"Ислямска държава" вече заплашва и Индонезия

"Ислямска държава" вече заплашва и Индонезия

© Stringer, ReutersИслямска държава" промени характера на терористичната заплаха в Индонезия след години на предотвратени заговори, пише Сидни Джоунс в публикация за "Ню Йорк таймс", цитирана от БТА.


Индонезия - страната с най-голямо мюсюлманско население в света, има дребно джихадистко движение в сравнение с размерите й. Досега много фактори пречеха на избуяването на радикализма: стабилно демократично управление, малко вътрешни конфликти, мирни съседи и толерантност към поддръжниците на ислямското право. Страната има и ефективна полицейска структура за борба с тероризма, създадена след атентатите в Бали през 2002 г., когато загинаха над 200 души.


Това бе кулминацията на терористичната заплаха в Индонезия. Атентаторите бяха от групировката "Джемаа исламия", обучени на афганистанско-пакистанската граница и финансирани от "Ал Кайда". Макар че тези атаки бяха извършени в името на глобалния джихад, за повечето членове на "Джемаа исламия" - като и за редица други местни екстремистки групировки - главната цел бе отмъщение за гибелта на мюсюлмани в християнско-мюсюлманския въоръжен сблъсък в два източни района на Индонезия: Малуку и Посо.
Групировките, участващи в тези сблъсъци в края на 1990-те години и в първите години на 21-и век, положиха основите на широка мрежа от джихадистки клетки, която съществува в Индонезия днес. Арестите, последвали атентатите в Бали и приключването на локалните войни, отслабиха и фрагментираха джихадисткото движение, но то не изчезна.


От 2010 г. до миналата седмица от десетките опити за бомбени атентати в Индонезия нито една бомба не сработи както бе замислено, а три самоубийствени атаки убиха единствено самите атентатори. След това обаче се появи "Ислямска държава", а с нея изведнъж възникна и възможността за индонезийски екстремисти да ходят в Сирия и да получават военно обучение, боен опит, идеологическо индоктриниране и международни контакти.


Макар че терористичната активност се засили през изминалата година, Индонезия бе защитена от нейните въздействия заради некомпетентността на евентуалните атентатори, както и заради полицейската бдителност. През 2015 г. общият брой на жертвите в резултат на тероризъм в страната бе само 8. През 2014 г. те бяха 4. Атентатите от миналия четвъртък можеше да бъдат много по-смъртоносни, ако злодеите бяха по-добре обучени.


Индонезийската полиция охранява къщата на арестуван за връзки с атаките от миналата седмица.

© Antara Foto, Reuters

Индонезийската полиция охранява къщата на арестуван за връзки с атаките от миналата седмица.


Тази слабост може да подтикне терористи от Близкия изток да изпратят свои кадри в Индонезия, които да обучават местните екстремисти. И макар че атентатите в Джакарта не причиниха толкова жертви, колкото се надяваха техните организатори, обилното им медийно отразяване може да превърне този почти провал в някакъв вид успех и да насърчи заговорниците за нови атаки.


Съперничеството между двамата мъже, за които се говори, че се борят да оглавят индонезийските бойци в Сирия - Барумзия и Абу Джандал, може да отекне с разрушителна сила в Индонезия под формата на смъртоносна надпревара между техните последователи.


Нуждата от повече превантивни мерки следователно става належаща. Една такава необходимост е запушване на празнотите в индонезийското антитерористично законодателство, което сега не забранява членство в "Ислямска държава" или в други подобни организации, нито участие в терористични тренировъчни лагери в чужбина. Дори когато индонезийската полиция знае, че отделни личности активно вербуват хора, тя не разполага със законни начини да ги спре.


Друга необходимост е да се подобри надзорът и наблюдението на осъдени терористи след излизането им на свобода. Подкрепящи "Ислямска държава" мрежи са в състояние да разпространяват информация и да създават контакти в индонезийски затвори, което частично се дължи на факта, че почти всеки затворник има свободен достъп до смартфон.


Във всеки момент около 300 души са или в затвора или в полицейски арест, очаквайки съд по обвинения в тероризъм, и мнозина от тях продължават да поддържат редовна комуникация с шефовете, които са на свобода. Десетки биват освобождавани всяка година след излежаване на присъдите им и държавните власти престават да ги наблюдават по-нататък.


Шефът на индонезийската полиция Бадрудин Хаити. Полицейската бдителност досега предотвратяваше големи терористични нападения в страната.

© Darren Whiteside, Reuters

Шефът на индонезийската полиция Бадрудин Хаити. Полицейската бдителност досега предотвратяваше големи терористични нападения в страната.


Правителството трябва също да разработи програма за депортираните, които биват връщани в Индонезия. Досега около 200 индонезийци, които са се опитали да се присъединят към джихадистите в Сирия и Ирак, са били върнати обратно от турските власти. Около 60% от тях са жени и непълнолетни. Ако изобщо има част от населението, която да бъде обект на такива програми, това са именно те.


Най-накрая, Индонезия се нуждае да привлече млади, компютърно грамотни индонезийци, които да разработят антиджихадистки послания в социалните медии.


Досега съчетанието от умереното индонезийско мнозинство, добрата работа на полицията и некомпетентността на индонезийските екстремисти помагаше за малкия брой жертви на терористични атаки. Но при явно изявеното присъствие на "Ислямска държава" като нова заплаха, правителството трябва спешно да разработи повече програми, с които да предотврати разрастването на нейната популярност.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  Е са стана СИЕБ@ЛОМ@ЙКАТА...

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Там и без това се държат на магия някои региони, дето са католици и на стотици километра от централната власт една ескалация и ще стане като Тимор

 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ghost":

  Споко бе! Те са умерени!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Всъщност тя отдавна я заплашва, а след атентатите срещу легитимната светска власт, по нейния пропаганден начин приканва малките онеправдани кръгове и/или джихадисти да се присъединят към нея. А от най-многолюдната мюсюлманска страна, тези които биха могли да се присъединят към нея, не са много малко ..

 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нека не се утешаваме с островите, намери ли почва, вируса на джихада няма спиране ...

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Весело

  След това обаче се появи "Ислямска държава", а с нея изведнъж възникна и възможността за индонезийски екстремисти да ходят в Сирия и да получават военно обучение
  _________________
  Вонното обучение се дава всъщност в Турция!
  Кой казваше ,че Индонезия била светска?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  Най-накрая, Индонезия се нуждае да привлече млади, компютърно грамотни индонезийци, които да разработят антиджихадистки послания в социалните медии."Трябва.Всички мюсюлмански държави трябва да се борят срещу терористичния добитък изкривяващ религията им.

 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Световната война е многоточкова. Разширяването предстои.

 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#4] от "bgmusquetaire":

  ако Индонезия е спокойна може би. Иначе имат изключителни проблеми между отделните острови, правителството е наясно с това и имаше програма да разсели 10 мил яванези по островите ама нещо я провалиха

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Сериозно! 5 тата по население държава! Това трябва да спре!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  А там ще ходи Китай все пак имат 5-10 мил китайции не знам колко мил Будисти

 12. 12 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ИД вече заплашва всички.
  Време е заплахата да се ликвидира!

 13. 13 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Какво нещастие! На тези хора от Източна Азия им отива да са будисти, а не мюсюлмани!

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  "Досега около 200 индонезийци, които са се опитали да се присъединят към джихадистите в Сирия и Ирак, са били върнати обратно от турските власти."

  Това е впечатляващо, а за него се знае малко!

 15. 15 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#8:"Добрин Велков"]Световната война е многоточкова. Разширяването предстои. [/quote]

  Аз лично мисля, че тя е започнала. Или поне сме непосредствено пред война.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Пак само прах в очите - полицейска бдителност, борба с тероризма, бла-бла...
  Кога ще признаем на глас, че исляма в самата си същност насажда омраза и подстрекава към насилие? Все едно да се правим, че в нацизма нямало проблем - проблема идвал от оръжията...

 17. 17 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Не ние, християните, ще затрием Ислямска държава, а самите мюсюлмани ще го сторят.Не за друго, а защото тези, които не са радикални и войнствени, ще страдат заради тях, като това ще влияе на държавите им икономически, политически негативно.

 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#14] от "Един препатил":

  да, но в Ачех вече е в сила Шериата като право. в останалите провинции е как да кажа зависи какви са. Суматра и Ява са мюсюлмански но другите зависи от силата. Калимантан почти сигурно при конфликт отива в Малайзия

 19. 19 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  пък пров ол Бали с 6 мил са индуисти изобщо мозайка

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4594 Любопитно

  До коментар [#12] от "V.Iliev":

  Това е вярно, достатъчно е да видим обсега на действие на тази организация на злото... от Индонезия, до Франция и Нигерия. Привърженици на ИД направиха вече атентати и в САЩ и Австралия. Та, сте прав, че целия свят трябва да се обедини и да унищожи това зло. Но, засега светът по-скоро остава тази работа да свършат местните хора - иракчани и сирийци, които се бият срещу ИД на терен. Което е разбираемо донякъде, защото все пак те имат най-голяма отговорност в унищожаването на терористите... но, те не са много добри войници и ще им трябват години да унищожат ИД. Ако, искаме ИД да бъде унищожено бързо, то тогава трябва да се намесят на терен американски, европейски, руски, китайски или някои други войници, които са по-добре подготвени, обучени и въоръжени от иракските и сирийски им колеги.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4594 Любопитно

  До коментар [#13] от "gimi":

  Е, Джими, по тая логика на филипинците не им отива да бъдат християни. Това са религии, които имат глобално присъствие на всички континенти...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4594 Любопитно

  [quote#18:"1001"]да, но в Ачех вече е в сила Шериата като право. [/quote]

  Това е вярно, но знаеш ли защо се стигна дотам!? В провинция Ачех индонезийската армия води война в продължение на много години.... там имаше истинска гражданска война, която по-скоро безуспешна за армията (и на други места в Индонезия имаше подобни сблъсъци между армия и разбунтували се етнически групи, които искат независимост). Накрая след много преговори, властите дадоха на провинцията широка автономия, и тъй като там може да се каже са едни от най-консервативните мюсюлмани в Индонезия те си въведоха шариата на местно ниво.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4594 Любопитно

  До коментар [#19] от "1001":

  Абсолютно, Индонезия е една огромна мозайка от стотици различни етнически групи, десетки религии и над хиляда различни езици. Разнообразието там е невероятно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  [quote#0:"0"]Ислямска държава", а с нея изведнъж възникна и възможността за индонезийски екстремисти да ходят в Сирия и да получават военно обучение, боен опит, идеологическо индоктриниране и международни контакти.[/quote]
  За съжаление не се отнася само за индонезийските екстремисти. И преди възникването на Даеш, имаше огромна интернационална армия от ислямисти, които се сражаваха днес в една утре в друга мюсюлманска държава. Още повече днес.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Да вземат мерки,преди да са ги превзели.

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  [quote#20:"Иво"]но, те (иракчани и сирийци) не са много добри войници и ще им трябват години да унищожат ИД. [/quote]
  За разлика от идилците, които се стичат от цял свят, за да се бият насреща им.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Досега около 200 индонезийци, които са се опитали да се присъединят към джихадистите в Сирия и Ирак, са били върнати обратно от турските власти."

  Това е впечатляващо, а за него се знае малко!
  ================
  Малко се знае я ! Когато медийната пропаганда е в пъти по голяма от истинската информация , чувствай се щастлив ,че и толкова си научил. Днес в Сирия десетки хиляди са застрашени от глад , къде са медиите ? След падането на петрола , под 30 $ , по улиците на Русия , има сериозни народни вълнения .....къде са медиите ???.... До коментар [#14] от "Един препатил":

  Bukalemun
 28. 28 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ех, тъкмо се запознах с едно 20 годишно индонезийско девойче и сега ще мисля дали не е някаква тероряга дето иска да ме отвлече... :-D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#5] от "dimko":

  Верно е, че Индонезия е най-голямата мюсулманска държава в света, но пък по брой мюсулмани, на първо място е Индия. Двете държави, заедно с Малайзия са демокрации. С доста добре развид бизнес и доста инвестиции от запада. Много трудно едно джихадистко движение ще намери много последователи. Ще има, разбира се, но ще са изолиран случеи.
  Просто четете маркировката на стоките и ще се учудите, колко много внос има от там. Ще намерите ли стоки от Сирия, Ирак, Либия, Нигерия, Судан, Мали и т.н.
  Забележете къде ще ходи китайския шеф, ако завърти бизнес там, както в Африка, май нещата ще се успокоят...

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4594 Любопитно

  [quote#26:"maria_"]За разлика от идилците, които се стичат от цял свят, за да се бият насреща им. [/quote]

  Да, точно така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4594 Весело

  До коментар [#28] от "The_Curious":

  Хахаха.... да не се плашиш. Тамошните момичета са готини, давай смело напред.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#29] от "charlesdegaulle":

  Говоря за "вируса" - "религаре" или "комюнити", все тая ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK