Десетки маскирани шведи заплашваха имигранти в Стокхолм

Демонстрация в Стокхолм на движение, наричащо се "Народна демонстрация"

© Reuters

Демонстрация в Стокхолм на движение, наричащо се "Народна демонстрация"Група от почти 100 маскирани и облечени в черно мъже е заплашвала в петъчната вечер с разправа с имигрантите в Швеция. 


По улиците на Стокхолм те са раздавали листовки с подобни заплахи, а очевидци твърдят и че е имало нападения срещу хора, които изглеждали като чужденци от Северна Африка.

Полицията не потвърждава засега за нападенията и съобщава за двама арестувани - един е ударил по лицето цивилен полицай, а втори е носел метален бокс.

Местните медии твърдят, че изглежда младите мъже са части от радикални футболни агитки.
Текстовете в листовките са като ксенофобските, които се публикуват в социалните мрежи. "Когато шведските улици вече не са безопасни за обикновените шведи, наш ДЪЛГ е да решим проблема. Затова днес 200 шведски мъже се събраха, за да изпратят сигнал срещу уличните деца от Северна Африка, които вилнеят около централната гара."

След това организаторите казват, че понеже полицията не прави нищо да сложи край на това "не ни остава друга алтернатива, освен да им наложим наказанието, което заслужават".

В 10-милионна Швеция само през миналата година бяха подадени 163 000 молби за убежище. Петъчният протест идва броени дни, след като 22-годишна доброволка в център за малолетни имигранти бе убита с нож.

Заради имигрантската криза управляващите социалдемократи са с най-ниската си популярност от почти 50 години насам. Правителството опита да успокои населението с изявление, че вероятно ще депортира 60-80 хиляди души, на които е отказано убежище, но в действителност това е същият процент от кандидатствалите за статут на бежанец като в предишни години.

Една от уникалните черти на сегашната вълна е, че значителна част от имигрантите са малолетни и без придружители, или твърдят че са под 18-годишна възраст. За 2015г. броят на тези имигранти - 92% от тях са момчета - е над 35 000. От тях 23 000 идват от Афганистан и се регистрират като 16-17-годишни, като далеч не винаги може да се потвърди, че това е действителната им възраст.

Обяснението за този феномен е специалната защита и бонуси, с които се ползват малолетни и непълнолетни имигранти и най-вече правото да доведат семейството си в Швеция.


По този повод американска изследователка, цитирана от Би Би Си, посочва, че в групата на 16-17-годишните в момента в Швеция има силна диспропорция - 123 момчета на всеки 100 момичета. Според данните на Световната здравна организация обичайното съотношение е 105 момчета на 100 момичета. 

Данни за Швеция от 2014г. показват, че тогава данните са били около нормата - 108 момчета на 100 момичета, но с имигрантската вълна от миналата година това рязко се е променило.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK