Защо медиите реагираха толкова бавно на насилието в Кьолн

Дори на следващия ден мащабът на нападенията не бе ясен

© Associated Press

Дори на следващия ден мащабът на нападенията не бе ясенНападенията срещу жени в Кьолн започнаха още преди полунощ на 31 декември; до около 4 сутринта са пострадали поне 100 жени, атаки имаше и в Хамбург, Щутгарт и Билефелд.


Новината обаче започна да обикаля световните медии едва няколко дни по-късно. Причините за това посочва статия на в. "Билд".


Първоначално местните медии съобщиха, че празненствата за Новата година са минали спокойно, позовавайки се на съобщенията на полицията.
Дори на следващия ден мащабът на нападенията не бе ясен – пострадалите вероятно са смятали случилото им се за изолиран инцидент, тъй като подобни отделни нападения не са нещо нечувано по големи празници.


Трябва да се отбележи и че сексуалните престъпления са сред най-слабо докладваните на полицията – жертвите се срамуват и се боят от реакцията на околните, когато се разбере какво са преживели.


Шокиращото в тези атаки всъщност бе" target="_blank" >www.dnevnik.bg="true">бе колко са много, но в началото никой не знаеше мащаба им. Едва когато се подават още и още жалби, полицията разбира, че грешно е преценила ситуацията.


Към пет следобед на втори януари в управлението са постъпили близо 30 жалби и "Билд" публикува тази информация. Още повече жени се осмеляват да докладват за случилото се и националните медии започват да отразяват инцидентите.


Когато броят на престъпленията започва да става ясен, кметът на Кьолн Хенриете Рекер свиква извънредна среща. Тя е проведена на 4 януари - понеделник.


Първоначално местните медии съобщиха, че празненствата за Новата година са минали спокойно, позовавайки се на съобщенията на полицията.

© Associated Press

Първоначално местните медии съобщиха, че празненствата за Новата година са минали спокойно, позовавайки се на съобщенията на полицията.


Федералната полиция също бави реакцията си - вътрешният" target="_blank" >www.spiegel.de="true">вътрешният доклад за инцидентите се прави едва в понеделник. Части от него бяха публикувани в сп. "Шпигел" - "силите за сигурност не бяха способни да упражнят контрол спрямо всички инциденти, нападения и престъпления. Прекалено много неща са се случили по едно и също време". В отделни моменти не е било дори възможно да се регистрират всички оплаквания.


В доклада се изреждат няколко примера: тълпи мъже са преграждали пътя на полицаите към жертвите; един от мъжете е заявил: "Аз съм сириец, трябва да сте добри с мен, госпожа Меркел ме покани!"; някои от хората са късали разрешенията си за пребиваване пред полицаите и са казвали: "Не можете да ме пипнете, утре ще си взема друго!"


Обществената телевизия ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) стана обект на остри критики, след като не включи новината в емисията си в 19:00 часа в понеделник. Зам. главният ѝ редактор Елмар Тефесен се извини, признавайки, че това е провал на медията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK