Китай прие закон за домашното насилие, който изключва хомосексуалните двойки

Китай прие закон за домашното насилие, който изключва хомосексуалните двойки

© Associated PressКитайският парламент прие закон, забраняващ домашното насилие, който се отнася и за несемейни хора, но не защитава хомосексуалните двойки, предаде "Ройтерс"


В Китай до момента нямаще специален закон, обхващащ насилието в семейството, което често е неглижирано в традиционната китайска култура.


Новият закон забранява всяка форма на домашно насилие, включително и психически тормоз, и помага за оптимизиране на процеса за получаване на ограничителни заповеди.
Според Федерацията на жените на Комунистическата партия около една четвърт от жените са претърпели насилие в брака си, макар че само 40 000 до 50 000 жалби са регистрирани всяка година.


Запитан на пресконференция дали това покрива гей двойки, Гоу Линмао, член на Законодателната комисия на парламента, заяви, че законът е бил формулиран в отговор на открити конкретни проблеми.


"Има много примери на домашно насилие между членовете на семейството, а също така и между хората, които съжителстват", каза Гуо.


"Що се отнася до хомосексуалистите в страната ни, ние все още не сме открили тази форма на насилие, така че за да ви се даде определен отговор, може да се каже, че хората, които съжителстват не включват хомосексуалистите", заяви Гуо.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK