Петте хуманитарни бедствия, които светът пренебрегна през 2015 г

Йемен е нестабилен от свалянето на президента Али Абдула Салех през 2011 г.

© Stringer, Reuters

Йемен е нестабилен от свалянето на президента Али Абдула Салех през 2011 г.От граждански войни до суша – някои хуманитарни кризи получават по-малко медийно внимание и финансиране от други; по-малко видими са. Фондация "Томсън Ройтерс" показва петте кризи от 2015 г., на които светът трябва да обърне повече внимание според хуманитарните агенции.


Скритото разселване в Централна Америка


Необузданото насилие на уличните банди, бедността и безработицата пропъждат всеки месец хиляди души от Ел Салвадор, Хондурас и Гватемала да търсят работа и убежище в САЩ и другите латиноамерикански държави.
Ел Салвадор и Хондурас оглавяват статистиките за убийства. Цели квартали са под контрола на мощните банди, известни като "марас".Те поддържат властта си с изнудвания, сексуално насилие срещу жени и момичета, заплахи, убийства и насилствено набиране на деца в редиците си.


"Тук имаме насилствено преместване", казва Висенте Раймундо, който оглавява отдела за Централна Америка, Мексико и Карибите в Дирекция "Хуманитарна помощ и гражданска защита" на Европейската комисия (ECHO). "Загрижени сме за хората, които напускат домовете си, защото са заплашени, техни роднини са били убити или се боят, че са следващите в списъка. Те трябва да бъдат защитени", твърди той.


Семействата обикновено първо се местят в други квартали или градове, а после търсят убежище в чужбина – все по-често в Панама и Коста Рика. "Това е скрит и градски феномен, невидим и труден за отчитане. Но това не значи, че не съществува", казва Раймундо.


През октомври Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) заяви, че търсещите убежище в САЩ от тези три държави са се увеличили почти петорно от 2008 г. насам.


Южен Судан, който получи независимост от Судан през 2011 г., изпадна в гражданска война през декември 2013 г.

© Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

Южен Судан, който получи независимост от Судан през 2011 г., изпадна в гражданска война през декември 2013 г.


Бежанската криза в Южен Судан


Южен Судан, който получи независимост от Судан през 2011 г., изпадна в гражданска война през декември 2013 г., когато политическа криза доведе до сражения между групите, лоялни на президента Салва Киир и бунтовниците, съюзени с бившия му вицепрезидент Риек Мачар.


Конфликтът отново разпали етническото напрежение между етносите динка (които стоят зад Киир) и нуер (които подкрепят Мачар). През август бе подписано мирно споразумение, но двете страни често се обвиняват в нарушаването му, а сблъсъците продължават.


Над 10 000 души са загубили живота си в гражданската война, а 1.6 млн. са напуснали домовете си – някои криейки се в полупустинните местности и блатата. 185 000 са потърсили убежище в центровете на ООН. Близо 650 000 са избягали в съседните държави.


Най-младата държава на света е изправена и пред глад. Около 2.4 млн. души са недохранени, а 30 000 – заплашен от гладна смърт, и до голяма степен изолирани от хуманитарната помощ, която може да стигне до тях само с въздушни доставки.


Бежанската криза е един от най-малко финансираните хуманитарни проблеми в света. Призивът на ООН за събиране на 659 млн. долара за план за бежанците от Южен Судан, включват Кения, Уганда и Етиопия, събра едва 19% от исканата сума.


Конфликтът в Централноафриканската република


Бившата френска колония – Централноафриканската република, изпадна в хаос в началото на 2013 г., когато бунтовническата групировка "Селека", съставена предимно от мюсюлмани, пое контрола над държавата, която е предимно християнска.


Това доведе до ответни нападения от християнски милиции и смъртта на хиляди души. "Скорошната визита на папата мигновено направи Централноафриканската република известна, но малко хора знаят името на столицата ѝ или къде се намира. Международната общност не се интересува от нея", казва Давид Кантеро от "Лекари без граници".


Около 2.7 млн. души – над половината население, имат нужда от храна, питейна вода, здравеопазване и лекарства, твърди Службата на координатора на хуманитарните въпроси на ООН. Броят на вътрешно разселените е нараснал с близо 20% за два месеца – 447 500 през ноември от 378 400 през септември, показват данните на ВКБООН. Около половин милион души са напуснали страната, като половината са отишли в съседен Камерун.


Бунтовническата групировка "Селека" започна гражданска война с християните в Централноафриканската република през 2013 г.

© Goran Tomasevic, Reuters

Бунтовническата групировка "Селека" започна гражданска война с християните в Централноафриканската република през 2013 г.


Хуманитарната криза в Йемен


Йемен е нестабилен от свалянето на президента Али Абдула Салех през 2011 г. Миналата година там започна гражданска война, когато бившият лидер се съюзи с хутите, за да си върне властта, а това доведе до военна интервенция на държавите от Персийския залив тази пролет.


Сраженията доведоха до смъртта на близо 6000 души, половината от които цивилни. "Йемен не може да получи вниманието, което заслужава в големите западни медии, твърди Шахин Чунгтайн от британската хуманитарна организация Oxfam.


Над 80% от населението на Йемен има нужда от помощ, за да оцелее – около 21 млн. души, включително 2.3 млн., които са напуснали домовете си.


Глобалното влияние на "Ел Ниньо"


От Етиопия и Папуа Нова Гвинея до Хондурас и Хаити, десетки милиони души по света понасят ефекта на климатичното явление "Ел Ниньо".


Затоплянето на Тихия океан влияе на ветровете и може да доведе до сериозни наводнения и унищожителни суши в различни части на света, да намали реколтата и да затрудни изхранването на хората.


Влиянието на "Ел Ниньо" е разпръснато по света и се проявява по различен начин, така че е трудно да се обхване в пълния му мащаб, твърдят хуманитарните агенции. Експертите твърдят, че сегашното "Ел Ниньо", което ще продължи и през 2016 г., може да е най-страшното от 1997 г. -1998 г.


До 50 млн. души по света ще страдат от недостиг на вода и храна заради него. "В действителност не става въпрос за една криза, а за много", пише в доклад на Oxfam. Около 2.3 млн. души в Централна Америка, предимно фермери и семействата им, ще се нуждаят от храна заради щетите, нанесени на посевите и повишаващите се цени на храните, причинени от сушата, предвижда Световната програма по прехраната на ООН. 

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  И на петте бедствия описани в статията първоизточника им е един - Пренаселване !
  Хората в някои региони се плодят без никакъв разум. После пълчищата тръгват към местата с уреден живот за да "споделят" с местните вече постигнатото.
  Големия проблем е пренаселването.

 2. 2 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  Това е - нямаш ли петролец или тръбопровод в днешно време, на никой не си интересен....
  Друг е въпроса, че с разходите за бойни действия за 1 ден някъде можеш да изхраниш народа за година...

 3. 3 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Причините за хуманитарните бедствия са:
  - необразованост
  - религиозност
  - корупция
  - безправие
  - бедност

  "Селека", съставена предимно от мюсюлмани, пое контрола над държавата, която е предимно християнска.
  Това доведе до ответни нападения от християнски милиции и смъртта на хиляди души. "

  Внушенията управляват съзнанието и поведението на огромна маса хора. Всяко мисъл, нагласа и действие са "инсталирани".

 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"kaloian333"]Пренаселване [/quote]
  Искаш да контролираш раждаемостта!?
  И кой ще контролира теб?

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8763 Любопитно

  Абе наистина - защо събитията в Йемен не влизат в новините?За другите - да речèм, чè са по- далечко от центъра в момента Ирак-Идил, Сирия - но странно - за Йемен?

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#4:"V.Iliev"]Искаш да контролираш раждаемостта!?
  И кой ще контролира теб?[/quote]
  Говоря за Разум, а не за Контрол.
  Мен ме "контролира" жена ми .

 7. 7 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Защото в Йемен бомбардира С. Арабия... А тя е от "нашите"...

 8. 8 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#1:"kaloian333"]Хората в някои региони се плодят без никакъв разум.[/quote]

  А у нас опитват да увеличат плоденето без никакъв разум.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5008743

 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#6] от "kaloian333":

  по-висшият разум контролира по-нисшия, като във вица за милиционера?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  с тази публикация "дневник" изкупуват натрупаните през годината грехове по неспособност да забележат и откроят пред българската публика важни световни събития, явно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "М.Георгиева":

  Благодаря за линка-тази статия съм я пропуснал!
  Ще си я запазя-снимките също са много хубави!

 12. 12 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Ел Ниньо е феномен съществувал от милиони години.
  Няма нищо общо с останалите бедствия, игнорирани от ООН.
  Корупцията там е по-голяма отколкото във ФИФА.
  Кой пръв ще прочисти това гнездо? Май пак ще са САЩ.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 13. 13 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пет пари не давам за тез маймуни.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8763 Весело

  До коментар [#7] от "feniks7":

  Хубаво, ама щом не ни информират , май значи''нашите''не се справят....

  karabastun1@abv.bg
 15. 15 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Бедността е основен проблем!

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 16. 16 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Не, "нашите" никак не се справят в Йемен и няма и надежда да се справят, въпреки огромния си военен бюджет...

 17. 17 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "rurade":

  Ако ще стават религиозни, по-добре да не се раждат.
  Само бедност и нещастия.

 18. 18 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "М.Георгиева":

  Има много богати хора ,които са вярващи,но не това е важното,а духовния живот и използването на богатството!
  Сребролюбието е смъртен грях,а бедността не е порок,но не и добродетел!

 19. 19 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#17] от "М.Георгиева":

  Атеистка?

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Земята не може да изхранва увеличаващото се население.Безконтролната раждаемост трябва да се ограничи,особено в райони на глад,бедствия,суша и наводнения.

 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#19] от "chepokalipsis":

  зверска, злостна, като от кръжока преди 89та.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "kaloian333":

  Земята, ако се стопанисва правилно, може да изхрани и приюти комфортно многократно повече от сегашното си население. Ключовата дума е СТОПАНИСВА, не "владее", "управлява", "контролира", "развива" и всички модерни политически и икономически термини...

 23. 23 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А хората отдавна не се раждат естествено и не водят естествен живот. Развъждат ни и ни управляват като добитък в свинеферма...

 24. 24 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#8] от "М.Георгиева":

  За разлика от африканските и латиноамериканските страни , Блгария страда от отрицателен прираст и определено се нуждае от повече деца.

 25. 25 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#24] от "Климент Горанов":

  Съгласна, но си мисля че е нужна държавна политика, подобряваща средата за отглеждане на деца, а не "молитва за чадородие.". Що за простотия е това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK