Отложено майчинство: Жените пред дилема дали да замразят яйцеклетките си

Отложено майчинство: Жените пред дилема дали да замразят яйцеклетките си

© Радмило МарковичТази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.


"Никога не съм мислила, че ще стана на 35 и няма да имам семейство. Винаги съм била отличничка – в училище, в университета, на работа... Но майчинството е единствената точка от моя списък с цели в живота, където, опасявам се, ще се проваля," казва Ивана, адвокат от Белград.


Родителите ѝ отдавна са спрели да задават онзи така досаден въпрос: "Какво чакаш още?" Според нея те са примирили, че няма да имат внуци. Ивана настоя да не споменаваме фамилия ѝ в тази статия, защото мисли, че е разочаровала родителите си. На нейната възраст майка ѝ вече имала две деца - Ивана е била на седем години, а брат ѝ – на пет.
"Не съм във връзка, нямам деца и не мисля, че това ще се промени в близко бъдеще", казва Ивана, докато пием кафе в центъра на града. Тя цитира статия, която е прочела във сръбския вестник "Политика" миналия декември. В нея се казва, че почти половината от жените над 30 години в Белград нямат деца.


"Не бях сигурна дали трябва да се чувствам по-добре, че има толкова много жени като мен, или сериозно да се притеснявам", казва тя. "Наистина започвам да се тревожа."


Ивана обяснява, че много от нейните приятелки и колежки са в подобна ситуация – страхуват се, че докато те остаряват и шансовете им да забременеят намаляват, ще изпуснат възможността да станат родители. Две нейни омъжени приятелки са се сдобили с деца с помощта на ин витро оплождане.


"Просто не усещаш колко бързо минават годините. Изведнъж осъзнаваш, че вървиш към задънена улица и би дал всичко, за да върнеш времето назад или поне да го забавиш," казва Ивана.


А дали има начин да излъжеш природата и да забавиш биологичния си часовник? В края на миналата година две големи американски компании като че ли дадоха възможност на своите служители да направят точно това.


Технологичните гиганти Apple и Facebook влязоха в световните новини, като предложиха да покрият разходите по замразяване на яйцеклетки на своите служителки, което потенциално да им позволи да се съсредоточат върху кариерата си, без да се страхуват, че ще бъдат лишени от възможността да станат майки по-късно.


Новината води до лавина от медийни публикации по темата и коментари за "социално замразяване на яйцеклетки". Този тип замразяване на яйцеклетки не е по медицински причини -  прекарана химиотерапия например може да доведе до безплодие, а дава повече контрол на жените да избират кога да имат дете.


Директорът на една от най-големите клиники по репродуктивно здраве в Европа, заяви, че след откриването на противозачатъчните хапчета замразяването на яйцеклетки представлява втора вълна на женска еманципация и може да бъде идеален подарък за 30-я рожден ден.


Но критици обвиниха клиниките, че се възползват от страховете на жените, че пропускат шанса си да имат деца, и ги насърчават да харчат пари за скъпа процедура с неясен успех.


Но да се върнем на Балканите. Доколко замразяването на яйцеклетки е добро и реалистично решение за жените в Сърбия и Хърватия?


Отложено майчинство


На теория всичко, което помага на жените да заченат, когато те са по-възрастни, може да звучи особено привлекателно. Според официалната статистика, както и в много други страни, жените в Сърбия и Хърватия раждат все по-късно.


През 2013 г. средната възраст на майките в Сърбия при раждането на първото им дете е 26.4 години. Преди двадесет години тази възраст е 24.3 години. През 2013 г. в Хърватия средната възраст на жените, които стават майки за пръв път, е 28 години - три години по-късно от през 1995.


Жените решават да имат деца по-късно по много и разнообразни причини. Някои искат да напреднат в кариерата. Други се страхуват, че ще загубят работата си, ако забременеят. Трети се колебаят, защото се не са сигурни дали ще могат да осигурят стабилно финансово бъдеще за децата си. Други не могат да си намерят партньор.


На Балканите обаче жените чувстват и силен социален натиск да станат майки и тези, които нямат деца, често биват критикувани за това. Авторът на статията във вестник "Политика" за жени над 30, които нямат деца, описва причините за липсата на семейство като "хедонистични", с което предизвиква възмущение у някои читатели.


"Жените не са машини за бебета. Мога да правя каквото си искам с тялото си", каза една читателка в коментар под материала.


"Значи трябва да се откажа от образованието си, да награбя първия срещнат на улицата,  и да се размножаваме като зайци? Страхотно! Благодаря, че отвори очите за истината - аз очевидно нямам стойност, освен ако не си държа устата затворена и раждам деца," пише друга читателка.


Смилика Томанович, професор по социология в Университета в Белград, казва, че традиционното разбиране в Сърбия е, че жената става истинска жена само след като роди.


"Никога няма да чуете някой да казва, че мъжът става истински мъж, само ако е баща, нали?" Томанович отбелязва многозначително.


Но жените не трябва да се справят само със социалният натиск. Биологичният им часовник също тиктака. Експертите предупреждават, че плодовитостта на жените започва бавно да намалява между 25 и 35 години и след това драстично спада, затова повечето жени над 40 години зачеват по-трудно. Освен това рискът от неуспешна бременност или спонтанен аборт нараства с напредването на възрастта.


Замразени сметки


В съвременния свят човек може да застрахова почти всичко, което му е скъпо. Но можеш ли да си купиш полица, която да минимизира риска от това да останеш бездетна? Това е начина, по който някои хора възприемат замразяването на яйцеклетки.


Процесът, известен като овоцитна криоконсервация, работи по следния начин: жената взема лекарства, които стимулират производството на яйцеклетки, които след това се извличат, замразяват и съхраняват при температура от около -190 °C. След като се замразят, яйцеклетките могат престоят така с години. Когато жената реши да създаде семейство, яйцеклетките се размразяват и оплождат, а след това ембрионите се култивират и имплантират в матката.


В САЩ процедурата струва приблизително между $10 000 и $15 000, докато във Великобритания цената варира между £3,500 и £5,000.


Предложението на Apple и Facebook към служителките им предизвика противоречиви реакции. Някои виждат офертата като нов вид социално-отговорна политика, но други я възприемат като акт на експлоатация - на практика компаниите плащат на жените да се посветят на работата си и отложат раждането на деца


Но идеята, че една жена може да замрази яйцеклетките си за години напред и да ги ползва, след като направи кариера или си намери партньор (или и двете), определено се харесва на някои.


Една от тези жени е Клеър, консултант по човешки ресурси от Манчестър, Англия. Тя е на 38 години, когато намира информация за замразяването на яйцеклетки онлайн.


"Само няколко седмици преди това се бях разделила с дългогодишния си партньор и се чувствах изгубена и без всякаква надежда. В скръбта си реших, че това е добра идея да се фокусирам върху проект, който ще ме принуди да гледам напред, а не назад," казва Клеър. Това не е истинското ѝ име, а псевдоним, който използваме по нейна молба.


Тя решава да се възползва от възможността веднага, защото местната клиника не замразява яйцеклетки на жени над 38 години.


"Мислех, че това ще увеличи шансовете ми да имам бебе, ако през следващите няколко години срещна подходящ партньор,който наистина иска да има семейство. Самата аз съм със смесени чувства дали съм искам да бъда майка", казва Клеър, която в момента е на 42 години.


Клеър замразява яйцеклетките си в клиника, която се намира близо до дома ѝ. Тя се съмнява, че би се подложила на процедурата, ако клиниката е била в отдалечен район.


"Не мисля, че подготовката беше твърде неприятна, но аз имам фобия от игли, която бързо ми се наложи да превъзмогна. Въпреки това извличането на яйцеклетки беше отвратително. Бях под много силна упойка, наречена Twilight, така бях в безсъзнание по време на процедурата, но след това ме болеше в продължение на часове," спомня си Клеър.


Тя преминава през два курса за извличане на яйцеклетки, тъй като първата пункция не е особено успешна – лекарите се успели да извлекат само две яйцеклетки. При втория опит събраните яйцеклетки са седем. Но и това не е достатъчно – за да се определи като успешна, процедурата трябва да извлече повече от 10 яйцеклетки.


"Просто не можех да мина през това за трети път," признава тя. Всяка пункция струва £3,000. Клеър възприема замразяването на яйцеклетките си, като отсрочка преди да реши дали иска да има деца. "В действителност нищо не се промени," признава тя.


"Не мисля, че ми помогна да си намеря партньор. На 38 е доста трудно да си намериш партньор. Мъжете на моята възраст или дори тези, които са малко по-стари, но искат да имат семейство, се интересуват единствено от жени на около 30 или по-млади. Затова мисля, че цялото нещо беше известна загуба на време и пари, " казва Клеър.


По-рано тази година Клеър среща партньор, към когото има сериозни намерения. Той вече има две малки деца. Те са обсъдили темата със замразени ѝ яйцеклетки и той е готов да има още едно дете, ако това е, което Клеър иска.


Но тя все още не е сигурна дали иска да стане майка. "Мисля, че това ще бъде последната година, когато съхранявам яйцеклетките си и подозирам, че ще ги унищожават в края на тази година. Мога да ги съхранявам, докато стана на 45, но не виждам никакъв смисъл да продължавам да плащам, ако никога няма да ги използвам. А аз се съмнявам, че някога ще ги използвам, " казва тя по имейл.


Какво се случва на Балканите?


В Сърбия и Хърватия възможностите за жените, които искат да се замразят яйцеклетките си, са силно ограничени.


Законите в Сърбия не забраняват изрично социалното замразяване на яйцеклетки, но това е опция, която много рядко се предлага в местните клиники. Една частна клиника в Белград извършва замразяване на яйцеклетки, което струва около € 500. Цената не включва други разходи, като подготвителните процедури, медицинските тестове и медикаментите.


"Засега този метод е все още нов и не е непозната на широката публика", казва Ана Църнобарич-Обрадович, генерален мениджър на клиниката. "Затова е важно да подкрепяме всяка жена, която реши да го направи, като я информираме за всички предимства и недостатъци на отложеното майчинство."


На първо място, обяснява тя, жените трябва да разберат, че най-доброто време да се замразят яйцеклетките си е на възраст между 25 и 35 години, защото това е времето, когато техните клетки са в най-добро състояние.


В Хърватия идеята за социално замразяване на яйцеклетки не е широко дискутиран. В края на миналата година Марияна Бивчич, хърватска студентка, започва анонимно онлайн проучване на женските нагласи по темата. Досега около 100 жени са попълнили въпросника, като половината от тя заявяват, че не знаят много по темата.


"По време на неформални дискусии и фокус групи чух същото нещо," казва Бивчич.


Хърватският закон за асистирано оплождане в медицински условияпозволява замразяването на яйцеклетки, когато мъж или жена са заплашени от стерилитет по здравословни причини. Разпоредбите не споменават изрично замразяването на яйцеклетки по социални причини. Но Мирна Цуркович от RODA, хърватска организация, която защитава правата на родители и деца, казва, че някои клиники са започнали да предлагат процедурата.


Д-р Даниел Хлинка, старши ембриолог в Центъра по репродуктивно здраве в Прага, демонстрира оборудването, което се използва при оплождане на яйцеклетки

© Марко Лазич

Д-р Даниел Хлинка, старши ембриолог в Центъра по репродуктивно здраве в Прага, демонстрира оборудването, което се използва при оплождане на яйцеклетки


Балканската мрежа за разследващи репортажи направи проучване сред седем хърватки клиники, като им зададе серия от въпроси за социалното замразяване на яйцеклетки, включително и дали те предлагат процедурата. Шест от тях изобщо не отговориха, а седмата даде само кратък отговор, който не отговаря по същество на въпросите.


Жените в  Сърбия и Хърватия имат и друг вариант - законът не им забранява да отидат в чужбина, където да замразят яйцеклетки си.


Репродуктивен туризъм


Прага, живописната чешка столица, е атрактивна дестинация не само за туристите, но и за хора, които имат нужда от помощ, за да създадат поколение. Една приятелка на Ивана, адвокатката от Белград, отива в Прага за ин витро оплождане и сега има дъщеря.


Прага се превръща в център за този тип медицински туризъм, тъй клиниките там имат добро име, а законите са сравнително либерални. Една от популярните процедури е ин витро оплождане от донорски яйцеклетки на по-млади жени. Според чешкото законодателство от тази процедура може да се възползват жени до 49 годишна възраст. В Чехия законът гарантира анонимността на донорите на яйцеклетки и сперматозоиди, за разлика от много други европейски страни, включително и Хърватия.


Центърът по репродуктивно здраве в Прага, една от водещите клиники в областта, е на около 15 минути от центъра на града. Чакалнята е тиха, но пълна с хора, главно двойки. Някои се държат за ръце, а чувството на надежда е почти осезаемо.


За моя изненада много от служителите говорят сръбски. "Половината от нашите пациенти са от Балканите," казва Марияна Кулибърк, координатор в центъра. Центърът има и пациенти от Германия, Великобритания и Франция.


Много хора идват за ин витро оплождане с донорски клетки, което е по-успешно, защото яйцеклетките са дарени от млади жени, чието здравословно състояние е било внимателно проверено.


"Ин витро оплождането с донорски клетки е успешно в около 60-65% от случаите. При останалите случаи успеваемостта пада до 45%," обяснява Кулибърк на перфектен сръбски.


Марияна Кулибърк, координатор в Центъра по репродуктивно здраве в Прага

© Марко Лазич

Марияна Кулибърк, координатор в Центъра по репродуктивно здраве в Прага


Клиниката предлага и социално замразяване на яйцеклетки на цена от €2200. Това включва и разходите за медицинско лечение, изследвания, извличане и замразяване на яйцеклетките и съхраняването им в продължение на две години. Всяка допълнителна година струва € 150.


Но Кулибърк казва, че малко жени избират да замразят яйцеклетките си.


"По груби сметки става дума за по-малко от сто жени", казва тя. "Жените обикновено идват при нас около 40-годишна възраст, когато е твърде късно - техните яйцеклетки са или твърде малко, или с влошено качество."


На другия край на града се намира клиника Pronatal, друго популярно медицинско заведение за хората, които искат да пробват ин витро. Тук социалното замразяване на яйцеклетки струва около € 2400, като цената включва съхранение на яйцеклетките в продължение на пет години.


Но и тук, казва Тонко Мардесич, гинеколог в клиниката, много жени идват да питат за замразяване на яйцеклетки с "10 години закъснение", когато плодовитостта им вече намаляла.


"Обикновено те са на около 38 години", казва той. "Разбира се, те могат да се замразят яйцеклетки си, но трябва да бъдат реалистични в очаквания си."


Тонко Мардесич, гинеколог в клиника Pronatal в Прага

© Марко Лазич

Тонко Мардесич, гинеколог в клиника Pronatal в Прага


Засега няма жени от Балканите, които са замразили яйцеклетки в клиниката, казва Мардесич. Повечето, които са направили това, са германки.


"Имаме замразени яйцеклетки, но все още нямаме бебета," добавя Мардесич, който също свободно говори сръбски.


Той отбелязва, че когато една двойка се опитва да зачене, успехът не винаги зависи само от жената. Има все повече доказателства, че мъжката плодовитост също намалява с годините.


Но за жените някои неща изглеждат ясни. Те трябва да знаят колко бързо плодовитостта спада, особено след 35-годишна възраст, така че да вземат информирано решение навреме - дали искат да забременеят или да замразят яйцеклетките си.


"Бих дала всичко някой да ми беше казал "замрази си яйцеклетките си", когато бях на 32 или 33", казва Мая, 44-годишна специалистка по маркетинг от Белград, която е претърпяла шест неуспешни ин витро процедури.


"Сега знам, че това е безсмислено след като станеш на 38," казва Мая. "Но тогава щях да платя колкото трябва, на когото трябва, без значение къде."От първия успешен опит до "мигновеното" замразяване:
• Първата бременност от замразена яйцеклетка е регистрирана през 1986 година.
• Замразяването на яйцеклетки първоначално се препоръчва главно на раково-болни пациенти преди да преминат курс на химиотерапия, който разрушава яйцеклетките, и на жени, страдащи от заболявания, които могат да доведат до безплодие.
• До преди няколко години много яйцеклетки не оцеляват при процеса на замразяване и размразяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK