"Воини на Один" патрулират по улиците на Финландия срещу имигранти

"Воини на Один" патрулират по улиците на Финландия срещу имигранти

© ReutersОблечени с черни якета с викингски символи и националния флаг на Финландия, "Воините на Один" са ново, самoопределящо се като патриотично движение, което обикаля улиците, за да защитава местните жители от имигрантите – за ужас на правителството и полицията, разказва "Ройтерс".


За разлика от съседна Швеция Финландия не се слави като гостоприемна към чужденците страна. Но подобно на други европейски страни в момента и тя се бори да овладее огромния приток на търсещи убежище хора, докато властите се опасяват от вандалски прояви срещу мигрантите.


Група млади мъже основават в края на миналата година в северния град Кеми организация, наречена "Воини на Один" - в чест на скандинавския бог. Кеми е близо до граничния град Торнио, който се превърна във входен пункт за имигрантите, идващи от Швеция.
Оттогава групата е разширила дейността си и има клонове в още два града. Членовете й разказват, че искат да бъдат "очите и ушите" на полицията, която според тях се затруднява с изпълняването на задълженията си.


"Воините на Один" смятат, че престъпността е нараснала и обвиняват за това "ислямските натрапници". Досега са провели няколко демонстрации с плакати с надписи "Имигрантите не са добре дошли".


"Воини на Один" патрулират по улиците на Финландия срещу имигранти

© Reuters


И макар че повечето финландци не харесват организацията, нейното разрастване е сигнал за растящото обществено безпокойство относно това колко ще струва приемането на имигрантите на фона на продължаващата 3 години рецесия, която принуди правителството да ореже социалните помощи и публичните разходи.


Освен това полицията във Финландия съобщи, че в новогодишната нощ в Хелзинки е имало "посегателства срещу жени от страна на мъже от чужд произход". Смята се, че такива инциденти е имало и на други публични събития през изминалата есен.


Това се случва след атаките на жени в Кьолн и твърденията, че шведската полиция е прикривала подобни нападения в Стокхолм. Докладите на правоохранителните органи във Финландия показват, че случаите на сексуални посегателства в страната са се увеличили почти двойно през последните 4 месеца на 2015 г. - 147 при 74 за същия период през 2014 г. В статистиката обаче няма информация за етническия произход на нападателите.


Няма място за патрули


Правителството е пределно ясно, че в страната няма място за "Воините на Один". "Гражданските патрули не могат да изземат ролята на полицията", коментира премиерът Юха Сипиле.


Финландия е получила 32 000 молби за убежище през 2015 г. - огромен скок спрямо 3600-те през 2014 г. И въпреки тези цифри имигрантската общност тук остава малка – през 2014 г. само 6% от новородените са от чуждестранен произход при средни стойности за Европа от 10 на сто.


Все повече финландци настояват за по-строги мерки за ограничаване на имиграцията на фона на продължилата три години рецесия в страната. В средата на септември 2015 г. в Хелзинки протестираха срещу намеренията на правителството за намаляване на заплатите и отпуските.

© Reuters

Все повече финландци настояват за по-строги мерки за ограничаване на имиграцията на фона на продължилата три години рецесия в страната. В средата на септември 2015 г. в Хелзинки протестираха срещу намеренията на правителството за намаляване на заплатите и отпуските.


В Кеми "Воините на Один" патрулират всеки ден по улиците, дори когато температурите паднат до -30 градуса. От организацията казват, че извършват подобна дейност в 23 града, но по данни на полицията патрули има само в 5 населени места. До момента Фейсбук страницата на "Воините" е събрала над 7600 харесвания.


На фона на съобщенията за задържаните над 200 крайнодесни активисти в Лайпциг тази седмица и убийството на двама души от имигрантски произход от маскиран и въоръжен с меч мъж в Швеция през миналия октомври, във Финландия все още не е имало сблъсъци между "Воините на Один" и бежанците. Разузнавателните служби обаче имат съмнения, че "някои патрулиращи групи" в страната са свързани с екстремистки организации.


Нека полицията си свърши работата


Служителите на реда признават, че само по себе си патрулирането не е престъпление. "Но нека все пак оставят полицията да си върши работата", призовава Ееро Ванска, главен инспектор на полицията в Кеми.


Някои "Воини" казват, че дейността им не се ограничава само да имигрантите, а до това да помагат на всички хора без значение от цвета на кожата им. Групата закри уебсайта си след информацията за криминално минало на някои от членовете. Един от основателите на организацията обаче - Мика Ранта – заявява ясно, че фокусът им е върху имиграцията.


"Събудихме се в страна, в която живеят и се сблъскват различни култури", разказва той пред местен вестник през октомври. "Най-големият проблем, за който научихме от Фейсбук е, че новопристигналите чужденци, които търсят убежище, се мотаят около училищата и снимат младите момичета".


Управляващата коалиция, в която влиза и антиимигрантската партия "Финландците" - критикува патрулите, които според тях не носят повече сигурност в страната.


В края на септември 2015 г. демонстранти замеряха с камъни и фойерверки автобус, пълен с кандидати за убежище във Финландия.

© Lehtikuva, Reuters

В края на септември 2015 г. демонстранти замеряха с камъни и фойерверки автобус, пълен с кандидати за убежище във Финландия.


В същото време правителството е изправено пред натиск да предприеме по-строги мерки за ограничаване на наплива от хора, търсещи убежище. Подкрепата за "Финландците", които се присъединиха към управляващата коалиция през май миналата година, спадна, отчасти заради общественото недоволство от начина, по който властта реагира на имигрантската криза.


Гражданските патрули предизвикаха и обратна реакция. Във Фейсбук се появиха групи, чиято цел е да предотврати сблъсъци по улиците. Такава е "Сестрите на Килики", кръстена на герой от финския народен епос"Калевала".


"Целта ни е да помагаме на хората и да изградим диалог с всички финландци, както и с имигрантите", обясни Нина Рууска. До момента групата има 1500 членове във Фейсбук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK