Путин: Държавните граници нямат значение за мен (обновена)

Путин: Държавните граници нямат значение за мен (обновена)

© ReutersЗа мен нямат значение границите и териториите на държавите, а съдбата на хората." Това заявява руският президент в публикуваната в понеделник първа част от обширно интервю за най-многотиражния германски вестник "Билд".


Запитан дали си е струвало заради Крим да накърнява отношенията на Русия със Запада, президентът отвръща с въпрос "Какво имате предвид под "Крим".


"Имаме предвид едностранното преместване на граници в Европа, където се уважават държавните граници", отвръщат журналистите от "Билд".
"За мен са важни хората", отговаря Путин и допълва с добре известната си теза, че "националистическият преврат в Киев през февруари 2014г. страшно много уплаши 2.4 милиона руснаци в Крим".


"И какво сме сторили? Не започнахме война, не стреляхме, нито един човек не е убит. Войниците ни просто попречиха на украинските войски в Крим да ограничат свободата на волеизявление на народа."
След това той пак настоява, че т.нар. референдум е бил проява на демокрация и изразяване волята на народа.


"Но не можете просто така да променяте държавни граници в Европа!", продължават журналистите.


"За мен нямат значение границите и териториите на държавите, а съдбата на хората", отговаря президентът.


Запитан как се вписва това в международното право, Путин отвръща, че "разбира се, международното право винаги трябва да се спазва и случаят с Крим е такъв". Тук той отново се позовава на Хартата на ООН, даваща право на самоопределение на народите, и как тя е била използвана за обявяване независимост на Косово от Сърбия.


"Но преди това Белград поведе война срещу косовските албанци, прогонила хиляди от тях. Това е доста по-различно", напомнят от "Билд".


"Фактът е, че имаше продължителна война, в която Сърбия и столицата ѝ бяха бомбардирани и атакувани с ракети. Става дума за военната интервенция на Запада и НАТО срещу остатъчна Югославия. Сега ви питам – ако косоварите са имали право на самоопределение, защо да го нямат хората от Крим? Ще ви кажа – всеки трябва да се съобразява с международните правила и да не ги променя всеки път както му изнася."


"Наполеон някога казал, че справедливостта е въплъщение на Бога. Казвам ви: Обединението на Крим с Русия и справедливо. Западните санкции са насочени не за помогнат на Украйна, а геополитически да изтласкат Русия. Те са глупави и нанасят щети на двете страни."


Защо има разрив със Запада


Интервюто, втората част от което ще бъде публикувана във вторник, съдържа и други и твърдения на руския президент за непознати досега факти в германо-руските отношения и обясненията му защо се стигна до днешния разрив между Запада и Русия.

Според Путин "От самото начало объркахме всичко. Не успяхме преди 25 години да преодолеем разделението на Европа. Берлинската стена падна, но стените бяха преместени в Източна Европа. Това доведе до взаимно неразбирателство и приписване на вина. Това е причината за всички последвали кризи".

След това президентът казва, че бившият генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер бил гарантирал, че организацията няма да се разширява на изток след падането на Стената. Същото сторили и много германски политици.

Идеята за подялба на Източна Европа

Путин дава пример с Егон Бар и дори цитира стенограма от негов разговор в Москва от 26 юни 1990г., за който досега никога не е съобщавано.

(Бел.ред. - Егон Бар, който почина на 15 август миналата година, е известен германски социалдемократ, който от 1972 г. до 1990 г. е депутат в Бундестага. Той е един от най-упоритите привърженици на т.нар. Остполитик за нормализиране на отношенията между Запада и СССР в началото на 70-те години и ключов посредник в преговорите за редица договори, потвърдили междудържавните граници, установени след края на Втората световна война. Остполитик осигурява на Западна Германия нужното признание и сигурност и създават мирно съвместно съществуване и оживени търговски отношения между Изтока и Запада, но критици на този подход казват, че той е удължил с две десетилетия живота на комунистическите режими в съветската зона.)

По време на интервюто говорителят на Путин му донася папка, от която той чете дословно: "Ето, например, какво казва Егон Бар на 26 юни 1990г. (бел.ред. - на СССР му остават още 17 месеца съществуване, но в този момент никой не си представя разпадането му): "Ако сега не предприемем ясни стъпки да предотвратяване разделението в Европа, това ще доведе до изолирането на Русия". 

Бар е бил мъдър човек и е направил конкретни предложения как да се избегне тази опасност, допълва президентът. "САЩ, СССР и засегнатите държави трябва да предефинират зона в Централна Европа, която да е недостъпна за НАТО с неговите военни структури."

Журналистите от "Билд" репликират, че в търсене на сигурност самите страни в Централна и Източна Европа са поискали да станат членки на НАТО, а ако алиансът им бе отказал, нямало да оцелее, защото правилата му допускат приемането на свободни държави, отговарящи на определени условия.

"Това съм го чувал хиляди пъти", отвръща Путин. "Страните в НАТО можеха да последват собствените си интереси и да се въздържат от разширяване на изток. Кой е написал тези правила? Политиците, нали? Никъде не е написано, че НАТО трябва да приеме определени държави. Трябваше просто да се въздържат, така че говорим за политическа воля. Но народите не искаха."

Путин обвинява за това САЩ и НАТО, които искали "да седят сами на европейския трон".

Руските грешки

Запитан кои са руските грешки, президентът отговаря: "Забавихме се!"

"Ако бяхме преследвали националните си интереси от самото начало, светът все още щеше да е балансиран. Сами сме си виновни за много от проблемите след разпада на СССР (...) и не обвиняваме никой друг за тях."

След като за изненада на "Билд" обвинява германската преса, че следва инструкции от САЩ за антируска пропаганда, президентът е помолен да коментира твърденията, че е бил един до 2007г. - приятел на Запада, и воин на студената война след това.

"Никога не съм се променял. Чувствам се млад, както винаги (...). Но в международните отношения нещата са различни. В този смисъл аз не съм приятел, не съм нито булка, нито младоженец. Аз съм президент на 146 милиона руснаци и трябва да представлявам техните интереси." 
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK