Мегаполисите все повече заприличват на градове-държави

Мегаполисите все повече заприличват на градове-държави

© Associated PressДали големите градове нямат повече допирни точки с други мегаполиси, отколкото с другите населени места в собствената си страна? И дали експертите не трябва да взимат като отправна точка за анализите си градове като Ню Йорк, Шанхай и Лондон, а не националните държави?


Това са само част от предложенията, направени наскоро от Организацията по икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), разказва Би Би Си.


Т.нар. мегаполиси имат по-голямо население и по-развити икономики от много държави. Затова ОИСР смята, че те имат споделят проблеми, типични за националните държави – обществения транспорт, жилищното настаняване, сигурността, образованието, миграцията и др.
Има редица предимства и недостатъци на живота в голяма градска конгломерация. Така например в мегаполисите има повече работни места, но и по-висока безработица. Транспортът е добре развит, но задръстванията и возенето в претъпкани автобуси са неизбежни. Ярките светлини, икономиката и иновациите привличат все повече хора, което води до затруднения с намирането на жилище и поражда дискусия за нивата на миграция.


Типично за големите градове е културното и етническото многообразие.

© Associated Press

Типично за големите градове е културното и етническото многообразие.


Модерните мегаполиси са свързани с целия свят и въпреки това много от техните жители се чувстват изолирани.


Според ОИСР тези проблеми могат да бъдат по-добре проучени, ако се анализират на ниво градове, а не държави.


"Пропуските в сигурността, тероризмът, радикализацията – това са проблеми, с които ще трябва да се справят големите градове, а не малките общности във Франция и Великобритания например", разказва Андреас Шлайхер от ОИСР.


Цифрите на организацията показват големи диспропорции в приноса на населените места на една страна към нейната икономика. В Япония и Франция 70% от растежа на икономиката в десетилетието 2000 г.-2010 г. се дължи на големите градове. Прогнозите са, че процесите по урбанизация ще се задълбочат, което означава, че мегаполисите ще станат още по-влиятелни в икономически план.


Градове като Мексико Сити, Шанхай, Делхи и Токио имат население над 20 милиона души – повече от това на редица европейски държави.


Докладът на ОИСР показва и как идеите се разпространяват в големите градове и колко много те са започнали да си приличат. Ако в началото на века брандове като Starbucks, H&M и Zara са оперирали в малко на брой държави, днес те могат да се срещнат почти навсякъде.


Мегаполисите често имат сходни проблеми с транспорта и съответно решават проблема по подобен начин. Така например някога метро е имало само в Лондон. Днес в 27 от страните членки на ОИСР има 100 работещи подземни железници.


В мегаполиси като Шанхай живеят повече хора, отколкото в редица европейски държави.

© Associated Press

В мегаполиси като Шанхай живеят повече хора, отколкото в редица европейски държави.


Системата за велосипеди под наем в Копенхаген, създадена през 1995 г. през последните 20 години е била възприета в над 600 града в целия свят. Най-голямата вело мрежа вече е в Китай. Само в Ханджоу около 80 000 колела са на разположение на гостите на града и на тези, които не разполагат със собствен велосипед.


Модерните мегаполиси са дом на хора от всякакъв етнос. Независимо дали говорим за храна, език за комуникация, местни медии, бърза обмяна на пари, идеи и тенденции – големите градове все повече се отличават от другите населени места в собствената си страна. Те имат свой собствен културен и икономически микро климат. Един хипстър от Лондон вероятно ще се почувства много по-добре в Ню Йорк, отколкото в малък английски град.


ОИСР задава въпроса дали мегаполисите не са се превърнали в най-адекватната единица за управление – достатъчно малки, за да реагират бързо, но и достатъчно големи, за да имат политическа и икономическа власт.


Подобни изводи звучат като ехо от историята и напомнят например за италианските градове-държави, коментира Би Би Си.


Докладът на организацията за глобалните тенденции през 2016 г. стига и до някои интересни прозрения за съвременния живот.


Според него Белгия и Япония са най-урбанизираните държави в света. Тютюнопушенето намалява навсякъде в развитите страни – освен в Гърция, където консумацията на тютюн се е увеличила спрямо 1990 г. Случаите на самоубийства или намаляват, или остават непроменени в по-голямата част от развитите страни. Изключение са САЩ и Южна Корея.


Процентът на задлъжнялост на домакинствата се е увеличил в почти всички индустриални държави, без Германия и Япония. Най-високи са нивата в Дания,


На въпрос трябва ли мегаполисите да бъдат по-независими и да действат като градове държави Андреас Шлайхер отговаря, че именно в тях най-остро се усещат много от проблемите на съвременното общество. Според него сега трябва да решим как да накараме хората да се чувстват сигурни в градове, в които всичко се променя толкова бързо. "Защото животът в мегаполиса не те кара автоматично да се чувстваш "мега гражданин" на света".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Към края на века около 50% от хората, ще живеят в Мегаполиси, което ги прави хора с особена нагласа и възможности за приспособяване и оцеляване в съвремието на гамата от бързи промени на специфичните характеристики и тенденции на съвремието.
  Решенията за тях, ще взимат Те, а не други, живеещи другаде.

 2. 2 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Не "конгломерации", а "агломерации", ДНЕВНИК!

 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Преди съвременните нации да се обособят като такива, всички са били градове-държави със собствено управление. Сега населението се събира в мегаполисите, а останалите земи обезлюдяват. След това отново ще се стигне до преселения, превземане и населване на безлюдни територии, нови държави. Кръговратът е безкраен. Дори в България е така - София е отделна държава от останалата част. Каквото и важно да се случва, то винаги се случва в София и никъде другаде. Същото е в ЮК, САЩ, Русия...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 4. 4 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 561 Весело

  Ню Йорк - $1.4 трилиона и около 20 млн. население (-;

 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално

  А към 2020 г. 1/2 от населението в работоспособна възраст в България ще живее в София.( което не е добре, но се сбъдва тази прогноза от 2013-2014г.)..

 6. 6 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Да де, ама за да се заселиш някъде, просто трябва да има смисъл.
  Затова мегаполисите са структури, които се самовъзпроизвеждат и самоподържат, а пустошта, няма тази способност, поне, като място за обитаване.
  За релакс на мисълта, по отношение на класацията, можем да определим, че има и полупустини!

 7. 7 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#4] от "wiggins22":

  Само скалистия Остров наречен с индианското име Манхатън е само някакви си 8 милиона, а целия щат е колкото 4 Българии.
  Методиев сигурно има сведение, че града се управлява само от един кмет и администрацията не 70 000, а само 5.

  Българията беше 8 милиона в разцвета на дивия социален комунизъм при управлението на неговия патрон Живков през началото на 80-те на миналия век.
  Днес сме наполовината на Острова...

 8. 8 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "convince":

  ако не бяхме избрали през 1989 комунистите да продължат да ни тикат в блатото, сега над милион предимно млади и кадърни българи можеше да не са емигранти...

  сега си носим последвствията от малодушието и недалновидността на промитите мозъци от 1989

  Birds of a feather flock together.
 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В Star Wars имаше една планета Coruscant - цялата е един огромен град.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#8] от "Realistic Cock":

  Това би било невъзможно да се случи, защото комунодеградантите се подготвяха за промените още преди ранните 80 на миналия век.
  Те създадоха СДС, Президента Желев, както и всички около днешната богата трапеза на посткомунизма, превръщайки ги в неокомуноиди, възпитали и възпитаващи тенденции и психози в полза на конвергирането си. Създаващи закони и парламентарни абсурди със същата цел.
  Народ, не Нация...Ма'трял, а не граждани!
  "Аз съм прост и вие сте прости, затова смятам, че ще се разберем!" - Ма'трялът е твърде некачествен!!!"
  Това каза Методиев в Чикаго, търсещ подкрепа преди първия му изборен мандат, както и че ще се надява българските имигранти, призовавайки ги да се върнат в България и да му гласуват доверие, лично на него и на партията ГЕРБ създадена от службите поръчково и с дългосрочна цел за адаптация на третокласния комуно ешалон на БСП/ДС и петоколоната руска агентура в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK