Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© ReutersВ последната си годишна реч "За състоянието на Съюза" президентът на САЩ Барак Обама се опита да успокои страховете на американците за състоянието на икономиката, сигурността и бъдещето, като в същото време атакува някои от най-агресивните изказвания на републиканците, кандидати за Белия дом в изборите през ноември.


Пред двете камари на парламента и лидерите на администрацията и правораздаването в седмата си реч и година преди да изтече вторият му мандат той говореше повече на американците, отколкото на конгресмените, сенаторите, съдиите и министрите в залата.

"Вярвам във вас. Затова днес съм убеден, че нашият съюз е силен", заяви в заключение президентът.
Речта му бе по-кратка от обикновено и за изненада на мнозина в нея само веднъж се говори за проблема в САЩ с огнестрелното оръжие. Но екипът на Белия дом изпрати мощно послание по този болен въпрос като Първата дама Мишел Обама не зае мястото си в залата като символ на празните столове, които остават след жертвите. Този жест превърна темата #EmptySeat в една от водещите за американците в "Туитър".

Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© Reuters


"Живеем във време на изключителни промени, които променят начина ни на живот, на работа, планетата ни и мястото ни в света. Това е промяна, която може да увеличи възможностите пред нас или да разшири неравенството между нас. И независимо дали ни харесва или не, темпото на тази промяна само ще се ускорява", каза Обама.


Едно от най-амбициозните начинания, които той обяви в речта си, е усилие да бъде преборен ракът с публични и частни ресурси и капацитета на Америка за иновации. Президентът го представи като събитие от мащаба на американската космическа програма за полети до Луната и възложи на вицепрезидента Джо Байдън да оглави "ръководството на мисията". Байдън изгуби миналата година 46-годишния си син заради заболяването му от рак на мозъка.


Инициативата Cancer Moonshot 2020 има за цел да разработи до края на десетилетието основана на ваксини имунотерапия за борба с рака. За целта вече е увеличено с 2 милиарда долара финансирането на изследователски програми. Отделно, частни фармацевтични компании и академични изследователски центрове се обединиха в началото на годината за друга програма за борба с рака.Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© Reuters


Традиционно, американските президенти използват последната си програмна за обобщение на постигнатото от тях. Сред посланията за единство Обама каза, че "едно от малкото неща, за които съжалявам" е, че американската политика е изпаднала в състояние на дълбоко разделение и че не успява да отговори за очакванията на гражданите.

"Хулите и подозрението между партиите се влошиха, вместо да намалеят. Без съмнение за запълване на тази пропаст са нужни умения като на Линкълн или Рузвелт, но ви обещавам, че ще продължа да се опитвам да подобря положението, докато съм на поста си."
Америка цени своята политика на толерантност, добави Обама и отвърна на призивите на Доналд Тръмп: "Затова трябва да отхвърлим всяка политика, всяка, която напада хората само заради расата или религията им. Не става дума за политическа коректност. Става дума за това да разбираме кое ни прави силни."


Илюстрация на словото му бе поведението на републиканците, които почти не аплодираха и слушаха с каменно изражение, особено когато Обама критикуваше изказвания на някои от техните кандидати за президент. В един несигурен свят "нашият отговор трябва да е нещо повече от говорене със силни думи и призиви за бомбен килим срещу цивилни граждани", каза той.

"Докато разочарованието от политиката расте, чуваме призиви всеки да си стои там, откъдето е, да се използват като изкупителни жертви хора, които не изглеждат, не се молят, не гласуват като нас или нямат същия произход. Не можем да си позволим да поемем по този път. Той няма да ни донесе икономиката или сигурността, която искаме, но най-важното - той противоречи на всичко онова, за което светът ни завижда."

Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© Reuters


В частта за външната политика Обама повтори известната си теза, че САЩ не бива да се изолират от събитията по света, но участието им в тях трябва да става чрез изграждане на широки съюзи и с фокус върху проблеми след студената война като търговията, борбата с епидемии и тероризъм и ограничаване на климатичните промени. Мисията на Америка е за направи света по-безопасен, но без да се превръща в световен полицай, добави той.

По думите му САЩ "не могат да се опитват да възраждат всяка държава, изпаднала в криза - това не е поведение на лидер, това е рецепта за бъркотия, проливане на американска кръв и начинание, което в крайна сметка ни отслабва, защото има поуки от Виетнам и Ирак и досега би трябвало да сме ги научили".

Обама се въздържа от подробности за това какви законови промени ще предложи в последната година от президентството си, но изброи някои от целите: вдигане на търговското ембарго срещу Куба, искане от Конгреса да разреши употреба на военна сила срещу "Ислямска държава", разширяване обхвата на данъчните облекчения върху личните доходи, по-достъпни колежи, повишаване на минималната работна заплата, ремонт на имиграционната система.

"Всички приказки за икономическия упадък на Америка са политически измислици", добави той. "Същото важи за говоренето, че враговете ни стават по-силни, а ние - по-слаби. Съединените щати на Америка са най-силната държава на света. Точка."

Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© Reuters


"Вярвам в промяната, защото вярвам във вас. Затова днес съм убеден повече от всякога, че нашият съюз е силен", каза Обама в заключение.

Но в словото си той заяви също, че за много американци "системата изглежда настроена да обслужва богатите, силните и нечии тесни интереси".


Социологическо проучване от януари на Gallup показа, че 76% от американците са разочаровани от състоянието на държавата им. Според анкета на CBS News/New York Times от миналата седмица 65% смятат, че САЩ съвсем сериозно са поели по грешен път. Подобен скептицизъм не е уникален, но в изборна година той обикновено помага на партията в опозиция да атакува Белия дом.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето, такова няма.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2275 Весело

  Ключовите думи са "последното си обръщение". Добре звучи, както и да го погледнеш. Речта скучна, апатична и пълна с неистини.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Boo-yah!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не се боим особено, но какви турбуленции ни очакват - от тероризъм до икономическа дефлация, киберпрестъпления, Среден и Близък Изток проблемни, екологична несигурност, безразсъдно продължаващо печатане на пари, мигрантски потоци вероятно и от Африка, ЕС пред полуразпад, световната работилница Китай с доста неясно иконом. бъдеще и т.н...

 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1167 Весело

  Не се боим.Държавните дългове ще предизвикат нова финансова и икономическа криза,и повече от половината държави на планетата ще станат негодни за живот.Очакваме с нетърпение това да се случи,за да видим какво да правим.

 6. 6 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Едно от най-амбициозните начинания, които той обяви в речта си, е усилие да бъде преборен ракът с публични и частни ресурси и капацитета на Америка за иновации. Президентът го представи като събитие от мащаба на американската космическа програма за полети до Луната и възложи на вицепрезидента Джо Байдън да оглави "ръководството на мисията"


  Това беше най-важното от речта на Обама. Ако наистина излезе нещо сериозно от тази инициатива, то това ще е не по-налко постижение от кацането на Луната в края на 60-те.

 7. 7 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Когато имаш трильони долари дългове, няма как да не се тревожиш за бъдещето, в очакване кога и как "мутрите" ще почукат на вратата ти и ще си потърсят дължимото: "Сър Пърсивал си иска парите"- крещи Тим Строн на Кет Балу в гениалния филм "Кет Балу"!" Прахосването на пари в космически проекти и други "комини на икономиката", за да се осигуряват печалби, трудова заетост и социален мир не може, няма как да работи безотказно до безкрай. Пътят към унищожението на света или комунизъм остава открит.

 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  "Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето"

  Който не си е извадил поуки от миналото и няма реална представа за настоящето, се бои от бъдещето!!!!

 9. 9 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#6] от "Птеродактил": Луната и съревнова ието....Преборването на рака ще е толкова пъти по-полезно за човечеството, колкото човешки живота ще спаси..!

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Но Обама не пропусна да подчертае превъзходството на американската армия и призова Конгреса да гладува за наземна операция по унищожаването на ИДИЛ, така че зад хубавите думи има и една яка тояга, както е съветвал един друг американски президент.

 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Какво да се боят.
  Някакви си 16 трилиона долара дълг.
  Да не би да го плащат някога...

 12. 12 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#7] от "bobhunter":

  Би било добре първо да мислиш, после да пишеш

  BohrMottelson
 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#10:"daskal1"]Обама не пропусна да подчертае превъзходството на американската армия и призова Конгреса да гладува за наземна операция по унищожаването на ИДИЛ[/quote]
  -Трудно ще им е на конгресмените да гладуват, докато са богаташи в страна с КФЧикън, Магдоналчета и ГМО-храни. А за наземна операция срещу ИДИЛ, прав е г-н Обама.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 849 Неутрално

  "Живеем във време на изключителни промени, които променят начина ни на живот, на работа, планетата ни и мястото ни в света. Това е промяна, която може да увеличи възможностите пред нас или да разшири неравенството между нас. И независимо дали ни харесва или не, темпото на тази промяна само ще се ускорява"

  Абсолютно вярно. Идва новата вълна на Кондратиев, която ще отнесе много хора. Но те сами са си виновни за това.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Неутрално
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  По думите му САЩ "не могат да се опитват да възраждат всяка държава, изпаднала в криза - това не е поведение на лидер, това е рецепта за бъркотия, проливане на американска кръв и начинание, което в крайна сметка ни отслабва, защото има поуки от Виетнам и Ирак и досега би трябвало да сме ги научили".

  Това си е точно така.

  "Мисията на Америка е за направи света по-безопасен, но без да се превръща в световен полицай, добави той."

  А, дано е така.

  "Съединените щати са най-силната държава на света. Точка."

  Не съм американофил, но определено това е факт, който не може да бъде отречен. Във военно и икономическо отношение САЩ са номер 1 в света... все още.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 575 Весело

  Нема страшно бе, всичко си върви по план.

 18. 18 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не се бойте от ИДИЛ, те са наши приятели

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Трудно е да се коментира една реч, която освен че носи леко формален и скучно официален характер и предвид предстоящите избори не може да бъде откровена, Допълните лна трудност е усещането за слабост на Обама, което също го изправя пред необходимостта да заобикаля реалните трудности пред САЩ и света, защото не върви да се оправдава или самокритикува, а не може и да бъде оптимист и да ободрява нацията.
  Но без да има такава практика навсякъде по света, почти всички като него говорят в такъв дух, така е няма и някаква изненада.

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Добре ще е президентът Обама да се пробва, в оставащият му мандат, да оправи кашите забъркани в Близкия изток от Храстчето и от самия него..... това ще е достоен завършек на кариерата президент на САЩ.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Постижения по времето на Обама има и в икономиката (излизането на Америка от кризата), и във външната политика (напр. нормализирането на отношенията с Иран), вероятно и в реформираната здравна система. Бъдещето ще покаже доколко тези постижения ще се окажат устойчиви.

 22. 22 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Не се бойте от бъдещето... Не мога да ви обещая друго освен кръв, пот и сълзи

  https://goo.gl/8NG90J
 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  [quote#4:"bgmusquetaire"]Не се боим особено, но какви турбуленции ни очакват - от тероризъм до икономическа дефлация, киберпрестъпления, Среде...[/quote]
  А ти какво очакваш, само да получаваш според потребностите си ли? Човека поне е честен и не дава напразни надежди, като ДругарЕте от трибуните през соца, с тяхното "навеки", "завинаги" и другите подобни заклинания...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Слаб президент и никакъв лидер е Обама. Плевньо е същия. А за бъдещето - страхът е най-мощното оръжие на всяка власт и за това всички власти имат изгода да се борят с "тероризма", който нито едно разузнаване "не разбра" от къде и как се финансира. Като на кино.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  "Не се бойте от бъдещето!"
  Не на нас тия! Ние от бившия съветски блок, дето понятието "бъдеще" винаги вървеше с определения като "Светло" а често и "комунистическо", най-се плашим некой като ни каже "не се бойте"!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 26. 26 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Довиждане Обама! Време е идват републиканците, че с твойта "мекота" онзи от Североизтокът съвсем се разпаса.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Весело

  Обаче докара до ръба всичките държави, дето само изнасят петроли и го обръщат в оръжие. Вгледайте се — няма американски войници да измират по света, а цените на петрола се сриват, СССР2.0 наказва населението си с дефицит на стоки в магазина и се забърква в скъпи войни зад граница, китайците си припомниха кой им дава технологичното предимство и им изкупува стоките, а държавите, които постоянно се занимават с износ на революции се сцепват на племена (Ирак, Либия...) или народа е на път да сцепи местните политици (Венецуела и Куба). Може би не успя със здравните реформи в САЩ, но там са свикнали да си признават грешките и да пробват докато им се получат нещата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "kihano":

  Бъдещето ще е по-лошо от настоящето но по-добро от далечното бъдеще.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darcas":

  Ще се видим след 5 дена!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Ама вие сте чели труд на руски икономист! Непростимо!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 942 Неутрално

  "Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето"

  След като аз не можах да ви затрия, имате бъдеще.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  ... абе то - от „Не бой се“ да те е страх!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Весело

  До коментар [#26] от "Магистър":

  Маи, маи демократите са на път отново да управляват в Белия дом.... този клоун Тръмп работи много добре в тази насока.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#28] от "tribiri":

  ВЕрваме ти.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 35. 35 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  Опасявам се, че си прав. Чудя се, дали прави тия щуротии безплатно щото му идват от вътре или е скъпо платен театър...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 36. 36 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Да хленчим – не ще ни помогнат
  и хленч не ни трябва.
  Но мен ме притиска
  жестока, дълбока тъга. –
  За вашто "сега"
  е горест стаена във мен.
  Ала
  не бойте се, деца,
  за утрешния
  ден!

  Никола Вапцаров

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 37. 37 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Струва ми се доста хора подценяват Обама. Под негово ръководство Америка постигна всичките си цели:

  Излезе от икономическата криза - 5% безработица, повишаване на минималната часова ставка, повишаване на лихвите (което води преместване на парите от развиващите се държави към САЩ)

  НАТО отново е единственият военен съюз - където искат да членуват всички нормални държави, Дори в Швеция и Финландия има сериозни диспути за това. Европейските държави си припомниха че САЩ е единствения гарант са сигурноста от нациския режим в русия.

  Размаза всички мракобесни режими по света - Русия, СА, Иран и Венециела без да пролее кръвта на нито един американски войник и без да дава пари за воини.

  И докато за русия и СА е ясно - че остават без пари за спонсориране на червен и ислямски тероризъм и ръководствата им ще се борят за оцеляване.

  То с Иран е най-готината работа. Защото чалмите се отказаха от ЯО и предадоха обогатения уран с идеята, че ще вземат милиарди от петрола (с които евентуално да спонсорират тероризма) - сега при тия цени на петрола се оказва, че няма да вземат нищо

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 38. 38 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1024 Весело

  До коментар [#21] от "ijj":

  да по тая логика и наш Генчо Дайнов постиженията са къде къде по мащабни
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/13/2683489_otkus_ot_nachaloto_na_prehoda_ot_evgenii_dainov/?ref=yellow_ip

  гошо
 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 597 Неутрално

  От бъдещето не се боим. Боим се от настоящето. За бъдещето е достатъчно Обама да се махне и то само по себе си ще стане по-обещаващо.

 40. 40 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Църньо вече едва го изтърпяваме.

 41. 41 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Докато доларът играе ролята на "световната валута" Щатите нямат от какво да се притесняват.

 42. 42 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#37:"iak"]Струва ми се доста хора подценяват Обама. Под негово ръководство Америка постигна всичките си цели:

  Излезе от икономическата криза -[/quote]


  Излезе, с 16 трилиона държавен дълг по негово време. За седем години натрупа повече задължения отколкото всички президенти преди него взети заедно.

 43. 43 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#42:"gozambo"]За седем години натрупа повече задължения отколкото всички президенти преди него взети заедно.[/quote]

  Гъзамбо, не се грижи за чужди проблеми. $US е световна валута. Дори и US да печатат долари в излишък, ако това изобщо е така, това не води до инфлация в страната. Докато не се стигне до инфлация дълговете са изплащаеми.

  Замисли се за кочината в която живееш, а не оплаквай другите.

  When I was re-born I realized that it was too late.
 44. 44 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#42] от "gozambo":

  Стига с тоя дълг бе хора! Той е 100% от БВП. Великобритания и Япония са с 200% дълг и продължават да са сред най-развитите държави в света, гражданите им да получават 10 ПЪТИ повече, отколкото гражданите на русия, дето нямала никакъв дълг и да си плащат лихвите по дълга стотици години.
  Вие не разбирате изобщо от икономика. И 200% да стане американския дълг, за Америка няма да има НИКАКЪВ проблем, разбира се с уточнението - докато е работеща пазарна икономика.

  Още два факта:
  Америка е по-богата от Япония и Великобритания
  БВП не е американското богатство - това е най-просто казано богатството създадено за 1 година, а хората събират богатство от години. Американците притежават над 100 трилиона $, ти ми говориш за някакъв дълг от 19 трилиона.

  Опитвам се да ти го обясня най-просто:
  Ако трябва да дадеш заем на:
  една фирма която е работеща (САЩ) и ти дава 3% лихва
  или на един портиер, който няма заеми, но получава 500 лв. заплата - на каквато си искаш лихва

  Ти на кой ще дадеш?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 45. 45 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  За да ги казва, означава че има защо. Явно, хората се боят и съмняват.

 46. 46 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#44] от "iak":

  Не ти ли прави впечатление,че този дълг в годините не само ,че не намалява,но се увеличи доста?
  Ако се един банкер и длъжника ти постоянно иска нови и нови кредити няма ли да се усъмниш,че ще ти ги върне някога всичките?

 47. 47 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Всеки президент, по време на първият си мандат, насочва политиката си към вътрешни проблеми. Обама се провали в тази област. По време на вторият си мандат излиза на световната сцена, Обама се провали и в тази обалст. Сега, просто доиграва полувремето.

 48. 48 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 660 Любопитно

  [quote#47:"dissident"]
  Всеки президент, по време на първият си мандат, насочва политиката си към вътрешни проблеми. Обама се провали в тази област.[/quote]

  Ако се е провалил, защо го преизбраха?

  When I was re-born I realized that it was too late.
 49. 49 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#37] от "iak":

  Според твоя коментар излиза,че тероризма ще изчезне ,защото няма да има кой да плаща!
  Моята прогноза е не само,че няма да изчезне ,но и ще се увеличава,защото съвременния тероризъм в момента се използва като заместител на война между определени държави за да се съсипва икономиката,да се създава обществен хаос и да се свалят правителства!Ако си прав,че повечето държави като СА няма да имат пари и няма да им е до спонсориране на тероризма,то е явно ,че ако той се увеличава ,то значи друга богата и мощна държава стои зад световния тероризъм и само тя печели от него!
  Отговори си сам кой е печелившия!

 50. 50 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  [quote#46:"rurade"]Не ти ли прави впечатление,че този дълг в годините не само ,че не намалява,но се увеличи доста? [/quote]

  Нарича се конюнктура. Ако разгледаш дълга за по-дълъг период - ще видиш, че не върви само в една посока.

  [quote#46:"rurade"]Ако се един банкер и длъжника ти постоянно иска нови и нови кредити няма ли да се усъмниш,че ще ти ги върне някога всичките?[/quote]

  Англичаните го правят от 200 години, дългът им е 200% от БВП
  и инвеститорите продължават да инвестират. И не е до "усъмняването". Риск винаги има. Просто риска "портиера" да не ти върне парите е много по-голям.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 51. 51 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Социологическо проучване от януари на Gallup показа, че 76% от американците са разочаровани от състоянието на държавата им. Според анкета на CBS News/New York Times от миналата седмица 65% смятат, че САЩ съвсем сериозно са поели по грешен път...

  Мисля,че няма какво да се добави!

 52. 52 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  [quote#49:"rurade"]Според твоя коментар излиза,че тероризма ще изчезне ,защото няма да има кой да плаща![/quote]

  Категорично! Без пари няма тероризъм. Ще ти го каже всеки експерт. Когато СССР се разпадна изчезна червения тероризъм по-света. В момента най-големите терористични организации в света се спонсорират от Иран, СА и русия.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 53. 53 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#50] от "iak":

  Всички знаят,че САЩ никога няма да си върнат дълговете!
  Ако длъжника ти не си плаща можеш да го принудиш-не можеш да принудиш обаче супердържава ,имаща претенции да е световен хегемон -няма как!Като при всяка пирамида гърмят последните!

 54. 54 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#52] от "iak":

  Според мен никой няма интерес, освен щатите от световен тероризъм и затова колкото и да са бедни другите винаги ще има такъв,защото просто те са го измислили и това е пътя им към световно господство!

 55. 55 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#52:"iak"]Ще ти го каже всеки експерт. Когато СССР се разпадна изчезна червения тероризъм по-света.[/quote]

  Интересна мисъл, но не ми е много ясно дали е валидна при всякакви обстоятелства. Вярно е, че след разпада на СССР значително намаля тероризма в Германия и Италия. От друга страна, наливането на инвестиции и пари в Северна Ирландия, на практика елиминира тероризма там.

  Иначе, може да разцепим косъм ето така:

  www.youtube.com/watch?v=93UelQGyKs8

  When I was re-born I realized that it was too late.
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  " Международната общност смята за свой лидер САЩ, а не Русия или Китай"

  И това го каза. Май защото не е много сигурен. Или защото така му се иска. По-скоро е заради непреодолима гордост. Само че защо ли го прави. Кучето нека си лае, керванът знае накъде да върви.

 57. 57 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#38] от "гошо":

  Може и така да е

  И все пак за постиженията на Обама е по-лесно да се говори отстрани, доколкото той носи отговорност в съответните области докато са се случили въпросните положителни неща - включително за антикризисни икономически мерки, за реформата на здравеопазването, отговорности във външната политика и т.н.

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Има... Эсть такое.
  Проучване на Gallup Интерашанашанъл.

  Тъй, видна е тя.
  Незавидна съдбата

  на всяка нация
  изпаднала в демокрация.

  До коментар [#51] от "rurade":

  Социологическо проучване от януари на Gallup показа, че 76% от американците са разочаровани от състоянието на държавата им. Според анкета на CBS News/New York Times от миналата седмица 65% смятат, че САЩ съвсем сериозно са поели по грешен път...

  Мисля,че няма какво да се добави!

 59. 59 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  И в последната си реч Обама потвърди своя образ, граден 7 години. Той още от първата година открито обявяваше своите цели - край на безсмислените войни, борба с неравенството, социални реформи. В статията не написано много за социалната част от речта му - в нея той говореше за успехите си в тази област и за мисията всеки американец да може да завърши колеж, да се намали цената на образованието, за да е достъпно за всеки, който след това да може да си намери добра платена работа.
  Хубаво е да си припомним какво наследство получи Обама от Буш. САЩ бяха затънали във военното пясъчно блато в Ирак, изпълняваха още мисии в Афганистан, Ал Кайда тероризираше света, а за капак тъкмо беше настъпила финансовата криза, Лемън Брадърс... Днес ситуацията е коренно различна. САЩ вече не пръскат половината си БВП и не избиват синовете си в глупави войни, американското население е по-спокойно за бъдещето си. Това поне отчасти се дължи на Обама и неговият стил на управление. Вярно е, че във военно отношение той е много зелен, неопитен, дори отбягва темата. Допусна много грешки като създаването на ИД. Но пък с меката ръкавица успя да сложи на колене агресивния Путин и да доведе руснака до ниво да се крие в ъгъла и да скимти, за да му дадат някой долар, щото дефицитът в бюджета е огромен.
  Обама ще остане в историята като мирният президент със социална насоченост и лекуващ недъзите, заложени от военнолюбивия му предшественик. Вчера той точно този образ се опита са покаже. На последната си реч Буш какво се хвалеше - война, война, 9/11, Ирак, Саддам... Ако този клоун Доналд Тръмп отиде на президентските избори, почти сигурно ще гледаме първата жена президент, втори пореден демократ в Белия дом и продължител на философията на Обама.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 60. 60 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Дневник" пропуска да спомене по-горе една важна част от речта на президента. Изразената от него спешна нужда от реформи на избирателната система, която сега позволява в повечето избирателни секции винаги да печели само кандидат на една от двете партии, както и нуждата от законово ограничаване на финансирането на изборни кампании с цел налагане на определени кандидати за важни изборни политически длъжности.
  Точно това, което много политолози смятат за извращение на американската демокрация и превръщането на избори в нещо като зле разигравани пиеси с твърде ограничено участие на избирателите.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Весело

  До коментар [#35] от "Магистър":

  Ами, все повече хора мислят, че е театър... говори се, че преди години Тръмп е бил близък до Бил Клинтън, че той го е убедил да участва в президентската надпревара. И, че сега Тръмп работи в услуга на своя приятел.... не знам дали е така, но определено добре се справя.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  обама уби осама...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Лесно е да се каже,но обстоятелствата са други.

 64. 64 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 524 Неутрално


  9.01.2016 : Russia Breaking Wall St Oil Price Monopoly
  [quote#0:"F. William Engdahl"]Russia has just taken significant steps that will break the present Wall Street oil price monopoly, at least for a huge part of the world oil market. The move is part of a longer-term strategy of decoupling Russia’s economy and especially its very significant export of oil, from the US dollar, today the Achilles Heel of the Russian economy.[/quote]
  First appeared: http://journal-neo.org/2016/01/09/russia-breaking-wall-st-oil-price-monopoly/

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 65. 65 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#24:"Darcas"]Слаб президент и никакъв лидер е Обама.[/quote]

  И не само това! Ето и 3 най-голями лъжи на Хюсен Обама ...

  http://www.infowars.com/obamas-three-biggest-lies-of-sotu-address/

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 66. 66 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#44:"iak"]Вие не разбирате изобщо от икономика. И 200% да стане американския дълг, за Америка няма да има НИКАКЪВ проблем, разбира се с уточнението - докато е работеща пазарна икономика. [/quote]

  Бих казал докато доларът е световна резервна валута.
  Много ти е разтегливо понятието "работеща пазарна икономика". Трупането на дълг с шампионски темпове означава, че не е много добре работеща.

 67. 67 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Вие Щатите не ги мислете,
  а за България поработете!

 68. 68 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6558 Неутрално

  Да така е, няма да ги мислим ние американците, и така няма да ги стигнем.

 69. 69 Профил на ei
  ei
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Германия още е окупирана от САЩ по документи...... а както се вижда и на практика. Ислямизирането на Европа е цел на САЩ. Звучи ансурдно, но това е виждане на германци.
  Меркел само изпълнява нарежданията на САЩ.

 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Весело

  [quote#40:"gozambo"]Църньо вече едва го изтърпяваме.[/quote]
  Стискайте палци, следващия американски президент да е "ястреб", а не като Обама, щото ако следващия повтори политиката на Обама, тотално ще разкатае фамилията на всички износители на петрол, дето превръщат петродоларите в оръжие, тероризъм и революции...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  [quote#69:"ei"]Ислямизирането на Европа е цел на САЩ. Звучи ансурдно, но това е виждане на германци.[/quote]
  Абе тези същите, виждаха в Хитлер оправия, ама точно американците им помогнаха да направят ФРГ-то световен играч, щото бяха докарали райхсмарката до едни нули и накрая я смениха с "цигарена валута" (ползвали са цигарите вместо пари, щото нали...) Та, тази суматоха около "бежанците" всъщност е начина по който Европа ще си осъвремени законодателството и ще си пренастрои социалната система да работи без граници. Стойте и гледайте как под натиска и заплахите (и полиция която странно бездейства) ще се прокарат доста промени, дето са неприятни и за местните тарикати, ама няма да смеят да протестират заради "бежанците"... Камерън пробва нещо подобно в Англия, като ги плашеше с "вълна от български и румънски емигранти"... и пооряза тук-там социалните бонуси на местните "професионално безработни" тарикати. Същото но по-голямо и от по-дълбоко следва в ЕС.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Весело

  [quote#66:"gozambo"]Трупането на дълг с шампионски темпове означава, че не е много добре работеща. [/quote]
  Ми то, пари се дават където се очаква да се върнат... та в тази посока, щом получават доверие, значи тези дето им дават "заемите" им вярват, че ще изплуват и ще се разплатят.
  За справка, преди години, хората обръщаха парите в швейцарски фракове, въпреки че имаше отрицателна лихва (плащаш за да ти стоят парите под швейцарска защита), че дори се стигна до там, самите швейцарци да се вържат в борд към еврото, че да спадне доверието към шв. франк...
  Има и още една сентенция: "Ако имаш дълг — имаш проблем. Ако обаче имаш един милион дълг, то кредитора ти има проблем..."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK