В Сирия може да е използван зарин, съобщи Организацията за забрана на химическите оръжия

В Сирия може да е използван зарин, съобщи Организацията за забрана на химическите оръжия

© ReutersСпециална мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) откри индикации, че хора в Сирия са били изложени на действието на смъртоносния газ зарин или на подобно на него съединение, предаде БТА, като цитира "Ройтерс". Агенцията се позовава на изводите в доклад, адресиран от мисията до ООН.


Докладът е изготвен от ръководителя на ОЗХО Ахмет Узумчу. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун го е добавил към писмо, адресирано на 29 декември до 15-членния Съвет за сигурност на ООН.


В доклада на Узумчу се посочва, че мисията на неговата организация е била да провери в Сирия обвинения, отправени от сирийското правителство, че в страната са били използвани химически оръжия 11 пъти. В доклада не се посочва кога хора в Сирия са станали жертва на предполагаемата атака с токсичния газ. В единия от случаите анализи на някои от кръвните проби сочат, че хората са били в даден момент изложени на зарин или на подобна на зарин субстанция, пише в доклада Узумчу.
По-нататъшни проверки ще са необходими, за да се установи кога и при какви обстоятелства това се е случило, добавя той.


Сирийското правителство дълго време обвинява опозиционни бойци, че използват химически оръжия. Подкрепяни от Запада сирийски бунтовници неколкократно отрекоха тези обвинения. Според западни представители е малко вероятно бунтовниците да са способни да използват зарин.


Сега в доклада на Узумчу се посочва, че източникът на зарина или на подобната на зарин субстанция е неясен. Той пояснява, че мисията на ОЗХО в Сирия не е открила доказателства, които да хвърлят повече светлина върху специфичното естество или източник на токсичната субстанция.


Сирия се съгласи през септември 2013 г. да унищожи целия си арсенал от химически оръжия по силата на сделка, договорена със САЩ и Русия, след като стотици хора загинаха в нападение с газ зарин в предградие на сирийската столица Дамаск. Последните 1300 тона химически оръжия, които Сирия декларира на ОЗХО, бяха предадени през юни 2014 г., но няколко западни правителства изразиха съмнения, че режимът на Башар Асад е декларирал целия си химически арсенал.


ОЗХО съобщи по-рано, че хлор е бил използван нелегално в системни нападения срещу цивилни в Сирия. Няколко международни разследвания установиха, че химическо оръжие е било използвано в Сирия, но нито едно от тези разследвания не посочи досега кой е отговорен за това. Съвместна разследваща мисия на ООН и на ОЗХО има задачата да открие кой стои зад тези атаки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK