"Икономист": Ирина Бокова изглежда като кандидатът на Москва за ООН

"Икономист": Ирина Бокова изглежда като кандидатът на Москва за ООН


"Ирина Бокова се радваше някога на американска подкрепа, но си създаде врагове с лобиране през 2011 г. Вашингтон да се съгласи с приемането на Палестинската автономна власт в ЮНЕСКО. (Америка прекрати вноските си в организацията, а те покриваха 22% от бюджета ѝ.) Днес тя е възприемана като предпочитаният от Москва кандидат."


Това пише британското списание "Икономист" на сайта си в статията "Състезанието за генералния секретар: Водещите кандидати да оглавят ООН са българки", разказваща за конкуренцията кой да наследи Бан Ки Мун начело на ООН, когато мандатът му изтече след една година.

Текстът е илюстриран със снимка на Кристалина Георгиева с обяснение, че тя е близка до премиера Бойко Борисов, който може да я номинира, "макар че би предпочел тя да остане като негов съюзник в Брюксел".

Авторите твърдят, че двете с българки са силни кандидатки за поста. Еврокомисарят и зам.-председател на Европейската комисия е определена като съперничка на Бокова. Посочва се още, че назначаването на Георгиева за съпредседател на комисия за хуманитарната помощ навежда на мисълта, че тя е фаворит на Бан Ки Мун.

Но въпросът коя от двете ще бъде издигната от правителството, вече създава политическа турбуленция в София, пише "Икономист" с припомняне за заплахите на Георги Първанов партията му да напусне управляващата коалиция, ако не подкрепи Бокова.

"Състезанието (между САЩ и Русия) ще бъде мръсно, кандидатите им тихо водят кампании един срещу друг и някои обещават скоро да има доказателства за корумпираността на другия. Екипите им трябва да играят едновременно две партии политически шах - една за спечелване на одобрението на собственото им правителство и една международна - за симпатиите на Вашингтон и Москва."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK