Ерата на петрола приключи, Русия е сред неудачниците, заяви водещ руски банкер


Герман Греф, ръководител на "Сбербанк" - най-голямата банкова група в Русия, направи изключително откровено изказване в дискусията "Бъдеще невъзможно" на Гайдаровския форум в Москва. Това е може би най-престижното руско събиране на икономисти, финансисти, бизнесмени и политици за годината.

Думите на банкера, че Русия е сред държавите неудачници в сегашната технологична революция ( той е и автор на пакет реформи, които Кремъл трябваше да започне преди няколко години) подразниха зам.-председател на Държавната Дума толкова ,че той призова Греф да подаде оставка от държавната банка.

Николай Левичев посочи като контрааргумент, че Русия има военно-промишлен комплекс, ядрена и въздушно-космическа промишленост на световно ниво. По думите му много държави, които нямат такива технологии, "покорно и унило вървят след всички прищевки и авантюри на "вашингтонския областен комитет на партията". Депутатът добави, че изказвания като тези на Герман Греф не го изненадали, защото той бил пример за "т.нар. либерални икономисти от 90-те години, които никога не са вярвали в страната си и се стремяха да разпродадат всичко".

Ерата на петрола приключи, Русия е сред неудачниците, заяви водещ руски банкер

© Reuters


Ето какво каза Герман Греф в петък:


Ако говорим не за някакво далечно бъдеще, а за Китай, то в началото на 2017г. ще има 70 гигавата инсталирана мощност соларна енергия, а заедно с вятърните централи и биоенергетиката се достига 230 гигавата инсталирана мощност. Добавете към това и 330 гигавата инсталирана мощност във водните централи и получавате общо 560 гигавата от възобновяеми източници. Това е два и половина пъти повече от цялата инсталирана мощност в енергетиката на Русия.

Прогнозите сочат, че ако китайците продължат с това темпо във ВЕИ енергетиката, скоро ще ползват с до 45% по-малко традиционни енергоизточници. Това са и нашите въглища, в които продължаваме да инвестираме, да копаем и да разчитаме на китайския пазар.

А днес можем да кажем, че с въглеводородните горива е приключено. Тази ера свърши.

Както казват, каменната епоха е приключила не защото са се свършили камъните. По същият начин векът на петрола вече приключи. Може би му остават още някакви десетина години, докато се изгради в достатъчна степен цялата инфраструктура за електромобили. 

Но днес, когато седнах в една "Тесла", разбрах, че този край е настъпил по-рано, отколкото сме го очаквали. Което ни се случва не за първи път.

Ерата на петрола приключи, Русия е сред неудачниците, заяви водещ руски банкер
Какво означава това за нас?


Изгубихме в конкурентната битка. Ние сме в отбора на губещите, на страните downshifters. (Бел.ред. - downshifting е социално движение в развитите страни, в което хора съзнателно и доброволно се отказват от стандарта си на живот, за да намалят темпото и да живеят по-спокойно, да консумират по-малко и да притежават по-малко; в икономиката и в контекста, употребен от Герман Греф, обаче, този термин означава страна неудачник, обречена на по-бавен растеж, по-нисък стандарт на живот на населението, по-малко иноваторски и интелектуални възможности)

Държавите и хората, които успяха навреме да се преориентират, да инвестират в това и да се адаптират, са днешните победители.

Страните, които не успяха да адаптират икономиката си и да реформират социалните системи и обществените институции, ще губят много.

Този разрив между едната и другата група, за съжаление, ще бъде много по-голям, отколкото в началото на предишната - на индустриалната, революция.

Първата последица от тази четвърта революция е колосалният разрив в доходите на страните победители и губещи, между хората, успели и онези, които не са успели да се адаптират към тази ситуация.

Големият проблем е по средата. Ще има огромно търсене на специалисти с висока квалификация. Ще се съхрани търсенето на ниско квалифицирани работници, което ще се запълни от имигрантите, които виждаме сега. Трагедията ще е за хората по средата - които не искат да се занимават с ниско квалифициран труд и не са готови да се заемат с високо квалифициран.

Какво да се прави с този огромен проблем? 

Може да се променят всички държавни институции, защото държавата ще играе все по-голяма роля.

И ключовата роля е на образованието. От детските градини до университетите - трябва да се промени целият модел на образование.

Тук чухме коментари за онлайн образованието - аз не вярвам в онлайн образование от миналия век. То трябва радикално да бъде променено. Защото в момента ние просто преведохме онлайн системата на традиционното образование.

Затова губещи ще са и традиционното, и онлайн образованието, защото трябва да се промени съдържанието му. Онлайн образованието трябва да е съвършено друго, методите на образование ще бъдат съвсем различни. 

Вече сме закъснели с тази промяна, а продължаваме да възпроизвеждаме старата съветска абсолютно непригодна система за образование. Тъпчем в главите на децата огромно количество знание, докато в същото време знанието се мултиплицира в огромни мащаби. Учителите, родителите, децата са в шок от това, какво трябва да се направи. Това е огромно разминаване.

Не вярвам в наука, която не е свързана с практиката. Не вярвам в образование, което не е свързано с практиката и науката. Не вярвам в бизнес, който не е свързан с образованието и науката.

Струва ми се, че като общество трябва да си направим сериозни изводи къде ще се окажем след десетина години.

Векът на въглеводородите приключи. Цената ще бъде 30-40-50-60 долара, няма значение колко. Но ние ще продължим да изоставаме, ако като общество не променим подхода си към случващото се в света.

Сега няколко думи и за бизнеса и то от личния ми опит. "Сбербанк" е голям играч в технологичния сектор, ние държим 10% от руския ИТ. Инвестирахме колосални пари, правим огромни крачки и пак не успяваме.

Когато приключихме централизацията на банковата група, получихме международни награди за най-бързата, най-голямата централизация на банкова информационна система в света и т.н. Толкова се гордеехме, но когато приключихме, стигнахме до извод, че абсолютно не сме конкурентоспособни.

Ужасен извод, за мен лично бе удар. Защо? 

Днес за "Сбербанк технологии" работят над 6000 програмисти и миналата година направихме 27 000 промени в платформата си (докато преди 5 години правехме 600-700), а тази година ще направим 41 000 промени.

Направихме много добра банкова система, за банка сме супер.

Но ако погледнете "Амазон", например, там правят по 10 000 промени на платформата си на ден! Това е абсолютно несъпоставимо с нашите 40 000 годишно.

Затова решихме да спрем и да променим изцяло платформата си. Купуваме малък пакет акции в руско-американска компания, която победи в конкурса IBM, Oracle, всички. Новата платформа ще е с отворен код, базирана на agile технология, в облак и гранична с изкуствен интелект. Но тя няма да върши никаква работа, ако не се променят всички процеси, цялата организация. Това е огромно предизвикателство.

(Бел.ред. - agile е английски термин за т.нар. гъвкави технологии за разработка на програмни продукти, позволяващи обратна връзка с потребителите и непрекъснато адаптиране според нови и нови изисквания.)

Герман Греф (вдясно) в компанията на Павел Бетсис (ръководител за Русия на Microsoft) и Анатолий Чубайс (вляво, ръководител на Роснано - държавна корпорация със задача да поведе технологичния пробив на руската икономика).

Герман Греф (вдясно) в компанията на Павел Бетсис (ръководител за Русия на Microsoft) и Анатолий Чубайс (вляво, ръководител на Роснано - държавна корпорация със задача да поведе технологичния пробив на руската икономика).


Тогава осъзнахме, че пред нас стои трета задача - ние самите да се променим, защото не сме готови за това. Нужни са хора със съвършено други принципи. 


Принципи на сътрудничество, колективна работа, хоризонтална култура. А в нашата страна хоризонталната култура не работи и никой не възпитава хората на нея. При нас силно е развита култура на на доминирането, на подчинението. А в новия век не може да се влезе с такава култура. Това е колосална вътрешна промяна, която трябва да направим в себе си и да преминем на съвършено различно ниво на общуване.

В моята компания трябва да променям всичко. Ако себе си не променя, нищо няма да се промени, ще трябва да се смени цялото висше ръководство.

Казват, че растял износът ни на оръжие... Знаете ли, най-големият и най-страшният ни експорт, който трябва да спрем, е износът на мозъци. Не смятаме колко такива хора изнасяме всяка година, но се опасявам, че по това перо вероятно сме първи и тези хора ни напускат безвъзвратно. За това трябва много, много сериозно да се помисли.

Такива неща като скорост и мащаби ще засегнат всички - никоя държава, компания или човек няма да останат встрани. Системните последици ще са за всички без изключение. Който иска да е в крак с времето, да не остава downshifter, трябва да тича в тази посока.

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (776)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Весело

  соросоид и предател

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Опаааа! "Ново пет"! Руски банкер? Не может быть!

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Весело

  Кеф! Сега ще ги видя, колко са ербап. С пари на готово всеки може. Сега ще ги видим и тези и арабелите, дето строят кули в пустинията. Тъпанари! Вместо да инвестират всичко в образование и здравеопазване, заедно с високотехнологична наука. Ама на сила не става. По-добре да се блъска по масата и джудженце от КГБ да се прави на велико....умирам от кеф!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Голяма работа ....Ще се научите да работите повече , ще си намалите претенциите и готово....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 530 Любопитно

  До коментар [#3] от "Wizard":

  а от предложението на Шойбле също ли ти е кеф

  гошо
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Ще го усетят руснаците, ама ще е късно. Впрочем същото важи и за нас, тъй като държавата ни е устроена по руски модел. Имаме тук-таме наченки на някакви иновации, но като цяло управлението е ретроградно.

 7. 7 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 454 Неутрално

  подразниха зам.-председател на Държавната Дума толкова ,че той призова Греф да подаде оставка от държавната банка.
  --------------------------------
  както винаги някой от властта не гледа проблемите в себе си.

 8. 8 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Очакваме тези дни Герман Греф да бъде обвинен от Главпрокурора Чайка в организиране на убийствата на 5-6 човека, укриване на данъци на 250 трилиона долара и ядене на малки деца, намазани с Нутела, за закуска.

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Тоя не може да е руски банкер! Тая е соросоид! Как е възможно!

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Весело

  Този банкер Герман Греф е напълно прав /за ужас на Путин и компания/.Русия може да се конкурира само в някои отделни сектори на икономиката,но като цяло е силно зависима от природните си ресурси.Едно време ни учеха ,че това е типично за развиващите се страни-

 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Право куме в очи, ама чугуните пак си знаят да дрънкат за Вашингтон и да обвиняват кого ли не за собствените си провали.
  Deja vu!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 916 Неутрално

  [quote#5:"гошо"]а от предложението на Шойбле също ли ти е кеф[/quote]

  Какво общо има Шойбле с руския експерт? Или ей така по инерция...

  Имало едно време ссср...
 13. 13 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Почва се , ще бъде велико.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 14. 14 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 479 Весело

  По думите му много държави, които нямат такива технологии, "покорно и унило вървят след всички прищевки и авантюри на "вашингтонския областен комитет на партията".


  Ха-ха-ха, ето какво било правилното обяснение за външния свят. Безаналогови!

  #killwhitey
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Това изказване трябва да го прочетат и нашите управляващи.Особено в частта за науката ,образованието и технологиите.

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Пълни глупости! Колкото и да ни се иска, ТЕХНОЛОГИЧНА революция засега няма. Световната икономия се базира на петрола, а това, че Китай малко е спекъл с употребатата му плюс няколко геополитически игри - нищо не означава. Това е временно, а петролът свършва и като все по-ограничен ресурс цената му ще се повишава. Новите технологии в добива му само ще удължат малко абстиненцията на световната икономика, но ще е малко по-скъпо, защото досега беше дупчиш и ползваш. ПЕТРОЛЪТ НЯМА РЕАЛЕН ЗАМЕСТИТЕЛ като КПД, удобство, широта на употреба, достъпност и т.н.. Природата ни го е дала наготово като първоначален бонус за стартиране на човешката технологична революция, но после трябва сами да се оправяме. Мнението ми няма нищо общо с русофилските или русофобските радости.

 17. 17 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  а това което ме прави много тъжен е че всичко е като при нас...че и по зле ние нямаме и петрол даже,а изтичането на мозъци мисля е по зле понеже сме в евросъюза и е доста по лесно....ама баце казва 'стабилност' му е майката...убеден съм че харесва путин..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 18. 18 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А руснаците продължават безаналогово да бият чела пред св. Въглеводородица... Герман Греф е от близкият кръг на Путин и не е прост банкер, а шеф на държавната Сбербанк! Писец подкрался незаметно и зад стенами Кремля!

 19. 19 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  чек са, що, аз се имам за downshifter...

 20. 20 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 484 Неутрално

  "Не вярвам в наука, която не е свързана с практиката. Не вярвам в образование, което не е свързано с практиката и науката. Не вярвам в бизнес, който не е свързан с образованието и науката.
  Струва ми се, че като общество трябва да си направим сериозни изводи къде ще се окажем след десетина години."

  Ясно,точно,разумно,естествено,логично!Стига да има кой да го чуе!

 21. 21 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":

  Напоследък има един нов руски виц:
  Въпрос към Радио Ереван: При кой президент руснаците са живяли най-лошо?
  Радио Ереван: При Обама.

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Страните, които не успяха да адаптират икономиката си и да реформират социалните системи и обществените институции, ще губят много.
  ____________
  Май най-новия световен ред изцяло ще е срещу Европа !
  Разбира се най-много ще го отнесат в Източна Европа заради т.нар. либерални икономисти от 90-те години, които никога не са вярвали в страната си и се стремяха да разпродадат всичко.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Весело

  До коментар [#16] от "Дундурук":

  „Каменната ера не е свършила ,защото са свършили камъните...“

 24. 24 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 445 Весело

  Не вярвам на добрите новини, за6тото съм неуда4ник.

  ne mutlu türküm diyene.
 25. 25 Профил на julien_le_grand
  julien_le_grand
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Много точно анализ на Герман Греф. Но това, което казва е очевидно не от днес.

 26. 26 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Леле този знае ли в каква беля се вкара.... Веднага да евакуира цялото си семейство от там..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 27. 27 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хайде сега конфискации/затвор/полоний както си му е реда.

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дундурук":

  И аз съм на това мнение.Петролът ще е важен до последната капка.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 530 Любопитно

  До коментар [#12] от "citoplast":

  има има ,защо ще се въвежда нов данък и то на горивата нали сме вносител а не производители ,как така стана

  гошо
 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Весело

  [quote#16:"Дундурук"]Пълни глупости! Колкото и да ни се иска, ТЕХНОЛОГИЧНА революция засега няма. [/quote]
  Ха-хааааааа....
  Ти още малко и ще ЗАСРАМИШ САМИЯ ПУТИН
  който неотдавна почти проплака,
  че РУСИЯ Е ПРОСПАЛА !!!!
  ЩИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ !!!!!
  Бегай по-бързо в Москва да го успокоиш
  и да му кажеш,че НИКАКВА РЕВОЛЮЦИЯ НЯМА
  И,че ако настоява,че такава била
  ПРОСПАНА ОТ РУСИЯ,
  нищо,че е ПУТИН,ще го ОБВИНИШ
  В РУСОФОБИЯ и СОРОСОИДСТВО

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Весело

  [quote#28:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Петролът ще е важен до последната капка. [/quote]
  Точно колкото и ВОДКАТА

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]Това изказване трябва да го прочетат и нашите управляващи.Особено в частта за науката ,образованието и технологиите. [/quote]
  Не да го прочетат, а да им се пуска сутрин, обед и вечер!
  Да им се набива постоянно в главите!

  А на мат'ряла да му се набива това:
  пред нас стои трета задача - ние самите да се променим, защото не сме готови за това. Нужни са хора със съвършено други принципи.

  Принципи на сътрудничество, колективна работа, хоризонтална култура. А в нашата страна хоризонталната култура не работи и никой не възпитава хората на нея. При нас силно е развита култура на на доминирането, на подчинението. А в новия век не може да се влезе с такава култура. Това е колосална вътрешна промяна, която трябва да направим в себе си и да преминем на съвършено различно ниво на общуване.

  На мат'ряла да му се набива по пет пъти на ден!

 34. 34 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Жалко е, че хора като Герман Греф рядко имат реален шанс да управляват в изоставащите/изостаналите страни, а дори когато бъдат избрани/назначени няма да бъдат заобиколени от съмишленици.
  Още по-жалко е, че България е една от тези страни.

  #killwhitey
 35. 35 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  За съжаление хората най-трудно се променят. Можеш да купиш технологии, суровини, дрънкулки и какво ли не, но не можеш да купиш 100+ години човешко развитие. Да не говорим, че инвестиция в образованието звучи логично, но като ти изостава останалата част от развитието, елитът на това образование емигрира, тоест парите ги хвърляш на вятъра. Жалко е, но цитираните проблеми ги имаме и у нас, а ние сме толкова малки че при добро желание не е невъзможно да ги преодолеем.

 36. 36 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Оф, ся прочетох цялата статия. Тоя говори напълно ангро. Кви са тея 10 000 промени в системата Амазон на ден не разбрах? Кви са тея мокри сънища за утрешното бъдеще на електромобилите? Седнал бил в Тесла и разбрал, че краят на петрола бил до 10 години? Просто нямало инфраструктура за електромобилите и това било само проблема? Що за глупости?

  ТЕСЛА Е С БАТЕРИИ. ТЕХНОЛОГИЯТА НА БАТЕРИИТЕ Е ЕДНА И СЪЩА ОТ 100 ГОДИНИ. Няма никакъв технологичен пробив засега, който да обуслови рязка промяна. Ако махнем 17-инчовия дисплей на централата конзола на Тесла, тази кола е можела ( и е била ) произвеждана и преди 100 години.

 37. 37 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Сега в Русия ще бъдат на дневен ред вечните руски въпроси:
  "Кто виноват?! :
  и
  "Что делат"

  The best way out is always through Robert Frost
 38. 38 Профил на julien_le_grand
  julien_le_grand
  Рейтинг: 471 Неутрално

  В 21 век да се гордееш, че : "има военно-промишлен комплекс, ядрена и въздушно-космическа промишленост" е по-нелепо и от това да разчиташ на въглеводороди.

  Този Николай Левичев е типичен чугун. Показват му какво е положението, нееее ние имаме ракети...

 39. 39 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да бе, приключи. И кое дойде - ерата на студения ядрен синтез ли? Аман от псевдоексперти правещи се на Нострадамус. Петрола пада заради падането на санкциите срещу Иран.

 40. 40 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дундурук":

  Само Сахара ще е достатъчна да дава енергия за цялата планета. Дори и да приемем да се увеличи консумацията на ток заради електромобилите и евентуалното развитие на бедните райони пак ще са достатъчни всички алтернативи -пустини, ВЕИ, ВЕЦ, биомаса и още много които тепърва ще се откриват. Това че има едни хора дали в Москва, дали в Хага, дали в Хюстън, дали в Рияд и т.н. които им се не иска това да се случи това е друг въпрос. Бъдещето на петрола е само в химическата индустрия......

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 41. 41 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 916 Неутрално

  [quote#29:"гошо"]има има ,защо ще се въвежда нов данък и то на горивата нали сме вносител а не производители ,как така стана[/quote]

  Какво има бе? Достатъчно е в ЕС да се вдигнат цените на горивата с 2, 3 цента и емигрантите ще са "оправени"! Колко ни дере в момента лукоил? Или по добре гнома отколкото Шойбле!

  Имало едно време ссср...
 42. 42 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Този го готвят за президент. Или е безстрашен или гърба му е по-силен от на Путин. Само да спомена какво каза Греф през август 2015: Сбербанк няма да стъпи в Крим докато е руски

 43. 43 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Герман Греф е умен човек, стоял е/стои близо до В.Путин и просто му дава своевременен сигнал, като очаква че ще бъде разбран. Погледнете неговото CV и ще разберете кой е той.

 44. 44 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Брей..какво правили китайците като нямат полезни изкопаеми...
  .. изграждали възобновяеми източници..хем комунисти ..а нашите комунисти все към въглища и газ ги влече..
  .. не може ли и ние като китайците вместо като руснаците..
  .

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 827 Любопитно

  До коментар [#34] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":

  Заради това изказване, вече му поискаха оставката!
  Но... Учудва ли се някой? Вестоносците на лоши вести, са недолюбвани!

  В Госдуме призвали Грефа уволиться после слов о «стране-дауншифтере»
  http://www.rbc.ru/politics/15/01/2016/569939bc9a79472893e532ed

  Да разлая троловете!!
 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Весело

  [quote#36:"Дундурук"]Няма никакъв технологичен пробив засега, който да обуслови рязка промяна. [/quote]
  Тъй...тъй...
  Ако човечеството мислеше като теб,
  цивилизацията още щеше да е на ниво
  кремък и тояга.
  Нямало технологичен пробив ?!?!
  ПРОБИТИЯТ ВЕЧЕ РУСКИ БЮДЖЕТ
  КРЕЩИ,ЧЕ ПРОБИВЪТ Е ВЕЧЕ НАЛИЦЕ

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  [quote#16:"Дундурук"]Пълни глупости! Колкото и да ни се иска, ТЕХНОЛОГИЧНА революция засега няма. [/quote]

  Същото, но от Блумбърг:

  http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-11-11/power-struggle-how-the-energy-market-could-shift-in-2016

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Герман Греф е умен човек, стоял е/стои близо до В.Путин и просто му дава своевременен сигнал, като очаква че ще бъде разбран. Погледнете неговото CV и ще разберете кой е той.

 51. 51 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 827 Любопитно

  До коментар [#45] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Защо ли не се учудвам, че за тебе Щатите, а не Русия (кат' не'а нема друга) е неудачник?

  Да разлая троловете!!
 52. 52 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 785 Весело

  [quote#36:"Дундурук"]Оф, ся прочетох цялата статия.[/quote]
  Но се хвърли на амбразурата, без да си я чел ...

  Това казва всичко. Даже и не се усещате ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 53. 53 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Тръгна снежната топка надолу по баира. Днеска Греф, утре други двама и т.н.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 54. 54 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  Май и в Московското ханство нещо се заформя. Като че ли ще го свалят Путя I Къси - усетиха бандите дето го крепяха до сега, че са сбъркали с прогнозата, и ще им трябва радикална промяна и някой дето да опере пешкира. Двайсет години там се връзваха на някакви "специалисти" дето им обясняваха как идват войни за ресурси и барел петрол ще стане колкото барел злато. Какво ли не направи Путя да хване някакви "кранчета" и да ги ползва за шантаж, а през това време светът само му се смееше и му кроеше шапката. Сега вече не плашат че ще спират газа на някого даже и за вътрешна употреба - осъзнават колко са жалки. Имали били военнопромишлен комплекс. Дето произвежда техника, която вече е морално остаряла даже за арабелите и африканците под Сахара. То и Индия произвежда автомобили и мотоциклети, ама поне не се репчи на целия свят. Интересни времена се задават на хоризонта и много мъка за българските русофилистици...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 55. 55 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#30:"Hawaii"]Ти още малко и ще ЗАСРАМИШ САМИЯ ПУТИН
  който неотдавна почти проплака, че РУСИЯ Е ПРОСПАЛА !!!! [/quote]

  Абе ти в час ли бе? Шистовата технология нали ПАК вади петрол бе? Къде тогава е края на петрола?

 56. 56 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 785 Весело

  [quote#38:"julien_le_grand"]Този Николай Левичев е типичен чугун. Показват му какво е положението, нееее ние имаме ракети... [/quote]
  Че откъде се учат нашите чугуни във форума - от руските ... същите отговори.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 57. 57 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  А ето предсказанието на един от нефтените гурута, 2014-та:

  http://www.cnbc.com/2014/10/27/crude-to-go-the-way-of-whale-oil-dennis-gartman.html

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 58. 58 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#44:"lynyrdS"]а нашите комунисти все към въглища и газ ги влече.[/quote]
  Към газ, атомни централи, и въглища, ама да са руски всичките неща. И някак си да подпишем такива договори, че всичко да е в ръцете на руснаците, ние да си плащаме пак най-високите цени в Европа, и БСП-то да ни обяснява колко социална партия са.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Весело

  [quote#45:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Положението за съюзниците ни САЩ е неспасяемо [/quote]
  Споко,другарю,
  То е такова от 1950 г.
  Ако не вярваш,отвори вестник Правда от тогава.
  Знаеш ли,колко възрастни другари те дочакаха
  Победата над САЩ и Съюзниците Му....
  И вие няма да я дочакате,ама поне да я споменете
  Междувременно Руската империя
  ЗА ТРЕТИ ПЪТ ПРЕДСТОИ ДА СИ ИДЕ
  Първия път - 1917
  Втория път - СССР - 1991
  Третия път - 2017
  ха-хаааааааа....
  ЦИКЪЛ,който е ПО-РЕДОВЕН ОТ ДАМСКИЯ ТАКЪВ

 60. 60 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#47:"Hawaii"]ПРОБИТИЯТ ВЕЧЕ РУСКИ БЮДЖЕТ
  КРЕЩИ,ЧЕ ПРОБИВЪТ Е ВЕЧЕ НАЛИЦЕ [/quote]

  И какъв е този пробив бе? Всичко говорите, че го има, ама не казвате къв е? И стига с тая Русия бе! САЩ, ОПЕК, Венецуела и Северна Европа също вадят петрол. ПЕТРОЛ ОЗНАЧАВА РУСИЯ ЛИ, че само това можете да кажете по темата с "края на ерата на петрола"?

 61. 61 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#8:"shrink"]Очакваме тези дни Герман Греф да бъде обвинен от Главпрокурора Чайка в организиране на убийствата на 5-6 човека, [/quote]

  Хайзе, бързо по пътя на Ходорковски!! Леглото му в лагерите в Сибир е още топло ....

 62. 62 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Ушанки, не отричайте електромобилите. Царь Путя в Париж подписа, че до 2050 не трябва да има нито един ДВГ излязъл от конвейер. Апропо, бмв се изфръцка на последното автомобилно изложение със супер модерния и мощен водороден двигател.
  Много уплашено отричате, но.....няма как

 63. 63 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ерата на петрола ще приключи, но не е ясно кога, за сега изобщо не е приключила. Като се качим в колите си, все още зареждаме с бензин и дизел, самолетите все още са на керосин, а корабите на дизел. Никой не може да започне война без да има нефт. Нефта все още движи света, до кога ще е така трудно може да се прогнозира, но със сигурност ще са поне няколко десетилетия.

 64. 64 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 784 Неутрално

  На фона на това изказване, България ми изглежда безнадеждно закъсала, ужасно изостанала, лишена от мощност.
  Два и половина милиона зад граница, системна и необратима загуба на ресурс.
  Нещо не ми е весело. Жизненият стандарт у нас няма да се подобри десетилетия.
  Извъртяха ни руски модел на управление и ни ограбиха бъдещето.

 65. 65 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  [quote#36:"Дундурук"]Ако махнем 17-инчовия дисплей на централата конзола на Тесла, тази кола е можела ( и е била ) произвеждана и преди 100 години.[/quote]

  Виж сега - не бъркай ВАЗ с "Тесла". Има някои разлики, само една от които е наличието на дисплей в американския автомобил. Освен това човекът по чиято фамилия се разбира веднага, че не е православно-славянизиран монголоид (както всичко живо дето става за нещо по ония географски ширини) използва метафора - много ясно, че не е стигнал до тоя извод като се е качил на някаква кола, както и Нютон не се е усетил за гравитацията понеже някаква ябълка го цапнала по тиквата докато си почивал.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  [quote#55:"Дундурук"]Абе ти в час ли бе? Шистовата технология нали ПАК вади петрол бе? Къде тогава е края на петрола? [/quote]
  Никъде не съм ти споменавал за "край на петрола"
  Цитирах ти изказване на Путин.
  Така е казал,така го цитирам.
  А за КРАЯ НА ПЕТРОЛА-ще го видиме
  И ти,и аз.

 67. 67 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#40:"angevins"]Само Сахара ще е достатъчна да дава енергия за цялата планета. Дори и да приемем да се увеличи консумацията на ток[/quote]

  АБЕ ТОК ИМА, БАТЕРИИ НЯМА!!! Най-проспериращият проект Тесла минава 150-500км. ( в зависимост от натискането на педала ) и после се зарежда цял ден. Как ще отидеш с него на море? ТЕХНОЛОГИЯТА НА БАТЕРИИТЕ Е 100-ГОДИШНА. Иначе ток има колкот искаш.

  НЕЩО ДА ВИ ОБЯСНЯ НА ВСИЧКИ: ПЕТРОЛЪТ НЕ Е ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ, ТОЙ Е ЗАРЕДЕНА ОТ ПРИРОДАТА БАТЕРИЯ. Той пренася енергия, а не е източник. Затова е важен!

 68. 68 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wizard":

  Е па арабелите инвестират здраво в тероризъм. Само миналата година пратиха 1 милион новодомци и фенове на шариата в ЕС.

 69. 69 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#50:"citoyen"]Погледнете неговото CV и ще разберете кой е той. [/quote]

  ЕВРЕИН!! УМЕН!!!!!

 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  [quote#60:"Дундурук"]И какъв е този пробив бе? Всичко говорите, че го има, ама не казвате къв е?[/quote]

  Ами преди няколко дни съкращаваха с 10% разходите. Ако не си чел тази новина моля да не се обаждаш повече.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 262 Весело

  Но днес, когато седнах в една "Тесла", разбрах, че този край е настъпил по-рано, отколкото сме го очаквали. Което ни се случва не за първи път
  +++

  хахахахахахахахаххахахахаххахахахахахаха

  ой

  хахаххахаххахаххахаххахаххаххахахах

  ой

 72. 72 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 916 Неутрално

  [quote#55:"Дундурук"]Абе ти в час ли бе? Шистовата технология нали ПАК вади петрол бе? Къде тогава е края на петрола?[/quote]

  Ти явно не вдяваш! Това, че има друга технология за вадене на петрол не значи вадене на петрол докато го има в недрата на земята. Да процеса ще е дълъг докато не се заменят всички машини работещи с производните от петрола, но процеса е стартиран! Най накрая ще останат тия, които искат да си карат Ферарито (и то чисто атмосферното, бензиновото, ревящото) и ще си плащат прескъпо за това!

  Имало едно време ссср...
 73. 73 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wizard":

  Чудя се защо ти слагат минусите.
  Вероятно не приемат тезата, че развитото здравеопазване единствено може да им удължи живота и да подобри качеството му, а науката и технологиите са без алтернатива за създаване на условия за ръстеж и повишаване на жизнения стандарт.

  На какво ли разчитат. На езика ми е да кажа - суеверни глупаци.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на strandjata
  strandjata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не е страшно, че се е подразнил зам.председателят на Думата... - важно е да не се е подразнил Жужи...

 76. 76 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#65:"Тюфлекчия"]Има някои разлики[/quote]

  Няма разлика! Технологията на батериите е една и съща от 100 години. Технологията на електромоторите е една и съща от 100 години. Тесла е български електрокар, дето ги имаше по гарите. Електромобили се правят от 120 години по един и същ начин.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 217 Неутрално

  русия винаги е сред губещите и неудачниците.

  #KOЙ номинира бокова!
 79. 79 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#7:"shilliew"]както винаги някой от властта не гледа проблемите в себе си. [/quote]
  Ми той е някаква примитивна партийна номенклатура, той ПРОСТО НЕ Е РАЗБРАЛ какво казва Греф ... толкова ще го разбере и кгб-иста ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 80. 80 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  "Николай Левичев посочи като контрааргумент, че Русия има военно-промишлен комплекс, ядрена и въздушно-космическа промишленост на световно ниво..."


  Нивото на руския военно-промишлен комплекс е същото като на банкрутиралата руската икономика! Пълен кютук ...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 81. 81 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много е прав.Четете внимателно.

 82. 82 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Е, браво на Герман Греф. Жалко, че такива хора не са на високите постове в Русия, затова изтичат толкова мозъци от нея. Ако бяха, Русия щеше да има възможността да е световна сила. А за България като погледна колко ни е раждаемостта и как бързо интелигентните хора напускат страната... Направо може да копаем гроб.

 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дундурук":

  литиево йонните батерии са един порядък напред пред оловно-киселинните, които впрочем също са били по-зле преди 100 години. Това което навлиза в практическа употреба са горивните клетки.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_density

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 559 Весело

  [quote#36:"Дундурук"]ТЕХНОЛОГИЯТА НА БАТЕРИИТЕ Е ЕДНА И СЪЩА ОТ 100 ГОДИНИ.[/quote]

  Е тук разсея всяко съмнение относно твоята компетентност.

  ПП. Кутев парата намалява, а с това и качеството. Кеф!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 85. 85 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 262 Весело
 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Весело

  [quote#55:"Дундурук"]Къде тогава е края на петрола? [/quote]
  Прав си, тавариш. Не се вижда и края на камъните от каменната ера досега.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 87. 87 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Рядко са тези по върховете,
  дето си признават изоставането,
  а това руснак да го направи е
  цяло чудо.А това е колкото за тях,
  дваж повече за нас валидно.-"И ключовата
  роля е на образованието. От детските
  градини до университетите - трябва да
  се промени целият модел на образование."

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 88. 88 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#46:"lone_wolf"]В Госдуме призвали Грефа уволиться после слов о «стране-дауншифтере» [/quote]
  Едно нагледно доказателство, че в Русия няма диктатура, а всеки свободно може да си каже коакво миси. Дали това в България е възможно? Е, нямаме държавна банка, но ако имахме, съм сигурен, че на другия ден принципалът на банката щеше да го изрита.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 89. 89 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3037 Весело

  [quote#67:"Дундурук"]Най-проспериращият проект Тесла минава 150-500км. ( в зависимост от натискането на педала ) и после се зарежда цял ден. [/quote]

  Дрън- дрън, електрическият автомобил е като мобифона ти. Вечер зареждаш мобифона си, зареждаш и електрическият си автомобил. Като ти е нужно бързо зареждане, има станции които ти правят тази услуга за 30 минути.

  Никой досега не се е оплакал, че зарежда мобилният си телефон за няколко часа от мрежата и заради това трябва да е на бензин, не на ток.

  Проспахте и шистовата революция дрогаре, ще проспите и следващата, на края на въглеводородите! Едно време и СССР се катурна заради проспиването на всички технологични революции, като двойкаджия и повтаряч.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 90. 90 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Все пак сме късметлии че всички държави по света не са като Раша...

 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  "...Думите на банкера, че Русия е сред държавите неудачници в сегашната технологична революция ( той е и автор на пакет реформи, които Кремъл трябваше да започне преди няколко години) подразниха зам.-председател на Държавната Дума толкова ,че той призова Греф да подаде оставка от държавната банка..." Истината боли, а? Който не умее да бъде честен пред себе си и не може да си признае грешките поне пред себе си, е оибречен да ги повтаря цял живот!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Думите на банкера, че Русия е сред държавите неудачници в сегашната технологична революция са верни и дано по бързо го разберат в Кремъл,че това което им казва е истина,а не да го изкарат враг на народа.

 93. 93 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#60] от "Дундурук":

  Но само Русия и Венецуела са си чисто бананови упс... петролни държави!

  Да разлая троловете!!
 94. 94 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#36:"Дундурук"]Просто нямало инфраструктура за електромобилите и това било само проблема? Що за глупости? [/quote]
  Основен проблем е, че няма достатъчно Литий за производство литиево-йонните батерии. Тесла строи някакъв мега завод за батерии, но който завод ще ангажира целия световен добив на Литий. Ами ако и другите решат да строят такива заводи? Литият се среща в солени утайки в някои езера и го има в САЩ, Русия и Чили основно. Друг тип батерии ще трябва да се измислят.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 95. 95 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#23:"hodounski"]„Каменната ера не е свършила ,защото са свършили камъните...“ [/quote]

  Свършила е щото е дошла каменно-медната, бронзова, желязна и т.н.. КОЯ е следпетролната ера? Като дойде, нямам нищо против, но засега я няма.

 96. 96 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Струва си да се прочете цялата статия има доста смислени работи в нея, жалко че се слага точно това като заглавие при положение че има доста по - умни работи за дискусия а не пак Русия и Путин.

 97. 97 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Изключително прозорлив човек,но разбира се вече го набедиха за "либерал", а скоро и за предател....

 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ............ каменната епоха е приключила не защото са се свършили камъните...........

  Много точно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Много умен човек, прозрял как ще се развива бъдещето и в това бъдеще за тази, днешна Русия място няма.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 100. 100 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Преходът от въглеводороди към други технологии ще е плавен. Пътролът е евтин и все още го има, поради което преоборудването не е изгодно за момента. Но е безспорен факт, че технологиите за подмяна са налице и се развиват бурно. Соларните технологии, например поевтинават почти двойно за година. Също така, безспорен факт е, че Русия не може да бъде нормална държава. Щуротиите там ще продължават до нейния крах ала СССР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK