Полша представи закон за смяна на валутни ипотеки

Полша представи закон за смяна на валутни ипотеки

© ReutersБлизо 500 000 поляци, взели ипотечни кредити в швейцарски франкове, ще могат да ги обърнат в злоти за сметка на търговските банки. Това предвижда проект на закон, представен в петък от президентството във Варшава.


Акциите на търговските банки в страната веднага поевтиняха с между 3.6% и 6%, защото по изчисления на mBank, полско поделение на германската Commerzbank, загубите за тях може да достигнат 8 млрд. евро. Обменният курс на злотата слезе на най-ниското си равнище от три и половина години насам.


След новината "Ройтерс" цитира анализатори, според които новата власт заплашва да разклати един от най-стабилните банкови сектори в Европа. Притесненията са, че някои банки няма да са в състояние да покрият цената за превалутирането.
Подобна процедура бе наложена преди няколко години на банките в Унгария и те понесоха чувствителни загуби. Близо 60% от полските банки се контролират от чуждестранни групи като Santander, Unicredit и Commerzbank.


В Полша повечето заеми в швейцарски франкове са взети през 2007-2008 г., когато обменният курс бе изключително изгоден. Но след това швейцарската валута поскъпна с 80%, особено след като централната банка на Швейцария отмени валутния борд с еврото.


Ипотеките в швейцарски франкове са около 14% от всички заеми в банковия сектор или около 8% от БВП на Полша.


Полша представи закон за смяна на валутни ипотеки

© Reuters


В петък парламентът във Варшава одобри и закон за облагане със специална такса на банковите активи, който скоро ще бъде подписан от президента, за да влезе в сила.


Гуверньорът на централната банка Марек Белка предупреди през декември, че плановете на новата власт за едновременно въвеждане на таксата и на превалутирането на ипотеките може да предизвика "сериозни криза" в някои банки.


Проектът за заемите в швейцарски франкове, представен от президентството, не съдържа достатъчно подрочбности и това предизвика нервни реакции и спекулации.


Няколко чуждестранни банки с дейност в страната заплашиха миналата година, че ще съдят държавата, ако ги принуди да превалутират кредити, защото това би нарушило двустранни споразумения за защита на инвеститорите и не може да има действие със задна сила върху вече раздадени кредити.


Проектът на президента Анджей Дуда най-вероятно ще бъде изпратен на финансовия регулатор, който да добави подробности и да изчисли разходите на банките. Но оценката на mBank за 32 млрд. злоти (около 8 млрд. евро) се равнява на два пъти печалбата на целия банков сектор за 2014 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK