Защо е толкова трудно да се воюва с "Ислямска държава"

След атентатите в Париж ислямистите заплашиха със същите нападения държавите, които продължат въздушните удари срещу тях в Сирия.

© Reuters Tv, Reuters

След атентатите в Париж ислямистите заплашиха със същите нападения държавите, които продължат въздушните удари срещу тях в Сирия.Ударите на руската авиация не повлияха съществено на тактиката на "Ислямска държава" в бойните действия из Сирия и Ирак. Организацията все така води партизанска война, която практически не може да бъде осуетена с въздушни атаки, пише Анатолий Циганок в РБК, цитиран от БТА.


В настъпление


В ранните фази на войната "Ислямска държава" атакуваше предимно с малки мобилни групи. Проникнали в градовете, те поемаха контрол над местния криминален контингент, чиито ресурси използваха, за да дезорганизират противниковата отбрана отвътре. Майстори на маскировката, те успяваха бързо да се пръснат, сливайки се с гражданското население. Точно по този начин през 2014 г. бяха превзети Мосул, Рамади, Ракка, Дейр аз Зур и Палмира.
Характерният тактически почерк на ИДИЛ е да минира пътища и пътеки. В Дамаск и Алепо например отрядите й действаха по следния ред: първо минираха терена, после нанасяха кратък и мощен огневи удар, след което се изтегляха, придружавайки отстъплението с минометен обстрел.


В атаките широко се използваха мобилни реактивни системи за залпов огън (РСЗО), малокалибрени автоматични оръдия и картечници, монтирани на леки пикапи и джипове. Щом понечваха да преследват войските на ИДИЛ, противниците им често попадаха на минни полета.


Повечето акции бяха дело на групи от по 6 до 8 или 15 до 30 души, въоръжени с противотанкови управляеми ракети (ПТУР) и няколко картечници. Те действаха най-вече нощем, използвайки уреди за нощно виждане; поразяваха танкове и друга бронирана техника на сирийската армия от разстояние 2-3 километра. Умело използваха ПТУР не само срещу бронирана техника, но и за да изтласкват личния състав на противника от позициите му в местни къщи и други постройки


В отбрана


В някои територии, контролирани от "Ислямска държава", тече същинска тунелна война. В едно предградие на Дамаск например основните сражения не се развиват на повърхността, а в лабиринтите на подземните комуникации. В тунелите има всичко необходимо за оцеляване и водене на война: храна, вода, оръжия, боеприпаси и експлозиви.


Бойците на "Ислямска държава" могат да използват подземните проходи, между другото, за да хвърлят във въздуха жилищни сгради, болници, училища и други социални учреждения в Дамаск, целейки по-специално да разклатят ситуацията с обвинения, че сирийската армия убива мирни жители.


Жени от кюрдските отряди, воюващи срещу "Ислямска държава", участват в обучение по време на посещението на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайер в Ирак.

© Azad Lashkari, Reuters

Жени от кюрдските отряди, воюващи срещу "Ислямска държава", участват в обучение по време на посещението на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайер в Ирак.


Неслучайно групировката от самото начало разполагаше своите складове, щабове и огневи позиции на РСЗО в селищата, използвайки жителите им като жив щит. Със същата цел набира като бойци деца: по КПП-та и блокпостове край град Хауиджа примерно, където "Ислямска държава" се бие с кюрдски опълченци, изпращат вече "лъвчета на халифата" – момчета-воини под 16 години.


Използвайки професионално особеностите на терена, бойците от "Ислямска държава" са изградили сложна система от инженерни заграждения, мрежа от командни пунктове и укрития, свързани помежду си. Подземните коридори достигат стотици метри и джихадистите сравнително лесно избягват въздушните и артилерийските удари, като се промъкват от едно селище в друго. Както личи от снимки и разкази на очевидци, някои проходи са оборудвани дори с видеокамери за наблюдение, системи за свръзка и вентилация.


Смяна на тактиката


Докато през 2013 г. и началото на 2014 г. терористите действаха главно в рамките на партизанската война и акциите на различните групи практически не бяха съгласувани, към втората половина на 2014 г. групировките вече започнаха да се сливат в по-големи подразделения, които при нужда с лекота се разпадаха на дребни отряди.


След уедряването бе създадено обединено командване, което осигури по-добра координация на усилията, по-ефективно разпределение на оръжията и в крайна сметка повиши военния потенциал.


През септември Франция започна въздушни удари срещу джихадистите в Сирия.

© Handout, Reuters

През септември Франция започна въздушни удари срещу джихадистите в Сирия.


Щом превзеха Мосул, бунтовниците сложиха ръка на 2300 бронирани коли. Те взеха от иракската армия като трофеи американски танкове М1А1М "Ейбрамс", десетки танкове Т-54 и Т-55 съветско производство и техни китайски аналози. Започнаха да използват мобилни отряди с леки пикапи, въоръжени с едрокалибрени картечници и автоматични оръдия, съвместно с верижна бронирана техника, реактивна и класическа артилерия.


Някои се изхитряваха да монтират на пикапите си двуцевни, дори четирицевни картечници. Други слагаха на колите саморъчно направени пускови установки за 57-милиметрови неуправляеми ракетни снаряди (НУРС). Системи, които може да не стрелят много точно, но добре поддържат бойния дух.


Една типична битка изглежда така: започват пикапите с 23-милиметрови автоматични зенитни оръдия и 106-милиметрови безоткатни оръдия, които поразяват засечените огневи точки. После атакуват бойците със стрелкови оръжия. Не успеят ли да пробият отбраната, джихадистите се оттеглят. А след известно време щурмуват наново.


Ударите на руската авиация


Действията на Русия спомагат да бъдат обединени усилията на правителствените войски на президента Асад с тези на Свободната сирийска армия. Руските Въздушнокосмически войски подкрепят сирийската армия с доставки на оръжия, боеприпаси и материали. Авиоударите допринесоха за раздробяване на отрядите на "Ислямска държава", затрудниха снабдяването им с подкрепления и боеприпаси. Действията на Русия обаче изобщо не се отразиха върху тактиката и стратегията на терористите - те все още са труднодосегаеми.


"Ислямска държава" се научи да мести своята техника и живата сила, като копира миграционните потоци. Освен това, бяха създадени хиляди фалшиви цели - макети на танкове, БТР-и, РСЗО, оръдия, пикапи, оборудване за радиомрежи, което намалява резултата от въздушните удари. Групировката знае слабите страни на противника: на първо място прекомерната доверчивост към електронните бази данни и показанията на електронните уреди. Както сочи практиката, те често пъти може да бъдат заблудени с най-прости средства - пясък, цимент и лопати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Путин & Асад: Трудно се воюва с Ислямска държава, особено ако не воюваш, а търгуваш с нея.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Защото не искат да я побеждават!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Защото:
  - не може да се елиминира религиозна концепция, когато като алтернатива се предоставя друга религия.
  - предложената възможност за друга религия по-скоро засилва влиянието на първоначално възприетата.
  - религията е средство за прокарване на бизнес интереси и установяване на власт, а те, наблюдавайки дори българската действителност, са сладки.
  - религиозното и социално противопоставяне са мощен генератор на днешното господство на едни групи над други.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Ами трудно се воюва срещу джихадистите които свободно преминават в Турция където си почиват след бойните подвизи и получават всякаква поддръжка.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Щото са мобилни партизански отряди и защото живеят между цивилното население.Това не е класическата война армия срещу армия.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Не само трудно да се воюва, а и невъзможно е да се унищожи ИДИЛ,докато местните,регионалните и световните сили се грижат за нея като за овощна градина - и пръскат,и подкастрят,и поливат,и наторяват!
  Не дай боже да дочакаме реколтата!!!

  [email protected]
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Трудно е, защото използват партизански тип военни стратегии. И защото са добре обучени и често добре въоръжени. Между другото в статията не е отразен друг масово ползван похват на терористите... използването на самоубийствени атаки, често с камиони, джипове или бронирани коли. Това не значи, че не могат да бъдат победени... днес сутринта съобщиха, че тази организация на злото е загубила повече територии през годината отколкото превзела. Иракската армия и милиции и кюрдските милиции показаха, че тези изроди могат да бъдат победенини. Дано продължават да мачкат терористите и през 2016 г.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Трудно се воюва с 51-вия американски щат

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Организирани армии трудно се борят срещу партизански групи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защото докато има ИДИЛ ще има основание да се затягат мерките за сигурност, да се следи повече, да се внася повече параноя, да се отнема от човешкото право на лично пространство, да се удвояват или утрояват бюджети на армия и служби. Също така това е сериозен тласък за военната индустрия. Идил за първи път от 4 години започна да губи територии...след намесата на руснаците в Сирия и след като турците най-после се ометоха от Ирак. Не казвам, че са само те, но другите много зор не си дават като гледам, под другите визирам страните от НАТО, които също потриват ръце защото това им дава право да се въоръжат до зъби.

 11. 11 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Фран прес предаде, че според проучване на британския институт за отбрана IHS Jane’s, през 2015 г ИД е загубила 14% от територията си или 12 800 кв.км. Една от сериозните им териториални загуби е северната гранична зона между Турция и Сирия в региона на Тал Абияд, един от основните пунктове за преминаване на турската граница ползван от ИДилци - това, благодарение на руската военна интервенция. Тази година джихадистите са завзели територии в западна Сирия, вкл. Палмира – това пък по време на „приятелския огън” на САЩ срещу тях

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Айде сега авторът да напише нова статия - как се снабдяват джихадистите с оръжие и всичко останало и как воюва сирийската армия.

 13. 13 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  Защото "свръхинтересчии" оперират с "промити мозъци".

 14. 14 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Войната срещу релиозни фанатици, готови да убиват безмилостно и умират, дори без да им се заплаща ("Кръстникът" няма как да не е трудна. Още повече, че парите за подкрепата на религиозната война идват от най- богатите държави на Персийския залив. Идеята за нов арабски ислямски халифат владее умовете и сърцата на всички араби. Мястото на Турция не беше ясно до скоро, но с участието им в новия военен съюз от ислямски държави се определиха по- ясно. Както армиите на Деникин, Юденич, Колчак и целия капиталистически свят не успя да победи Великата Октомврийска Социалистическа Революция в Русия, така и днес няма да победят ислямистите. Не се гаси, туй що не гасне, както е казал поетът. За да ги победиш, трябва да ги избиеш до крак. Те, арабите, трябва да бъдат оставени на мира, да си направят, каквато си искат държава и халифат. Но ние къде сме! Ние ХРИСТИЯНИТЕ ОТ ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА, не трябва да допускаме тяхната култура и тяхната пропаганда да ни инфилтрира и завладява. Арабите са добри търгавци. С тях може да се търгува, но трябва те да знаят мястото и ние нашето. Както те не допускат Християнството на собствената си територия, така и ние не трябва да ги пускаме. Там на 1000 джамии може да срещнеш, може и да не намериш нито една Християнска църква. За да се увериш прескочи до Истанбул!

 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Само наземна операция може да ги унищожи.Това не е класическа война армия срещу армия,могат да си бумкат от самолетите сто години и все тази ще е...
  Най-добре ще бъде да наемат Израел да се оправи с тях..Ония няма да цепят басма и да изпадат в скрупули...

 16. 16 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 480 Любопитно
 17. 17 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Рекламата в медиите на свръхмогъщата ИД, за нейната митична сила която се излива в медиите от 2г насам я прави да изглежда трудна за убиване.
  Шайка наемници, подплатена с чували с пари от четящите по различен начин една религия била много страшна. Айде стига глупости!!! 200 000 войника, окупация на региона, затваряне на границите, арести и разпити, проследяване на финансирането и съответно раздаване на шамари за това...
  Но някой не иска това.

 18. 18 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "opasno_lud":
  Така е.Реално за един месец могат да ги разчистят.Пречката тука са демократичните процедури и нежеланието на западните лидери да се забъркват във подобна операция,която неминуемо ще доведе и до техни жертви,а това влияе много зле на електората...Когато започнат да пристигат на западните летища ковчезите със загиналите им войници,публиката започва да негодува,а идват избори..

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  [quote#14:"bobhunter"]Идеята за нов арабски ислямски халифат владее умовете и сърцата на всички араби.[/quote]

  Силно преувеличено, даже бих казал и невярно твърдение... пропускаш, че има друго нещо, което владее умовете на голяма част от арабите от доста отдавна и то се нарича национализъм... шанса да се създаде единна панарабска държава или пък арабски халифат по подобие на тези от средните векове е почти нулев.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1755 Весело

  Таварисч Анатолий Цъйганок от РБК да не се отчайва. Чалмите трябва да се мачкат и, както сочи таварисч opasno_lud, требват " 200 000 войника, окупация на региона, затваряне на границите, арести и разпити". Със затаен дъх очакваме кога руската солдатня ще нагази серизно в Сирия.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  [quote#15:"eurogi"]Най-добре ще бъде да наемат Израел да се оправи с тях..Ония няма да цепят басма и да изпадат в скрупули...[/quote]

  Би било хубаво, обаче към момента точно Израел е най-пасивната държава по отношение борбата с ИД в региона. Нещо повече Израел е единствената държава в региона на Близкия изток, която не е част от американската военна коалиция срещу ИД или руската коалиция пак срещу ИД.....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  "ДНЕВНИК", благодаря ви руската статия, но всичко руско трудно го приемам.
  Авторът е някой си А. Циганок от РБК ("РосБизнесКонсалтинг", и никой не може да ме убеди, че това не е почти официалната позиция на Кремъл. Русия воюва срещу противниците на АСАД, а ИД не е между тях. ИДИЛ или Даеш са формирование от останките на иракската армия, и в бъдеще ще разберем дали не е продукт и на руските спецслужби.
  И една подробност, в Сирия срещу ДАЕШ действат над 250 съюзнически самолети, и от тях само 34 са руски, които освен срещу антиасадовските сили отвреме навреме действат и срещу ИДИЛ

 23. 23 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  "... ИД не е между тях. ИДИЛ или Даеш са формирование от останките на иракската армия, и в бъдеще ще разберем дали не е продукт и на руските спецслужби. "

  Да те светна само, останките на иракската армия бяха отгледани в затвори на ЦРУ в Полша, Румъния и САЩ. Преди началото на арабската пролет в Сирия и Либия бяха освободени от тези затвори и разпределени в двете държави. Това не е тайна...В сирия срещу ДАЕШ също така действаха само сили на коалицията в продължение на 3 години и твърде малко се случи така че последната статистика е доста безполезна.

 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Как так трудно? Нали Путин отиде да покаже как стават работите?
  Много лесно се воюва срещу такава напаст, но няма кой. Никакви бежанци оттам не бива да излизат- ленинградска блокада и ислямистите да берат дерта на народа, който са взели за заложник! А народът да си прави сметката дали е изгодно да се радикализира оттук нататък! Оставили ги да си въртят търговията с петрола, внос-износ и пр. Дори нещо повече- някои ги финансират и снабдяват с необходимото.

 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Истината е, че Великите сили не са решили да свършат с ислямизма, а всеки се опитва да заиграва с него и да го използва за геополитическите си цели. Като дойде Тръмп нещата ще се променят коренно. Американските приоритети ще бъдат съвсем други.

 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Колкото и да е трудно, воюването с ИД е правилно.

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Трудно е, защото искат да изглежда, че е трудно!

  Всъщност не искат да воюват с ИДИЛ, а просто да изглежда, че воюват. И затова на някой тотално заблуден, може да му изглежда, че много се мъчат горкичките, ама пуста ИДИЛ, много яка и мощна бе...

  Ще речеш че воюват срещу редовна армия въоражена до зъби, а не срещу сбирщина наемнинци.

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "niakoi_si":

  Нямате поглед върху такъв тип бойни действия.

 29. 29 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#15] от "eurogi":

  Гениално! Както Израел се справят с Хамаз, така ли ще се справят и с ИД?! Пич, преди около век още Джон Рокфелер казва, че най-доброто време да се купува е, когато по улиците тече кръв. Не може да си живеете в някакви приказки и да парадирате, че са реалност...

  freedom is another word for nothing else to lose
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Весело

  [quote#22:"historama"] Русия воюва срещу противниците на АСАД, а ИД не е между тях. ИДИЛ или Даеш са формирование от останките на иракската армия, и в бъдеще ще разберем дали не е продукт и на руските спецслужби. [/quote]

  И как стигна до това "гениално" и абсолютно погрешно умозаключение!? За твоя информация ИД е враг на Русия и режима на Асад. Ето ти няколко примера за битки между сирийската армия вярна на Асад и терористите от ИД:

  http://www.theguardian.com/world/2015/nov/11/syria-army-breaks-through-year-long-isis-siege-of-key-aleppo-air-base

  http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2015/11/04/Syrian-army-regains-control-of-Aleppo-supply-route-.html

  http://www.albawaba.com/news/syria-troops-isil-key-military-airport-deir-al-zor-629955

  http://www.electronicresistance.net/2015/05/syrian-army-launches-offensive-to-retake-isil-held-palmyra/

  http://www.liveleak.com/view?i=29c_1446827416

  http://news.yahoo.com/syrian-army-regains-ground-against-islamic-state-hasaka-091332852.html

  И още и още... потърси в интернет има десетки подобни примери, които показват, че ИД води война и срещу режима на Асад.

  А, това, че Русия бомбардира бойци, позиции и автоцистерни на ИДилските изроди най-редовно в Сирия съм показвал много информация, но ако не си ги видял и имаш интерес с удоволствие ще ти ги покажа отново.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Dimitar Iliev
  Dimitar Iliev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Като Ердоган им дава милиарди за петрола дето копат, как няма да е трудно. Я вкарайте ЕрдоганЯ и Давутоглу в панделата да видите от къде ще се финансират тия изроди.

 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Ам'че те си киснат на кафета по центъра на градовете.. Ако ги стреляш там..веднага ти пришиват че убиваш цивилни..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Наистина трудно е да се воюва срещу Ислямска държава/ИДИЛ/. Но пък за ИДИЛ е много лесно да се воюва срещу руснаците - те лесен противник , особено при сухоземни операции.
  Мит е , че руския войник е добър войник - всичките им "победи"са с цената на неописуемо голям брой човешки жертви от страна руснаците.
  Очаквам минуси от рубладжийте.

 34. 34 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  Знаем кой търгува с ИД и това не е Русия, а Турция

 35. 35 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 737 Любопитно

  "Защо е толкова трудно да се воюва с "Ислямска държава"
  Ами я погледнете в лицата на тези от най горната снимка и ще разберете. Воюват сякаш с единия крак са вече в другия свят.

 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Как да се воюва като турците им купуват петрола, а чичо Сам им продава оръжие

 37. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#36] от "shileto":

  Що така антидемократско се изказвати, господине? Този начин на изразяване не се прима последно време у Българско. Истината не се ползува с особен авторитет тъдява++++

 38. 38 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "Николай_1":

  Така е. Печелят битките си с много жертви. Особено, ако си дават живота за братски поробени нации, като българската. Май трябваше да ни оставят с фесовете, защото насреща получават единствено черрррррррна небагодарност" от Кириак Стефчофците с нахюпени фесове и ибрици на задниците

 39. 39 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Бе нали руснаците щяха да опукат де що има терорист из Сирия за месец-два?
  Какво имаме сега: Аааа, то много зор да се биеш слещу ИДИЛ. Много.
  И затова си карат както знаят: бой по цивилното население. И нашенските московци вият от кеф как руските Авио-Космически войски бомбят пазарите и болниците - там са само терористи.
  Лавров даже се изцепи за употреба на тактическо ядрено оръжие!
  Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено.

 40. 40 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  На всяко действие има обратно по сила и посока противодействие.Това не съм го измислил аз, а е основно правило от физиката. Войниците обаче спазват правилата на политиците, а те се съобразяват с правилата дадени от гласоподавателя. Това е така във всяка що годе демократична държава. Това се знае много добре от терористите и затова е трудно да се реши проблема. Просто необходимите решения не се вземат, защото биха довели до недоволство, възмущение, протести...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  "Ами я погледнете в лицата на тези от най горната снимка и ще разберете. Воюват сякаш с единия крак са вече в другия свят. "
  Прав си Елтурко, точно така са изглеждали и прадедите ти когато са воювали за Османската империя, само дето са заменили ятаганите с калашници.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#28] от "Добрин Велков":

  Какви бойни действия, всичко е въпрос на ПАРИ!

  Ислямска държава е стройна организация, която обаче почива на чисто комерсиални основи. Колкото и да ни убеждават във фанатизма им, редовите им бойци са всъщност наемници с месечна заплата и други финансови облаги.

  Ако им спрат кранчето от към петрол, парите им ще паднат поне наполовина, от което автоматически организацията ще се разпадне.

  Ще останат шепа партизани, които местното население само ще избеси по уличните стълбове.

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  "трудното" е заради това, че проточена война е изгодна на правителствата; войната оправдава всичко, особено вътрешни социални и икономически проблеми.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  [#3] и това е вярно
  +

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Нищо трудно няма в унищожаването на ИДИЛ. Просто преди да се намеси Русия САЩ, Катар, Турция и СА подпираха ИДИЛ с мисълта да премахне АСАД. Работата не се получи и намесата на Русия показа кой с какво конкретно се занимава в БИ то 2011 насам...
  Естествено първият противник на Русия в БИ са подържаните от САЩ, Катар, Турция и СА "умерени" Ал Кайди действащи в Сирия.
  Собствено ИДИЛ е втората цел на Русия, която тя очевадно е готова да "обработва" само заедно с САЩ, Катар, Турция и СА
  Ако не искат, да се оправят както знаят!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Manol Manolov
  Manol Manolov
  Рейтинг: 8 Гневно

  След Студента война световната военна индустрия търси враг заради който да се въоръжава! Войната с Ирак приключи твърде бързо! Срещу Сърбия - пак така! За да направят война в Афганистан - взривиха кулите близнаци! Сега тези ненормалници от ИДИЛ се репчат да воюват и са съгласни да живеят като диваци и да умират за някакви техни си вярвания... Идва и дюшеш на заводите за оръжие! И искаме войната да свърши бързо? Кой го иска това? Някой да го каже по-високо и по-сериозно и ще има наказания!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK