Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© ReutersВ последната си годишна реч "За състоянието на Съюза" президентът на САЩ Барак Обама се опита да успокои страховете на американците за състоянието на икономиката, сигурността и бъдещето, като в същото време атакува някои от най-агресивните изказвания на републиканците, кандидати за Белия дом в изборите през ноември.


Пред двете камари на парламента и лидерите на администрацията и правораздаването в седмата си реч и година преди да изтече вторият му мандат той говореше повече на американците, отколкото на конгресмените, сенаторите, съдиите и министрите в залата.

"Вярвам във вас. Затова днес съм убеден, че нашият съюз е силен", заяви в заключение президентът.
Речта му бе по-кратка от обикновено и за изненада на мнозина в нея само веднъж се говори за проблема в САЩ с огнестрелното оръжие. Но екипът на Белия дом изпрати мощно послание по този болен въпрос като Първата дама Мишел Обама не зае мястото си в залата като символ на празните столове, които остават след жертвите. Този жест превърна темата #EmptySeat в една от водещите за американците в "Туитър".

Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© Reuters


"Живеем във време на изключителни промени, които променят начина ни на живот, на работа, планетата ни и мястото ни в света. Това е промяна, която може да увеличи възможностите пред нас или да разшири неравенството между нас. И независимо дали ни харесва или не, темпото на тази промяна само ще се ускорява", каза Обама.


Едно от най-амбициозните начинания, които той обяви в речта си, е усилие да бъде преборен ракът с публични и частни ресурси и капацитета на Америка за иновации. Президентът го представи като събитие от мащаба на американската космическа програма за полети до Луната и възложи на вицепрезидента Джо Байдън да оглави "ръководството на мисията". Байдън изгуби миналата година 46-годишния си син заради заболяването му от рак на мозъка.


Инициативата Cancer Moonshot 2020 има за цел да разработи до края на десетилетието основана на ваксини имунотерапия за борба с рака. За целта вече е увеличено с 2 милиарда долара финансирането на изследователски програми. Отделно, частни фармацевтични компании и академични изследователски центрове се обединиха в началото на годината за друга програма за борба с рака.Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© Reuters


Традиционно, американските президенти използват последната си програмна за обобщение на постигнатото от тях. Сред посланията за единство Обама каза, че "едно от малкото неща, за които съжалявам" е, че американската политика е изпаднала в състояние на дълбоко разделение и че не успява да отговори за очакванията на гражданите.

"Хулите и подозрението между партиите се влошиха, вместо да намалеят. Без съмнение за запълване на тази пропаст са нужни умения като на Линкълн или Рузвелт, но ви обещавам, че ще продължа да се опитвам да подобря положението, докато съм на поста си."
Америка цени своята политика на толерантност, добави Обама и отвърна на призивите на Доналд Тръмп: "Затова трябва да отхвърлим всяка политика, всяка, която напада хората само заради расата или религията им. Не става дума за политическа коректност. Става дума за това да разбираме кое ни прави силни."


Илюстрация на словото му бе поведението на републиканците, които почти не аплодираха и слушаха с каменно изражение, особено когато Обама критикуваше изказвания на някои от техните кандидати за президент. В един несигурен свят "нашият отговор трябва да е нещо повече от говорене със силни думи и призиви за бомбен килим срещу цивилни граждани", каза той.

"Докато разочарованието от политиката расте, чуваме призиви всеки да си стои там, откъдето е, да се използват като изкупителни жертви хора, които не изглеждат, не се молят, не гласуват като нас или нямат същия произход. Не можем да си позволим да поемем по този път. Той няма да ни донесе икономиката или сигурността, която искаме, но най-важното - той противоречи на всичко онова, за което светът ни завижда."

Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© Reuters


В частта за външната политика Обама повтори известната си теза, че САЩ не бива да се изолират от събитията по света, но участието им в тях трябва да става чрез изграждане на широки съюзи и с фокус върху проблеми след студената война като търговията, борбата с епидемии и тероризъм и ограничаване на климатичните промени. Мисията на Америка е за направи света по-безопасен, но без да се превръща в световен полицай, добави той.

По думите му САЩ "не могат да се опитват да възраждат всяка държава, изпаднала в криза - това не е поведение на лидер, това е рецепта за бъркотия, проливане на американска кръв и начинание, което в крайна сметка ни отслабва, защото има поуки от Виетнам и Ирак и досега би трябвало да сме ги научили".

Обама се въздържа от подробности за това какви законови промени ще предложи в последната година от президентството си, но изброи някои от целите: вдигане на търговското ембарго срещу Куба, искане от Конгреса да разреши употреба на военна сила срещу "Ислямска държава", разширяване обхвата на данъчните облекчения върху личните доходи, по-достъпни колежи, повишаване на минималната работна заплата, ремонт на имиграционната система.

"Всички приказки за икономическия упадък на Америка са политически измислици", добави той. "Същото важи за говоренето, че враговете ни стават по-силни, а ние - по-слаби. Съединените щати на Америка са най-силната държава на света. Точка."

Обама в последното си обръщение: Не се бойте от бъдещето

© Reuters


"Вярвам в промяната, защото вярвам във вас. Затова днес съм убеден повече от всякога, че нашият съюз е силен", каза Обама в заключение.

Но в словото си той заяви също, че за много американци "системата изглежда настроена да обслужва богатите, силните и нечии тесни интереси".


Социологическо проучване от януари на Gallup показа, че 76% от американците са разочаровани от състоянието на държавата им. Според анкета на CBS News/New York Times от миналата седмица 65% смятат, че САЩ съвсем сериозно са поели по грешен път. Подобен скептицизъм не е уникален, но в изборна година той обикновено помага на партията в опозиция да атакува Белия дом.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK