Светът е в ранната фаза на Четвъртата индустриална революция

Развитието на технологиите е една от основните теми на срещата на Световния икономически форум в Давос.

© Ruben Sprich, Reuters

Развитието на технологиите е една от основните теми на срещата на Световния икономически форум в Давос.Светът е в ранна фаза на Четвъртата индустриална революция по думите на проф. Клаус Шваб, пише Никълъс Дейвис от Световния икономически форум. Това е фундаментална промяна в производството, потреблението и връзката ни едни с други – тя е резултат от срещата на физически и цифровия свят с човешките същества.


Толкова големи промени е имало и преди – Първата индустриална революция се е случила през осемнадесети век при механизацията, а Втората и Третата – при създаването на масовата продукция и цифровизацията.


Сравнена с тях, Четвъртата се развива по-бързо и засяга по-големи региони. Най-важното е, че имаме възможността да я обсъдим в процеса. Световният икономически форум представя пет възможни подхода към нея.
Следващата голяма вълна на икономическа дейност и иновации


Възходът на технологиите може да започне цял нов цикъл на икономическа дейност и това да доведе до забележителен растеж. То ще ни изправи и пред нови тревоги – особено важно е как ще бъдат разпределени благата в сравнение с предишните индустриални революции и дали повишената производителност няма да доведе до масова безработица.


Ако действаме правилно, не само хората ще спечелят. Както отбелязват Джеймс Чин Муди и Бианка Ногради в "Шестата вълна", човечеството за пръв път има възможност да проследява материалите, производството и потреблението така, че да създава икономики, базирани на ефикасното разпределяне на ресурсите. Това значи, че можем да се откъснем от зависимостта от фосилните горива.


Конвергенция на цифровия, човешкия и физически свят


Нека оценим как Четвъртата индустриална революция слива тези три отделни сфери и как това ще промени начина, по който възприемаме света.


Първата сфера е тази на Третата революция – техносферата. Създаден като удобен инструмент, софтуерът, по думите на Марк Ендрисън, "изяжда света". Втората област е тази на околната среда, за която вече имаме много повече информация, благодарение на "интернета на нещата", който светкавично цифровизира физическия свят. Третата сфера е на човешките същества, които сега имат възможност да употребяват техника в телата си и да се адаптират към присъствието ѝ.


Разбиване на традиционните структури на властта


Въпросът кой ще спечели и кой ще загуби от сегашните промени още няма отговор. Една от основните характеристи на глобализираните, дематериализирани пазари е тенденцията им да награждават извънредно добре "звездите" - стоки, индивиди и фирми, които рано получават масово внимание заради дейността си.


В същото време самото съществуване на глобалните платформи и снижаването на цените за транзакции дава огромни печалби на собствениците на прилежащата им инфраструктура. Това може да доведе до неравенство както в, така и между държавите. Затова действията на властите сега са особено важни за разпределянето на благата.


Отношенията между самите правителства и гражданите също търпят промяна – цифровите комуникации, криптографията и мрежите като GPS и сателитните изображения дадоха огромна власт на обикновените хора, които искат да държат властите отговорни пред избирателите си. Критичният проблем е не дали ще има промяна в баланса на силите, а да гарантираме, че тази промяна няма да създаде необуздано неравенство или критични заплахи за сигурността.


Радикално ново бъдеще за работата, образованието и уменията


Сред най-сериозните последствия на Четвъртата индустриална революция ще бъде промяната в работните места и нужните за тях умения. Досега всички подобни развития са преобръщали заетостта. Безпрецедентното в случая е, че сега това ще се случи за 20 години – в рамките на едно поколение, вместо на три-четири.


Едната възможна стратегия е да инвестираме в наука, технология и дизайн, за да може бъдещите поколения да работят заедно с все по-умните машини, вместо да бъдат изместени от тях. Втората стратегия е да се фокусираме върху уникалните човешки качества – емпатията, вдъхновението, принадлежността, способността за творчество и чувствителността. Така ще можем да подсилим и изтъкнем източниците на основната ценност на обществото – грижата един за друг, която икономическите измервания обикновено пропускат.


Спусък за нови норми за технология и хуманност


Технологията е социален конструкт и думите, с които я описваме, са много важни. Много важни. Самата дума "революция" или другите метафори, например "вълна", създават образа на неудържима сила, която не подлежи на контрол. Би било срамота да приемем това за доминиращия наратив на Четвъртата индустриална революция.


Истината е, че ние всеки ден избираме технологии по начин, който влияе на случващото се. Процесът на създaването и разпространението на иновациите е социален процес и се движи от етика и норми, за които всички ние допринасяме.


Бидейки първата революция, в която техниката навлиза в телата ни, Четвъртата ни води към осъзнаването, че ние променяме техниката, но и техниката променя нас. Тези промени са фундаментални и необратими.

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2573 Весело

  Отлично , може да кандидатстваме с чушкопека ...

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  Светът на бъдещето принадлежи на държавите, способни да създават интелектуален продукт, а не ония, дето помпат петрол, секат дървесина и ровят в земята за разни неща.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Избройвайки промените, Клаус Шваб е пропуснал 2 ключови:

  1. Нови и неподозирани по рафинираност и мащаби методи и техники за масово влияние върху и манипулиране мисленето (накратко промиване на мозъци) на цели категории хора в рамките на цялата планета.

  2. Мащабно оглупяване на масите в световен мащаб, особено сред поколението родено след 1990 г., основната причина за което е интернет културата и интернет "образованието" (от уикипедиен тип).

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6405 Неутрално

  Големият проблем пред човечеството вече не е производството на жизнено важните неща, а разпределянето им !Регионите са ясни - стопанството също, а виж бедните и богатите се оказват проблем от математическа прогресия - величина....

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#3] от "Репей":

  Напълно съм съгласен с Вас!
  Вие сте неопровержимото доказателство!
  И по двете точки! 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело

  ....Третата сфера е на човешките същества, които сега имат възможност да употребяват техника в телата си и да се адаптират към присъствието ѝ......
  ----------------

  Хмм........многозначително го казвам,защото го адаптирам към съвременното....нашествие.....

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Тамън днес гледах някви умни хора, дето обясняваха, че бъдещите войни ще се водят само между роботи, дронове и други машини. Който има повече технологии, той ще се води победител.

 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Много добре го каза. Браво!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Неутрално

  разфантазирали са се. каква революция очакват, като милиард и половина индийци живеят както са живяли пра-пра-пра-дедите им (половин милиард от тях нямат тоалетни и ползват поля и гори за тази цел); от милиард и половина китайци стотина милиона живеят сносен живот - останалите са нещо средно между роби и крепости селяни; цяла африка изостава с векове от нормалния свят; милиард и нещо мюсюлмани грам не са еволюирали и живеят по измислени около 7-ми век малоумни правила; да не говорим за останалата бедна азиатска паплач, както и за живеещите зле латиноамериканци.

  революция с малка част от сащ, част от европа, южна корея и япония не става.

  reddit.com/r/The_Donald/
 10. 10 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От това, което редакцията е пуснала тук, личи, че проф. Клаус, очертавайки контурите на Четвъртата индустриална революция, е пропуснал деликатно да спомене, че за да може тази революция да се развие в някоя или някои страни, трябва да има и такива страни, които да са във фазата на Третата и Втората революция. Тоест да има кой да произвежда. Още през 80-те години А. и Х. Тофлър пишат за Третата вълна, която щяла да създаде информационна и интелектуална икономика в противовес на икономиките от Втората (индустриалната) и Първата (земеделската) вълна. Но и двамата Тофлър премълчаваха, че за да има кой да седи пред компютъра в сферата на цифровата икономика в САЩ, някой в Китай трябва да работи в завода, а някой в Бразилия - на полето.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 11. 11 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Мислиш се за много оригинален ли?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 12. 12 Профил на docentt
  docentt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това буквално ми напомня за Тофлър и неговите три вълни на промяна.

 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Неутрално

  На Марс има вода - с нещо ще се промени ли социалната ентропия на земята ??? ...

 14. 14 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Весело

  Не е четвърта, а пета. И не е революция, а Еволюция.

  html5

  Use your Illusion
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#8:"Без коз"]Много добре го каза. Браво![/quote]

  Благодаря.

  Аз мисля, че ножицата вече няма да е между ИМАЩИ И НЯМАЩИ, а между МОЖЕЩИ и НЕМОЖЕЩИ.

  Сато все повече МОЖЕЩИ от обществата на НЕМОЖЕЩИТЕ ще се стремят натам, кътето има повече МОЖЕЩИ, с което НЕМОЖЕЩИТЕ ще останат са общуват със себе си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  И кво от това, щом няколко Праворелни са способни да влязат и да направят всичко на Звезди...???

  Форумът е в будна кома...
 17. 17 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И трите революций а и четвъртата са направени от едни и същи народи по едни и същи географски ширини...
  .. а има и едни други който нищо не могат да направят та се налага първите да ги носят на гърба си..

 18. 18 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]Светът на бъдещето принадлежи на държавите, способни да създават интелектуален продукт, а не ония, дето помпат петрол, секат дървесина и ровят в земята за разни неща.[/quote]

  уви, практиката показва, че бъдещето принадлежи на неуките диваци, които знаят само да се размножават и да усвояват териториите на създаващите интелектуален и индустриален продукт.

  ще дойде момент, в който примитивите ще са толкова много на брой и толкова самодоволни в невежото си плодене, че няма да могат да възпроизвеждат благата, които осигуряват добър стандарт, и с това ще върнат човечеството назад - до нивото на собствената си интелектуална и социална изостаналост.

  да не пропускаме и нещо фундаментално важно - човечеството се плоди с бесни темпове, но земята и водата, която трябва да изхранва цялата тази многобройна паплач не се увеличава. нещо повече - всяка година все повече и повече земя става негодна за селско стопанство - превръща се в пустиня и/или се замърсява до такава степен със соли, че за нищо не става. трябва да спре насърчаването на диваците да се плодят безконтролно - иначе ни е спукана работата.

  reddit.com/r/The_Donald/
 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  [quote#9:"zzatke"]революция с малка част от сащ, част от европа, южна корея и япония не става.[/quote]

  Които се развиват ще правят революции. Диваците от Африка и Азия ще си останат диваци. Какво да направят развитите държави? Да спрат да се развиват за десетки векове, че да успеят шебеците да еволюират и да ги настигнат ли? Който може ще върви напред, който не може - ще ползва горите за тоалетна. Еволюцията и прогресът не са задължителни за никого. Революциите съвсем!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 20. 20 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пълни балаверни!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 21. 21 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ще бъдем ли част от тази революция или източник на неквалифицирана работна ръка за развитите европейски страни?

  "България не е получила нищо при разпределението на средствата за инвестиционни проекти от специалния фонд на ЕС в размер на 350 млрд. евро. Одобрени са били основно предложения на предприемачи от Франция, Дания и Италия.
  Желанието да се помогне на най-нуждаещите се страни в ЕС е останало само на хартия. Основният бенефициент на фонда, създаден по инициатива на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер, са станали най-развитите икономики."

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6405 Весело

  До коментар [#10] от "Репей":

  Може да не знае такива подробности...може да си мисли, че тези неща ще се печатат на 3Д принтер !

  karabastun1@abv.bg
 23. 23 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#19:"quatro_4x3"]Които се развиват ще правят революции. Диваците от Африка и Азия ще си останат диваци. Какво да направят развитите държави?[/quote]

  стени. непреодолими стени, за да овардят земите си от примитивите, които застрашават живота и цивилизацията на нормалните еволюирали хора. и да оставят еволюцията и естествения отбор/подбор да се справят с плодящите се като зайци примитиви

  reddit.com/r/The_Donald/
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Любопитно

  [quote#19:"quatro_4x3"]Които се развиват ще правят революции. Диваците от Африка и Азия ще си останат диваци.[/quote]

  Кои са "диваците" от Азия!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6405 Весело

  До коментар [#19] от "quatro_4x3":

  Приятелю не знам от коя част на света пишете, но ''развитите държави'' разсъждават по изказания от вас начин и за нас на Балканите, а пък аз съм си тук, и не желая да се възприемам за ''шебек'' !

  karabastun1@abv.bg
 26. 26 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#24:"Иво"]Кои са "диваците" от Азия!?[/quote]

  анадолци, араби, средноазиатци, афганци, пакистанци, индийци, индокитайци, индонезийци, малайзийци, северокорейци, монголи, китайци, сибирски варвари...

  reddit.com/r/The_Donald/
 27. 27 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Весело

  [quote#18:"zzatke"]ще дойде момент, в който примитивите ще са толкова много на брой и толкова самодоволни в невежото си плодене, че няма да могат да възпроизвеждат благата, които осигуряват добър стандарт, и с това ще върнат човечеството назад - до нивото на собствената си интелектуална и социална изостаналост. [/quote]
  Някой спомена нещо за ентропията ... интересно, че преди години и аз бях написал подобен коментар, но не с толкова цветист и изразителен език. Много добре написано.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 28. 28 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#23] от "zzatke":

  Именно! Нима трябваше да изчакаме ескимосите да открият колелото, че да започнем да произвеждаме автомобили?!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 29. 29 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1537 Любопитно

  И с тази революция ще стават все повече бедните по света - за произвеждане на материалните блага ще са нужни все по-малко хора, останалите ще са на помощи, а лъвския пай ще отива при капитала...

 30. 30 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Весело

  Добре, значи идва индустриална революция 4.0. След това идва 5.0, както и да се нарича. Не съм пророк и не знам какво идва след това и колко още индустриални революции ще дойдат, но сигурно вървим към някой номер, когато ще се казва "Да живее революцията". Със сигурност ще дойде тогава, когато хората разберат, че пари не могат да се ядат и на света има прекалено много хора и прекалено много от тях са гладни.
  Впрочем случвало се е вече многократно в историята.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Весело

  [quote#26:"zzatke"]анадолци, араби, средноазиатци, афганци, пакистанци, индийци, индокитайци, индонезийци, малайзийци, северокорейци, монголи, китайци, сибирски варвари... [/quote]

  Олеле.... ами вие г-жо Расистке, знаете ли, че част от "диваците", които сте изброили вече живеят по-добре от нас цивилизованите българи!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#25] от "karabastun":

  Съжалявам, но е важно какъв си, а не като какъв искаш да се възприемаш. Това е валидно за всеки.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 33. 33 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  "Светът на бъдещето принадлежи на държавите, способни да създават интелектуален продукт, а не ония, дето помпат петрол, секат дървесина и ровят в земята за разни неща."

  Много хубаво, ама що тогава държавите, чиято икономика е предимно виртуална не оставят на мира държавите създаващи реален продукт пък бил той и извличане на полезни изкопаеми, ами само ги тормозят?

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Любопитно

  До коментар [#29] от "rainbou1":

  Което пък е сигурна рецепта за бунтове, революции и войни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]Светът на бъдещето принадлежи на държавите, способни да създават интелектуален продукт, а не ония, дето помпат петрол, секат дървесина и ровят в земята за разни неща. [/quote]

  Напълно си прав ако се мисли за относително близкото бъдеще. От гледна точка на сегашната икономическа система е така. В по-далечна перспектива обаче наличието на суровини, а особено на храни, ще е решаващо. Промените ще настъпят най-късно когато хората разберат, че пари не могат да се ядат, особено ако са в обръщение без да имат някакво реално покритие.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 36. 36 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#31:"Иво"]знаете ли, че част от "диваците", които сте изброили вече живеят по-добре от нас цивилизованите българи!?[/quote]

  вярно ли? да направим анкета 'в коя страна бихте предпочели да живеете?' и да включим в нея всички тези азиатски страни + българия и да видим колко души ще предпочетат да са при 'живеещите по-добре' азиатци пред това да са в българия?

  reddit.com/r/The_Donald/
 37. 37 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  България има шанс да стане част от тази революция.
  И да среже пъпната си връв със съветското съюзче...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 38. 38 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 612 Любопитно

  [quote#15:"Norman Granz"]ножицата вече няма да е между ИМАЩИ И НЯМАЩИ, а между МОЖЕЩИ и НЕМОЖЕЩИ[/quote]

  Подкрепям. Дори и в олигархична България ако наистина си можещ не може да те спре октопода, който здраво ни е хванал.


  [quote#18:"zzatke"]ще дойде момент, в който примитивите ще са толкова много на брой и толкова самодоволни в невежото си плодене, че няма да могат да възпроизвеждат благата, които осигуряват добър стандарт, и с това ще върнат човечеството назад[/quote]

  Това няма да се случи. До тогава ще бъде намерен начин гласовете да се претеглят, а не да се преброяват. Не може разпределението на парите, респ. гласът на един произвеждащ човек да е равен на един паразит (трудоспособен) на социални помощи. Линията обаче е много тънка и трябва да бъде максимално справедливо.

  ПП. Като паразит на соц. помощи не визирам никой от Стара Загора.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 39. 39 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#33:"Сталкер"]що тогава държавите, чиято икономика е предимно виртуална не оставят на мира държавите създаващи реален продукт пък бил той и извличане на полезни изкопаеми, ами само ги тормозят? [/quote]

  Те не ги тормозят! Те само искат да контролират техните първични ресурси. Като по-умни, разбира се.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Весело

  [quote#36:"zzatke"]вярно ли?[/quote]

  Да, вярно! Ти пътувала ли си някога до Азия!? Всъщност пътувала ли си някога изобщо в чужбина!? Ако, беше го направила нямаше да пишеш подобни тъпотии...

  [quote#36:"zzatke"]да направим анкета 'в коя страна бихте предпочели да живеете?' и да включим в нея всички тези азиатски страни + българия и да видим колко души ще предпочетат да са при 'живеещите по-добре' азиатци пред това да са в българия? [/quote]

  Ми, да пуснем.... но, кои ще могат да се включат в тази анкета? Българска ли ще бъде или международна!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Като всеки неолиберал, Проф. Шваб гледа Света през розови очила. Обраден от милиардери в Давос, Проф. Шваб вижда безкраен растеж.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  След Третата Индустриална Революция се оказа, че 65 души притежават Богатство колкото 3.5 милиарда души = половината Човечество!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  [quote#31:"Иво"].. ами вие г-жо Расистке, знаете ли, че [/quote]

  Като какъв расист я преценяваш, при положение че определя сев. корейците за диваци, а южнокорейците очевидно за цивилизовани хора? Генетично еднакви са.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Обградени от себеподобни в приятна, свръхлуксозна атмосфера, Свръхбогаташите бързо се въодушевяват и започват да мечтаят и чертаят велики визии.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Любопитно

  До коментар [#43] от "quatro_4x3":

  Значи, прецених я, че е расистка не само въз основа на коментарите й под тази статия, но също така и по други.

  Но, нека тя сама да каже... сама да се определи. Нека да каже дали дели хората на "висши и нисши" въз основа на техния расов и етнически произход. Дали смята, че европейците са нещо повече от източно азиатците например в интелектуално отношение. И така нататък....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#40:"Иво"] кои ще могат да се включат в тази анкета? Българска ли ще бъде или международна!?[/quote]

  анкетата тук - сред читателите на 'дневник'. да видим колко са тези от нас, които биха разменили живота в българия за живот в азиатска страна (от тези, които изброих)

  reddit.com/r/The_Donald/
 47. 47 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#42] от "socialen":

  Ееех, да имаше как да им вземем богатството и да си го разделим, а? Колко социално и справедливо щеше да е! Лошото щеше да е, че никой нямаше да иска да работи във фабриката и да ни произведе компютри, на които да си пишем коментарите.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "quatro_4x3":

  Компютрите се произвеждат не благодарение на Олигархията, а въпреки нея.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Весело

  До коментар [#46] от "zzatke":

  Ми, добре хайде да пуснем тогава. Щом имаш толкова голямо желание за това. Но, нека уточним и държавите все пак въз основа на народите, които изброи.... та, държавите са: Турция, всички арабски държави от Оман до Ливан, Казахстан (и останалите Централно азиатски държави), Монголия, КНДР, Афганистан, Пакистан, Индия, Тайланд, Виетнам, Филипините, Сингапур, Малайзия, Индонезия, Китай, Макао, Тайван, Хонг Конг.... а, да и Русия, предполагам нея визираш под сибирските варвари.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  От преди 40-50 години светът се оказва разделен на две нееднакви части – Първият свят , водещият - на технологиите , където качеството и моженето са над всичко и Вторият - на ресурсите , където количеството и имането са над всичко. На кой от двата свята принадлежи бъдещето , зависи от развитието на Първия. Според мене бъдещето принадлежи на Първият - той е предопределен за това...............

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#52] от "quatro_4x3":

  Не бих нарекъл това обида, а загриженост.


  До коментар [#54] от "Николай_1":

  И аз съм се опитал да кажа същото, макар и не толкова добре като теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Изглежда , че начинът на мислене е в основата на всичко – той определя например , кои нации ще са технологически лидери и кои ще бъдат изоставащи. За западните хора човешкият живот е върховна ценност , но за останалите нации по света – ценностите са други. Ето защо в западните страни разходването , даже пилеенето на машинни ресурси с цел да се пестят човешки живот и ресурси , винаги се е считало за нещо напълно естествено.
  Естествена беше и преди петнайсетина година появата в Америка на безпилотните летателни апарати , които в момента са вече страшна и незаменима бойна сила – т.е. проектирана върху машината човешка бойна сила . А военно-промишлените комплекси на Русия и Китай едва сега започват и те състезанието за създаване на безпилотните самолети – състезание , за което още в самото му начало се е знаело , че е изгубено за тях.
  ..................................................................................

 57. 57 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Весело

  [quote#33:"Сталкер"]Много хубаво, ама що тогава държавите, чиято икономика е предимно виртуална не оставят на мира държавите създаващи реален продукт пък бил той и извличане на полезни изкопаеми, ами само ги тормозят?
  [/quote]
  Е как ги тормозят, като икономиката им е виртуална, налагат им виртуален тормоз ли?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 58. 58 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Днес всяко изоставане от челните позиции в областта на високите технологии приблизително от 10-15 години , може да се преодолее единствено с настигане в продължение от 20-30 години и то при условие , че настигащият напредва по-бързо от настигания. Нещо което е почти невъзможно , защото даже настигащият да задмине настигания , когато той се обърне и се огледа , ще види , че никой няма зад него – настиганият отдавна вече е сменил „състезателната писта“ , на която настигащият до този момент даже не е стъпвал. Това с особена сила важи за Русия и с още по-голяма сила за Китай.

 59. 59 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай_1":

  Хайде сега да се завърнем към Реалността!

  Чети и обясни защо!

  Ето:
  Доходите на 80% от американците стагнират на ниво от 1978, дори регресират според статистиките на Американската правителствена служба US Census Bureau и на Congressional Budget Office на Американския Конгрес:

  1% от населението притежава 35% от цялата собственост и 20% от населението притежават 85% от собствеността!
  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-page25_actualdistribwithlegend.png

  http://cdn.theatlantic.com/newsroom/img/posts/change%20share.png

  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-p25_averagehouseholdincom.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-make450_0.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-own450_2.png
  Wealth, Income, and Power by G. William Domhoff:
  http://www2.ucsc.edu/whorulesamerica/power/wealth.html

  "Recent Trends in Household Wealth in the United States:
  Rising Debt and the Middle-Class Squeeze—an Update to 2007"
  http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_589.pdf

  шокиращи статии
  It's the Inequality, Stupid
  http://www.motherjones.com/politics/2011/02/income-inequality-in-america-chart-graph

  Surprise! Census Data Contains Good News... For The Rich
  http://politicalcorrection.org/blog/201109130008

  The Simplest Income Inequality Policy: Raising Taxes on Investment Income
  http://www.theatlantic.com/business/archive/2013/09/the-simplest-income-inequality-policy-raising-taxes-on-investment-income/279794/

  "So while the poorest Americans actually make less than they did in 1978, and the middle class has seen its income stagnate, the richest Americans have done far better"

  Всичко това при положение, че БВП е нарастнал с пъти от 30 години насам.
  http://visualeconsite.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2011/03/RealGDPperCapita.png

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 60. 60 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай_1":

  Толкова е ценен човешкият живот, че оставиха десетки хиляди да пият с месеци вода с отрови във Флинт, Мичиган:

  The poisoning of Flint

  https://www.washingtonpost.com/opinions/the-poisoning-of-flint/2016/01/19/5462112c-be02-11e5-9443-7074c3645405_story.html

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 61. 61 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Както сме я подкарали, ще трябва да спрат да "вадят" ??? ...

 62. 62 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Весело

  [quote#59:"socialen"]Хайде сега да се завърнем към Реалността!

  Чети и обясни защо![/quote]
  Генадий Зюганов:
  Геннадий Зюганов: ''В России будет Майдан!''
  Раскол в обществе достиг катастрофического размера, - констатировал бессменный лидер российских коммунистов. - 10 процентов богатых захапали 90 процентов собственности и не хотят делиться, платить нормальные налоги. За прошлый год мы обогнали американцев, у которых валовой внутренний продукт в 16 лет больше нашего, по количеству купленных супер-яхт. В среднем такая яхта стоит 275 миллионов долларов. Умножьте на курс - это 21 миллиард рублей! Семь яхт - и можно было бы полностью рассчитаться с "детьми войны", которым надо было заплатить всего 140 миллиардов, чтобы у них была обеспеченная старость. Производство - у нас здесь такой спад, что уступаем по нему мы только Украине. Финансы - мы единственная страна в мире, в которой национальная валюта обесценилась более чем на 100 процентов. Резервы - 240 миллиардов долларов ухнули, но ни в одной отрасли лучше от этого не стало. Образование - наши школьники продули все международные конкурсы, а те контрольные, которые давались в стране, каждый второй написал на двойку. Доходы - самый высокий спад доходов за последние 20 лет, и одновременно на граждан взвалили капремонт, пятую шкуру дерут с транспортников.

  И сейчас очередь снова за экономикой и финансами, - продолжал Геннадий Зюганов. - Посмотрите на гайдаровский форум. Какие рецепты? Секвестр бюджета, который и так обрезали по самую хряпку. Снова лезть в долг, где мы уже по процентам в этом году должны заплатить 645 миллиардов, это больше, чем любая другая статья расходов. И - распродажа последнего. Ну, продайте "Сбербанк России". У нас там вся коммуналка и все счета индивидуальных лиц. Вам через неделю грамотный человек организует такой Майдан, что мало не покажется.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 63. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай_1":

  От 1983 година до сега, Средната Класа в САЩ се стопи с 40%, във Великобритания с 23%, в Германия с 14%.

  Днес населението в САЩ е с невиждани досега дългове на 80% от БВП!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 64. 64 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#59] от "socialen":

  Е , и ??? Ти ми говориш за неравенство в крайните резултати - ами има ли нещо по-здравословно от неравенството в крайните резултати другарю комунист???? Но неравенство постигнато по ЗАКОНЕН път!!!!
  Ще се опиташ ли да сравниш Игор Сечин с Бил Гейтс , Алексей Милер с Илон Мъск или Роман Абрамович със Стив Балмър ?????

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  "Технологията е социален конструкт и думите, с които я описваме, са много важни. Много важни."

  Сякаш слушам Местсн ефенди и кака Мариана!

  I Want To Believe
 68. 68 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  За страни допуснали изоставане в развитието си в областта на съвременните технологии и наука може да се твърди според мене , че възможността да догонят водещите технологични гиганти , се оказва вече непостижима. Това е така , защото става дума не за изоставане в скоростта на това развитие , а за изоставане в неговото ускорение – т.е. скоростта с която тази скорост е растяла и продължавада расте в полза на технологичните лидери.

 69. 69 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай_1":

  Толкова е ценен човешкият живот, че оставиха с месеци хората да дишат метан.

  Massive natural gas storage leak alarms California residents, climate activists
  http://www.theguardian.com/us-news/2015/dec/04/california-natural-gas-leak-methane-climate-change-old-infrastructure

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 70. 70 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#64] от "Николай_1":

  40% по-малко Средна Класа в САЩ - много здравословно!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Любопитно

  [quote#71:"socialen"]На бедния български Пролетариат ви внушиха за 26 години най-лошото от Класическия Пазарен Либерализъм. [/quote]
  Приемаме, че си прав. Сега посочи пътя, по който трябва да вървим. Както видя по-горе, руският път не става - ще ни навлече още по-голямо неравенство, неравноправие, беззаконие, корупция и още по-големи беди. Хайде кажи какво предлагаш. Всъщност първо кажи какво точно искаш? Всички да са равни ли, защото това е невъзможно. Трябва ли според теб аз ако съм мързелив и некадърен, да крада от труда на работливия и кадърния? Ти на мен ще ми дадеш ли, ако имаш повече - не, нали? И правилно ще направиш ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 73. 73 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#72] от "captainFill":

  По зададения от теб въпрос към колегата по форум разбирам, че искаш да чуеш негово мнение за решение на българските проблеми. Той обаче е прав в едно отношение - българският икономически модел след падането на комунизма е сбъркан поради факта, че беше решено (или може би наложено) да се копира напълно свободна пазарна икономика при липса на дори елементарна законност. Това не можеше да стане и не стана до ден днешен. Такова животно нема!
  Никой не оспорва наличието на прогрес в сравнение в предишния режим, но създаденият през 90-те години хаос сега вече не може да се поправи така бързо. Трябва да минат десетилетия и да има умни български политици, които да защитават преди всичко националните интереси. С приказките на сегашният премиер (който впрочем е перфектен продукт на комунистическия режим колкото и да се обявява за десен политик) за "началниците да се разберат" не се постигат икономически успехи. А пък и сегашната продължаваща икономическа криза в света никак не улеснява задачата на всяко българско правителство.


  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 74. 74 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Разгеле какво савпадение!! Таман привърших едно книжле за индустриалнити революции, и пиши вътри, сека индустриялна риволюция била съпровождала са от Световна Войнъ!! Та си викам, ми сеги?? Сол имам и кибрит имам, де да видим!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 75. 75 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 788 Любопитно

  [quote#59:"socialen"]Чети и обясни защо[/quote]

  Защото така. Защото хората не се раждат с равни способности - едни са предприемчиви и движат прогреса, а други хленчат за социализъм дето да им дават наготово.
  Очевидно си избрал второто...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 76. 76 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#72:"captainFill"]..какво точно искаш?[/quote]

  Няма да кажа нищо ново, просто ще потвърдя очевидното, което и ти добре знаеш: иска да получава наготово - като всеки социалист. Иска да взима от тия дето имат без да го е грижа как са го спечелили и да живее на техен гръб като "равен". Търтей социалист.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 77. 77 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#72] от "captainFill":

  Т.н. руски път е американският. Русия се съветва от 1991 година от експерти от американското министерство на финансите, от Международния Валутен Фонд и Световната Банка. Тяхната приватизационна програма за руската икономика loan for shares се оказа най-голямата корупционна програма в Историята на Човечеството и вкара Русия в невиждана криза.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 78. 78 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#72] от "captainFill":

  40% стопяване на Средната класа в САЩ не е нормално! Стагнирането на доходите на работещите в САЩ на ниво 1979 година не е нормално! Високото задлъжняване на домакинствата в САЩ не е нормално!

  Това са следствия от негативната идеология на Класическия Пазарен Либерализъм, познат днес още като Неолиберализъм, Либертарианство, Пазарен Фундаментализъм, Обективизъм, Монетаризъм и Остеритетен Фетишизъм, възроден след неолибералната революция на Рейгън и Тачър след 1980те на миналия век.

  Тази идеология се срина пред очите на целия Свят на 15.09.2008 и е причина за последвалата Велика Рецесия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 79 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#73:"Wagner"]че беше решено (или може би наложено) да се копира напълно свободна пазарна икономика при липса на дори елементарна законност. [/quote]
  Кой го е решил? По време на българския преход ДС, свързани с КГБ, наложиха в България мутренско-бандитски капитализъм. Това няма нищо общо с напълно свободната пазарна икономика и в това няма никакъв либерализъм. А че нищо няма да стане без елементарна законност, си напълно прав.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#72:"captainFill"]Хайде кажи какво предлагаш. Всъщност първо кажи какво точно искаш? [/quote]

  Извън copy/paste безсмислиците, с които ни залива, иска следното (по неговите собствени думи): да се вземе от ония, които работят, за да се даде на такива като него, които през целия си живот не са свършили работа за 2 лева.

  Той си ми го каза направо: след като моят доход е около 100 хиляди годишно, трябва да бъда обложен със 70% данък, понеже това били пари, ОТКРАДНАТИ ОТ НАРОДА.

  А това, че аз работя по 12-14 часа на ден, че нямам събота и неделя, че се е случвало да се връщам късно вечерта от някъде и на другата сутрин да заминавам отново нанякъде - това не го интересува.

  Иска 70% от парите ми, и толкоз.

  Ами ... да дойде да ми ги вземе. Много ще се зарадвам да го спипа охраната на сградата и обещавам да не се намесвам в работата им.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":

  Ти защо пак се правиш на ...глу..неразбрал. Къде видя в написаното от zzatke нещо за Макао, Тайван, Хонг Конг?
  Много правилно ти е изброила азиатски държави, където живота не стува нищо. А за разлика от теб, аз съм бил в много от тях. Да посетиш Бейджин и Шанхай на малка екскурзия, цоциалистче, не значи че познаваш Китай, пред който се прехласваш. Това е страна на големите контрасти и има места където живеят изключително бедно и мизерно. Ако беше обиколил малко повече, може би нямаше да дрънкаш (както винаги) празни приказки.
  До коментар [#46] от "zzatke":

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 82. 82 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#80:"Norman Granz"]Извън copy/paste безсмислиците, с които ни залива, иска следното (по неговите собствени думи): да се вземе от ония, които работят, за да се даде на такива като него, които през целия си живот не са свършили работа за 2 лева. [/quote]
  Абсолютно вярно.
  П.С.
  Ти истинският ли си? И ако да, по-какво да те различавам от клонингите, пишешти от твое име?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#82:"Magen David"]И ако да, по-какво да те различавам от клонингите, пишешти от твое име?[/quote]

  Е, ако не можеш да ме различиш, и да ти обяснявам, все тая...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#83] от "Norman Granz":

  Шегувам се. Преди няколко дена гледам същото име, същата снимка, а написаното- пълни безсмислици и глупости. Докато не разбрах колко си бил популярен тука

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 85. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#84:"Magen David"]същото име, същата снимка, а написаното- пълни безсмислици и глупости.[/quote]

  Този, който се прави на мен, доскоро се правеше на израелец - воювал рамо до рамо с руски части в Газа срещу Хизбула.


  После, след като Хизбула се оказа съюзник на Русия, престана с тази легенда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Любопитно

  [quote#81:"Magen David"]Ти защо пак се правиш на ...глу..неразбрал. Къде видя в написаното от zzatke нещо за Макао, Тайван, Хонг Конг? [/quote]

  Ти добре ли си с очите? Тя ясно е написала китайци, а в Хонг Конг, Тайван и Макао населението е предимно китайско. Като Хонг Конг и Макао са територии част от Китай имащи голяма вътрешна автономия.

  [quote#81:"Magen David"]Много правилно ти е изброила азиатски държави, където живота не стува нищо. А за разлика от теб, аз съм бил в много от тях. Да посетиш Бейджин и Шанхай на малка екскурзия, цоциалистче, не значи че познаваш Китай, пред който се прехласваш. [/quote]

  Кой си ти да казваш в коя страна животът не струва нищо!? И аз съм посетил повече от една страна в Азия и животът там струва НЕЩО! Познавам Китай по-добре от тебе ционистче!

  [quote#81:"Magen David"]Това е страна на големите контрасти и има места където живеят изключително бедно и мизерно. Ако беше обиколил малко повече, може би нямаше да дрънкаш (както винаги) празни приказки.[/quote]

  Къде съм писал, че това не е така? Разбира се, че и там има много места, където хората живеят бедно и мизерно. Но, има и доста повече места, където хората живеят даже по-добре и от България! Ето това обаче, тази zzatke явно не знае. И тук не става въпрос само за Китай.... в Малайзия също е по-добре от колкото в България. Да не говорим за Сигнапур, където населението са предимно китайци и малайци (които впрочем тя също сложи в черния си списък на азиатските "диваци"! Сега разбираш ли, или както винаги не знаеш какво пишеш и само гледаш да се дразниш с по-умните от теб съфорумци?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 165 Неутрално

  От Тофлър и неговата Трета вълна (1980) насам ги слушам тези работи - демек вече около 35 години. Подозирам ще ги слушаме още 35 (аз лично едва ли ще изкарам толкова .
  Накрая обаче цялата работа се върти до едно и също нещо - спуква ти се гъза от работа. Ако имаш късмет идеята ти става, ако нямаш не. И за цялата тая работа трябват пари за инвестиции, ама много пари ако искаш сериозен бизнес.
  Що се отнася до нефта разбирачи, това е друга тема и няма нищо общо с развитието на икономиката на знанието (4- та или не знам коя подред). Огледайте се! Компютъра на който пишете е въглеводороди. Стола на който седите най-вероятно също има такива. Обувките и дрехите, телефона ви, гумите на колата ви и т.н - всичко това е въглеводороди. Да ще има рециклиране и по-малко отпадъци, но недейте да говорите глупости. Когато някой ми представи в близките 20 - 30 години голям морски контейнеровоз или транспортен самолет, който да работи на електричество, тогава може да сложим кръст на добиването на въглеводороди. Дотогава, айде по-леко и да си гледаме нашата кочинка.... с Факултето начело.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 88. 88 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#70] от "socialen":

  Защото в Америка има средна класа , което може да намаля или да се увеличава , за разлика от азиатските автократично-олигархични държави - Русия или Китай , където такава и след 1000 години няма да има.
  Защото другарю комунист средна класа това не е обем на потребителската кошница , не е лека кола Мерцедес и не е вила в Монако. Средна класа – това мироглед , това е икономоческа независимост , това е стремеж към политическа независимост....
  Във вашите комунистически черепни кухини освен виденията за пари и власт , нещо друго върти ли се??????.........

 89. 89 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#86:"Иво"]Познавам Китай по-добре от тебе ционистче! [/quote]
  Не знам въз основа на какво можеш да правиш подобно залючение, след като не знаеш къде съм бил и колко време! Ама нейсе, занае се какво плямпало си.
  [quote#86:"Иво"]Да не говорим за Сигнапур, където населението са предимно китайци и малайци (които впрочем тя също сложи в черния си списък на азиатските "диваци"[/quote]
  Факта че не можеш да осмислиш че има разлика между китайци и малайци в Китай и Малейзия, и тези в Сингапур и Хонг Конг е красноречив. То и в Северна и Южна Корея живеят корейци , ама...
  [quote#86:"Иво"]само гледаш да се дразниш с по-умните от теб съфорумци?[/quote]
  Ти ли бе, природно недоразумение, си по-умния?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 90. 90 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Весело

  [quote#89:"Magen David"]Ти ли бе, природно недоразумение, си по-умния?[/quote]
  Ако не знаеш, той също така е оръжеен специалист. Щеше да ми изнася лекции, но гледам, нещо се отказа ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Любопитно

  [quote#88:"Николай_1"]Защото в Америка има средна класа , което може да намаля или да се увеличава , за разлика от азиатските автократично-олигархични държави - Русия или Китай , където такава и след 1000 години няма да има. [/quote]

  В Китай също има огромна средна класа, ето чети и се ограмотявай:

  http://uk.businessinsider.com/chinas-rising-middle-class-will-create-opportunities-the-world-has-never-seen-before-2015-5

  http://www.telegraph.co.uk/finance/china-business/11929794/Chinas-middle-class-overtakes-US-as-largest-in-the-world.html

  http://money.cnn.com/2015/10/14/news/economy/china-middle-class-growing/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Весело

  [quote#89:"Magen David"]Не знам въз основа на какво можеш да правиш подобно залючение, след като не знаеш къде съм бил и колко време! Ама нейсе, занае се какво плямпало си.[/quote]

  А, ти откъде знаеш в колко страни съм бил, че да пишеш това:
  [quote#81:"Magen David"]А за разлика от теб, аз съм бил в много от тях.[/quote]

  Въз основа на какво правиш горното заключение?

  [quote#89:"Magen David"] Ама нейсе, занае се какво плямпало си.[/quote]

  Много има да те стигна в това отношение....

  [quote#89:"Magen David"]Факта че не можеш да осмислиш че има разлика между китайци и малайци в Китай и Малейзия, и тези в Сингапур и Хонг Конг е красноречив. То и в Северна и Южна Корея живеят корейци , ама...[/quote]

  Хахаха... ти добре ли си? Разликата е, че живеят на различни места, но имат един и същ етнически произход, а именно: китайски! Става въпрос за китайците в Макао, Сингапур, Хонг Конг, Тайван и в Малайзия (където китайците са малцинство, но доста голямо някъде около 20-30% от населението). А, госпожата, която защитаваш беше написала китайци в коментара си, без да конкретизира само тези, които живеят в Китай....!

  [quote#89:"Magen David"]Ти ли бе, природно недоразумение, си по-умния?[/quote]

  Да, точно ти невежи Давиде. За теб ставаше въпрос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "zzatke":

  Да така е, но не забравяй че това важи и за предните 3 революции. Тогава ти в ролята на скептик от 19 век живеещ примерно на територията на османската империя пушейки кротко чибука си в кафенетто би казал "брех ингилизите съсвем са откачили, за чий им е да правят огромни железни и пускащи кълбета дим кораби, като и дървените са си достатъчни"
  И пак да се замислим кой тогава завладя и управлява света едно 200 години?

 94. 94 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Любопитно

  [quote#92:"Иво"]Да, точно ти невежи Давиде. За теб ставаше въпрос. [/quote]
  Уфф, и това го казва човек, който ми предлага да съм прочетял решенията на незнам кой си конгрес на ККП, за да разбера какво представлява Китай. Мъкаааа ... все едно аз да ти кажа - ако искаш да разбереш какво представляваше България по времето на социализма, прочети, например, решенията на 12-тия конгрес на БКП ...
  Да цитираме "Параграф 22":
  "Клевинджър знаеше всичко това, защото Клевинджър беше гений с туптящо сърце и бледно лице — Той беше мислеща личност — дългурест, недодялан, трескав, с жадни очи. Като студент в Харвард печелеше награди за отличен успех почти по всички предмети и единствената причина, поради която не спечели награди абсолютно по всичко, беше, че прекалено много време отделяше да подписва петиции, да разпространява петиции, да се обявява против петиции, да участвува в клубовете за разисквания, да напуща клубове за разисквания, да присъствува на младежки конгреси, да се мъчи да осуети други младежки конгреси и да организира студентски комитети в защита на уволнени професори. Всички бяха съгласни, че Клевинджър сигурно ще напредне в академичния свят. С една дума, Клевинджър беше един от онези хора с много голяма интелигентност и никакъв разум и всички знаеха това освен малцина, но и те скоро го откриха.
  Накратко казано, беше глупак."
  Ако някой се е познал, не е моя вината ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 95. 95 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 436 Любопитно

  [quote#80:"Norman Granz"]А това, че аз работя по 12-14 часа на ден, че нямам събота и неделя, че се е случвало да се връщам късно вечерта от някъде и на другата сутрин да заминавам отново нанякъде - това не го интересува. [/quote]

  Странно как успяваш да свършиш всичко това като си постоянно във форума.

 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Любопитно

  До коментар [#94] от "captainFill":

  Фил Колинсе, пак си измисляш някакви врели некипели родени в болната ти фантазия.... вече почва да става досадно и мисля все по-рядко да отговарям на фантазиите, лъжите, клеветите и обидите ти.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#96] от "Иво":
  Та нали онзи ден ми предлагаше да чета решенията на някакъв конгрес на Китайската комунистическа партия, ей сега ще намеря този коментар. Аман от заблудени комунета.
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/01/19/2688236_kitai_otchete_nai-niskiia_ikonomicheski_rastej_ot_25/?ref=miniurl#comment-59
  Коментар 59 твой ли е? Твой е.
  Същият лъжец сато Велков. Нали ти е кумир, айде говорете си двамцата, повече няма да ти обръщам внимание, ракетен специалисте. Обикновен лъжец.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4452 Любопитно

  [quote#97:"captainFill"]Та нали онзи ден ми предлагаше да чета решенията на някакъв конгрес на Китайската комунистическа партия, ей сега ще намеря този коментар. [/quote]

  Да, посочих ти решенията от конгреса, защото преди това ти написа: "Значи, правителството, което е под контрола на Китайската комунистическа партия, е пълно с предатели - неговата основна цел трябва да е построяването на комунизма, защото: "Крайната цел на партията е осъществяването на комунистически обществен строй. Китайската комунистическа партия се ръководи в своята дейност от принципите на марксизма-ленинизма, идеите на вожда Мао Дзъдун и теориите на председателя Дън Сяопин."
  Основните органи на Партията са Постоянният комитет на Политбюро (с 9 членове), Политбюро, Секретариатът, Централният военен комитет и Централната Комисия за морална инспекция."

  Твоя горен цитат и коментар беше глупав и НЕУМЕСТЕН, защото НЯМАШЕ НИЩО общо с взетите решения на пленума на ККП относно прехода на китайската икономика базирана на сектора на услугите. Нещо за което аз бях написал по рано пак в същата статия:

  "Това е добра новина за страната.... защото, точно това е и основната цел на правителството - сектора на услугите да стане основен в бъдеще."

  П.П.
  Разбира се, освен неадекватното ти включване във въпросната статия за пореден път ти ИЗЛЪГА, че съм бил комунист, а АЗ НЕ СЪМ и НИКОГА НЯМА ДА БЪДА! Така, че ЛЪЖЕЦА СИ ТИ!!! Нещо нормално за теб впрочем....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Любопитно

  [quote#98:"Иво"]Да, посочих ти решенията от конгреса[/quote]
  Е, това е. Призна си, че лъжеш в предния пост. Я кажи пак нещо за оръжия и ракети, да се посмеем.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 100. 100 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#98] от "Иво":
  Крайната цел на ККП е осъществяване на комунизма. В Устава на ККП се определя: ККП действа под ръководството на марксизма, ленинизма, идеите на Мао Дзъдун, теорията на Дън Сяопин, и теорията от три аспекта.
  Каквито и да са решенията на тъпия ти конгрес, Уставът на ККП определя горното. Толкова по въпроса, лъжецо.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK