ЕК: Единадесет държави са изправени пред риск заради държавните дългове

ЕК: Единадесет държави са изправени пред риск заради държавните дългове

© Kai Pfaffenbach, Reuters11 европейски държави, сред които Франция, Италия и Великобритания, са изправени пред сериозни рискове в обществените си финанси, предупреди Европейската комисия, цитирана от агенция "Ройтерс".


След десет години дълговете на Белгия, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Хърватия още ще бъдат високи. Най-добре се справят Дания, Германия, Естония и Латвия.


Прогнозата се основава на макроикономическите оценки, направени през ноември за всички 28 държави членки. Очаква се ЕК да оповести и препоръки за застрашените държави.
Гърция и Кипър не са включени в анализа за устойчивостта, тъй като при тях все още действат спасителни финансови програми.


Нито една от европейските страни не е под заплаха в близкото бъдеще, но държавните дългове и необслужваните заеми на Италия може да я изправят пред проблеми.


Държавният дълг на България ще се увеличи до над 40% от БВП през 2026 г., същото важи за задълженията на Естония, Чехия, Литва, Румъния, Полша, Финландия, Великобритания, Франция и Хърватия.


Брутният вътрешен продукт на България ще порасне с 1.7% през 2015 г, след което ще има забавяне до 1.5% през 2016 г и нов ръст до 2% през 2017 г., сочеше Есенната икономическа прогноза на Европейската комисия. Румъния и Ирландия са първенци по растеж с над очаквани темпове над 4% за следващата година. Средният очакван растеж за целия ЕС за 2015 е 1.9%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK