Давутоглу: Турция не може да понесе цялата тежест на бежанската криза

Премиерът Давутоглу е на посещение при канцлера Ангела Меркел в Берлин.

© Hannibal Hanschke, Reuters

Премиерът Давутоглу е на посещение при канцлера Ангела Меркел в Берлин.Основната причина за бежанската криза не е Турция или нещо, свързано с Турция. Турция е страната, която е най-засегната. Ние не изнасяме криза - кризата е изнесена в Турция. Сега се превърна в европейска криза", заяви премиерът Ахмет Давутоглу в интервю за ДПА, цитирано от БТА.


Министър-председателят е на посещение при канцлера Ангела Меркел в Берлин днес.


На въпроса дали 3 млрд. евро, отпуснати от Брюксел в замяна на спирането на нелегалната миграция от Турция към ЕС, Давутоглу отговаря:
"Ние имаме 2.5 милиона бежанци в Турция от Сирия, а от Ирак - още 300 хиляди. Турция похарчи близо 10 млрд. долара за бежанците. Има много неща, които трябва да бъдат направени, заедно с ЕС, заедно с международната общност. Но никой не може да очаква от Турция да носи сама цялото бреме.


Трите милиарда евро, които трябва да бъдат отпуснати, показват политическата воля за споделяне на тежестта. Ще ги преразглеждаме отново и отново, тъй като никой не знае колко време ще отнеме. И ние не молим за пари ЕС. Но ако има силна воля за споделяне на тежестта, тогава ние ще трябва да седнем и да говорим за всички подробности на кризата."


Влизането в ЕС е "стратегическа цел" за Анкара, продължава Давутоглу и подчертава, че през последните три месеца има много положителни промени в отношението между двете страни.


В последният доклад на председателството на ЕС Турция бе обект на критики, че въпреки сключеното споразумение, страната не спира мигрантите, запътили се към Европа. Според него около 4000 души на ден пристигат от Турция след споразумението от 29 ноември, което е "лек спад" от близо 5000 - 6000 души по-рано през ноември.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK