Руският петрол падна под $30, Москва започва годината с рязане на бюджета

Продължава понижаването на обменния курс на рублата - вчера тя се търгуваше и за 84 за евро, а в края на деня поскъпна до около 82.6 за евро.

© Reuters

Продължава понижаването на обменния курс на рублата - вчера тя се търгуваше и за 84 за евро, а в края на деня поскъпна до около 82.6 за евро.За пръв път от юни 2004г. цената на сорта руски петрол Urals слезе в понеделник под 30 долара за барел. Към 21:15 по данни на Thomson Reuters сделки се сключваха при 29.2 долара, което е поевтиняване от 3.6% спрямо края на търговията в петък. 


Това съвпадна с новината на "Ройтерс" и на московския делови всекидневник "Ведомости", че правителството на Дмитрий Медведев е решило в понеделник - първият работен ден на новата година, да бъдат съкратени бюджетни разходи с 10%.

Поевтиняването на руския нефт е в синхрон със понижаването досега през 2016г. с 10% на цените на петрола. В понеделник барел "брент" (Brent) слезе под 32 долара за барел до 31.49 (поевтиняване с над 5.4% спрямо петък). Това е под цената за американския лек петрол WTI за февруари - 31.77 долара за барел (поевтиняване с близо 4.2% спрямо петък).

Руският бюджет за 2016г. е разчетен при Urals на ниво $50 за барел, макар че още през второто полугодие на миналата година средната му цена падна до $45.4, а през декември бе $35.8 с тенденция за продължаващо поевтиняване.

В края на декември финансовият министър Антон Силуанов заяви, че през годината световните цени ще се задържат около $40, но може да слязат и под $30, което ще наложи ревизия на бюджетните параметри и може да изцеди Резервния фонд на Русия в следващите 12 месеца. При $40 за барел в бюджета няма да влязат 1.6 трилиона рубли, а дефицитът ще стигне 5.2% от БВП.

Почти по същото време управителят на централната банка Елвира Набиулина за пръв път представи "катастрофалния" сценарий на нейните анализатори, в който средногодишната стойност на Urals е $35 за барел. За цени под този праг нямаме план за развиване на руската икономика, добави тя.

В консервативния сценарий на икономическото министерство за 2016г. БВП на страната ще намалее с 1% при средна цена за руски петрол от $40 за барел. 

До края на работната седмица всички министерства държавни ведомства трябва да определят кои разходи ще съкратят с 10% и ако не го направят, финансовото министерство ще го стори принудително.

След това започва подготовка на закон за коригиране на бюджета, в който съкращенията ще подминат заплатите, социалните помощи и публично нормативните разходи, казват двама източници на "Ведомости".

Бюджетът предвижда дефицит от 3% от БВП, но при сегашното ниво на петрола в първите два месеца федералният бюджет няма да получи около 300 млрд. рубли приходи от петрол (всички приходи за годината са изчислени на 13.7 трилиона рубли). 

С новите съкращения на разходи се очаква да бъдат спестени около 700 млрд. рубли и така дефицитът да бъде задържан около 3%. Други 150 млрд. рубли е резервът в бюджета, а още 342 млрд. рубли може да дойдат от замразеният за поредна година от властите достъп до индивидуалните пенсионни партиди. Ситуацията е напрегната, но не е критична, смятат анализатори от Citi. 

Съкращаване на разходи с 10% е "на предела на съществуващата система", казва Владимир Назаров от Научно-изследователския финансов институт (НИФИ). Още орязване без институционални реформи няма да доведе до нищо - все едно на затлъстял човек да отрежете крака, вместо да го подложите на диета, дава пример той. "Ще оживее, но това ще е лош живот."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK