Ерата на петрола приключи, Русия е сред неудачниците, заяви водещ руски банкер


Герман Греф, ръководител на "Сбербанк" - най-голямата банкова група в Русия, направи изключително откровено изказване в дискусията "Бъдеще невъзможно" на Гайдаровския форум в Москва. Това е може би най-престижното руско събиране на икономисти, финансисти, бизнесмени и политици за годината.

Думите на банкера, че Русия е сред държавите неудачници в сегашната технологична революция ( той е и автор на пакет реформи, които Кремъл трябваше да започне преди няколко години) подразниха зам.-председател на Държавната Дума толкова ,че той призова Греф да подаде оставка от държавната банка.

Николай Левичев посочи като контрааргумент, че Русия има военно-промишлен комплекс, ядрена и въздушно-космическа промишленост на световно ниво. По думите му много държави, които нямат такива технологии, "покорно и унило вървят след всички прищевки и авантюри на "вашингтонския областен комитет на партията". Депутатът добави, че изказвания като тези на Герман Греф не го изненадали, защото той бил пример за "т.нар. либерални икономисти от 90-те години, които никога не са вярвали в страната си и се стремяха да разпродадат всичко".

Ерата на петрола приключи, Русия е сред неудачниците, заяви водещ руски банкер

© Reuters


Ето какво каза Герман Греф в петък:


Ако говорим не за някакво далечно бъдеще, а за Китай, то в началото на 2017г. ще има 70 гигавата инсталирана мощност соларна енергия, а заедно с вятърните централи и биоенергетиката се достига 230 гигавата инсталирана мощност. Добавете към това и 330 гигавата инсталирана мощност във водните централи и получавате общо 560 гигавата от възобновяеми източници. Това е два и половина пъти повече от цялата инсталирана мощност в енергетиката на Русия.

Прогнозите сочат, че ако китайците продължат с това темпо във ВЕИ енергетиката, скоро ще ползват с до 45% по-малко традиционни енергоизточници. Това са и нашите въглища, в които продължаваме да инвестираме, да копаем и да разчитаме на китайския пазар.

А днес можем да кажем, че с въглеводородните горива е приключено. Тази ера свърши.

Както казват, каменната епоха е приключила не защото са се свършили камъните. По същият начин векът на петрола вече приключи. Може би му остават още някакви десетина години, докато се изгради в достатъчна степен цялата инфраструктура за електромобили. 

Но днес, когато седнах в една "Тесла", разбрах, че този край е настъпил по-рано, отколкото сме го очаквали. Което ни се случва не за първи път.

Ерата на петрола приключи, Русия е сред неудачниците, заяви водещ руски банкер
Какво означава това за нас?


Изгубихме в конкурентната битка. Ние сме в отбора на губещите, на страните downshifters. (Бел.ред. - downshifting е социално движение в развитите страни, в което хора съзнателно и доброволно се отказват от стандарта си на живот, за да намалят темпото и да живеят по-спокойно, да консумират по-малко и да притежават по-малко; в икономиката и в контекста, употребен от Герман Греф, обаче, този термин означава страна неудачник, обречена на по-бавен растеж, по-нисък стандарт на живот на населението, по-малко иноваторски и интелектуални възможности)

Държавите и хората, които успяха навреме да се преориентират, да инвестират в това и да се адаптират, са днешните победители.

Страните, които не успяха да адаптират икономиката си и да реформират социалните системи и обществените институции, ще губят много.

Този разрив между едната и другата група, за съжаление, ще бъде много по-голям, отколкото в началото на предишната - на индустриалната, революция.

Първата последица от тази четвърта революция е колосалният разрив в доходите на страните победители и губещи, между хората, успели и онези, които не са успели да се адаптират към тази ситуация.

Големият проблем е по средата. Ще има огромно търсене на специалисти с висока квалификация. Ще се съхрани търсенето на ниско квалифицирани работници, което ще се запълни от имигрантите, които виждаме сега. Трагедията ще е за хората по средата - които не искат да се занимават с ниско квалифициран труд и не са готови да се заемат с високо квалифициран.

Какво да се прави с този огромен проблем? 

Може да се променят всички държавни институции, защото държавата ще играе все по-голяма роля.

И ключовата роля е на образованието. От детските градини до университетите - трябва да се промени целият модел на образование.

Тук чухме коментари за онлайн образованието - аз не вярвам в онлайн образование от миналия век. То трябва радикално да бъде променено. Защото в момента ние просто преведохме онлайн системата на традиционното образование.

Затова губещи ще са и традиционното, и онлайн образованието, защото трябва да се промени съдържанието му. Онлайн образованието трябва да е съвършено друго, методите на образование ще бъдат съвсем различни. 

Вече сме закъснели с тази промяна, а продължаваме да възпроизвеждаме старата съветска абсолютно непригодна система за образование. Тъпчем в главите на децата огромно количество знание, докато в същото време знанието се мултиплицира в огромни мащаби. Учителите, родителите, децата са в шок от това, какво трябва да се направи. Това е огромно разминаване.

Не вярвам в наука, която не е свързана с практиката. Не вярвам в образование, което не е свързано с практиката и науката. Не вярвам в бизнес, който не е свързан с образованието и науката.

Струва ми се, че като общество трябва да си направим сериозни изводи къде ще се окажем след десетина години.

Векът на въглеводородите приключи. Цената ще бъде 30-40-50-60 долара, няма значение колко. Но ние ще продължим да изоставаме, ако като общество не променим подхода си към случващото се в света.

Сега няколко думи и за бизнеса и то от личния ми опит. "Сбербанк" е голям играч в технологичния сектор, ние държим 10% от руския ИТ. Инвестирахме колосални пари, правим огромни крачки и пак не успяваме.

Когато приключихме централизацията на банковата група, получихме международни награди за най-бързата, най-голямата централизация на банкова информационна система в света и т.н. Толкова се гордеехме, но когато приключихме, стигнахме до извод, че абсолютно не сме конкурентоспособни.

Ужасен извод, за мен лично бе удар. Защо? 

Днес за "Сбербанк технологии" работят над 6000 програмисти и миналата година направихме 27 000 промени в платформата си (докато преди 5 години правехме 600-700), а тази година ще направим 41 000 промени.

Направихме много добра банкова система, за банка сме супер.

Но ако погледнете "Амазон", например, там правят по 10 000 промени на платформата си на ден! Това е абсолютно несъпоставимо с нашите 40 000 годишно.

Затова решихме да спрем и да променим изцяло платформата си. Купуваме малък пакет акции в руско-американска компания, която победи в конкурса IBM, Oracle, всички. Новата платформа ще е с отворен код, базирана на agile технология, в облак и гранична с изкуствен интелект. Но тя няма да върши никаква работа, ако не се променят всички процеси, цялата организация. Това е огромно предизвикателство.

(Бел.ред. - agile е английски термин за т.нар. гъвкави технологии за разработка на програмни продукти, позволяващи обратна връзка с потребителите и непрекъснато адаптиране според нови и нови изисквания.)

Герман Греф (вдясно) в компанията на Павел Бетсис (ръководител за Русия на Microsoft) и Анатолий Чубайс (вляво, ръководител на Роснано - държавна корпорация със задача да поведе технологичния пробив на руската икономика).

Герман Греф (вдясно) в компанията на Павел Бетсис (ръководител за Русия на Microsoft) и Анатолий Чубайс (вляво, ръководител на Роснано - държавна корпорация със задача да поведе технологичния пробив на руската икономика).


Тогава осъзнахме, че пред нас стои трета задача - ние самите да се променим, защото не сме готови за това. Нужни са хора със съвършено други принципи. 


Принципи на сътрудничество, колективна работа, хоризонтална култура. А в нашата страна хоризонталната култура не работи и никой не възпитава хората на нея. При нас силно е развита култура на на доминирането, на подчинението. А в новия век не може да се влезе с такава култура. Това е колосална вътрешна промяна, която трябва да направим в себе си и да преминем на съвършено различно ниво на общуване.

В моята компания трябва да променям всичко. Ако себе си не променя, нищо няма да се промени, ще трябва да се смени цялото висше ръководство.

Казват, че растял износът ни на оръжие... Знаете ли, най-големият и най-страшният ни експорт, който трябва да спрем, е износът на мозъци. Не смятаме колко такива хора изнасяме всяка година, но се опасявам, че по това перо вероятно сме първи и тези хора ни напускат безвъзвратно. За това трябва много, много сериозно да се помисли.

Такива неща като скорост и мащаби ще засегнат всички - никоя държава, компания или човек няма да останат встрани. Системните последици ще са за всички без изключение. Който иска да е в крак с времето, да не остава downshifter, трябва да тича в тази посока.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK