Колко лоялна е България на Москва и още 9 отговора от посланик на САЩ

Посланик Джак Пери получава държгавни почести при връчването на акредитивните си писма в София през 1979г.

© Личен архив на Джак Пери

Посланик Джак Пери получава държгавни почести при връчването на акредитивните си писма в София през 1979г.Държавният департамент на САЩ публикува в края на 2015 г. поредния том с официални документи от периода 1977–1980, когато президент е Джими Картър. Този път върху повече от 1000 страници са събрани доклади, инструкции, телеграми и отчети само за страните от бившия съветски блок в Източна Европа. Историците на департамента са отделили специално внимание и на България в поредицата "Външната политика на Съединените щати".


Моментът е един от най-деликатните в международните отношения – Полша е в извънредно положение заради протестите на "Солидарност", СССР е нахлул в Афганистан, убит е българският писател Георги Марков. 


"Дневник" избра да представи телеграмата до Държавния департамент, с която посланик Джак Пери описва на 30 септември 1980г. в края на първата година от мандата си впечатленията си от България.
Той бе посланик през 1979-1981 г. и след това се пенсионира, включително защото във Вашингтон на власт идват републиканците на президента Роналд Рейгън, държащи на значително по-твърда политика спрямо СССР. Джак Пери почина на 15 февруари миналата година на 83-годишна възраст.Колко лоялна е България на Москва и още 9 отговора от посланик на САЩ


Въпроси относно България


Това е опит в края на първата ми година в София да отговоря възможно най-откровено на най-важните въпроси за България от гледна точка на американските интереси.


Първо, колко солидна е лоялността на България към Москва?


Много солидна. Не виждам на хоризонта признаци за сериозна промяна по този въпрос. Общо взето, отношенията работят добре за интересите на българските лидери и народът ги приема по-лесно, отколкото който и да е друг в Източна Европа.


Въпреки това е добре да се помни, че няма вечни отношения, че българите са по-слабо привързани към руснаците, отколкото е прието да се смята, както и че в отношенията им има проблеми (икономически въпроси, съветската политика към други източноевропейски държави, разходи за отбрана, външнополитически въпроси като балканската политика на България), които може да се задълбочат с течение на времето. И не вярвам, че Съветите разполагат с някаква непоклатима и желязна система, за да държат България лоялна.


Все пак би било заблуда да очакваме каквото и да е отклонение от обичайната лоялност към Москва и смятам, че тя ще се запази с години.


2. Колко стабилна е позицията на Живков?


Много стабилна. Той изглежда в превъзходно здраве, енергичен и с много дълъг опит. В частност той е достатъчно възрастен и хитър, за да се справи с всякакви предизвикателства от Кремъл. (Той изглежда е в процес да връчи награди на всеки член на съветското Политбюро, един по един, и анализаторите тук казват, че той залага на всеки в борбата за наследник в Кремъл.)


Не ми е известно да има някакви значими опозиционни фракции, макар че [Александър] Лилов изглежда силен №2 и потенциален наследник. Най-младите в ръководството изглеждат способни, относително гъвкави, често с добра техническа квалификация (особено икономистите) и, разбира се, много лоялни на Живков. Възможно е да има някои персонални размествания на априлския конгрес на партията, но бих се изненадал, ако има някакви големи промени в политиката или посоката.


Смятам, че Живков е създал система, която да може да контролира – а чрез нея да контролира и държавата – докато умре или не е в състояние да изпълнява задълженията си. Засега не забелязвам да се мисли за негов наследник. 


3. Колко добре ще функционира икономиката в следващите 5 години?


Няма да е зле, доколкото имаме предвид цялостния растеж, и вероятно ще е по-добре, отколкото в повечето останали държави в Източна Европа.


Това е мнение на човек, който не е икономист, но в полза на лидерите действат няколко фактора:


а) Започвайки от много ниска база през 1944 г., комунистическият режим е успял постепенно да повишава стандарта на живот за общо (повтарям, общо) удовлетворение. Това би трябвало да продължи, макар че се забелязват и гнезда на недоволство.


б) Българите са общо взето търпелив народ, не са бунтари и по своя си балкански начин успяват да се оправят, въпреки ограничените доставки или ниското качество: те мърморят, но си продължават по старому.


в) Плановиците им работят умно. Новият икономически механизъм на България, нещо като унгарския модел със същото име, съдържа рационални елементи, които може да изгладят част от ръбовете на "съветския модел" в България.


г) Земеделието им изглежда работи приемливо, макар че разпределението на продукцията е лошо.


д) Има предостатъчно корупция – валутни магазини, трикове с обменния курс, подкупи, публично известни методи за заобикаляне на системата – почти всеки е включен в системата, като участва в прецакването ѝ.


е) Като сдържат желанието си за индустриализация в рамките на СИВ (бел.ред - Съветът за икономическа взаимопомощ е икономическа организация на съветския блок в периода 1949-1991 г.), българите ме впечатляват с това, че показват признаци (за разлика от Румъния, да кажем) да се простират според чергата си.


Всичко изброено дотук може да се обърка и не казвам, че не предстоят трудности. В действителност поскъпващият петрол и нуждата СССР да продължи да фаворизира България с евтини суровини е потенциален носител на разочарование и възможни търкания с Русия. Но за разлика от Чехословакия или Полша, където в момента е почти невероятно да видим икономически растеж, българите - в една малка страна, която се индустриализира съвсем неотдавна – могат да се надяват да постигнат целите си без особено усилие. 


4. Колко стабилна е позицията на Партията (Българската коминустическа партия БКП - бел.ред.)? Има ли някакви алтернативни центрове на власт?


При продължаваща подкрепа от Москва и изключвайки неочаквани бедствия от типа на реален икономически крах, вярвам, че партийният контрол е доста силен. Не смятам обаче, че комунистическият режим има особено дълбоки корени сред населението. Повечето, ако не и всички българи приемат управниците си само дотолкова, доколкото лично имат изгода от системата.


Добре е да не се забравя, че докато Русия винаги се е радвала на голяма популярност сред българите, страната е била в сферата на влияние на Австро-Унгария или Германия през по-голяма част от историята си след 1878 г. И хората масово са приемали съюза с Германия в двете световни войни.


В Чехословакия усещах как чехите са западни хора в затвора на Изтока; в България чувствам, че българите са балкански народ, който ще се обърне натам, накъдето задуха вятърът, ако Москва някога отхлаби хватката си. Но докато московската хватка е стабилна, позицията на комунистите също е стабилна.


Що се отнася до алтернативни центрове на власт, в момента няма никакви, ако правим сравнение с католическата църква в Полша или потенциала за независимост сред работниците в Полша или Унгария. От друга страна, няма усещане за желязна ръка, каквото има в Румъния.


Православната църква е използвана от режима, но независимото ѝ съществуване поддържа живи някои мисли за алтернатива на комунистическото управление. Дори марионетната земеделска партия (бел.ред. - казионният БЗНС) понякога изпълнява тази функция.


Предполагам, че отговорът е, че, ако по някакъв начин събития отслабят хватката на Партията, то симпатиите на българите към плурализма бързо ще се увеличат и разпространят. В този смисъл – и в смисъл че управлява без съгласието на управляваните – позицията на комунистическата партия е стабилна, но крехка. 


5. Колко стабилно е обществото?


Виждам много признаци на едно болно общество, на лицемерие и обезверяване.


За разлика от Прага, където усещах, че хората извличаха най-доброто от една изначално лоша сделка, те не вярват в системата или в участието си в нея. Корупцията е масова и е проникнала надълбоко.


Луксозният живот на големите началници е общоизвестен и предизвиква негодувание.


Работниците до голяма степен биват подкупвани, защото – в страна, която се е индустриализирала предимно през последните 30 години – разполагат с привилегии и заплащането им е относително добро. Огромна част от тази страна се е преселила в градовете след 1944 г. и какъвто и да е недоимъкът, за тях животът там е адски по-добър в сравнение с онова, което е било в балканското село.


Що се отнася до интелектуалците, тях също ги купуват с добро отношение от страна на режима – Живков е много хитър в това отношение – така че всеки потенциал за дисидентство се задушава с някаква награда или синекурна длъжност.


България е по-скоро старомодна държава с жизнени роднински връзки и в този смисъл е стабилна. Но много неща се променят и то доста бързо, а системата е основана на измама и корупция. Иначе казано, обществото става все по-нестабилно.


Съветският премиер Николай Булганин подписва на 14 май 1955г. договора, с който 8 държави учредяват организация за колективна отбрана.

© Associated Press

Съветският премиер Николай Булганин подписва на 14 май 1955г. договора, с който 8 държави учредяват организация за колективна отбрана.


6. Колко добра е армията и може ли да се разчита на нея?


В исторически план българите са били добри воини, патриоти са и войниците вероятно ще се подчиняват на заповеди и ще ги изпълняват доста добре. Оборудването им не е добро и задачите, които могат да изпълнят, са ограничени. В един голям конфликт, ако трябва да атакуват Проливите, вероятно – според личната ми оценка – ще се справят приемливо, особено със съветска помощ, при едно доста бързо и кратковременно настъпление.


Но има дълга история на омраза с балканските им съседи и ако българите трябва да се сражават срещу югославяните, гърците, турците или румънците на тяхна територия, очаквам при равна численост противникът им да ги надвие.


Бих се съмнявал в това да се разчита на българските воъръжени сили при мащабни задачи, изискващи дълго време и простиращи се далеч от техните граници. Но ако Съветите им поставят ограничени цели, които да се постигнат с подходящото оборудване и за кратко време, подозирам, че те биха се справили доста добре. (Това е мнение, разбира се, на дипломат, а не на военен експерт.)


Допълнение към казаното е, че подозирам, че има търкания както вътре в страната, така и между България и СССР относно разходите за отбрана. Вярвам, че Живков е искрен поне когато непрекъснато повтаря за нуждата от намаляване на въоръженията, и смятам, че елемент от това е бремето, което представляват военните разходи за малката икономика като българската.


7. Възможни ли са вариации във външната политика на България?


Не много, не скоро. Разумно е да смятаме, че макар София да се оплаква, че получава достатъчно руски петрол на подходяща цена, или че трябва да увеличава разходите си за отбрана, тя се чувства напълно щастлива да следва на 100% Съветите във външната им политика.


(За да ми напомня непрекъснато за какво става дума, в папката си нося изявлението на външния министър Петър Младенов от януари в Москва, че българската и съветската външна политика са идентични "дори в нюансите".)


Опасявам се, че и реалността е общо взето такава, макар че има логика българите понякога да се разминават с руснаците по външнополитически въпроси, особено засягащите българските интереси, и смятам, че зад кулисите те понякога излагат на Съветите възгледите си.


Мога да дам няколко примера за хипотетични сектори на разминаване, но не мога да цитирам поне един солиден пример за разлика във външната политика на София и Москва.


(Ако читателят смята, че тази оценка е прекалена, нека опита колко неприкрити разлики във външната политика – подчертавам, външна политика – може да посочи между Москва и Будапеща и Варшава, да не говорим за Прага или Източен Берлин.)


Предполагам, че Афганистан доста е объркал българите, макар че поведението им е лоялно. Те следват съветската линия спрямо италианската и испанската комунистическа партия, но се чудя дали понякога им се иска да не е така. И най важното, българските цели на Балканите невинаги съвпадат със съветските и сме свидетели на това, че българите биха искали повече да си сътрудничат в балкански международни начинания, отколкото Съветите засега им позволяват.


Що се отнася до Югославия, докато външни наблюдатели може да си мислят, че София просто е маша на Москва, смятам, че българите преследват собствени цели в проблемите си в отношенията им с Югославия и те в никакъв случай не съвпадат изцяло с тези на руснаците.


В отношенията със Запада, доколкото разбирам ситуацията, българите са по-отворени и податливи на западното влияние, културно или икономическо, отколкото Съветите биха се радвали да виждат.


След всичко казано дотук, не мога да посоча нито една открита разлика между съветската и българската външна политика и не очаквам да видя такава. Вярвам обаче, че тази стриктна лоялност си има цена – както под формата на двустранни търкания и напрежение, така и на цената, която Москва плаща за поддържане на българската лоялност. Имам чувството, но не мога да го докажа, че с течение на времето Москва ще трябва да плаща все по-висока цена.


Тодор Живков посреща Леонид Брежнев на софийската гара на 6 март 1968г., ръководещ съветската делегация за заседание на Варшавския договор.

© Associated Press

Тодор Живков посреща Леонид Брежнев на софийската гара на 6 март 1968г., ръководещ съветската делегация за заседание на Варшавския договор.


8. Има ли някакви възможности за Запада?


Не много, но повече, отколкото мнозинството хора си мислят. Реалността е, че българите биват омаловажавани и масово отписвани от страна на Запада, който е инвестирал тук много малко под формата на пари, усилия или хора.


Може би не съм аз подходящият човек да казва това, но качеството на западните посланици тук невинаги е било добро, защото София не е възприемана като достатъчно важна позиция. (Невинаги е било така в миналото. Британците в частност са изпращали някои от първокласните си дипломати на Балканите, включително в София.)


Днес някои държави трудно намират квалифицирани млади дипломати, съгласни на мандат в София – толкова лоша е репутацията ѝ. (Не вярвам, че това е вярно за американското дипломатическо ведомство.)


В същия дух качеството на търговските изложения, културните събития, размяната на интелектуалци и подобни неща по принцип е на по-ниско равнище в сравнение с повечето от останалите източноевропейски държави.


За нас и някои други западни държави – особено за германците, имащи тук големи възможности – това е грешка, тъй като България има да предложи много повече, отколкото ни показват стереотипите за нея.


Сред интелектуалците, в бизнес средите, както и цялостният интерес показват, че има възможности Западът да разполага с повече влияние. Особено в търговията съвсем видимо има шанс за по-голям обмен – с всички произтичащи от това политически последици.


Читателят на всичко това може да отхвърли изброеното като впечатления на човек с пристрастия към района, но отговорът ми е: "Елате и вижте сами". Според най-рационалните разбирания на realpolitik в България има възможности, които трябва да използваме.


9. Нужни ли са промени в американската политика?


Не, смятам, че сме на прав път. През последните години демонстрирахме повече интерес към България отчасти защото я открихме, отчасти защото българите изпълзяха от черупките си.


След полските събития отношенията може да се усложнят, но смятам, че все пак трябва да продължаваме, колкото се може повече, да ги подобряваме (Знам, че този термин е много общ, но се надявам, че схващате смисъла), доколкото и българите имат воля за това.


Надявам се, че няма да се опитваме да натикаме България в някаква формула, която я поставя в контекста на отношенията ни с Чехословакия, ГДР или Полша. България си е България и се надявам отношенията ни с нея да зависят от случващото се в нея.


Лоялността към Москва е солидна, както вече казах, но също така силна е и гордостта на България от собствената ѝ идентичност като народ и вярвам, че демонстрирането на тази гордост ще се увеличава. (В този смисъл е важно отбелязването през следващата година на 1300-годишнината на българската държава - годишнина, от която Съветите все още поддържат дистанция.)


В търговските отношения се надявам американската администрация - с ограничените си правомощия в тази сфера - ще направи повече за интересите на САЩ: потенциалът според мен е значителен и ако българите повдигнат въпроса да им се предостави статут на най-облагодетелствена нация в търговията, би трябвало да бъде посрещнато от наша страна със симпатии.


Междувременно няколко посещения на по-високо равнище биха били добре инвестирано време. Но, общо взето, бих казал, че политиката ни да се реагира на ограничения брой възможности е правилна.


10. Колко важна е България за американските интереси.


Не много. Поне докато ситуацията остава непроменена - с настоящото ръководство и лоялността към Москва, залегнала в основата на българската политика.


Ще добавя само, че географското разположение на България е доста важно и понеже тя е единственият член на Варшавския договор без сухопътна връзка с Русия, позицията ѝ в някакъв смисъл е отслабена.


Както заявих, виждам признаци, че расте цената за поддържане на българската лоялност към Москва и в същия смисъл виждам потенциал за увеличаване на западното влияние.


Ако Москва премине към отбранителна позиция, казано най-грубо, София се превръща в основна мишена. И понеже трябва да мислим няколко хода напред, вероятно едно засилено внимание към България сега би било оправдано.


* * *


Томът съдържа само част от документите, а останалите са достъпни в архива на САЩ и Държавния депратамент на микрофилми и в цифров формат. Историците са получили специален достъп до документи от Библиотеката на президента Джими Картър и други агенции. "Материалите в този том са разсекретени, но част от тях са извадени от други документи, които все още са поверителни", се казва в тома.


В Библиотеката на Картър има документи не само от Белия дом, но и от Дъргавния департамент, Съвета по национална сигурност, ЦРУ, Пентагона и Обединения комитет на началник-щабовете на американската армия.


Преводът и акцентите са на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Лоялността към Русия сред политическата ни класа все още е твърде голяма, което е и една от главните причини вече 25 години да откриваме,че можем да продължаваме все по-надолу и по-надолу.

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 675 Весело

  "корупция, подкупване" - най-тънко употребявани, другото е ясно "стабилност"...

 3. 3 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Българите са общо взето търпелив народ, не са бунтари и по своя си балкански начин успяват да се оправят, въпреки ограничените доставки или ниското качество: те мърморят, но си продължават по старому.

  Колко добре ни е описал и доста актуално бих казал...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1509 Неутрално
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Любопитно

  Като се знае САЩ колко са лоялни към не много светската Турция , май е по-добре пак да обръщаме палачинката ,че САЩ традиционно са лоялни само на Турция и Великобритания!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Нищо ново, отново ни се поднася история от която можем истински да се срамуваме - най-вече от предишните поколения, продали бъдещето ни за жълти стотинки.

 8. 8 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 171 Неутрално

  "След всичко казано дотук, не мога да посоча нито една открита разлика между съветската и българската външна политика и не очаквам да видя такава. Вярвам, обаче, че тази стриктна лоялност си има цена – както под формата на двустранни търкания и напрежение, така и на цената, която Москва плаща за поддържане на българската лоялност. Имам чувството, но не мога да го докажа, че с течение на времето Москва ще трябва да плаща все по-висока цена."

  Така трябва. Всеки трябва да си плаща, и така и така ни таковат, поне да си вземем цената.... И сега трябва да е така.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#6] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Докато се дупим към Москва няма как която и да е напреднала западна страна да ни вземе насериозно и да ни подаде едно рамо...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Две много интересни и точни констатации"
  "в смисъл че управлява без съгласието на управляваните – позицията на комунистическата партия е стабилна, но крехка."
  и
  "Виждам много признаци на едно болно общество, на лицемерие и обезверяване."
  То това второто май важи и за сега.

 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Много показателно. Превъзходен анализ на непредубен дипломат, който не може да бъде набеден в специални симпатии към България. Добър урок за сегашните пишман-анализатори на споменатите години, които повтарят до втръсване банални клишета. Далеч съм от мисълта да бъда адвокат на тогавашния режим и неговите престъпления.

 12. 12 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 364 Неутрално

  И какво - не сме се променили изобщо за 36 години!!!Търпеливи, мърморещи и негодуващи, но някакси сппавящи се с положението, чрез лъжи, корупция и връзки.Политиците ни са същите - издънки на старите и обръщащи се натам, откъдето духа вятърът!
  Радан го каза преди месец - сега дори е по-лошо от тогава - увеличени чиновници и администрация, политически рекет над бизнес и неразбиране с вънншнополитическата обстановка.
  И добро - не се вижда.

 13. 13 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защо ли като го чета това се сещам за думите на Дайнов: че посланиците пишат розови доклади за да покажат как добре си вършат работата.
  И със това: така, ама може и инака да се развият събитията.
  Но иначе е познал, че електората е кротък и влачи!

 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Някои неща не са се променили чак толкова за 35 години.....

 15. 15 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Изключително поучителен текст. Въпреки нагъзването към Москва, правешкият шоп беше хитър за петима.

  По-интересното е освен есенцията, че сме лоялни към Москва е икономическото ни състояние.

  Явно евтиния нефт е бил толкова важен, че когато ни надупиха да си го плащаме + реформите на Горби ни разказаха. Последващото ограбване ни попречи сега да сме поне една Словакия.

  Язък.

 16. 16 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Става кристално ясно едно нещо: от 80те години сме напълно прозрачни за "Запада". Познават ни по-добре и от самите нас.
  Дано "елита" ни да спре, най-накрая, с жалките си опити да излъже "наивните" европейци и американци.
  На хората всичко за нас им е ясно. Отдавна, както се вижда.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 17. 17 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Който е "лоялен" на Москва, да се чувства свободен да вземе руско гражданство и да заминава към Сибир.

  В България да останат лоялните на България.

 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "Има предостатъчно корупция – валутни магазини, трикове с обменния курс, подкупи, публично известни методи за заобикаляне на системата – почти всеки е включен в системата, като участва в прецакването ѝ."

  "Повечето, ако не и всички българи приемат управниците си само дотолкова, доколкото лично имат изгода от системата."

  Много добри наблюдения. Това обяснява носталгията на много хора сега. Това са тези, които се възползваха от системата за лично обогатяване и привилегии, а сега са извън играта - партийни и комсомолски функционери, военни, службите и т.н.

 19. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  1980-а.
  Кой да знае, че няма да минат и 10 години и тази толкова "стабилна" .... "система" ще се сгромоляса с гръм и трясък под тежестта на собствената си несъстоятелност.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 20. 20 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Много интересно четиво. Посланик Пери е описал отлично ситуацията и дори е направил много добри прогнози, които се сбъднаха само няколко години по-късно. Единствената грешка в преценките му е свързана с БКП и стабилността на Живков. Той твърди, че Живков е непоклатим на поста и много от икономистите в партията го поддържали. Истината е, че просто Брежнев харесваше Тато, затова него пипаше. Горбачов обаче беше на друго мнение, а "поддръжниците на Живков" бяха просто едни кариеристи, които търсеха удобен момент да капичнат дядката от лидерското място. Така и се случи. Но в онзи момент през 1980 г. Брежнев все още беше на власт и този преврат практически беше невъзможен.
  За останалото посланикът е прав - нещо повече, много от тогавашните писания важат и сега.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  [quote#9:"angevins"] няма как която и да е напреднала западна страна да ни вземе насериозно и да ни подаде едно рамо... [/quote]
  Добре де, САЩ какво толкова ни помогнаха ? За 26 години един кораб царевица получихме и то казват ,че имала следи от мухлясване! Сигурно се сещате и за други пари , ама грантовете не са държавна помощ и то става въпрос само за няколко милиона!
  България спря няколко енергийни проекти с Русия, спря вноса на ушанки , ватенки автомобили "масквич" и т.н. .... и какво САЩ поне няколко Ф16 да ни бяха подарили за либералния ентусиазъм!? Поне няколко снайпера с нощен визьор да си пазим границите от терористи!? САЩ пет пари не дава за България !
  Нищо ! А колко е военната помощ за Турция и Саудитска Арабия изплатена в САЩ за последните 10-15???Колко дадоха за умерена опозиция на Башар? Колко дадоха за Майдана?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  [quote#0:"статията"]В исторически план българите са били добри воини, патриоти са и войниците вероятно ще се подчиняват на заповеди и ще ги изпълняват доста добре.[/quote]

  Това винаги ми е било интересно.
  Колко души от присъстващите са мислили по онова време дали са готови да умрат за комунистическия режим ?
  Аз съм мислил.
  И колко души от мислилите са били готови да умрат ? Моля да "вдигнат ръка".
  Аз не вдигам.
  Имам предвид разбира се тези от които се е очаквало да умрат, не такива като Командантето от които се е очаквало да пращат другите на смърт заради просперитета на Политбюро и на самите тях разбира се.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Това е много силна статия!

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  Наистина силен анализ за една година престой в България. И Ето една част от него:


  "Българите са общо взето търпелив народ, не са бунтари и по своя си балкански начин успяват да се оправят, въпреки ограничените доставки или ниското качество: те мърморят, но си продължават по старому."

  ...
 25. 25 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Спряха южен поток под страх като дойдоха сенаторите. А истината е че над 90 % сме енергийно зависими от Русия. Енергийната независимост е пряко свързана с националната сигурност и икономическия просперитет кога ще го схванете. В България няма постоянство това е една друга черта която вероятно е фактор...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  6. Колко добра е армията и може ли да се разчита на нея?

  В исторически план българите са били добри воини, патриоти са и войниците вероятно ще се подчиняват на заповеди и ще ги изпълняват доста добре. Оборудването им не е добро и задачите, които могат да изпълнят, са ограничени. В един голям конфликт, ако трябва да атакуват Проливите, вероятно – според личната ми оценка – ще се справят приемливо, особено със съветска помощ, при едно доста бързо и кратковременно настъпление.
  __________________
  Брей , брей ... за 26 години "демократизация" щом нямаме армия как можем да сме лоялни на САЩ след като имаме съвсем рехава военна сила ???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Правилно са го пенсионирали скоропостижно.

  Navigare Necesse Est
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  Много балансиран текст, с обективни уговорки за степен на компетентност по някои въпроси. Ето такива дипломати ни трябват, а не креатури с гъвкави гръбнаци.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ian Smith":

  Мога да споделя с теб това което ми е казвал баща ми, служил и в армията-съюзник на хитлерова Германия, и изпратен да се бие с нея след 1944: "Когато засвирят куршумите и оглушееш от снарядите, и около теб падат окървавени хора, озлобяваш се и не мислиш за това кой стреля по теб, а гледаш ти да го ликвидираш, борба за оцеляване."

 30. 30 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Както винаги при нас е пълно с предатели и глупаци, готови да угодят на Путин и руснаците и да прецакат държавата си, само и само да не им накривят шапките на азиятците.

  Платоничната любов на мурзилажа - готови са да целуват ръката (и нещо друго) на Вова, като в замяна се радват на небрежен поглед от фюрера. Нищичко друго не им трябва в замяна, освен да знаят че руснаците са някъде там.

  Привиждат им се чудовищни военни сблъсъци и как руската армия помита всичко живо и как и те се подават от някъде и викат УРАААА. Катюши, танкове, танкове, танкове...самолети... русия побеждава. После се събуждат и
  естествено ЕС и САЩ и НАТО са виновни че плащат (на Русия) най-високата цена на газ в Европа.

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  [quote#25:"angevins"]Енергийната независимост е пряко свързана с националната сигурност и икономическия просперитет[/quote]
  Добре де, ама нали по пътя на стратегическата диверсификация пак ще получаваме същия руски газ на по-висока цена?
  Близоста ни към САЩ носи само вреди вече е видимо ,че бурните промени в етническия ни модел се насърчават от американските доброжелатели които искат да сме подчинена ислямска държава със шокове у жаси за местното население по подобие на Турция , Пакистан и Египет.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Все едно че е писано днес, а не преди половин век!

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  "3. Колко добре ще функционира икономиката в следващите 5 години?

  Няма да е зле, доколкото имаме предвид цялостния растеж, и вероятно ще е по-добре, отколкото в повечето останали държави в Източна Европа.”

  Прогнозите на г-н Пери хич не се потвърдиха!
  Независимо, че най използваната дума в доклада е “стабилен”!

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1056 Весело

  [quote#22:"Ian Smith"]Колко души от присъстващите са мислили по онова време дали са готови да умрат за комунистическия режим ?[/quote]

  По онова време повечето млади хора,които служеха не мислеха грам за режима. Мислите бяха насочени към йедене, спанье и иб...е.

 35. 35 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Страхотен материал! Браво на Дневник!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  [quote#30:"Mockingbird"]Както винаги при нас е пълно с предатели и глупаци, готови да угодят на Путин и руснаците и да прецакат държавата си, само и само да не им накривят шапките на азиятците. [/quote]
  Добре де...ама сега нали сме сателит на US и EU щом е така защо за 26 години 100% послушание не сме постигнали поне стандарта от описаното в американския доклад 1979-1981 г. ????? Днес в дивия либерализъм милион пенсионери и инвалиди са в агония с доходи 150-200лв , имаме феномена работещи бедни който е познат предимно в Африка.
  Пък и четох много интересен анализ именно за събитията около 1980г. Тогава САЩ като виждат ,че Турция е изоставаща страна ,но светска република а България бързо развиваща се започват да дават мило и драго за икономическия възход на Турция и тя да се развива ама да се набляга и на ислямското управление! Аз не разбрах САЩ да се потресени ,че днес генералите на Турция са в затвора и подменени с исламски военни водачи с пагони!?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 938 Любопитно

  "д) Има предостатъчно корупция – валутни магазини, трикове с обменния курс, подкупи, публично известни методи за заобикаляне на системата – почти всеки е включен в системата, като участва в прецакването ѝ."


  Нищо не се е променило!!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Това Превъзходителство не е забелязало, че мандата му съвпада с годините на славния реекспорт на съветски товари в сериозни количества, за който трябва да палим свещи на всякак благодарност ...

 39. 39 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Посланика що не си гледа хамериката вместо да ни пише историята

 40. 40 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#22:"Ian Smith"]Колко души от присъстващите са мислили по онова време дали са готови да умрат за комунистическия режим ?
  Аз съм мислил. [/quote]
  Ами повечето не са мислили за България като за "комунистически режим", а като за Родина, за която ако трябва и ще се умре.
  Малко бяха такива като теб.

 41. 41 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 497 Любопитно

  В момента чета "Тайните фалити на комунизма" на Хр. Христов. Там се описва всичко с по време на ком-режима.

 42. 42 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#33:"2.50"]Прогнозите на г-н Пери хич не се потвърдиха!
  Независимо, че най използваната дума в доклада е “стабилен”! [/quote]
  Всъщност се оказва доста прав, до 1985 има някакъв растеж на икономиката и се справяме не зле на фона на останалите страни от СИВ, кризата идва след 1985.

 43. 43 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 737 Гневно

  До коментар [#22] от "Ian Smith":

  Тук не говорим за гражданска война и кой за коя идея би умрял. При война със съседните ни държави, би било национално предателство да застанеш на страна на турци, гърци, сърби и тн. Предателите се наказват със смърт!!! КАЗАХ

 44. 44 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "В Чехословакия усещах как чехите са западни хора в затвора на Изтока; в България чувствам, че българите са балкански народ, който ще се обърне натам, накъдето задуха вятърът,...".

  Това с пълна сила се отнася за така наречения елит - бивши комунисти, ченгета и доносници, а сега първи демократи.

 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Разстроено

  Минало поучително и незабравимо, колкото и да е ужасно!

  В същото време Германия построи икономическото чудо, американците кацнаха на Луната.

  А ние тичахме от магазин на магазин да купим някоя дефицитна стока и на черно купувахме някой друг долар за качествена електроника или дреха.

  Параноята достигна размера да се купува всичко каквото пуснат епизодично, понеже следващите 5 години нямаше да го намерим в магазините.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 944 Неутрално

  интересно четиво. документи като този би трябвало да представляват интерес за българските историци, но надали имат смелоста да се захванат с това.

  Истината ни прави свободни.
 47. 47 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1677 Любопитно

  Този текст трябва да се излъчва по телевизията в 20.00 часа всяка вечер по всички канали в продължение на месеци, та белким стигне до затъпелите мозъци на хорицата из дълбоката провинция, щото там още си тъгуват по онова време и се "образоват" само от новините по промитите ефирни (айде, и кабелни) телевизии...

 48. 48 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#21:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]България спря няколко енергийни проекти с Русия, спря вноса на ушанки , ватенки автомобили "масквич" и т.н. ....[/quote]
  Толкова ли ти липсват

 49. 49 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#18] от "aralambi":

  Интересно ми е, че никъде не се споменават повсеместните кражби... Може би са включени в думите "корупция" и "прецакване". И това, че влиятелните кръгове бяха приказно богати! Което предопредели последвалия "преход". Точно както в Русия...
  Иначе, доста реален политически поглед върху обстановката тогава.

 50. 50 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2166 Весело

  До коментар [#3] от "angevins":
  Това човек проводен от Вашингтон ви го казва еиии

  "Огромна част от тази страна се е преселила в градовете след 1944 г. и какъвто и да е недоимъкът, за тях животът там е адски по-добър в сравнение с онова, което е било в балканското село.
  Започвайки от много ниска база през 1944 г., комунистическият режим е успял постепенно да повишава стандарта на живот за общо (повтарям, общо) удовлетворение. "

  гошо
 51. 51 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2166 Весело

  До коментар [#45] от "vxa15365434":

  Това човек проводен от Вашингтон ви го казва еиии

  "Огромна част от тази страна се е преселила в градовете след 1944 г. и какъвто и да е недоимъкът, за тях животът там е адски по-добър в сравнение с онова, което е било в балканското село.
  Започвайки от много ниска база през 1944 г., комунистическият режим е успял постепенно да повишава стандарта на живот за общо (повтарям, общо) удовлетворение. "

  гошо
 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  [quote#37:"CIA Germany"]Има предостатъчно корупция – валутни магазини, трикове с обменния курс, подкупи, публично известни методи за заобикаляне на системата – почти всеки е включен в системата, като участва в прецакването ѝ."


  Нищо не се е променило!!![/quote]
  Променило се е ! В смисъл такъв ,че корумпираните лобисти и техните партньори днес ги награждават , дават ги по сутрешните те блокове как гледат умно и поучават!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 735 Весело

  "В Чехословакия усещах как чехите са западни хора в затвора на Изтока; в България чувствам, че българите са балкански народ, който ще се обърне натам, накъдето задуха вятърът, ако Москва някога отхлаби хватката си. Но докато московската хватка е стабилна, позицията на комунистите също е стабилна."

  Някои черти на манталитета са удивително устойчиви. Нали другарю Миков?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 54. 54 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До тук с мантрата за "златна" България от преди 9.09 44 г

  България над всичко!
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Точно описание на една де факто колониална държава, каквато беше България , без самостоятелна външна и вътрешна политика, която де юре се водеше в международния правов мир за независима.

 56. 56 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И тоя си е писал доклада едно към кесим, седейки в бирхалето на България. Не можеш да пишеш за българите, набирайки информация единствено от "Работническо Дело" или "Земеделско Знаме". Тодор Живков беше тиран и тарикат и си купуваше време, търгувайки с лоялността на България, но съвсем не беше много лоялен на СССР, особено след като дойде на власт Горбачов. Той си имаше една дружка Франц Йозеф Щраус, който беше некакъв лидер в Бавария и търсеше контакт, за получи опора да се измъкне от руснаците, но тогава американците я проспаха тая работа и на 10.11.1989 Андрей Луканов, тогава резидент на КГБ, му направи преврат и сложи за Президент на България едно чучело - Петър Младенов(Петручио), един безличен пияница.

 57. 57 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ian Smith":

  както е писал човека - стабилна но крехка

  Birds of a feather flock together.
 58. 58 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Много интересно. Умерен и обективен анализ

 59. 59 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Удивително точен поглед - като съвременник, макар и млад по онова време, мога да потвърдя. Само за икономиката не е познал, само няколко години по-късно започна сривът. Но това, което ме натъжи, е следното: "Виждам много признаци на едно болно общество, на лицемерие и обезверяване. За разлика от Прага, където усещах, че хората извличаха най-доброто от една изначално лоша сделка, те не вярват в системата или в участието си в нея. Корупцията е масова и е проникнала надълбоко."

  Така е и досега. Комунистите превърнаха добродушния, патриотичния, честния и работлив българин в това, което е видял дипломатът и което сме днес.

 60. 60 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Много обективно и с чувство на симпатия...

  Българите са общо взето търпелив народ, не са бунтари и по своя си балкански начин успяват да се оправят, въпреки ограничените доставки или ниското качество: те мърморят, но си продължават по старому.
  =====
  А това си е самата истина...май и сега сме си така...

 61. 61 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само не мислете че нещо се е променило
  оставаме си в плен на червеното котило!

 62. 62 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Би било интересно да прочетем, какво е мислил съветският му колега...ама надали това ще се сбъдне някога.

 63. 63 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#38:"dimko"]Това Превъзходителство не е забелязало, че мандата му съвпада с годините на славния реекспорт на съветски товари в сериозни количества, за който трябва да палим свещи на всякак благодарност ...[/quote]

  товарищ, на български не са "товари", а "стоки". реекспортирали сме единствено нефт. изнасяли сме много продукция за ушанките, но са ни ги плащали с жълти стотинки. реекспортът на нефт е някаква бегла компенсация за това грабителство. понятно?

  reddit.com/r/The_Donald/
 64. 64 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Янките трябва да се гордеят, че са имали такъв дипломат и да търсят подобни на него с бая голяма свещ, да могат поне частично да компенсират последиците от идиотската им външна политика. Във всичко, което е казал, е или относително, или напълно прав. Има искреното ми възхищение, макар и доста на патерица

 65. 65 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#31] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ти май не разбираш понятието диверсификация в енергетиката?!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 66. 66 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  [quote#65:"angevins"]Ти май не разбираш понятието [/quote]
  Е как разбирам - темата е лоялност към Масква!?
  Пак да си купуваме руска газ ама от друго място - това е диверсификация ! Иначе сме на 350км от Крим.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 758 Разстроено

  Така пишат дипломатите за вътрешни цели. Кратко и обосновано.
  Направо се отчайвам и даже не искам да имам възможността да разбера какво пишат за България през последните години. И как са преценили и оценили симеончо, станишката, ореха и на два пъти БулгарБаши.
  Знам че ще бъде отвратително, но обективно и обосновано.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 69. 69 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Добро описание на Задунайска губерния.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 70. 70 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 943 Неутрално

  [quote#59:"spiegel"]Така е и досега. Комунистите превърнаха добродушния, патриотичния, честния и работлив българин в това, което е видял дипломатът и което сме днес. [/quote]
  https://www.youtube.com/watch?v=GmhT3oWTksM

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#56:"Balkanets"]И тоя си е писал доклада едно към кесим, седейки в бирхалето на България. Не можеш да пишеш за българите, набирайки информация единствено от "Работническо Дело" или "Земеделско Знаме". Тодор Живков беше тиран и тарикат и си купуваше време, търгувайки с лоялността на България, но съвсем не беше много лоялен на СССР, особено след като дойде на власт Горбачов.[/quote]
  Докладът е писан по времето на президентството на Джими Картър. Горбачов е бил още начинаещ апаратчик.

  #KOЙ номинира бокова!
 73. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Весело

  [quote#67:"Virgin"]и по-добре научи български! След това поучавай!
  Използва се както "товари", така и "стоки".
  И да знаеш - не е едно и също. [/quote]
  На американските вещи лица за България по вътрешна и външна политика изобщо не им е ясно какво е товарене на стока! За либералните ентусиасти стоката е нещо което се поръчва от британски сайтове само ако е на примОциа или ако е нещо за ядене пак се купува от немските бакалии ако има червено етикетче ! Всякакво търсене не нещо друго е в диаметрална противоположност с демократична идеология за
  свободно предвижване на стоки с основните технически стандарти на сертифицирани продукти и метрологичните дефиниции трябва да бъдат управлявани от правила, установени в рамките ба евроатлантическото партньорство и сътрудничество ! Сещаш ли се?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 74 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Започвайки от много ниска база през 1944 г., комунистическият режим е успял постепенно да повишава стандарта на живот за общо (повтарям, общо) удовлетворение.

  Ъ ЩО ПРЕМЪЛЧАВАТЕ НЕУДОБНИТЕ ПАСАЖИ КАТО ТОЗИ ГОСПОДА ОТ ПРОПАГАНДНИЯ ОТДЕЛ, НАЛИ ПРЕДИ КОМУНИЗМА СМЕ БИЛИ ПРЕБОГАТА ДЪРЖАВА? или дипломата лъже щото е комунист?

 75. 75 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А сега удовлетворението е ЧАСТНО за КОЙ и още няКОЙ.
  НАРКОТИЦИ
  ПРЕСТЪПНОСТ
  ПРОСТИТУЦИЯ
  ИЗТЕКЛИ МОЗЪЦИ
  БРАКОВЕ СЪС СИРИЙСКИ ДЕВОКРАТИ НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРКИ
  ИЗВРАТЕНА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ НЕОПИРАЩА СЕ НА ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ И НАРОНОТО НИ СЪЗНАНИЕ НА СЛАВЯНСКО-БЪЛГАРСКА СПЛАВ - ЦЕЛИ ВЕКОВЕ СЛЕД ПОКРЪСТВАНЕТО МНОЗИНСТВОТО БЪЛГАРИ СА СЪС СЛАВЯНСКИ ИМЕНА ЧЕ И В ПЪРВИТЕ ВЕКОВЕ НА ТУРСКА ВЛАСТ - ВЛАСТИМИР, ДРАГА, СТАНИСЛАВ, ДЕСИСЛАВА, СЛАВА...
  ХУЛИГАНСКИ ПРЕБИВАНИЯ ЗА ЕДНО КЛАКСОНИРАНЕ НА ДЕЦА

  КАКВО ЛИ ПИШАТ ЗА ТОЯ ВЕРТЕП ДНЕШНИТЕ ДИПЛОМАТИ ЧЕ СЕ ОТРЕКОХМЕ КАТО БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИТЕ ОТ ВЯРАТА И РОДА НА ДЕДИТЕ СИ СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ - СЛАВЯНОБЪЛГАРИ.

 76. 76 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#74] от "ivanivanovv":

  " Това би трябвало да продължи, макар че се забелязват и гнезда на недоволство."

  е малко по-късно гнездата станаха твърде много а СССР спря да праща гювеч. СоциализЪма се спихна.

  Birds of a feather flock together.
 77. 77 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#70] от "Virgin":


  До коментар [#59] от "spiegel":

  КОМУНИСТИТЕ ЛИ СЪЗДАДОХА НАРКОМАФИЯТА ИЛИ ТЯ ДОЙДЕ ОТ ЗАПАДА, ПРОСТИТУЦИЯТА, НЕГРАМОТНОСТТА... само повтаряте като развалени грамофони. Е не всичко лошо е от комунистите.

  А що пропускате пасажа, че като се наложе ще дават и доста парици усесейците за да ни манипулират в техен интерес както разказаха играта на Украйна. С петнайсет милиарда долара. Използват ни и те та се късат а продажния ни елит който държат с компромати за комунистическо минало и мутренски подвизи им е удобен защото е зависим и е назначен от тях, за да е марионетен и за да ни разказва играта с Марици, ВЕИТА и каквото им скимне. Без милост. Вие какво си мислехте, че ще ни изравнят стандарта на живот - НИКОГА! та те затова имат военен бюджет колкото следващите 9 страни в света, за да държат всичко по света в подчинение и в неоколониален вид. Те на Германия разказаха играта на нас ли ще се размине.

 78. 78 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#42] от "takeshi303":

  Кризата идва с продажния Горбачов. Не се знае къде са го гепили и по какъв начин тоя нерешителен човечец е бил на пълен контрол и подчинение, я са му зашили в тялото някоя ампула с отрова, и а да мръдне нещо против кукловодите си я са я спукали с дистанционно... В един момент той изгубва всякакъв живец и почва да прави глупост след глупост, а днес като го питат какво е вършил поне десет пъти се разтреперва пред журналистите и реве като малко дете. От съвестта си човек не може никога да избяга. Нас ни довършиха сега се гаврят със западна Европа и народите и.
  Китайците как успяха да станат втората икономика в света с плановост и пазарни елементи.

 79. 79 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Съдържа се косвено признание за намеса в Полските събития - Валенса хамерикански щпионин. Но и това ви убягва. Зад тоя благ анализ прозира цялата гнусотия, която тогава и днес по-големите държави правят над по-малките. Отрезнейте най-накрая и махнете клишетата и вижте че днес те ни поставят управниците щото са ни прости зависими и са им УДОБНИ а за нас са вредни. И пак гласувайте за новите марионетки на фондациите. За новите месии без политическа програма.

 80. 80 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Въпреки че всички съвременници които живяха тези години си го знаем какво беше ама ми стана тъжно когато прочетох доклада.Може би не е на 100%,но в огромната си част г-н Пери е бил абсолютно прав.Доклада е писан 80-та година или му е трябвало максимум 1 год. за да ни разбере що за "стока" сме.

 81. 81 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1710 Разстроено

  Лошо ми стана. Защо не беше публикуван този доклад преди 25 години?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#75] от "ivanivanovv":

  Чедо, ние българите имаме много по-общо с афганци и кюрди, отколкото със славяни, не найш ли или много найш?

 83. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#81] от "etty1":

  Недей така мойто, да викаме ли 112...?

 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#81] от "etty1":

  Плюс това не ги ли подозираше тези неща, които посланик Пери излага като сведение?
  Ами днес за Методиев, да знайш какво пишат и знаят...

 85. 85 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  МИЛ Е ЧОВЕЧЕЦЪТ ДИПЛОМАТ НА ДЪРЖАВА, КОЯТО ПО ТОВА ВРЕМЕ ВЪРШИ...ГЕНОЦИД ЕТО: та се благодарете че ядреното оръжие на съюза ни е спасило и нас да ни смажат.
  ЦИТИРАМ: ЧУДОВИЩЕТО САЩ.
  От Пол Пот до „Ислямска държава”
  Автор: Джон Пилджър
  Джон Пилджър е австралийски журналист и репортер, носител на множество международни награди за журналистика, работил като военен кореспондент във Виетнам, Камбоджа, Египет, Индия, Биафра и Бангладеш. Отразява зверствата и кръвопролитията в Афганистан, Палестина и Източен Тимор.

  Искам да удрят по всички.*
  Когато Хенри Кисинджър предава на Пентагона знаменитата заповед на американския президент Ричард Никсън за масова бомбардировка над Камбоджа през 1969 година, думите му са следните: „Унищожете всичко, което лети и се движи”. Във времена, когато Барак Обама се готви да започне седмата си война с ислямския свят след награждаването му с Нобелова награда за мир, оркестрираната истерия и лъжи ме карат да изпитвам извратена носталгия към кървавата искреност на Кисинджър.
  Тъй като съм бил свидетел на изключителни зверства, плод на масираните бомбардировки – включително разчленяването на хора, не се изненадвам от поредното пренебрегване на паметта и историята. Красноречив пример за това е изкачването на върха на властта в Камбоджа на Пол Пот и неговите Червени кхмери, които имат доста общи черти с новосъздадената „Ислямска държава“ (ИД) на територията на Ирак и Сирия. Те също са безмилостни диваци, които не са били нищо повече от една малка секта. Те също са своеобразен резултат на изкуствено създадения от Америка апокалипсис, този път в Азия.
  По думите на Пол Пот неговото движение се е състояло от не повече от пет хиляди зле въоръжени наемници, несигурни в стратегията и тактиката си, почти лишени от отдаденост към каузата и водача си. Когато бомбардировачите В-52 на Никсън и Кисинджър осъществяват операция „Меню”, поредният демон за Запада не може да повярва на късмета си.
  Американците изсипват такова огромно количество бомби върху Камбоджа за периода от 1969 до 1973 година, че размерът на унищожението може да се сравни с пет атаки над Хирошима. Те сравняват със земята село след село, връщайки се да бомбардират руините и труповете. Щетите от бомбардировките са все още видими от въздуха. Ужасът е невъобразим. Бивш член на Червените кхмери описва как „оцелелите обикаляха безмълвни дни наред. Смачкани и полудели от терора, хората бяха готови да повярват на всичко, което им пробутат... Така Червените кхмери съвсем лесно се докопаха до властта”.
  Разследваща комисия на финландското правителство установява, че 600 хиляди камбоджанци загиват в последвалата гражданска война, и описва бомбардировките като „първата фаза на десетилетие геноцид”. Пол Пот довършва започнатото от Кисинджър и Никсън. Заради операция „Меню” Червените кхмери се превръщат във фанатична армия от двеста хиляди човека.
  ИД има подобно минало и настояще. Според официалните данни инвазията на Буш и Блеър в Ирак през 2003 година води до 700 хиляди жертви – в страна, в която джихадизмът никога не е властвал. Три години преди инвазията в Ирак минавах оттам без капчица страх. По пътя срещах хора, които се описваха като горди иракчани, граждани на една цивилизована държава.
  Буш и Блеър унищожиха това напълно. Ирак в момента е едно от най-големите гнезда на джихадизма. „Ал Кайда”, точно както Пол Пот, се е възползвала от възможността, предоставена й от шока и разрухата на последвалата гражданска война. „Бунтовническа Сирия” предлага още по-примамливи награди, след като през Турция минават цели потоци от пари и оръжия, собственост на ЦРУ и страните от Залива. Изпращането на чуждестранни военни части беше неизбежно. Бившият британски посланик Оливър Майлс написа наскоро, че правителството на Камерън върви по стъпките на Блеър, който не се вслушваше в нестихващите предупреждения на разузнавателните служби за сигурност, че политиката на Англия в Близкия изток, и по-точно войните, които води там, са основната причина за ислямския тероризъм на Острова.
  „Ислямска държава“ е рожба на управляващите във Вашингтон и Лондон, които с унищожението на Ирак първо като държава и след това – като народ и общество, извършиха грандиозно престъпление срещу човечеството. Точно както Пол Пот и неговите Червени кхмери, ИД е резултат от терора на Запада, упражняван от користолюбивия империалистически елит, който не се замисля за последствията от действията си. Вината му никога не се споменава в „нашите цивилизовани общества”.
  Двадесет и три години след този холокост в Ирак веднага след първата война в Персийския залив САЩ и Великобритания превземат Съвета за сигурност на ООН и налагат наказателни „санкции” над иракчаните – по ирония на съдбата така те само подсилват още повече позициите на Саддам Хюсеин. Това беше едно подобие на средновековна обсада. Почти всичко, което следва да крепи една модерна държава, бе спряно – като се започне от водоснабдяването в училищата, части за рентгенови апарати, болкоуспокояващи за първа помощ и лекарства за борба с неизвестни тогава форми на рак.
  Точно преди Коледа на 1999 година Министерството на търговията и промишлеността в Лондон ограничава износа на ваксини, предназначени за защита на иракските деца срещу дифтерия и жълта треска. Ким Хоуелс, лекар, който е и заместник-министър в правителството на Блеър, обяснява защо – „Детските ваксини могат да се използват като оръжие за масово унищожение”. Британското правителство успява да се измъкне с подобни изказвания, тъй като повечето медийни репортажи от Ирак са манипулирани от Министерството на външните работи, което обвинява Саддам Хюсеин за абсолютно всички беди, които сполетяват държавата.
  Лицемерна „хуманитарна” продоволствена програма, наречена „Петрол срещу храни”, всяка година отпуска по сто долара на иракчаните. С тези пари се очаква хората да живеят нормален живот или поне да се снабдяват с продукти от първа необходимост. Помощник генералният секретар на ООН Ханс фон Шпонек ми каза: „Да се дава такова смешно подаяние, при положение че хората там нямат дори чиста питейна вода, камо ли пари, за да си платят лечението, е само една част от кошмара. Не си правете илюзии – всичко това е умишлено. Никога преди не съм желал да използвам думата геноцид, но сега е неизбежно да го направя”.
  Отвратен, Фон Шпонек си подава оставката като хуманитарен координатор на ООН в Ирак. Неговият предшественик Денис Халидей също напуска, защото, по негови думи, е бил подстрекаван да прилага политика, граничеща с геноцид – съвсем целенасочена кампания, която ефикасно е унищожила над един милион човешки същества.
  Проучване на УНИЦЕФ показва, че между 1991 и 1998 година, когато икономическата блокада е била най-тежка, са загинали над половин милион иракски деца на възраст под пет години. Американски репортер излага тези данни пред Мадлин Олбрайт, държавен секретар на САЩ, и й задава следния въпрос: „Струваше ли си цената?”, а Олбрайт отговаря: „Вярваме, че си струва”.
  През 2007 г. висшият британски дипломат Карн Рос, отговарящ за санкциите, познат още като Господин Ирак, заявява, че правителствата на САЩ и Великобритания успешно са лишили народа на Ирак от минималните средства да оцелява. Когато интервюирах дипломата три години по-късно, той беше обзет от разкаяние. „Срамувам се! – заяви Рос. Днес той е рядък пример за това как правителствата лъжат и как използват медиите за поддържане на фалшиви илюзии. – Подхвърляхме на журналистите манипулирани факти, а другите просто скривахме.”
  На 25 септември заглавие в „Гардиън” гласи: „Изправени пред ужаса на ИД, трябва да действаме”. Авторът на статията е Питър Хейн, бивш министър на външните работи от кабинета на Блеър. През 1998 година, когато Денис Халидей разкрива истинските мащаби на страданията на иракчаните, за които е отговорно най-вече правителството на Блеър, Хейн го обвинява в ефира на Би Би Си, че е „застъпник на Саддам”. През 2003 година Хейн подкрепя атаката на Блеър над Ирак, и то на базата на прозрачни лъжи. По-късно, на конференция на Лейбъристката партия, той определя щетите от инвазията като „несъществен въпрос”.
  Сега Хейн изисква „въздушни удари, дрони, военна екипировка” за „изправените пред геноцид” в Ирак и Сирия. В главата на Обама също се въртят подобни мисли, тъй като той вдигна така наречените „рестрикции” на САЩ да бомбардират и да използват военни дрони. Това значи, че ракети и 200-килограмови бомби могат да унищожават домовете на хората, както се случва без рестрикции в Йемен, Пакистан, Афганистан и Сомалия – както направиха в Камбоджа, Виетнам и Лаос. На 23 септември крилата ракета „Томахоук“ удря село в сирийската провинция Идлиб, убивайки поне дванадесет цивилни, включително жени и деца. Никой не се възмущава от този факт.
  В деня, когато излезе статията на Хейн, Денис Халидей и Ханс фон Шпонек случайно бяха в Лондон и ме посетиха. Те бяха шокирани колко убийствено лицемерен може да бъде един политик и негодуваха от необяснимата липса на интелигентна дипломация, която би могла да осигури мирно решение на конфликта. Из целия свят, от Северна Ирландия до Непал, тези, които се определят за терористи и еретици, сядат и разговарят на една маса. Защо това не се случва сега в Сирия и Ирак?
  Както еболата, дошла от Западна Африка, и вирусът, наречен „безкрайна война”, дойде отвъд Атлантика. Лорд Ричардс, който до съвсем скоро беше главнокомандващ на британската армия, вече иска да се предприемат незабавни военни действия. Обама, Камерън и тяхната „коалиция на твърдата воля” желаят да сеят насилие от кабинетите си върху територии, където кръвта от предходни конфликти още не е засъхнала. Те никога не са ставали свидетели на бомбардировки и явно затова ги обичат толкова много, щом искат да нападнат своя потенциален ценен съюзник Сирия. Това не е нищо ново – изтекъл американско-британски разузнавателен протокол описва следното:
  „С цел да се улеснят умиротворителните сили трябва да се положат специални усилия да се отстранят някои ключови лица, за да се продължи с провокирането на вътрешните размирици в Сирия. ЦРУ и МИ6 са готови да предизвикат инциденти в Сирия, с помощта на отделни лица те трябва да всеят нужното количество страх, инсценирани гранични сблъсъци ще осигурят необходимия претекст за външна намеса. ЦРУ и МИ6 трябва да използват както психологически, така и насилствени методи, за да се увеличи напрежението”.
  Не си личи, че това е написано през 1957 година, нали? В света на глобалния империализъм нищо не се променя особено. Миналата година бившият френски външен министър Ролан Дюма разкри, че две години преди Арабската пролет войната със Сирия вече е била планирана. Великобритания е готвела инвазията на бунтовници в Сирия. Британски служители от най-високи нива разкрили на Дюма тези намерения и дори го попитали дали би желал да вземе участие. Тази операция е била отдавна планирана и сега просто влиза в действие.
  Опонентите на ИД са дамгосаните демони на Запада – Сирия, Иран, „Хизбула“. Препятствието е Турция, „съюзник” и член на НАТО, която съзаклятничи с ЦРУ и МИ6 за подкрепа на сирийските „бунтовници”, включително тези, които в момента се наричат „Ислямска държава”. Подкрепата за Турция в нейното желание за регионална доминация, като се свали правителството на Асад, може да свърши с истинска война и ужасно осакатяване на етнически най-разнообразната държава в Близкия изток.
  Само примирие – колкото и трудно постижимо да е то – е единственият изход от този сложен лабиринт на империалистически интереси. Иначе обезглавяванията ще продължат.
  Освен опити за постигането на мир трябва веднага да бъдат спрени всички доставки на военна техника и материали към Израел и да се признае независимостта на Палестина. Проблемът с Палестина е гнойната рана на този регион и основното оправдание за ислямския тероризъм – както самият Осама бин Ладен беше заявил. Палестина може да донесе не само кръвопролития, но и надежда. Дайте справедливост на палестинците и така ще започнете да променяте света около тях.
  Преди повече от четиридесет години бомбардировките на Никсън и Кисинджър над Камбоджа предизвикаха ужасни щети, от които страната все още не се е съвзела. Същото важи и за войната на Буш и Блеър срещу Ирак. С безпогрешен усет за момента Хенри Кисинджър издаде новата си книга със сатиричното заглавие „Световният ред”. В една подлизурска статия Кисинджър е описан като „един от най-стабилните и ключови архитекти на света през последните двадесет и пет години”. Кажете това на хората в Камбоджа, Виетнам, Лаос, Чили, Източен Тимор и останалите жертви на неговата „дипломация“. Само когато успеем да разпознаем военнопрестъпниците сред нас, кръвта най-накрая може би ще спре да се лее и малко по малко ще засъхне.

  * „Искам да удрят по всички” – реплика на Ричард Никсън, която той казва на Кисинджър по телефона, когато му нарежда да уведоми Пентагона, че желае Камбоджа да бъде подложена на масирани бомбардировки.

 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#85] от "ivanivanovv":

  Иване, ти се изявяваш, като Втори Джон Пилджър, ще те предложим за награда във фондацията!
  Какво ше кажеш? Приемаш ли?

 87. 87 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 225 Неутрално

  голям анализ, много бил проницателен, та ни бил разбрал какви сме...абе луди ли сте, българите сме сигурно най-примитивния народ в европа, то много трудно да ни "разгадаеш" . само ние се правим, че не го знаем.
  виж, ако ни го беше казала ванга може би....

 88. 88 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#87] от "pornpig":

  На Ванга вярват само в СССРОССИЯ, тук не толкова, както винаги! Хибридната война е в апогея си!

 89. 89 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#86] от "convince":

  Почитателю мой с афгано-курдски произход, вашата фондация няма време да ме награди, щото Тръмп ще я закрие. Той е на нивото на дипломата и над нивото на милитаристите съюзници с сектата на ал Багдади. Ще ви се наложи да работите реално а не така пред компа. И за в бъдеще не смятам да ти отговарям повече, несъстоятелността на тезите ти и пропагандизма ти са видни за всеки съфорумец който не е от фондацийката ви. Тая фондацийка е един от най-големите врагове на УСА. Тръмп явно го е розбрал, щото такива аналогични туморни образувания на американското общество правят и срещу него гнусна кампания.

 90. 90 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#77] от "ivanivanovv":
  "КОМУНИСТИТЕ ЛИ СЪЗДАДОХА НАРКОМАФИЯТА ИЛИ ТЯ ДОЙДЕ ОТ ЗАПАДА, ПРОСТИТУЦИЯТА, НЕГРАМОТНОСТТА... само повтаряте като развалени грамофони. Е не всичко лошо е от комунистите. "

  Американците са ги измислили, но комунистите и ченгетата ги внедриха у нас непосредствено след 1989 г. Нямаше кой друг да го направи по онова време.

 91. 91 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Това доколко лоялна е била България към СССР е последното което би трябвало да четем в това интересно четиво. Ние отговорът го знаехме и без мнението на Джак Пери.

  По-скоро би трябвало да се вгледаме в твърде интересните оценки за нашите нрави и морални устои дадени от страничен наблюдател. Те са много по-важни от заглавието на Дневник защото ни отварят очите за неща които са ни били известни, които важат и сега, но даваме ли си сметка за тях? А то лоялността към Москва е следствие на народовите ни особености подсказани от посланика.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 92. 92 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Коментарите на Пери показват до какво жалко колониално състояния бе докарала Бг безродната БКП е и престъпникът-марионетка Тато. Елегантно намеква, че сме платена проститутка на Империята на злото, която трябва да плаща все по-висока цена за креватните си изпълнения с българската "независимост". Интересно, но и тъжно четиво - в тази задунайская губерния мина нашата младост - сива, скучна, панелизирана, без шансове за развитие, освен ако не си издънка на противен комунистически род. Всичко беше с връзки, за всичко се чакаше на колене пред прости комуняги, недоволните ги убиваха - и в Бг, и в чужбина. Гадната правешка фамилия се готвеше да управлява по индийски - баща-престъпник - смахната дъщеря - оскотял извратен син - впиянчен внук....

 93. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#89] от "ivanivanovv":

  Иванов, аз съм от друга фондация. Не тази, която, някой щял да закрива.
  Аз съм от фондацията за раздаване на сертификати за един по-приемлив свят, към който всеки е устремен и ще бъде приет.

  Но не без сертификат, който се издава много преди да разбереш за собствените си намерения, натоварен с огромната тежест на егото, която не ти дава да помръднеш и крачка напред, за да получиш удостоверението за пребиваване.

 94. 94 Профил на ipsofacto
  ipsofacto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#21:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] и какво САЩ поне няколко Ф16 да ни бяха подарили за либералния ентусиазъм!?[/quote]Те имат 21 Миг 29-ако са ни такива приятели и съюзници, да ни ги подарят. За какво са им на тях?!

 95. 95 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 497 Неутрално
 96. 96 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#6:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Като се знае САЩ колко са лоялни към не много светската Турция , май е по-добре пак да обръщаме палачинката ,че САЩ традиционно са лоялни само на Турция и Великобритания!? [/quote]

  Америка е прекалено голяма, за да е лоялна към други държави. Ако подкрепят някого, не е от чувство за лоялност, а от интерес. Което е и най-нормалното нещо. Както казват, няма вечни приятели - има вечни интереси...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 97. 97 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 442 Весело

  Господи , какви глупаци, утре ще пиша подробно за идиотските му грешки. И това ми било дипломат....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 98. 98 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Засега това за размисъл.
  http://blogopisezhrabur.blogspot.bg/2016/01/blog-post_12.html

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 99. 99 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#93] от "convince":

  Ако визираш да даваш зелени карти, не ща бе братче зелена карта. Напротив простите българи бегат у Америка а умни американци почват да се заселват в България. Един ден ще ме разбереш че съм постъпил правилно че не ща това благо.
  Поздрави и дано Тръмп и тая фондация да я резне. Щото България има нужда от народа си, а Америка от отродняци нема никаква потребност независимо български или каквито и да са. Да си взема араби и без това са и най-верните съюзници-маши.

 100. 100 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#98] от "Sars Saraktos":

  Твоята препратка съдържа едно много интересно твърдение, ако САЩ и СССР са играли зад гърба на Англия, то това обяснява до голяма степен странното убеждение на властите в началото на септември у нас че ще им се размине влизането на червената армия. Сигурно англичаните са предали това на Стойчо Мошанов в Кайро, а той е успокоил регентите, после са пили една студена вода. А и е факт че англичани и американци са искали смъртни присъди от Народния съд на макс. Рано е да се прочетат всички архиви за да се напише истинската нюансивна история а не пропагандните тезиси на днешните фондацийни агитатори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK