Срив на финансова институция е риск №1 за България според форума в Давос

Европа е посочена като едно от местата по света с висок риск за бизнеса от сериозна нестабилност в обществото.

Европа е посочена като едно от местата по света с висок риск за бизнеса от сериозна нестабилност в обществото.Срив на финансов механизъм или финансова институция, сериозна нестабилност в обществото и шок от цените на енергията – така изглежда Топ-3 на рисковете за правене на бизнес в България през 2016г. според годишна анкета сред 750 специалисти, една трета от които са от Европа.


Допитването е дело на Световния икономически форум (WEF), и е разпространено в навечерието на годишната среща на организацията в Давос между 20 и 23 януари.


Авторите са помолили участниците да си изберат от списък с 29 заплахи само 5, които според тях ще са водещи за правенето на бизнес в съответна държава. Сборните резултати са оформили и глобалните рискове, които по подреждане са по-различни от тези в България. Отговорите са групирани в 5 категории - Икономика, Геополитика, Околна среда, Общество,Технологии, а класацията е според дела на избралите конкретна заплаха.
Срив на финансова институция е риск №1 за България според форума в Давос


Така за света водещ е рискът от безработица, посочен от 37% от анкетираните, докато за България той е под №6 (27.8%). Точно обратното е при №1 риск в България (посочен от 51.3% от анкетираните), който за световните тенденции е на шесто място (22.1).


Има известно съвпадение в мнението за опасността от енергийните цени (38.3 в България срещу 35.5% в света), но на второ място в България е поставена заплахата от сериозна нестабилност в обществото (41.7%), то в света този риск е на пето място с под 24%. В Европейския съюз само една държава е по-зле по този показател – Словакия с 57.5%, което го прави и риск №1 за тази страна (същото е в Украйна). Никоя друга държава в Европа (освен Босна и Херцеговина) този риск не е толкова високо сред притесненията на бизнеса.


Срив на финансова институция е риск №1 за България според форума в Давос


Още една заплаха се откроява за България през 2016г. спрямо показателите за света – мащабна недоброволна имиграция, т.е. хора, подгонени от конфликт, икономически трудности или природно бедствие. За българите тя е заплаха №4, защото е посочена от 35.7% от анкетираните. Сред рисковете за света тя е на далечното 19-о място (11.4%).


Любопитно е, че мястото на този риск е доста различно във всяка от страните по т.нар. Балканска магистрала към Европа на имигрантите– Турция (14-о място), Гърция (7), Македония (6), Сърбия (24), Унгария (1).


За Европа водещи за правенето на бизнес остават изключително икономическите рискове. Безработицата оглавява списъка за 12 държави и е във водещата петорка общо 25-е страни в тази група.


Причината е, че има заплаха да изгуби уменията си цяло поколение в някои части на континента. Това намалява ощ еповече конкурентоспособността на тези хора в днешния глобален свят.


Тенденцията не е ограничена само в Южна Европа, предупреждават авторите, но присъства още в Австрия, Финландия и Франция. Най-тежко е положението на Балканите, поради което и в страните от Югоизточна Европа високо в списъка е рискът от принудителна емиграция.


"Балон" в цените на имотите е характерна опасност за Исландия, Люксембург, Норвегия, Швеция и Великобритания.


Фискалният риск остава сред водещите притеснения в Европа (сред Топ-5 в 26 държави) при запазващи се нива на правителствени дългове (средно 104.2% от БВП през 2016г. при 71.6% през 2007г.).Изкачването на климатичната заплаха на първо място е друго характерно за тазгодишната анкета, проведена съвместно с оценителите на риск Marsh & McLennan и застрахователите от Zurich Insurance Group.


В скала, отчитаща вероятността и въздействието на всеки от 29-те риска, с най-опасен ефект е посочен Провал в реагирането и адаптирането на климатичните промени. В същата категория попада е втората по въздействие посочена заплаха – водни кризи. И двата риска са по-високо оценени от такива фактори като разпространение на оръжие за масово унищожение, имигрантски вълни и енергиен ценови шок. Така за пръв път, откакто се подготвя този доклад, климатичната тематика заема първо място. Авторите говорят за множащи се доказателства за връзки между промените в климата, имигрантските вълни и международната сигурност.


Срив на финансова институция е риск №1 за България според форума в Давос


Като най-вероятният риск в следващите 18 месеца участниците посочват мащабната миграция на хора (52%), следван далеч назад с по 25-28% от отговори като провал на държавата или криза, междудържавен конфликт, безработица, провал на националното правителство.


Когато стане дума за водещите тревоги в следващите 10 години, нещата изглеждат съвсем различно: водна криза (39.8%), неуспешни политики за климата (36.7%), естремно време (26.5%), хранителни кризи (25.2%) и тежка нестабилност в обществото (23.3%).

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Борисов разбра ли го или няма време да се занимава с подобни глупости.

 2. 2 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Весело

  Сега ако и напишем името ще ми намажат ските.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Графиката с "кометите" е уникална. Гледах я и ѝ се възхитих от професионална гледна точка.

 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Както казваше Чудомир:това е положението,како Сийке!
  Особено за България!

  Tony
 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Забравих да попитам - знае ли някой кой или кои български икономисти участват в Давос форума?

  Tony
 7. 7 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 776 Весело

  Тоест, вместо да депозира в банка, разумният гражданин трябва да изтегли спестяванията си и да ги вложи в пасивна къщичка с кладенец и зеленчукова градина на някое по-закътано откъм хора и природа място?

  https://goo.gl/8NG90J
 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#5] от "Free person":

  По времето на бай тоша, имаше една приказка, която е валидна и днес:
  - При нас е така, ако щеш!!
  С нея посрещаме всеки инвеститор...

 9. 9 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#7] от "Valeria":

  Много добра инвестиция, особено ако се комбинира с туризъм...

 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално


  До коментар [#6] от "Free person":

  Това не е толкова важно, по-важна е съдбата на ДПС - у нас никога не се случва нещо, само за хей тъй или иначе ...
  Крушката има опашка и тази ПП следва да получи политическа оценка - в този случай, за цялостното си участие в българския икономически и политически живот... Всичко има край, дори и безграничната ни любов ...
  Всяко друго ни превръща в политически "камилчета"...

 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Финанси, обществен катаклизъм, шок от енергийни цени. Добре ама ако има драстично увеличение на ел. енергия за битови потребители това ще доведе до протести и падане на правителството, то ест обществен катаклизъм. Срив на финансова институция може да има само при банка с БГ собственик, но пък от друга страна още един банков фалит толкова скоро след КТБ сериозно би разклатил доверието в цялата финансова система на държавата, и дори валутният борд би бил поставен под въпросителна. Без да претендирам да съм специалист или някакъв вид анализатор бих поставил номер 2 на място номер 3 и съответно номер 3 под номер две.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 12. 12 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Весело

  "....Като най-вероятният риск в следващите 18 месеца участниците посочват мащабната миграция на хора (52%), следван далеч назад с по 25-28% от отговори като провал на държавата или криза, междудържавен конфликт, безработица, провал на националното правителство...."
  Нямам никакви претенции да съм специалист, но миграцията на хората НЕ Е ЛИ следствие от останалите изброени рискове?
  Колцина са тези, които ще мигрират от уредено, подредено законово общество в просперитет/ или поне не в стагнация/ ?
  Излиза, че тези неблагодарници-хората, си мигрират като животните/ а дори и те го правят защото условията за живот се влошават/
  Пак хартиени дивотии на "човечетата от високият замък"

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#8] от "charlesdegaulle":

  Да,за съжаление!

  Tony
 14. 14 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  управляващите вече виждат дестабилизиране на правителството

 15. 15 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Част от кредитополучателите на КТБ (тези, които не смятаха да връщат взетите кредити) се насочиха към Дойче банк с български собственик. Може и да не устиска на корпулентния натиск.

 16. 16 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Още една заплаха се откроява за България през 2016г. спрямо показателите за света – мащабна недоброволна имиграция, т.е. хора, подгонени от конфликт, икономически трудности или природно бедствие.

  Има нещо вярно в това. Политическата и икономическата действителност в България, напълно се покрива с термина "природно бедствие".

  /не се чете/
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Весело

  "Европа е посочена като едно от местата по света с висок риск за бизнеса от сериозна нестабилност в обществото."

  Картата по-горе, за която се отнася този текст е абсолютен терминатор! Според нея най-безрисковите места за биснеса са Либия и Русия! Браво Световен, браво Форум! 18. 18 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ами прави са! Дали има кой да го обясни на т.нат. премиер?

 19. 19 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#11:"tsyrvulan"]рив на финансова институция може да има само при банка с БГ собственик[/quote]
  Е да ама то не само банките са финансови институции

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 20. 20 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Все ми се струва, че рекламите на Първа инвестиционна банка са силно впечатляващи. Дори тия на КТБ не бяха така смайващи. Ще се замисля сериозно.

  Navigare Necesse Est
 21. 21 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Валутният борд май, май...

 22. 22 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Тиквун разбира единствено от махленски футбол.
  За всичко останало е марионетка.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 23. 23 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Разстроено

  Гледайте видеото!
  DISEMPOWERED CITIZEN
  (ОБЕЗСИЛЕН ГРАЖДАНИН)
  ТОВА Е БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!
  БЪЛГАРИЯ НА ГЕРБ, ДПС, БСП И АБВ!!!!!
  БЪЛГАРИЯ НА ДОГАН, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ И ЦАЦАРОВ!!!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 24. 24 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#7:"Valeria"]Тоест, вместо да депозира в банка, разумният гражданин трябва да изтегли спестяванията си и да ги вложи в "пасивна" къщичка с кладенец и зеленчукова градина на някое по-закътано откъм хора сред природата място? [/quote]
  Когато "разумния" гражданин, разбере че трябва да стане "селянин" нещата драстично ще са се променили, но българина си е такъв, "качва се" на последния влак?!!!!

 25. 25 Профил на White Rhino
  White Rhino
  Рейтинг: 221 Неутрално

  От определена банка ли да си теглим депозитите или повече банки ще гърмят?

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Любопитно

  Най-голямата заплаха за България са самите българи, защото манталитета не прощава. Вгледайте се. Тук в момента най-голямата заплаха е неработещото правораздаване, а втората по сериозност заплаха е структурната безработица. И двете идват от андрешко-ганьовския манталитет.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на White Rhino
  White Rhino
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#26] от "gost22":

  С такива заплати няма как да не са с андрешковски манталитет хората, а тези заплати ги определят именно ганьовците изплували най-отгоре.

 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#27] от "White Rhino":

  Заплатата сам си я определяш, и не, това дето им е в гащите си е тяхно. Хайде да поглеждаме истината от време на време. Нито има ограничения с жителство, нито ти искат бележка от ОФ-то за да те назначат на работа, нито си длъжен да работиш, за да имаш печат в паспорта и милицията да не се заяжда... Всеки има възможност, ако иска да си търси по-добро заплащане. В тази посока, "да търси" означава и да се преквалифицира, щото в България, по-голямата час от безработицата е СТРУКТУРНА.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на White Rhino
  White Rhino
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "gost22":

  Ами всички да дойдем в София тогава?

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Любопитно

  До коментар [#29] от "White Rhino":
  Всички пътища водят до Рим. Където "пътища" и "Рим" не означава само "магистрали" и "София"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK