудно, неотдавнашни анкети сочат, че испанците са узрели за такова управление. Според проучване на агенция "Метроскопия", публикувано през октомври, 67% от тях казват, че биха предпочели след предстоящите избори да се стигне до коалиционно правителство вместо до еднопартийно с абсолютно мнозинство.


"В Санлукар нещата тръгнаха добре, защото бяхме две партии, но действахме като една", каза Мора, кметът на града. "Това е добър подход, ако партиите са достатъчно зрели политически и имат демократична култура", подчерта той.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 374 Неутрално

  друго си е да управляват 4 партии, всички отрочета на един и същ сив кардинал и да разиграват сценки кой на кого и какво кога ще даде и кога ще вземе

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  <<До момента нито Народната партия, нито социалистите са казали, че биха желали да формират коалиционно правителство със "Сиудаданос">>

  Това не е вярно. Рахой вече обяви намерението на Народната партия да търси коалиция със Сиутаданс.

 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "Партията твърди, че иска да предложи трети път в европейската политика" - чешкият президент Вацлав Клаус беше казал, че третият път води към третия свят.

 4. 4 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Е то така винаги е било по-лесно - да даваш акъл, когато си отстрани. И така винаги се трупат много симпатизанти, защото не носиш отговорност за управлението. Обаче когато се натрупат много много симпатизанти и в един момент тази партия спечели мнозинство, тогава няма къде да бяга и ще трябва да поеме управлението, и тогава всички ще обвиняват тях за неуспехите. А неуспехи винаги има, най-малкото защото успехът да един е неуспех за друг!

 5. 5 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1893 Любопитно

  В Швейцария отдавна установиха опитно, че с местни (общински) референдуми за приемането на бюджета на общината, разходите падат с 8-12%. Това без да съкращават администрацията, а само като живеещите в общината държат под контрол годишния бюджет на общината. Дори водеща партия не им трябва (всъщност независимо коя партия държи общината и общинските съветници) живеещите имат контрол върху целите и разходите на общинския бюджет. Иначе си говорят на четири езика де...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 6. 6 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 702 Неутрално
 7. 7 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Преди няколко дни слушах изказвания на политици от различни испански партии по повод предстоящите избори. И там левите се канят да приложат същата измама както направиха техните побратими от Португалия. Малките и маргинални партии като комунистите, тамошните сиризчовци от Podemos и други като тях се канят да се съюзят със социалистите и изкуствено да направят мнозинство за да избутат десните от властта. Португалската измама явно много се е харесала на разните полит-палячовци които иначе няма и да помиришат власт.

  шуменско пиво
 8. 8 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#5] от "gost22":

  Как обаче това работи на практика ?
  Например приемате ли бюджет на София 1 милиард лева ?-Повечето гласуват не.
  Как да се разбере какво харесват в бюджета и какво не ,какво трябва да остане и какво не ?

 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1893 Любопитно

  До коментар [#8] от "kapitalcho":

  Ами когато хората отсвирят мераците за лапане на кметовете и общинските съветници няколко пъти, то ще се промени и структурата за бюджета. Напред ще излязат приоритетните болежки, и ще се събере мнозинство от подкрепящи. Е, вярно, и фирмите на "нашите хора" ще трябва да намалят цената на офертата и ще трябва да повишат качеството на услугата, за да мине бюджета, ама иначе пък съвсем ще останат "на сухо"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#9] от "gost22":

  Напълно съм съгласен с теб(и за мен бюджета го надуват няколко пъти и то само ако щеш от намесването на партийните калинки на държавна работа и "усвояването" на обществените поръчки).
  Въпросът е как това ще работи на практика.
  Пример-обществото не е съгласно с бюджета,щото иска по големи пенсии/заплати и повече пари за майките...........нали разбираш икономическия ефект от това(ако нямаш ръст на икономиката) ?

 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  До коментар [#10] от "kapitalcho":

  Общинският бюджет не дава заплатите в държавата. Но може изграждането на детски градини да бъде изтикано напред, за сметка на някаква глупост от рода "ежегодно пренареждане на плочките на главния мегдан"... Или примерно, нагласен търг за даване под аренда на нещо общински или нагласена нужда, да се сключи публично-частно партньорство с фирма от обръчите на силните на деня...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 12. 12 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#11] от "gost22":

  Имам доста съмнения относно приложението му на практика.............но нищо не пречи да се пробва в по малките общини и да се извлекат плюсовете и минусите и ако е успешно да се приложи в по голям мащаб.
  С този бюджет например ще можеш ли да контролираш броя на общински чиновници-ако считаш,че техния брой е надут ?
  Ако примера е успешен има ли как това да се приложи на национално ниво(говоря за националния бюджет) и какъв е шанса това да работи,а не да отиде към популизма ?
  П.С
  И без да бъде построена нито една децка градина,може да бъде решен проблема с хлапетата-досещаш ли се как ?

 13. 13 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#7] от "шуменско пиво":
  Тук правят обратното - ДС-партиите са раздробени на сто различни, като лъжат, че са десни, леви, център и какви ли не. В крайна сметка идеята е дезориентация на гласуващите, раздробяване на реалния анти-ДС вот и много партии в НС, които си играят на опозиция.
  И то много успешно.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1893 Любопитно

  До коментар [#12] от "kapitalcho":
  "С този бюджет например ще можеш ли да контролираш броя на общински чиновници-ако считаш,че техния брой е надут ? "

  Те сами ще се отрегулират, като не успяват да пробутват давалерите, ще им секнат рушветите, а без рушвети за къв да седят там... Сами ще се редуцират.

  За детските градини, ще е нещо с частни детски градини, обаче не се сещам как ще им бъде вменени функциите: да социализират децата, да ги ограмотяват до говорим български (подготовка за първи клас), и как ще се следи да не се "сеят" разни крайни идеи (религиозни щуротии най-вече).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#14] от "gost22":


  [quote#14:"gost22"]За детските градини, ще е нещо с частни детски градини, обаче не се сещам как ще им бъде вменени функциите: да социализират децата, да ги ограмотяват до говорим български (подготовка за първи клас), и как ще се следи да не се "сеят" разни крайни идеи (религиозни щуротии най-вече).[/quote]
  Топло
  Либерализираш пазара,махаш изкуствените ограничения/бюрюкращина и регулации плюс парите следват детето т.е всеки бг гражданин с дете има право на 100/150 лева месечно(колкото е издръжката в една държавна градина) да си запише детето където желае-така той ще си запише където желае хлапето,а при една либерализация на пазара,цените биха спаднали драстично(сега в частните са 400-500 лева поне).
  И без държавата да строи нито една децка градина.

 16. 16 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 683 Любопитно

  [quote#3:"balkantourist"]чешкият президент Вацлав Клаус беше казал, че третият път води към третия свят.[/quote]
  Е не е лото да се чете все пак... Клаус с право го беше казал по отношение на опитите на Мечиар в Словакия да намери някакъв пат между капитализък и социализъм. Тука става въпрос за нещо съвсем друго: за излизане от двете крайноси - или пестене на всяка цена без икономически стимули, или експанзивна политика за сметка на задлъжняване. Третият път в случая значи просто, че може да се постигне балансиран и стабилен бюджет и същевременно да се правят разходи за стимулиране на икономикат, ако наличните пари се приоретизират правилно. И са прави.
  Някак си е изключително тъпо, че когато на едно правителство се наложи да спестява разходи обикновено първото което орязват са инвестициите, защото е най-безболезнено за разлика от социални или административни и други разходи, нищо че от инвестициите зависи бъдещето на страната.

 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1893 Любопитно

  До коментар [#15] от "kapitalcho":
  Нещо такова по принцип, ама ще ги разкатаят от рушвети покрай разните измислени изисквания. Просто манталитета е такъв.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#17] от "gost22":


  [quote#17:"gost22"]Нещо такова по принцип, ама ще ги разкатаят от рушвети покрай разните измислени изисквания. Просто манталитета е такъв.[/quote]
  Не те разбрах ?
  Идеята е по голямата част от тях(измислените изисквания) да паднат и така да се увеличи чувствително броя на децките градини,както и да падне драстично цените им.
  П.С
  За по старите може би,но младите са много по прагматични и голяма част от тях са били на запад и имат правилния манталитет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK