Светът е в ранната фаза на Четвъртата индустриална революция

Развитието на технологиите е една от основните теми на срещата на Световния икономически форум в Давос.

© Ruben Sprich, Reuters

Развитието на технологиите е една от основните теми на срещата на Световния икономически форум в Давос.Светът е в ранна фаза на Четвъртата индустриална революция по думите на проф. Клаус Шваб, пише Никълъс Дейвис от Световния икономически форум. Това е фундаментална промяна в производството, потреблението и връзката ни едни с други – тя е резултат от срещата на физически и цифровия свят с човешките същества.


Толкова големи промени е имало и преди – Първата индустриална революция се е случила през осемнадесети век при механизацията, а Втората и Третата – при създаването на масовата продукция и цифровизацията.


Сравнена с тях, Четвъртата се развива по-бързо и засяга по-големи региони. Най-важното е, че имаме възможността да я обсъдим в процеса. Световният икономически форум представя пет възможни подхода към нея.
Следващата голяма вълна на икономическа дейност и иновации


Възходът на технологиите може да започне цял нов цикъл на икономическа дейност и това да доведе до забележителен растеж. То ще ни изправи и пред нови тревоги – особено важно е как ще бъдат разпределени благата в сравнение с предишните индустриални революции и дали повишената производителност няма да доведе до масова безработица.


Ако действаме правилно, не само хората ще спечелят. Както отбелязват Джеймс Чин Муди и Бианка Ногради в "Шестата вълна", човечеството за пръв път има възможност да проследява материалите, производството и потреблението така, че да създава икономики, базирани на ефикасното разпределяне на ресурсите. Това значи, че можем да се откъснем от зависимостта от фосилните горива.


Конвергенция на цифровия, човешкия и физически свят


Нека оценим как Четвъртата индустриална революция слива тези три отделни сфери и как това ще промени начина, по който възприемаме света.


Първата сфера е тази на Третата революция – техносферата. Създаден като удобен инструмент, софтуерът, по думите на Марк Ендрисън, "изяжда света". Втората област е тази на околната среда, за която вече имаме много повече информация, благодарение на "интернета на нещата", който светкавично цифровизира физическия свят. Третата сфера е на човешките същества, които сега имат възможност да употребяват техника в телата си и да се адаптират към присъствието ѝ.


Разбиване на традиционните структури на властта


Въпросът кой ще спечели и кой ще загуби от сегашните промени още няма отговор. Една от основните характеристи на глобализираните, дематериализирани пазари е тенденцията им да награждават извънредно добре "звездите" - стоки, индивиди и фирми, които рано получават масово внимание заради дейността си.


В същото време самото съществуване на глобалните платформи и снижаването на цените за транзакции дава огромни печалби на собствениците на прилежащата им инфраструктура. Това може да доведе до неравенство както в, така и между държавите. Затова действията на властите сега са особено важни за разпределянето на благата.


Отношенията между самите правителства и гражданите също търпят промяна – цифровите комуникации, криптографията и мрежите като GPS и сателитните изображения дадоха огромна власт на обикновените хора, които искат да държат властите отговорни пред избирателите си. Критичният проблем е не дали ще има промяна в баланса на силите, а да гарантираме, че тази промяна няма да създаде необуздано неравенство или критични заплахи за сигурността.


Радикално ново бъдеще за работата, образованието и уменията


Сред най-сериозните последствия на Четвъртата индустриална революция ще бъде промяната в работните места и нужните за тях умения. Досега всички подобни развития са преобръщали заетостта. Безпрецедентното в случая е, че сега това ще се случи за 20 години – в рамките на едно поколение, вместо на три-четири.


Едната възможна стратегия е да инвестираме в наука, технология и дизайн, за да може бъдещите поколения да работят заедно с все по-умните машини, вместо да бъдат изместени от тях. Втората стратегия е да се фокусираме върху уникалните човешки качества – емпатията, вдъхновението, принадлежността, способността за творчество и чувствителността. Така ще можем да подсилим и изтъкнем източниците на основната ценност на обществото – грижата един за друг, която икономическите измервания обикновено пропускат.


Спусък за нови норми за технология и хуманност


Технологията е социален конструкт и думите, с които я описваме, са много важни. Много важни. Самата дума "революция" или другите метафори, например "вълна", създават образа на неудържима сила, която не подлежи на контрол. Би било срамота да приемем това за доминиращия наратив на Четвъртата индустриална революция.


Истината е, че ние всеки ден избираме технологии по начин, който влияе на случващото се. Процесът на създaването и разпространението на иновациите е социален процес и се движи от етика и норми, за които всички ние допринасяме.


Бидейки първата революция, в която техниката навлиза в телата ни, Четвъртата ни води към осъзнаването, че ние променяме техниката, но и техниката променя нас. Тези промени са фундаментални и необратими.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK