"Икономист": Демокрацията в България е по-добре, но само защото няма протести

"Икономист": Демокрацията в България е по-добре, но само защото няма протести

© Асен ТоневМежду Панама и Тринидад и Тобаго – това е мястото на България, което определят в световна класация за състояние на демокрацията анализаторите на Economist Intelligence Unit (EIU).


Под №46 тя подобрява резултата си спрямо миналогодишния доклад, където бе на 55-о място. Използваният под заглавието Democracy in an age of anxiety индекс отрежда 7.14 пункта през миналата година при 6.73 пункта през 2014 г. В региона страната се изкачва от 10-о на 7-о място и основната изтъкната причина е, че ги няма протестите и политическата нестабилност от 2013-2014 г.


В съставните елементи на индекса има известен парадокс, тъй като по показател "Избирателен процес и плурализъм" на България са отредени 9.17 пункта и 7.22 за "Политическа активност" (при максимални 10), но само 5 пункта за "Политическа култура" и 6.07 за "Функциониране на правителството".
От страните в Европейския съюз по-назад в класацията от българите са Полша, Унгария, Хърватия и Румъния. На Балканите в доклада се посочват само два положителни примера и България е единият от тях. Но е показателно, че другият – Албания, е "заради напредък в реформирането на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност и защитата на човешките права". Този прогрес все пак можеше и да е по-чувствителен, ако не беше политическият конфликт между управляващите и основната опозиционна партия, допълват авторите. За България няма посочено нищо позитивно по борбата с корупцията и правосъдната реформа през 2015 г.


На първо място е Норвегия с общ резултат от 9.93 пункта, следвана от Исландия (9.58) и Швеция (9.45). Осем страни от топ 10 са от Европа с изключение на Нова Зеландия и Канада.


В същото време авторите на анализаторското звено на издателската група "Икономист" изтъкват, че макар почти 50% от страните да са оценявани като демократични, само 20 държави на цялата планета могат да бъдат смятани за "пълноценни демокрации". Само 6 от тях не са в Европа, САЩ са успели да се задържат в елитната група под №20, но Франция е отпаднала от нея.


Нито една от 11 източноевропейски страни в ЕС не е "пълноценна демокрация" и днес е още по-видимо колко крехки са техните политически системи, допълват от EIU. Сред най-важните причини за това авторите посочват, че "макар формално да има демокрация в района, отсъстват множество от нужните условия за de facto демокрация, включително политическа култура, основаваща се на доверието".


Политическата активност на гражданите е фокусирана изключително в изборния ден, много ниско е доверието в публичните институции, а икономическата криза още повече разочарова избирателите. "Накрая процесът на присъединяване към ЕС и условията, поставяни от МВФ (при прехода към пазарна икономика - бел.ред.), дадоха оправдание на местните политически елити да избягват в политическия дебат страната по важни за цялата нация проблеми (…) и резултатът е фрагментирана партийно-политическа система, партии с много плитки корени и много ниско ниво на идентифициране на избирателите с тях."


Западна Европа остава районът, в който демокрацията има най-здрави корени (седем от водещите 10 в света са тук), но също така и е второто място (след Източна Европа) с най-отчетливо влошаване на оценките от 2006г. насам, откакто има Democracy Index.


Причината са серия кризи, започнали с финансовата и икономическата от 2008-2009 г., преминала в дълговата криза в еврозоната (която още не е приключила), загубата на част от суверенитета на "спасените държави" и силно поляризираните политически реакции на имигрантската вълна.


В следващия доклад на EIU за 2016г. не е изключено Швеция да слезе от сегашното трето място заради растящите притеснения за расизъм и ксенофобия в страната.


С отпадането на Франция (най-вече заради възхода по популярност на Националния фронт на Марин льо Пен) в групата на "несъвършените демокрации" в Западна Европа в елитната категория са останали 6 държави.


За 2016г. като продължение на тенденцията за растяща подкрепа за алтернативни визии авторите посочват евентуалният референдум за оставането на Великобритания в ЕС. Според тях това е идеалният пример за това, че все повече хора искат суверенитетът да бъде върнат под контрола на националната държава.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK