Европол: "Ислямска държава" отново ще опита да нападне Европа

Европол: "Ислямска държава" отново ще опита да нападне Европа

© Jacky Naegelen, ReutersИмаме всички причини да смятаме, че "Ислямска държава", терористи, вдъхновени от нея, или друга религиозна терористична групировка ще отново ще извърши атаки в Европа и особено във Франция, пише в доклад на европейската полицейска агенция Европол", анализиращ дейността на джихадистите.


"В избора си какво да атакува, къде, кога и как, "Ислямска държава" показва способността си да удря по желание, по всяко време и почти по всяка избрана цел", предупреждава докладът.


Групировката развива отряди за специфични атаки в международна обстановка, но засега клетките ѝ в Европа са предимно национални и базирани в съответните държави. По-малки лагери за обучение има и в ЕС и балканските страни.
Няма конкретни доказателства, че терористите систематично използват притока на бежанци, за да влязат незабелязано в Европа, уточнява докладът. "Истинска и непосредствена опасност е възможността елементи от сунитската сирийска бежанска диаспора да станат уязвими за радикализацията, след като дойдат в Европа и станат обект на дейността на вербовчиците на "Ислямска държава".


"Ислямска държава" има нова стратегия, ориентирана към глобално разрастване и атаки, конкретно насочени към Франция. Ескалацията на насилието и масовите нападения може би са нова фаза от стратегията на "Ислямска държава" в ЕС, която цели да накара държавите-членки да "очакват неочакваното".


За чуждестранните бойци религията вече не е толкова важна, колкото натиска на околните и примера на другите около тях. Атентаторите-самоубийци се възприемат повече като герои, отколкото като мъченици на вярата.


"По-малко от половината" от всички идентифицирани за връзки с или симпатии към групировката са сериозно запознати с религията си и заради това са уязвими от интерпретациите на Корана, правени от джихадистите. Голяма част чуждестранните бойци са диагностицирани с психически проблеми преди да се присъединят към групировката, сериозен брой имат и криминални досиета.


Експертите напомнят, че "Ал Кайда" още е активна и може да реши да приложи заплахите си на практика заради съперничеството си с "Ислямска държава".


Докладът бе разпространен в същия ден, в който в Амстердам бе открит нов Европейски център за борба с тероризма, предаде БТА, цитирайки агенция "Франс прес".


Новата структура е платформа за обмен на информация между страните от ЕС и координация на международни операции за борба с тероризма, трафика на оръжие и финансирането на терористична дейност.


Центърът се намира в Хага и е започнал работа на 1 януари. В него в момента работят около 30 експерти по антитероризъм от европейски страни, но скоро броят им ще нарасне до 40-50. Една от главните им задачи ще е наблюдението на петте хиляди европейци, които са воювали на страната на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и са се завърнали в Европа.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  за съжаление действията на полицейските органи досега показват ,че терористите са много по организирани и атентатите им успяват да предизвикат големи щети въпреки организацията , общо взето липса на подготвена и ефективна полиция по улиците в цяла Европа .

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8362 Неутрално

  За да правиш такива предупреждения не е е необходимо да бъдеш голям мозък от Европейски център за борба с тероризма.
  Европол ЩО СИ МЪЛЧА миналата година ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Както беше казал един от ИРА, "полицаите трябва да имат 100% успех всеки път, а на нас ни стига и само веднъж". Не че полицията е толкова неподготвена, тя просто няма шанс да предотврати всичко замислено.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Какви времена настанаха. Хората да са неспокойни в родината си и да се страхуват от чужденци.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Имат един и кусур милионна армия, могат да си опитват през ден!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ами можем да бъдем спокойни! Европолицията бди и ни предупреждава. След като овчарят пусна вълка в кошарата, сега казва на овцете, че може да бъдат изядени.
  Мъдър овчар, няма що!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 7. 7 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма страшно.
  Русия пак ще спаси Европа.
  Както от Хитлер и Наполеон.

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Разстроено

  "Центърът се намира в Хага и е започнал работа на 1 януари. В него в момента работят около 30 експерти по антитероризъм от европейски страни, но скоро броят им ще нарасне до 40-50. Една от главните им задачи ще е наблюдението на петте хиляди европейци, които са воювали на страната на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и са се завърнали в Европа"

  Поредните еврочиновници, дето пак ще наблюдават следствието вместо най-накрая да погледнат към първопричината.
  Трябва ясно и отчетливо да се удари по масата на онези питекантропи от Саудитска Арабия, Катар, Египет, Пакистан и т.н....и това + инкриминирането на ислямизма като идеология (подобно на фашизма) , запориране на сметки, контрол н а границите и може би след 10-15г нещата може и да се поуспокоят

 9. 9 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#3] от "today": "Както беше казал един от ИРА..."

  С тази дребна подробност, че ИРА са е била у дома...тези диваци, ако е вярна версията за отделните, независими една от друга, клетки, може да са навсякъде, във всеки един момент...става много грубо.

 10. 10 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Веяе изяснихме, че Европа се наводни с мюсулмани. Ясно е че проблеми заради това ще има. Това са "пешките"
  Само не сме уточнили, кой седи зад всичко това, чий е Плана ?
  Ще ми се още сега да се уточняваме, за да е ясно после кой ще е големия виновник, за събитията които престоят.

 11. 11 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "Няма конкретни доказателства, че терористите систематично използват притока на бежанци, за да влязат незабелязано в Европа, уточнява докладът." - същото го твърдяха преди 13.11.2015. Идиоти! И за какво им е систематично използване на бежанския поток? На тях им стига на седмица на пращат по 10 спящи клетки. После пак ще кажат, че не са знаели!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#9] от "cai":

  Да, така е, и освен това на тия не им пука да се взривят, докато ИРА поне са гледали да заложат бомби и да изчезнат, да стрелят по някого и да и да изчезнат, и т.н.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#10] от "Калата":

  Именно! Местещият фигурите по шахматната дъска се опитва да създаде конфликт на религиозна основа в Европа, и като го гледам, го постига доста успешно.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 14. 14 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "dissident":

  Я разясни какво значи чужденец.в германия 8 милиона са имигранти като туриме такива които са немци но с друг произход стават 12.Във Франция всеки 4-ти е с корени от друга държава.В Англия да не говорим.Чисти раси и капсуловани държави нямат бъдеще.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 15. 15 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Не само Франция, а заплашиха и Великобритания. И с тези "бежанци" ЕС избра "каквото стане и каквото дойде". Как ще разбере всичкото спяща клетка..

 16. 16 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#13:"EP"]Местещият фигурите по шахматната дъска се опитва да създаде конфликт на религиозна основа в Европа, и като го гледам, го постига доста успешно.[/quote]
  Лошото е че общественното мнение с "малко" помощ от пропагандната си машина, се поддава на плана и се концентрира да мрази мюслитата, а не да се обсъжда, кой е Истинския Виновник който стои зад всичко това.
  Те че мюсулмани и разни мигранти трябва да бъдат върнати по родините си , не подлежи на спор.
  Само, че съвсем отделен е въпроса, че някой с много пари, Адски Много Пари, организира това явление, което ще ни донесе големи беди, а на НЕГО, ще му осъществи плана.
  Та аз имам 2-3 предположения, КОЙ ще е реалния нападател на Европа и Кой ни мисли подобна участ.

 17. 17 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нещо което все още не се разбира. Ислямска държава е кауза, която обединява всички радикални групи. Погрешно е да се счита че Ал Каида не се подчинява от тази кауза и да се счита за конкурентна на ИД.. Напоследък се наблюдава централизиране на управлението и от кауза се превръща в една много добре организирана армия, армията на джихада, която има клетки в цял свят.

 18. 18 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "baxter":


  [quote#17:"baxter"]Ислямска държава е кауза, която обединява всички радикални групи[/quote]
  Трябва да се допълни:
  "които мразят САЩ и модела на западния морал (двойният стандарт)"
  Никой не иска да даде честен отговор защо е тази омраза.
  Най-лесно е да се каже, че те са "диваци".

  До коментар [#9] от "cai":

 19. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  ИД се опитва да атакува Европа от 716 г. насам.

 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  [quote#18:"Жоро"]Никой не иска да даде честен отговор защо е тази омраза. [/quote]
  Ми не е непременно омраза. Става въпрос за конкуренция между две цивилизации, изградени върху две различни религии. Някои се борят по радикален път, други - по мирен, но никой вярващ мюсюлманин не може да се откаже от тази конкуренция. Аллах поръчал на мюсюлманите да се съревновават с християните и юдеите и им казва, че в сетния ден той ще избере по-достойните. И това е казано в Корана, не в хадисите, т.е. от него въобще не може да се мърда. Мисля си, дали въобще познаваме конкурентите си.

 21. 21 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "baxter":

  И с какво трябва да грача срещу ИД.А да възхвалявам хитлер и германците през втората световна както правят във форума някои участници?Винаги е имало такива неща и ще ги има докато свят светува.И дай щото ИД изповядват ислям да изтрепеме всички изповядващи ислям.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Хитлер няма нищо общо със случая.
  [quote#21:"Avalanche"]Винаги е имало такива неща и ще ги има докато свят светува.[/quote]
  Естествено, ... докато едната от двете цивилизации не надвие другата. Аз прıемам мıрната конкуренция, но тези с радикалните разбирания трябва да получат радикален отговор.
  [quote#21:"Avalanche"]И дай щото ИД изповядват ислям да изтрепеме всички изповядващи ислям.[/quote]
  Не разбира се. Конкуренцията е хубаво нещо. Мирната!

 23. 23 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#16] от "Калата":

  Много е странно, Калата. Първо ни запушиха устите - да не сме правили никакви изказвания против бежанците. После започна медийната пропагадна против тях. В момента е политически коректно да се пише против тях, след като има толкова много публикации в медиите. Когато има много дискусии в пресата по една тема, тези дискусии са желани и спонсорирани. Темата ТРЯБВА да присъства в медиите.

  Общественото мнение се поддава, и още как - това са нормални закономерности, използвани умело от кукловодите.

  Ако се върне човек една година назад в Европа, такава каквато беше, и му се прииска на тоя човек да създаде конфликт някакъв в Европа, какви възможности имаше - НИКАКВИ. Ние имахме една малко или много Обединена Европа, с някакви финансови кризи, заради някакви пари, които идват от нищото, от въздуха. Конфликт тогава в Европа нямаше на каква база да възникне. На религиозна основа - никакъв шанс. Ще тръгнат протестантите срещу католиците, или католиците против ортодоксалните? Как да предизвикаме конфликт тогава? Много ясно - ще вкараме хора от друга религия, която е напълно несъвместима със светогледа на европееца, в огромни мащаби.

  Отворен остава въпроса - кой дърпа юздите на Меркел, и каква е крайната цел? Струва ми се, че гледам филма "Игри на глада" (ако си го гледал).

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 24. 24 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#18:"Жоро"]които мразят САЩ и модела на западния морал[/quote]
  Така наречените джихадисти мразят САЩ ли ? Айде бе !
  За това ли ги има на снимки със сенатор Макейн техните главатари. Това, че правят клипове и казват че мразели американци, ама избиват сирийци ли те доведе до тази дълбока мисъл ?
  Някой да ме хване гол с жена си в леглото, пък аз да го убеждавам през цялото време, че мразя жените, а най-много неговата.
  Тая измама минава да ти кажа на по-глупавите, ама все повече хора се осъзнават КОЙ седи зад тоя филм.

 25. 25 Профил на radev1959
  radev1959
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Джихадистите се страхуват от САЩ и от Германия.Само там не са правили атентати след 11 септември 2001г.Особено от САЩ-знаят,че ги чака възмездието на закона,Гуантанамо,Уотърбординг и т.н.Трябва да признаем,че и нашите граничари действат твърдо,щом се оплакват оттях.На тази основа ние трябва да изтъкваме този факт и нашето правителство да иска още ,и още пари от БрюкселСтига сме проявявали скромност.Защото-оказа се-ние сме единствената сигурна външна граница(както и Унгария,благодарение на твърдите действия на Орбан!).Но САЩ си остават най-сигурната държава в света и следователно държавата,която има потенциал да опази целия свят дори.Това значи,че трябва да задълбочим сътрудничеството със САЩ,а не да се въртим като пумпали-и насам,и натам,и с тия,и с ония.

 26. 26 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1174 Гневно

  Заради Меркел, вместо европейците да се радват на живота, сега ще заделят средства за самозащита.
  Защо?
  Вкарай циганина в къщата си и си търси нова.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 27. 27 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#21] от "Avalanche":

  Не всички изповядващи ислям, а всички, които са издигнали каузата ислямски халифат и са обявили джихад на неврниците. Защото джихадистите са като бесните кучета. Трябва да ги убиеш, ако искаш те да не сторят това с теб

 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "Жоро":

  Те мразят САЩ и западния модел и всички останали. За тях неверниците са втора категория хора и е без значение какви са те по народност и религия. Може да са християни, може да са будисти, евреи или атеисти. Може да са европейци, американци, азиатци или африканци. Те всички подлежат на заколение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK