Обичай ближния си: Църквата и бежанците

Хора от Сирия, Афганистан и други страни пристигат на гръцкия остров Лесбос на 1 юни, 2015

© Костас Кукумакас

Хора от Сирия, Афганистан и други страни пристигат на гръцкия остров Лесбос на 1 юни, 2015Беше около 6 часа сутринта на първи юни, 2015 г. Боботещият звук на малък мотор се носеше над спокойното море до един от плажовете на гръцкия остров Лесбос. Скоро надуваема лодка с около 20 души на борда се показа на хоризонта.


Докато лодката приближаваше плажа Ефталоу в северната част на острова, пътниците простряха ръце във въздуха и извикаха: "Аллах Акбар" ("Господ е Велик" на Арабски).


През следващия час пристигнаха още две лодки. Повечето от хората на борда бяха от Сирия, Афганистан и различни африкански страни. Прекосяването на около 10 км по вода от турския до гръцкия бряг беше последният етап от тяхното пътуване. Те щяха да стъпят на европейска земя за първи път в живота си.
На около 25 км оттам, в селото Керами Калонис, 57-годишнит православен свещеник Стратис Димоу, висок мъж с искрящи сини очи, получи обаждане за новопристигналите бежанци.


Отец Стратис бързо се отправи към малката сграда, в която се помещава "Акалиа", (прегръдка на гръцки) благотворителната организация, която той създава през 2009 г., за да помага на бежанци и мигранти. Той приготви сандвичи и бутилки с вода за новопристигналите – пеша те щяха да стигнат селото около обяд. Местният закон забранява на всички, влезли в Гърция нелегално, да използват какъвто и да било транспорт.


Отец Стратис, който носи кислородна маска, за да облекчи дишането му, обясни, че благотворителната организация е раздала повече от 60 тона храна, дарена от гърци, и е помогнала на повече от 10,000 бежанци.


"Наскоро в селото пристигнаха три жени. Две от тях бяха бременни. Всички те бяха загубили връзка със съпрузите си и децата си. Ние им помогнахме да намерят семействата си," каза той.


"Тогава един от мъжете застана пред мен и ме целуна. Любовта няма религия. В Посланието до коринтяните Св. Павел казва: "Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка.""


През последните месеци сцени като тази на плажа в Ефталу се повтарят безброй пъти по гръцките острови в момент, когато Европа е изправена пред най-голямата бежанска криза от десетилетия насам.


Досега около 800.000 бежанци и мигранти са пристигнали от Турция по море. През миналата година броят им е бил само 43,500 души. Повече от 3,600 души са загинали или са обявени за изчезнали, след като са се опитали да стигнат до Европа по море, според данни на Върховния комисарят за бежанците към ООН.


Хора от Сирия, Афганистан и други страни пристигат на гръцкия остров Лесбос на 1 юни, 2015

© Костас Кукумакас

Хора от Сирия, Афганистан и други страни пристигат на гръцкия остров Лесбос на 1 юни, 2015


В много части на Европа християнските църкви и благотворителните организации активно се включват в усилията да се помогне на бежанците. В Гърция обаче Православната църква не играе такава важна роля, а някои нейни свещеници дори предупреждават, че мюсюлманите сред мигранти представляват опасност за страната.


Но други свещеници споделят вижданията на отец Стратис, който почина от рак на белите дробове на втори септември тази година. Той умря в същия ден, когато безжизнено тяло на тригодишното сирийско момче Айлан Кюрди изплува край бреговете на турски курорт. Неговата смърт стана символ на страданията и трудностите, през които бежанците минават, за да потърсят убежище в Европа, след като снимки на трагичната сцена бяха публикувани по целия свят.


Тези служители на църквата приемат, че е част от тяхната християнска мисия да помагат на хората, бягащи от войни и конфликти в Близкия Изток и Южна Азия и от крайно бедни държави в Африка.


Свещеникът и бежанците

Отец Стратис Димо, гръцки православен свещеник на остров Лесбос, в благотворителната организация, която той основава, за да помага на бежанци

© Костас Кукумакас

Отец Стратис Димо, гръцки православен свещеник на остров Лесбос, в благотворителната организация, която той основава, за да помага на бежанци


Отец Крисостомус Хациниколау, 41, е монах, който живее в манастир на връх Атон в Северна Гърция. Монасите, които живеят там се смятат за затворени и консервативни, но отец Крисостомус е намерил един неочакван приятел в лицето на Аминт Фадул, 29-годишен адвокат от Сирия, който бяга от родината си през 2013 г., за да се спаси от преследване, след като протестира срещу управлението на президента Башар ал-Асад.


През май тази година в едно солунско кафене монахът, висок мъж с черно расо и втренчен поглед, и Фадул, облечен в синьо яке, от време на време проверява своя телефон, докато двамата разказаха как са се запознали.


В началото на 2014 г. отец Крисостомус бил на посещение в манастира "Св. Троица" в Хейбелиада, малък остров, близо до Истанбул, където среща Фадул, който също е православен християнин.


В средата на миналата година Фадул се свърза с монаха и го моли да му помогне да се премести в Гърция законно, защото не може да си поднови визата и така остане легално в Турция.


Отец Крисостомус се обръща към гръцките власти, но успява да намери решение. Фадул решава да направи това, което стотици хиляди бежанци в неговото положение правят – да плати на каналджия, в този случай 1,250 евро, за да премине в Европа.


На 23 декември миналата година, два дни преди Коледа, той се качва на надуваема лодка близо до турския курорт Кушадасъ с 36-ма други сирийци, иракчани и камерунци и се отправя на опасно пътуване до гръцкия остров Самос. По едно време Фадул се консултира с картата на мобилния си телефон и установява, че лодката е твърде далеч от брега и горивото, с което разполагат, няма да ѝ стигне, за да стигне крайната си дестинация.


"Мислех, че ще се удавим," каза Фадул. В 2:45 през нощта, той праща съобщение на отец Крисостомус и го моли да се обади на спасителната служба.


Отец Крисостомус продължи разказа: "Аз бях в село Лерин в Северна Гърция, беше по Коледа. Обадих се на един познат от Самос и той ми каза, че е невъзможно да се изпрати хеликоптер или спасителна лодка. Освен това властите щяха да ме питат откъде знам за мигрантите и можеше да ме обвинят като съучастник в каналджийство. Не можех да направя нищо друго, освен да се моля."


"Посред нощ лодката се удари в скали. Ние паднахме във водата. Беше тъмно. Аз плувах с всички сили и най-накрая стигнах брега. Беше истинско чудо," спомня си Фадул.


Той отива в Солун, където Отец Крисостомус го приютява в своя дом. Той учи гръцки в местния университет и смята да кандидатства за политическо убежище и да остане в Гърция.


Отец Крисостомус каза, че би помогнал на Фадул дори и ако не беше християнин. "В Послание до галатяните Св. Павел казва: "Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски."


"Страхуваме се от тях"


Би било логично, ако християнските свещените следваха призива на Исус "Обичай ближния сикакто себе си", да очакваме да се втурнат да помагат на бежанците и мигрантите. Но в действителност това не е точно така.


Гръцките медии често отразяват изявите на солунският митрополит Антим, който веведнъж той говори против мигрантите в своите проповеди. В своя кабинет, той ми каза, че бежанците мюсюлмани застрашават вярата на гърците.


"За съжаление в последно време няма опозиционни гласове, които да се противопоставят на тази атака, която цели да отдалечи вярващите от православната църква и да ги екзекутира, когато те откажат да се подчинят," каза митрополит Антим.


"Дори през Средновековието не сме виждали това, което джихадистите правят днес. Като чуваме, че сред емигрантите има екстремисти, започваме да се страхуваме от тях". Когато му напомних, че Светото писание учи на любов към чужденците, Антимус отговори с подкупваща усмивка: "Точно така! Да ги обичаме, но не и да ставаме жертви заедно с тях. В притчата за добрия самарянин, този, който лекува ранения чужденец, се грижи за раните му, води го в страноприемница и дори плаща сметката. Но не го кани в дома си."


Антим не е единственият високопоставен църковен служител, който споделя такива възгледи. Митрополит Серафим от Пиреос също прави ксенофобски и расистки коментари. През май тази година, той изпраща писмо до всички църкви в Пиреос, осъждайки анти-расисткото законодателство, прието от гръцкото правителство и решението да се построи джамия в Атина. Серафим не отговори на многобройните искания да бъде интервюиран за този материал.


Ники Папагеоргио, доцент по теология в Аристотелския университет в Солун, каза, че ксенофобските нагласи нямат корени в православната теология, която възпитава в толерантност. Но той обясни, че гръцката църква често вижда себе си като пазител на гръцките традиции и език.


"Някои православни свещеници и хора, близки до църквата, мислят, че гръцкият народ и православната църква са едно неделимо цяло. Това е главната причина църквата да е толкова консервативна, а хората, работещи там, обикновено са традиционалисти, които се страхуват от модернизация и смятат дори технологиите като заплаха," каза той.


Ангелики Зяка, доцент по история на религиите в същия университет, каза, че свещениците, които са явни расисти, представляват само една група вътре в църквата, но техните публични коментари "се чуват повече от на тези, които мълчаливо работят и имат значителен принос".


Един от свещениците, които се борят срещу ксенофобията, е 55-годишния отец Прокопиос Петридис, помощник епископ в Никейската метрополия в Атина. До 2009 г. той е бил викарий в църквата "Св. Панталеймон" в Атийския квартал със същото име, където живеят много имигранти.


Това е район, в който крайно-дясната партия "Златна Зора" също се ползва със силна подкрепа. В края на 2007 г. група младежи – които впоследствие се оказва, че са членове на партията – отиват в църквата и питат отец Прокопиос дали иска да подпише петиция за изселването на чужденците от квартала.


"Отговорих им, че като свещеник не мога да направя подобно нещо," каза Петридис, заобиколен от няколко котки в своя апартамент, украсен с много икони. Той цитира и Евангелието на Йоан: "Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както Aз ви възлюбих, да любите и вие един другиго."


Отец Прокопиос Петридис се бори срещу ксенофобията докато работи в църквата "Св. Панталеймон" в Атина

© Костас Кукумакас

Отец Прокопиос Петридис се бори срещу ксенофобията докато работи в църквата "Св. Панталеймон" в Атина


След тази случка крайно десни привърженици започват ожесточена кампания срещу отец Прокопиос. "Започнаха с клевети и словесни атаки. Заплашваха ме, че ще създават проблеми по време на неделната литургия," спомня си той. "Заплашваха ме на улицата: "Напусни това място. Ти си този, който води чужденците тук!""


Отец Прокопиос каза, че той има "мълчалива" подкрепа от своя архиепископ и никакво съчувствие от страна на останалите свещеници. "Бях съвсем сам, но имах подкрепата на обикновените хора," каза той.


Осигуряване на подслон


Като институция Гръцката православна църква има няколко проекта, които подкрепят бежанци и мигранти. Но Харис Конидарис, говорител на Архиепископията в Атина, централата на църквата, отбелязва, че търсещите убежище са само част от хората, на които църквата помага всеки ден чрез кухни за бедни, организирани от епархиите в цяла Гърция.


През юни тази година "Апостоли", благотворителна организация под ръководството на църквата, заедно с международна мрежа на православните християнски благотворителни организации, ремонтира център за хората, пристигащи на остров Хиос. Работниците инсталират душове и обновяват електрическата система в сградата, където 500 души са живели в пространство, предназначено за 110 души. Предоставени са и хигиенни и училищни комплекти.


Една от дългосрочните инициативи на църквата в подкрепа на бежанците е приют за деца, които пристигат в Гърция без родителите си. Центърът, управляван от "Апостоли", се намира в атинския квартал "Св. Димитър". Откакто е отворил врати през 2011 г., приютът е осигурил подслон на 169 малолетни.


Василики Гямали, социален работник, който управлява приюта, обясни, че сградата е собственост на местната епархия. Центърът е финансиран със средства от гръцкото правителство и Атинската Архиепископия. Повечето от настанените там посещават училище за деца от различни култури. В центъра психолози и социални работници учат децата какви са техните права и търсят начини да ги съберат със семействата им.


"В момента осигурявам подслон на 19 момчета на възраст от 13 до 18 години," каза Гямали. "Повечето от тях идват от Афганистан, Сирия и Пакистан."


Али Мохамади, двайсет-и-няколко годишен афганистанец, който работи като преводач, е живял в приюта две години. Неговият баща, който работи като държавен служител, е бил убит от талибаните. Мохамади е едва на девет години, когато напуска страната, заедно със своя 10-годишен брат. Почти шест години те живеят в Иран, работейки във завод за мрамор. Но Мохамади винаги е мечтал да живее в Европа. През 2011 г. той отива в Турция, където прекосява река Марица с лодка, за да влезе в Гърция.


Али Мохамади, афганистанец, живял в приюта за непридружени деца бежанци, създаден от "Апостоли", благотворителна организация под егидата на Гръцката православна църква

© Костас Кукумакас

Али Мохамади, афганистанец, живял в приюта за непридружени деца бежанци, създаден от "Апостоли", благотворителна организация под егидата на Гръцката православна църква


Мохамади, висок и слаб, с дълъг бретон, който пада в очите му, има добри впечатления от приюта и казва, че никой там не насилва децата да приемат християнството. "Въпреки че това е институция, управлявана от църквата, никой не ни говореше за християнството. Бяхме свободни да отидем и да се молим в импровизирани джамии в Атина," каза той.


Незначителната роля на сръбската църква


Повечето от бежанците и мигрантите, които пристигат в Гърция се отправят към Западна Европа, минавайки през Македония и Сърбия към Унгария, която е част от безвизовата Шенгенска зона.


Повече от 155,000 мигранти са влезли в Унгария през Сърбия през първите осем месеца на годината, според данни на граничната агенция на ЕС Фронтекс. Сръбската столица Белград стана ключова спирка в маршрута на бежанците през Западните Балкани. Хиляди хора бяха наблъскани в малки палатки в паркове около жп и автобусните гари.


Но подобно на гръцката, сръбската православна църква няма водеща роля в грижата за бежанци и мигранти. Голяма част от подкрепата идва главно от специално създадени за целта обединения от благотворителни организации, бизнеси и доброволци.


Като своите гръцки колеги, отец Бранислав Йосич, помощник директор на благотворителната организация към Архиепископията в Белград, каза, че църквата помага на нуждаещи се хора с много различни съдби.


Отец Бранислав Йосич, помощник директор на благотворителната организация към Архиепископията в Белград, в неговата църква в центъра на града

© Костас Кукумакас

Отец Бранислав Йосич, помощник директор на благотворителната организация към Архиепископията в Белград, в неговата църква в центъра на града


"Всеки ден в кухните за бедни на църквата раздаваме 1,800 порции храна, не само на мигранти, но и на безработни и бедни сърби," каза отец Бранислав.


Той обясни, че сръбската православна църква не разполага с достатъчно средства, за да предложи нещо повече на мигрантите. "Ние не отказваме помощ, но нямаме достатъчно пари," каза той.


Според някои експерти разликите в традициите и възгледите обяснят защо православната църква не е толкова ангажирана да работи с бежанците, колкото протестантската църква и някои благотворителни организации, например.


"Протестантството е по-отворено като религия, заради концепцията за плурализъм, върху която е изградено. Това се вижда в Германия, Англия и в Скандинавските страни. Социалните дейности, които протестантската църква развива са по-добре уредени и тя е изиграла активна роля в раждането на съвременното общество," каза Ники Папагеоргио от Аристотелския университет в Солун.


Мартин Дуцман, висш служител в Евангелската църква в Германия смята, че призивът да се помага на бедните и подтиснатите е особено силен в евангелското християнство. Споменът за нацисткото минало на страната също мотивира немските евангелски църкви са мотивирани да помагат, обясни той.


"Стремежът да разберем как тези процеси работят и желанието да не допускаме нещо подобно да се случи отново са закодирани в нас. Чувстваме, че е наша задача да помагаме," каза той в Солун по време на посещение в бежанските лагери в Гърция и Македония.


Дуцман също отбеляза, че църквите в богати държави като Германия имат повече средства от тези на Балканите. "Можем да си позволим да помагаме," каза той.


Духовна грижа


Местността около град Суботица, която се намира на160 км от Белград, е последната спирка в Сърбия за хората, които минават през западно-балканския маршрут. Градът стана обект на засилен медиен интерес след като Унгария построи ограда по протежение на близката граница, за да спре бежанците, отправили се към Европейския съюз.


Тибор Варга, протестантски пастор в Суботица от 25 години, има мисия – да помага на мигрантите и бежанците. Срещаме се в изоставена тухлена фабрика извън града, където хората нощуват преди да се опитат да прекосят границата. Варга е облечен спортно и носи бейзболна шапка. "Идвам във тухларната два-три пъти на седмицата, понякога всеки ден, ако се налага. Искам да говоря с бежанците, да чуя техните истории. Осигурявам им храна, дрехи, одеяла, всички получени чрез дарения," каза той. Доброволци от международната благотворителна организация "Лекари без граници" също помагат на бежанците.


Разговорът ни е прекъснат от телефонно обаждане от фермер, който иска да дари яйца на бежанците. "Това не е формална организация, не е част от по-голям правителствен план," обясни Варга, добавяйки, че не очаква никаква финансова подкрепа за своята работа.


На въпрос дали православните свещеници в района помагат на бежанците по същия начин, той предложи да попитаме тях. Свещениците обаче отказаха да бъдат интервюирани. Някои обясниха, че трябва да получат разрешение от своя владика.


След кратка пауза, Варга продължи: "Исус казва: "Ако неприятелят ти е гладен, нахрани го; ако е жаден, дай му да пие ." Така че дори и да смятах тези хора за врагове, пак щеше да е мой дълг да им помогна".


Малко преди да си тръгна, питам Варга дали мога да го снимам в църквата, която се намира в центъра на града. Той махна към старата тухларна и хората, които се миеха с вода от кладенеца. "Това е моята църква," каза той.


Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Е,няма как,всичко на куп.Няма как да обичаш всичко и всички.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Тази статия е изготвена..."
  Е няма нужда ! Църквата е неадекватна към пришълците и тяхното "алахакбар"

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Местният закон забранява на всички, влезли в Гърция нелегално, да използват какъвто и да било транспорт.
  _________
  Този закон е добър!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Действително, ако човек се счита за християнин, би трябвало да е съпричастен с бежанците и да им помага. Цитатите от Библията показват това недвусмислено. Свещениците, които не желаят да помагат на бежанците, са просто чиновници.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 8. 8 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Любопитно

  До коментар [#2] от "М.Георгиева": "Познавайки институцията Църква, уставът им, порядки и скрита същност"
  Как успя да ги опознаеш толкова подробно?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 444 Весело

  Я, сега някой честно да каже дали през църквата не минават държавните пари за бежанците? Щото в Щатите хората алармиращи за заплахата от исляма обясняват защо християнската църква е такова безгръбначно точно с това - държавните пари за бежанците минават през нея.

 10. 10 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  ако не са гейове, ще ни рекламирате бежанци....

 11. 11 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Не съм сигурен, че са много пришълците които биха приели помощ от Църквата в началото. Но е факт, че Католическата църква издържа безброй неинтегрирани мюсюлмани из Европа като ги храни, подслонява и им дава джобни.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Предпочитам някоя по-неплуралистична религия,която да защитава собствения си народ от чуждите !

  [email protected]
 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  По какво определят понятието "ближен", само по това, че ходим на два крака ли?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Весело

  [quote#7:"7777"]Действително, ако човек се счита за християнин, би трябвало да е съпричастен с бежанците и да им помага. [/quote]
  В Европа расте числото на изнасилванията и кражбите, извършени от бежанци.Как предлагаш да им се помага? Щото вече един немски пастор предложи да им се осигури сексуална помощ от проститутки които да се плащат с пари на ЕС?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Обичам хората но няма как да обикна бежанците, в чиито редица над 70% са мъже...Защо те бягат от конфликт от тяхната страна, която е във война? Защо се гневят и изхвърлят сандвичите със свинско месо след като Корана разрешава консумацията му по време на война и във форсмажорни обстоятвлства? Защо голяма част от "бежанците" са се организирали във Фейсбук и си плащат, за да стигнат "Обетована Европа" и не малко от тях си плащат..? Защо не се пише в много медии за изнасилените германки..? Да приеме ли Европа всички хора, които бягат от военни конфликти в световен мащаб - над 60 млн...? А знае ли Европа какви мигрантски я очакват от Африка...в много близко бъдеще? И защо Европа попадна в този капан...? Някой плаща ли, за да постави ЕС в състояние на полуразпад...и изграждане на стени...- какъв Шенген?....Бог е Любов, но разумна такава!

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#16:"bgmusquetaire"] Да приеме ли Европа всички хора, които бягат от военни конфликти [/quote]
  Така наречените бежанци в "спортна форма" бодро се разхождат и даже леко надуто в европейските градове ! Аз гледах видео как хвърлят камъни по полицията на Унгария не изглеждат като уплашени бежанци а като завоеватели , те не идват с мир в Европа- факт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#16] от "bgmusquetaire":
  "Да приеме ли Европа всички хора, които бягат от военни конфликти в световен мащаб - над 60 млн...?" Малка част от бягащите от военни конфликти имат средствата и находчивостта да стигнат до Европа. В Иран има два милиона бежанци от Афганистан и много иракчани. В Кения има милиони бежанци от Сомалия, Судан и други африкански страни. Европа не е длъжна да приема всички, но е длъжна (според подписани от нея международни споразумения) да се държи човешки с бежанците, независимо дали ще им даде или откаже дългосрочно убежище. А за всички, които се обявяват за християни (темата на статията), това човешко отношение е задължително.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 19. 19 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "bgmusquetaire":

  "Защо те бягат от конфликт от тяхната страна, която е във война? Защо се гневят и изхвърлят сандвичите със свинско месо след като Корана разрешава консумацията му по време на война и във форсмажорни обстоятвлства? Защо голяма част от "бежанците" са се организирали във Фейсбук и си плащат, за да стигнат "Обетована Европа" и не малко от тях си плащат..? Защо не се пише в много медии за изнасилените германки..?"

  Защо? Защо? Защо?

  Защото някой трябва да си начеше крастата, наречена "политкоректност".

  Същата онази политкоректност, която е на път да ни изяде главите...

 20. 20 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Историята на Отец Иван ми е по-интересна от тази платена пропаганда...!!!

  Форумът е в будна кома...
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#6] от "daam":

  Е как ще я трият от Дневник, като застъпва една от любимите им опорни точки. Колко лошо нещо е Християнството като цяло и църквата в частност. Тук се кланяме на Прогресивния бог, който се явява в човешки образ я като Обама, я като Ал Гор и ще забрани Християнството (Исляма не, той е добър и който говори лошо е ислямофоб, расист, фашиС, нациС), ще преподава в училище колко е хубаво да си гей, ще се пребори с климата, ще вдигне данъците на богатите за да има за бедните и т.н. Иначе се пишат "дясна" медия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Статията трябваше да засегне и Българската православна църква, която за пореден път изнасили вярата и зае вредна позиция по отношение на бежанците. Синода, превзет от свещенниците-търговци, даде още един повод да се срамуваме, че сме българи.
  И след като отново стана въпрос за бежанците, искам да помоля Дневник да ни осведоми, какво се случва с делото на граничаря, който уби бежанец. Надявам се, това да не се окаже следващия повод да се срамуваме от страната си.

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  "...малък остров, близо до Истанбул, където среща Фадул, който също е православен християнин.."Именно, де- християнският монах помага на сирийски християнин, при това- сирийски адвокат...И за мен не представлява никаква трудност да "помогна" на сирийски адвокат- атеист! Нека православният монах помогне на необразовано сирийско мюсюлманско семейство с по 10-12 деца- ето- ТОВА ВЕЧЕ Е християнска помощ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И да ми пишете минуси, полза няма Всеки човек много по-лесно помогна на друг човек в нужда, стига този друг човек да е принципно от социалният/ религиозният кръг на помагащия! Обаче- след като от обикновените граждани се иска БЕЗКРИТИЧНО приемане на ВСЯКАКВИ хора, само , защото на 99% от тях им се иска да живеят в ЕС/ Европа/, би следвало християнските свещеници първи да дадат такъв урок по толерантност!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "М.Георгиева":

  В статията ти разказват за духовници, които помагат на хора в нужда. Никой не ти говори за плазмодиите във Ватикана или в която и да била друга църква. Честита Коледа!

  freedom is another word for nothing else to lose
 27. 27 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  До коментар [#10] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":Вестникът се старае,да възпита читателите си в духа на новите ценности.Това е похвално,стига средновековие!Не ми е ясно обаче,ако "бежанец" ме атакува полово изотзад,как трябва,да постъпя.Боя се,че ако постъпя по моя си начин,има голяма опасност,да бъда обявен за хомофоб и расист.Какво,да правя,за да не се изложа?

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ghost": Атеистка съм, но делото на отец Иван е много добро и ако имам финансовата възможност да даря крупна сума, точно на него ще я предоставя. Де факто отец Иван изпълнява задълженията на 2-3 ДЪРЖАВНИ институции относно децата и майките в риск и си струва да се адмирира неговото дело. За мен точно този човек е пример за истински християнин- не висшите църковни сановници.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  [quote#25:"logika"]ВСЯКАКВИ хора, само , защото на 99% от тях им се иска да живеят в ЕС/ Европа/, би следвало християнските свещеници първи да дадат такъв урок по толерантност! [/quote]
  Ми то пък, ако са ръкоположени свещеници би трябвало да следват пътя на Светото тайнство Кръщение , учредено от Господ Исус Христос след възкресението Му. Той заповядал на апостолите: "Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух." (Мат. 28:19)
  "Кръщаваният се обръща на запад и свещеникът го пита: "Отричаш ли се от сатаната и от всичките му дела и от всичките му ангели, и от всичкото му служение. и от всичката му гордост?" Кръщаваният отговаря: „Отричам се." Това се повтаря три пъти. След това свещеникът също три пъти пита: "Отрече ли се от сатаната?" И кръщаваният отговаря: "Отрекох се!
  "Кръщаваният обявява война на дявола. Негови оръжия ще бъдат постът, молитвата, участието в църковните тайнства, и преди всичко в тайнството причастие. Предстои му да се сражава със своите страсти, със злото, криещо се в душата."
  Кой европеец ще се притеснява от покръстените бивши джихати ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#19] от "world_citizen":
  Защо? Защо? Защо?

  Защото някой трябва да си начеше крастата, наречена "политкоректност".

  Същата онази политкоректност, която е на път да ни изяде главите...
  *****************************

  https://pbs.twimg.com/media/CRO_FrgWgAA70b6.jpg

  https://pbs.twimg.com/media/CRO_FrgWgAA70b6.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": В коментарите ми повдигам въпроса за лицемерието, което е присъщо точно толкова на религиозните, колкото и на атеистите..."...Отец Крисостомус каза, че би помогнал на Фадул дори и ако не беше християнин..." Да, де- само, че не помага на сирийски необразован селянин с 10-12 деца, мюсюлманин, а на образован човек- християнин! Да не говорим, че правосъзнанието на един светски юрист е такова, че обичайно не допуска извършването на престъпление....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "7777":

  Не е прилично да се вземе Хляб от децата и да се даде на кучета!

 33. 33 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ghost":

  Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кучетата

 34. 34 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от "nnikolov_bg":

  "Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кучетата."
  Това кой го е казал?

 35. 35 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#34] от "Кирил Василевски":
  "Не е прилично да се вземе хляба на децата и да се хвърли на кучетата."
  Това кой го е казал?

  Тъй като подозирам, че влагате смисъл различен от буквалния, бихте ли ми разтълкували, кои са в случая децата и кои кучетата, за да стане ясно за какво говорим.

 36. 36 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#26] от "pixela":

  Одобрявам даренията, но никога на или чрез попове.
  Помощта през църквата върви с "морудия" - възползващите да станат религиозни.
  Навсякъде по света има организации, занимаващи се с благотворителност без да са свързани с религии.
  Това следва да се толерира и подпомага.

 37. 37 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#35] от "nnikolov_bg":

  Ами този, който го е казал, кого е имал предвид? И защо го е казал?

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Тези млади,здрави мъже,които заливат Европа,защо не останат да оправят собствените си страни.Европа е воювала с години,много хора са загинали,за да изгради това,което е.

 39. 39 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#36] от "М.Георгиева":

  Никъде не прочетох в статията, че карат бежанците да стават християни..

  freedom is another word for nothing else to lose
 40. 40 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#39] от "pixela":

  Никога не съм чувала за помощ от религиозна структура, която да не предполага конкретно верско внушение.
  Никога.

 41. 41 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Направо ми се повдига от подобни писания, кога ще проработи чувството ни за самосъхранение и защо държим родителите си бедни и гладни , а хрантутим тия нашественици?

 42. 42 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#30] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Тая краста се чеше само срещу заплащане.
  Да припомня, че Виктор Орбан директно обвини Дьорд Шорош в намеса където не му е работата.

 43. 43 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#41] от "pentuer":

  Защото за родителите ни никой не плаща.

 44. 44 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#28] от "logika":

  Именно, дейността на отец Иван едновременно е откъсната от църквата и заедно с това е израз на основната заръка да се подаде ръка на нуждаещия се.
  Възползвайки се от анонимността в тоя сайт, бих искал да споделя, че съм дарявал суми и вещи на приюта на отец Иван с ясното съзнание, че на 100% отиват при нуждаещите се.
  Ако имате желание, възможност и време - направете го. Ако сте от София, Нови хан е на 20-тина км.

 45. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#32] от "Кирил Василевски":

  "Не е прилично да се вземе Хляб от децата и да се даде на кучета!"
  Това го разправяй на организациите, които защитават бездомните кучета.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 46. 46 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#18] от "7777":
  Вярвам, че ще направиш нещо повече, ког. десетките милиони "мигранти" от по света и у нас, които се информират отлично как европейците протягаме ръце и обятия, за да ги приемаме ..Африканци подготвят тяхната милионна офанзива и поради ултралибералната ни толерантност. Вярвам, че си гледал какви бежанци прие Канада...И вярвам, че ти пука също толкова за децата в неравностойно положение, за социалнослабите българи, които нямат 3000-6000 евро, за да пристигнат до Европа, вярвам, че си загрижен(а) за недостига на български детски градини и т.н.
  Защо тези млади, здрави мъже не останат, за да умрат за страните си...за семействата си, за народа си, за земята си?

 47. 47 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#37] от "Кирил Василевски":

  Християнската религия е изпълнена с противоречия. Всеки носи вода от кладенеца, от който му е угодно, като с тази вода се опитва да утоли жаждата на онези, които го следват и да утвърди властта си над тях. През годините светите писания са дописвани от хора, които обладани от човешки слабости и страсти са вкарвали в устата на бого-човека какви ли не думи. В тази връзка е безсмислено да ме изпитвате г-н Василивски. Достатъчно ми е да знам само, че майките и децата бягащи от бедата, която е дошла до домавете им, не са кучета. Хилядите, които не успяха да стигнат до заветната Европа и умряха по пътя, тежат на съвестта на всички ни. Най-вече на църквата, която е призвана да помага и носи утешение, но представлявана от хора покатерили се на разпятието, не за да страдат, а да бъдат видяни отдалече в пъстрите си одежди, тя не може да изпълни тази си функция.

 48. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Весело

  [quote#44:"Alkizeer"]Възползвайки се от анонимността в тоя сайт, бих искал да споделя, че съм дарявал суми и вещи на приюта на отец Иван с ясното съзнание, че на 100% отиват при нуждаещите се. [/quote]
  И аз като се възползвам от анонимността ще кажа ,че съм съм му дарявал с ясното съзнание ,че ако му дам пари в брой както той ще направи поредната глупост или ще ги даде на пишман майстори , за това съм му давал вещи които могат да се използват само от нуждаещите се!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#38] от "Роси": "Тези млади,здрави мъже,които заливат Европа,защо не останат да оправят собствените си страни."

  Вероятно защото се страхуват за живота си и защото нямат вяра, че могат да ги оправят със собствени усилия. Още от разпада на Османската империя (Берлински конгрес и т.н.) съдбата на народите се решава не само със собствените им усилия и не най-вече благодарение на тях, а от големите играчи.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#47] от "nnikolov_bg":

  Ами не.
  Исус казва на финикийката:
  Не е редно да се вземе от евреите, за да се даде на езичниците. Въпреки това й дава каквото иска, след като обаче я изпита и тя показва какво? Вяра и СМИРЕНИЕ. Това показват ли го тия, дето почнаха да изнасилват из Германия и Швеция? Като цензурирате парцаливите медии, да не мислите, че ще го скриете?

 51. 51 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#45] от "7777":

  Не съм го казал аз това.

 52. 52 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#46] от "bgmusquetaire":
  "И вярвам, че ти пука също толкова за децата в неравностойно положение, за социалнослабите българи, които нямат 3000-6000 евро, за да пристигнат до Европа."
  Българите в неравностойно положение, които са много, стигат до западна Европа за много по-малко пари. Първо имат законното право като граждани на ЕС да живеят там и второ има евтини автобуси, полети и т.н. Българските роми, които стигнаха до Швеция и Норвегия, да не мислиш, че са дали по 3000-6000 евро?
  А и българската държава се отнася зле с гражданите си още преди кризата с бежанците. Бежанците й дойдоха като дъгоочаквано оправдание.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#51] от "Кирил Василевски":

  Тогава какво си го заповтарял?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#53] от "7777":

  Ти пръв заговори за цитати от Библията. Пък даже не го разпозна тоя.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  До коментар [#49] от "7777":
  Като гледам,как нагло се държат тука и прескачат високите телени огради,не ми се виждат толокова страхливи.По-скоро търсят добър живот,без труд.

 56. 56 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#54] от "Кирил Василевски":

  Заговорих за цитатите, дадени в статията. Аз самата не се броя за християнка. Нямам моралната сила за това, а едното ходене на църква или едното кръщене не ми се струват достатъчни условия, за да се нарека такава. Когато съм дарявала на бедни и на бежанци, то е било от чувство на съпричатност и разбиране, че не знам как ще се завърти съдбата и няма ли някой ден аз да имам нужда от помощ.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#55] от "Роси": "По-скоро търсят добър живот без труд." Може, много хора търсят такъв и без да са бежанци. Но луд не е, който яде баницата. А ако в моята страна са се настаили радикални ислямисти и аз ще прескачам телени огради.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#41] от "pentuer":

  "и защо държим родителите си бедни и гладни."
  Ами, не заради бежанците. Не са ограбили те пенсионните фондове в България. А и аз, както и много други, не държим родителите си гладни, а им помагаме. Едва ли човек, който може да помогне на родителите си, чака на бългасрката държава да им помогне.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#56] от "7777":

  Цитатите от Библията показват това недвусмислено.
  ====
  Така прозвуча, все едно ти ги приемаш тези цитати за авторите. А кой колко е достоен - това е стара тема, и тя е решена във вреда на достойните - НИКОЙ не е достоен

 60. 60 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#56] от "7777":

  Естествено, че ако видиш афганистанец облечен в женски дрехи, защото няма други, ще му дадеш. Но да се хвърляме да им даваме на тях, по 1000 евро, гарантирано, без изобщо да се сетим за нашите пенсионери, сираци, социално слаби, роми, - това 1. няма да стане, 2. е дълбоко неприемливо.
  Интересно ми е защо изведнъж се включва християнска реторика и в пропагандата по БНТ, и тука, при положение, че иначе се бяга от темата както .... както си се бяга от тая тема.
  И на мене позната евангелистка ми обясняваше как ровещите по кофите в България ровели защото сами искали да го правят, затова в България реално няма бедни, затова може да се дава на бежанците.

 61. 61 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#59] от "Кирил Василевски": "Така прозвуча, все едно ти ги приемаш тези цитати за авторите." Цитати за автори???

  Чела съм Библията, макар да не я познавам колкото един богослов или свещеник. Чела съм и няколко исторически изследвания върху Библията. И от четенето съм останала със същите впечатления, с които са и свещениците, за които пише в статията: ако си истински християнин, подпомагаш бежанците.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#60] от "Кирил Василевски": "Но да се хвърляме да им даваме на тях, по 1000 евро, гарантирано, без изобщо да се сетим за нашите пенсионери, сираци, социално слаби, роми, - това 1. няма да стане, 2. е дълбоко неприемливо."
  И аз си мисля, че няма да стане. По-вероятно е чиновници да прихлебят средства, отпуснати за бежанците. И пак повтарям: в България има социално слаби и пенсионери много преди бежанската криза. Бежанците не са причината за нищетата на бедните българи.
  "И на мене позната евангелистка ми обясняваше как ровещите по кофите в България ровели защото сами искали да го правят." Познатата ти определено е минала покрай християнството.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#61] от "7777":

  1. Не тормозиш чужденеца (който е в страната ти и не се опитва да те завладее)
  2. Първо помагаш на нуждаещите се, които са твои. На другите - колкото можеш.

  Подминават се тия неща и то не е случайно. С това преселение се опитват да дозадушат християнството в Европа и да смачкат националните държави, като създадат обща империя, за да обявят нов световен ред. Това може и да не им се удаде на този етап. Но добре ги виж кои са и си ги запиши даже, защото те пак ще се обаждат.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#50] от "Кирил Василевски":

  "Ами не."

  Не разбирам на кое казвате не. Може ли да се поясните.

  "Това показват ли го тия, дето почнаха да изнасилват из Германия и Швеция?"

  Във всяко племе има такива, които извършват престъпления. Нима, до преди да тръгне този бежански поток към Европа, не е имало убийци и изнасилвачи в Германия и Швеция или където и да е било? Не слагайте на един кантар всички, защото утре и вас други ще претеглят на него! От кого ви е страх г-н Василевски, че изпитвате такава омраза? Може би трябва да ви е страх най-вече от децата, които се удавиха, защото те са тези които обвиняват най-силно. Те може би щяха да станат учени, лекари или просто добри хора, но нямаха шанс да живеят. Шансът им беше отнет от всички онези, които предпочитайки комфорта си пред живота на другите, строят огради.
  Не правете от всички изнасилвачи, само за да прикриете собствения си егоизъм.

 66. 66 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#65] от "nnikolov_bg":

  Е, по-долу обясних какво искам да кажа.
  Не слагам на един кантар всички, но не всички народи са еднакви. При някои насилието и изнасилванията са епидемия. А при някои това е оправдано от лъжливата им религия. Тоест, ако мъж изнасили жена, тя е виновна. Не се опитвай да се правиш на неразбрал Николов.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  Много добра и поучителна статия, която показва това, което всеки християнин без значение дали е православен, католик или протестант знае.... а, то е, че нашият Господ Исус Христос ни учи да бъди милосърдни и съпричастни дори и с друговерците. Да помагаме с каквото можем... и точно това правят тези достойни за уважение свещеници в Гърция и Сърбия, както и тези в Германия, Австрия и други западни държави.

  Задачата на светските власти, които управляват, обаче е да интегрират тези бежанци, да им намерят работа и да ги научат на местния език, закони и традиции. А, най-важното е да сложат край на причините довели до тази бежанска вълна, а това значи да се сложи край на войната и насилието обхванали Северна Африка и Близкия изток. Когато това стане вече може и да се мисли как тези бежанци (или поне част от тях) да се върнат в родните им земи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#44] от "Alkizeer": "...с ясното съзнание, че на 100% отиват при нуждаещите се..." И аз мисля така! Лошото е само, че дейността на отец Иван трябва да е съпътстваща дейността и отговорността на държавните органи, а не да замества дейността и отговорността им- каквото е положението в момента! Не може един отец Иван да се грижи за ВСИЧКИ хора в нужда- това е задължение и правомощие на държавата, която УМИШЛЕНО абдикира/се отказва самоволно от това свое задължение!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#62] от "7777": "... Бежанците не са причината за нищетата на бедните българи. .." Виж, мила- бежанците ЗА СЕГА не са причина за нищетата на българите. Въпросът тук е - ДО КОГА бежанците няма да са причина за нищетата на българите. Няма как пенсионерите в една държава да имат масово пенсии по 130 евро, да са работили по 35-37 години, политиците поне 3 пъти чрез промяна в законите и наредбите да са променяли категорията труд, упражнявана от пенсионерите и умишлено да са направили 99% от пенсионерите пенсионери с трета категория труд, а на нелегалните имигранти в България да им се полагат 1000 евро месечно. Една държава е ДЛЪЖНА най- напред, ПРИОРИТЕТНО, да се грижи за СВОИТЕ граждани, за онези, когото е смукала 35-37 години с данъци и осигуровки и чак ПОСЛЕ да се грижи а нелегалните чужденци и в това има много здрава житейска и държавническа логика!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Чешкият президент Милош Земан нарича бежанската вълна "организирано нашествие"
  http://news.yahoo.com/czech-leader-calls-migrant-wave-europe-organised-invasion-193015933.html

 73. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#72] от "Крачун Малчевски":
  Абсолютно вярно.
  Хибридния враг на ЕС с години е планирал заселването с млади пришелци в спорна форма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 74 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Последно, "бежанците" ближни ли са ни или врагове?

 75. 75 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#74] от "volarok":

  Те и враговете са ни ближни.

 76. 76 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#69] от "Иво":

  А! Протестантите християни станаха? Откога?

 77. 77 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Отвратителни безчинства на секс джихадисти насред Англия
  Покровителствани от властите пакистанци 13 години изнасилвали и се гаврели със стотици момичета, воплите им останали глас в пустиня

  Кошмарен и скандален процес в Кралския съд в Шефилд – главният град на Южен Йоркшир прикова вниманието на медиите и обществеността във Великобритания през последните дни. Съдебната зала е препълнена. Много жени, слушайки показанията на потърпевшите, плачат на глас.„Те ме пребиваха и изнасилваха всеки ден. Два пъти ми чупеха ребра, имам сътресение на мозъка”, разказва млада жителка на Ротърхем. Косата й е посивяла от преживяния ужас, а е едва на 20 години. А когато се срещнала с Аршид Хусейни била само на 10.
  Тогава той й купил шоколад, после – бонбони. Тя разказва, че се зарадвала искрено, че вече си има великодушен, голям приятел. Радостта й била кратка. Пакистанецът я поканил веднъж в дома си, където я пребил и изнасилил.

  Но това било само началото на ужаса, сетне садистът развихрил фантазиите си. В една зимна вечер я откарал в гора, завързал я гола за дърво и гасял фасове в тялото й, настоявайки да му пее „весели детски песнички”.

  „Веднъж ми надяна чувал на главата и ме хвърли в багажника на колата. После ме вкараха в мръсна стая. Разкъсаха дрехи ми и ми закриха лицето с вонящ парцал. Започнаха да обливат краката ми с бензин. Бях сигурна, че ще ме запалят. Пет или шест мъже бяха. Те се хилеха, оскърбяваха ме и ме изнасилваха цяла нощ”, разказва мъченицата. По-късно тя разбрала, че чрез тялото й Аршид се е разплащал с тези, на които дължал пари.

  Братята Хусейни (Аршид е на 40 години, а Башарат с 1 година по-млад) слушат потресаващите показания и се хилят на скамейката на подсъдимите като си подхвърлят шегички, гласят репортажи от съдебната зала. Дори тук, те не крият, че за тях жертвите са „бял боклук” – така, както и за останалите петима обвиняеми. Сред тях е чичото на братята Хусейни и двама други братя - Маджида и Саджида Бостан.

  Едно от момиченцата било държано почти два месеца в мазе, където било заставяно всеки ден да прави секс с трима пакистанци. Друга потърпевша разпозна изнасилвач, който се оказа член на общинския съвет.

  „Особено се търсели симпатични и стройни момиченца и девойки”, заяви съдия Сара Райт. Момичетата били заплашвани, че ако се оплачат на някого, ще бъдат убити роднините им, а домовене им – запалени.

  Братята Хусейни и другите членове на бандата повтаряли, че „белите жени трябва да бъдат дресирани”. Те нито веднъж не посмели да пипнат пакистанка, защото много добре знаели, че роднините й може да ги изпратят на оня свят без съд и присъда

  Какво са правели през това време полицията и социалните органи...
  Сред обвиняемите е и полицаят Кенет Дос. Една от жертвите се обръща към него за помощ. Ето какво разказва пред съда тя:
  „Той започна да идва при мен у дома и при приятелките ни. И ни заставяше да си лягаме с него. Освен това предаваше и наркотици за Аршид. И ни заплашваше, че ако проговорим, веднага ще ни натика зад решетките”, свиделства потърпевшата и допълва:
  „Отидох в полицейския участък да се оплача. Оставих там заявление.А когато дойдох тук отново след няколко дни, ми казаха, че заявлението ми се е загубило. А след това ме посъветваха да забравя за всичко."

  След това девойката разказала за това, че е станала жертва на сексуално насилие на майка си и в интерната, където живеела. Отново никаква реакция. Още един полицай, към когото се обърнала за помощ й обещал да се свърже с ней. И отново пълно мълчание.

  На делото става ясно, че полицията е игнорирала 53 заявления от потърпевши и родителите им, а също така и 3 доклада на правозащитни организации.

  Всичко става ясно обаче от доклад на независима комисия, в който се посочва:”Престъпленията са извършвали млади пакистанци и властите не са искали да си създават главоболия с тях поради съображения за толерантност. Полицията не е повдигала обвинения за педофилия, опасявайки се, че това ще заплаши общественото спокойствие, тъй като ще привлече вниманието на екстремистки мюсюлмански групи. Освен това местните власти не са искали да изгубят избиратели-мюсюлмани”.

  Медиите, които следят с огромно внимание процеса вядат на бял свят все ново и нови отвратилени подробности. Педофилите дрогирали някои от момичета и се стараели да им втълпят идеите за джихад. Обучавали ги да боравят с оръжия, като им втълпявали, че скоро такива като братята Хусейни ще завладеят страната. „Бях уверена, че те вече властват в Ротърхем”, е заявила в съда една от потърпевшите.

  Под напора на общественото възмущение правителството отправи на принудителен покой началника на полицията в Южен Йоркшир и шефа на градския съвет на Ротърхем. „Дейли телеграф” обаче смята, че това са „лилипутски мерки” и бие тревога: „Не се ли превръщаме вече заедно с останалата Европа в халифат?".


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 78 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#77] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Проследих тази история в британската преса. Един много шокиращ факт, който пропускаш, е суъчастието на бели полицаи, етнически англичани, в трафика на момичета в Ротерхам.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 79 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#71] от "logika": "Виж, мила- бежанците ЗА СЕГА не са причина за нищетата на българите. Въпросът тук е - ДО КОГА бежанците няма да са причина за нищетата на българите."

  Бежанците изобщо не искат да стоят в България, по същите причини, поради които от 1990 г. насам все повече българи не желаят да живеят в България. Докато не пожелаят да се заселят трайно при нас, няма да са причина за нищетата на българите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#79] от "7777": "...Бежанците изобщо не искат да стоят в България,.." 1. Далеч не всички нелегални имигранти юридически са бежанци 2. Като не искат да стоят в България- да не преминават нелегално границата ни и да не пребивават нелегално в България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#80] от "logika": "Като не искат да стоят в България- да не преминават нелегално границата ни и да не пребивават нелегално в България!" Ами, те общо взето престанаха. Гледат да минават през Гърция.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 82. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#78] от "7777":
  Един много шокиращ факт, който пропускаш, е суъчастието на бели полицаи
  *************************

  Не пропускам:
  "Сред обвиняемите е и полицаят Кенет Дос. Една от жертвите се обръща към него за помощ. Ето какво разказва пред съда тя:
  „Той започна да идва при мен у дома и при приятелките ни. И ни заставяше да си лягаме с него. Освен това предаваше и наркотици за Аршид. И ни заплашваше, че ако проговорим, веднага ще ни натика зад решетките”, свиделства потърпевшата и допълва:
  „Отидох в полицейския участък да се оплача. Оставих там заявление.А когато дойдох тук отново след няколко дни, ми казаха, че заявлението ми се е загубило. А след това ме посъветваха да забравя за всичко."
  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#81] от "7777": "...Ами, те общо взето престанаха. .." Само, че - преди това минаваха! Нека повече да не минават нови икономически имигранти през България на път за германия!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#78] от "7777":

  А най-кошмарното за мен е това:
  ”Престъпленията са извършвали млади пакистанци и властите не са искали да си създават главоболия с тях поради съображения за толерантност. Полицията не е повдигала обвинения за педофилия, опасявайки се, че това ще заплаши общественото спокойствие, тъй като ще привлече вниманието на екстремистки мюсюлмански групи. Освен това местните власти не са искали да изгубят избиратели-мюсюлмани”.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 85. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#84] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности": "Престъпленията са извършвали млади пакистанци и властите не са искали да си създават главоболия с тях поради съображения за толерантност." Да, толерантността и политическата коректност отдавна се ползват за замаскиране на реална дискриминация и насилие. От разследването в Ротерхам стана ясно, че и момичета мюсюлманки са били отвличани и изнасилвани от същата мрежа. И полицията не е направила за тях нищо, точно както не е направила нищо за етническите англичанки, които са станали жертви. Полицията е използвала "толерантността" към мюсюлмани с предимно пакистански поризход, като извинение за сескизма към момичета от различни етноси.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#83] от "logika": "Само, че - преди това минаваха!"
  Да, минаваха и с помощта на българи трафиканти. Ако от присъствието на бежанци в България, нищетата тук се задълбочи, бих обвинила най-напред "предприемчивите" ни сънародници.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#86] от "7777": Има ли търсене , ще има и предлагане- това са законите на пазара. Ако няма търсене на трафиканти на хора от нелегалните имигранти и ако те не искат да преминат през България, няма да има и привлекателно заплащане на трафикантите на хора. България НЕ Е виновна, че ВСЯКАКВИ хора са се юрнали да идват в ЕС, защото не търсят добре платена работа за отличното си образование, а защото искат да получават държавни пари, БЕЗ да работят, и за да достигнат тази си цел, пресичат незаконно държавната граница и територията на България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#86] от "7777":

  Извинете за лиричното отклонение, но Вие на живо бежанци виждал ли сте? Вие отричате изнасилванията и престъпленията, извършени от бежанци в Европа през последните месеци, и се опитвате да ни внушите, че те изнасилват и вършат точно толкова престъпления, колкото европейците? Статистически данни показват точно обратното (справка Швеция, Германия).

  Вие гледате на бежанците като на хора, които бягат, защото се страхуват за живота си, но не ни обяснихте, защо жените и децата не бягат. Те не се ли страхуват за живота си?

  Ако Вие се чувствате длъжен да помагате на бежанците, аз не оспорвам позицията Ви. Помагайте! Никой под никаква форма няма право да принуждава никой европеец, в това число и българин, да прави нещо, което не е длъжен да прави. Помощта трябва да бъде на доброволни начала.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 89. 89 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#88] от "EP": "Извинете за лиричното отклонение, но Вие на живо бежанци виждал ли сте? Вие отричате изнасилванията и престъпленията, извършени от бежанци в Европа през последните месеци, и се опитвате да ни внушите, че те изнасилват и вършат точно толкова престъпления, колкото европейците?" Заслепени от расизъм, ми приписвате неща, които не съм казала? Къде отричам престъпленията, извършени от бежанци? Къде внушавам, че извършват повече, по-малко или точно толкова престъпления, колкото местни европейци? Да отговоря на въпросите ви конкретно: (1) Да, виждала съм бежанци на живо. (2) В разговора с джихадистката, говорим за мрежа за проституция в Ротерхам, в която има замесени англичани и британци от пакистански поризход, но не и скорошни бежанци. Последно: Вие мразете, когото си искате. Ваша си работа.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 90. 90 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#89] от "7777":

  Вие сте тази, която приписва омраза и расизъм! Най-големите расисти, хората, които най-много мрасят винаги, ама винаги обвиняват другите в расизъм, защото в подсъзнанието им върви една програма, която винаги чете "омраза" и "расизъм"! Аз никого не мразя, 7777, страхувам се! За себе си, и за семейството си!

  Много ми е смешно, когато ме обвиняват в расизъм! Знаете ли, хората винаги използват аргумента расизъм, когато нямат други аргументи. С това понятието расизъм се обезценява, става смешно и няма вече ЕФЕКТА на оклеветяване. На всичкото отгоре ние и бежанците сме от една раса, не мога да разбера, защо се използва това понятие. Чакайте да се сетя, Вие ме обвинявате в ислямо-фобия, нали така? В моя коментар религия не е спомената, но съм сигурна, че това ще е следващият Ви "аргумент".

  Аз не желая да плащам социалните помощи за въпросните господа! Чувства към тези хора нямам, нито любов, нито омраза, въпреки че в страната, в която живея, искат да използват моите пари, за да плащат за проститутки на въпросните господа, за да могат да престанат да изнасилват чистачки и готвачки в лагерите (източник пресата), и деца - момичета и момчета. Също така не желая тези хора да купуват с моите пари кози и да ги колят в бежанските лагери, с оправданието, че това била тяхната култура. Ако искат да купуват кози и да ги колят, да го правят със собствени пари. Аз съм против окултното колене на животни. Точка!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 91. 91 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#90] от "EP":

  Вие описвате всички бежанци като престъпници, реални или потенциални. Това е расизъм. Като не искате да плащате за издръжката на бежанците, не плащайте. Като данъкоплатец имате право на глас как ще се използват данъците ви; ако не ви харесва как се използват - протестирайте. На мен и да ми мрънкате, и да не ми мрънкате в анонимен форум - все тая. В статията става дума за конкретно за отношението на християните към бежанците. То не е обвързано с данъците ви.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 92. 92 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#91] от "7777":

  Ами да, права сте, че не става въпрос за данъци Лошото е, че помощта за тези хора струва пари! Вие твърдите, че аз имам право на глас за това, как да използват данъците ми ли? За съжаление, това не се припокрива с действителността!

  Вие ме наричате расистка, и да, Вие имате право да мислите така. Не съм сигурна, че имате право да го напишете, но да го мислите, право определено имате. Да ми забранявате да мрънкам, право нямате!

  И не, аз не описвам, и дори не гледам на всички бежанци като на потенциални и реални престъпници. Просто гледам на болшинството от тях като на доживотни бенефициенти на социални помощи. Сърцераздирателните истории, описани в статията, вече нямат ефект. Време е да се конфронтираме с действителността и престанем да се опитваме мозъците на европейците с християнски призиви за любов към "ближния", защото това отдавна вече е "obsolete".

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 93. 93 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално
 94. 94 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#92] от "EP":

  "Вие твърдите, че аз имам право на глас за това, как да използват данъците ми ли? За съжаление, това не се припокрива с действителността!"

  Припокрива се. Да не би някой в България или където и да живеете да е отменил правото на протест? Да не би някой да ви е забранил да сформирате партия или да гласувате за партия, която би се противопоставила на подпомагането на бежанците с пари на данъкоплатци?

  "Да ми забранявате да мрънкам, право нямате!" Не ви забранявам, мрънкайте си. Само ви казвам, че полза от това няма. Освен може би, психологическа: разтоварвате се.

  "И не, аз не описвам, и дори не гледам на всички бежанци като на потенциални и реални престъпници." Оставам с противоположното впечатление от постингите ви, но да речем, че не съм ви разбрала.

  "Просто гледам на болшинството от тях като на доживотни бенефициенти на социални помощи." Има най-различни начини, това да не стане факт: (1) Успешната им интеграция чрез образование - трудно и скъпо начинание, както показва историята, но все пак най-работещото; (2) драстично ограничаване на социалните помощи за бежанци и други емигранти - и за това има примери. В САЩ, притежателите на зелена карта нямат право на социални помощи първите две години след получаването на картата, а и социалните помощи там изобщо са силно ограничени в сравнение с Европа. Вие като гражданин на европейска държава можете да подкрепяте, каквито си искате политики за или против интеграцията на бежанци и емигранти.

  "Време е да се конфронтираме с действителността." И аз за същото призовавам в този разговор. От някои паникьосани изказвания тук излиза, че бежанците едва ли не са взели хляба на българските пенсионери. Ами, не е вярно. Други им взеха хляба, десетилетия преди бежанци и други емигранти да тръгнат да пресичат границите ни. Бежанците не искат да остават в България. Някои сигурно са престъпници. Повечето вероятно искат да живеят на спокойствие в по-уредена държава от нашата. Някои ще учат и работят, други ще лежат на социални помощи, ако им бъде дадена тази възможност. Западна Европа ще даде убежище на някои, а други ще върне. Междувременно, всички, които се пишат за християни, би трябвало да подпомагат бежанците. За другите - въпрос на съвест и виждания.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 95. 96 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#94] от "7777":

  "Да не би някой в България или където и да живеете да е отменил правото на протест?" - Да, в държавата, в която живея, не мога да протестирам срещу бежанците, без да рискувам да си загубя работата, да бъда пребита от антифа или от мюсулмани! Това е и причината тук да няма протести. Хората се страхуват!

  Ще мрънкам, докато не видя, че опасността Германия да принуди България да приема бежанци, не е преминала. Когато това се случи (имам подозрения, че ще се случи), ще се прибера да протестирам. Ние сме длъжни на първо време да се грижим за родителите си и за децата без родите в България.

  В Западна Европа успешна интеграция на бежанци от последните години 15 години НЯМА - нито в Германия, нито в Швеция, нито в Дания, нито в Белгия, нито Норвегия, нито Швейцария. Няма причини да си мислим, че новодошлите ще се интегрират. Или поне няма доказателства за това. Аз не твърдя, че никой от тях не желае да работи. Просто тези хора не могат да си намерят работа. Причината за това е невладеенето на език (което е факт и след много години), нежеланието на местното население да назначава такива хора, съпротивата на местните срещу тези хора, липсата на подходящи работни места, липсата на свободни работни места.

  Европа като САЩ няма да стане, защото ние в Европа живеем в социализъм. Ако махнат, или ограничат социалните помощи, на едно 90% от европейското население ще му е все тая, дали идват бежанци, или не (абстрахираме се от проблема с престъпността). От друга страна, това означава, че само в Германия, около 8 млн. човека (тази цифра не включва бежанците) няма да получават социални помощи. За повечето от тези 8 млн. човека обаче работа няма. Няма как да не гледаме на бежанците като на бреме.

  Християните на първо време трябва да помогнат на бездомните и на децата без родители. След това, ако им останат сили, на бежанците. За бежанците трябва да се грижи ООН. Световната Банка трябва да дава пари. Защо църквата не се обяви против износа на оръжие? Или не е политически коректно да сме против оръжията? Това не е християнство, а висша форма на лицемерие и робуване на Бога на парите.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 96. 97 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#96] от "EP":

  Опаността е силно намаляла, след като Доналд Туск беше принуден от поляците открито да се противопостави на Ангела Меркел, а в коледната си реч чешкият председател Милош Земан нарекъл бежанската вълна "организирано нашествие". Унгария открито се противопостави на квотите, Словакия и Румъния също, Латвия също. Швеция затвори границите си, Норвегия се пъне, Франция не приема сирийски бежанци, Великобритания също. Остана една едничка Германия.

 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 99 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#97] от "Крачун Малчевски":

  Дано да си прав, че опасността е намаляла. В немската преса много се спекулира с темата "как да принудим другите държави да помагат?" и "трябва да им спрем парите". Страхувам се, че Бойко може да обещае нещо, ако е конфронтиран с опасността да не се получат определени средства от еврофондовете. Германия, след Великобритания, е най-гъстонаселената държава в Европа. Нищо чудно да им хрумне да "преселват" тези хора на изток, защото в Германия няма място. Много им е тясно около врата на немците, според мен ще лицемерничат, и ще шантажират останалите европейски държави, за да облекчат кризата, която ги чака. Дано не съм права, че не ми се мисли, какво ще става в България при такова развитие на обстоятелствата.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 99. 100 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#96] от "EP":

  Защо сте избрали да живеете в държава, където сте лишени от основно човешко право? Коя е тази държава? Щом се страхувате, прибирайте се в България, където бежанците и емигрантит не желаят да остават.

  До Крачун:
  "Освен това тая жена е много далече от истината, явно е зомбирана от медиите и няма алтернативен източник на новини." Жалка интелектуална немощ. Който не е съгласен с паникьорските ви мнения, непременно трябва да е зомбиран. Съжалявам дълбоко всички, които си осмислят живота с мразене на различните от тях.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK