Стотици хиляди италианци протестираха срещу гей браковете

Стотици хиляди италианци протестираха срещу гей браковете

© ReutersСтотици хиляди италианци се събраха в събота на мястото на античния стадион Circus Maximus в Рим с настояване правителството да се откаже от законопроект, узаконяващ съжителството на еднополови двойки и предоставящ им ограничени права да осиновяват деца.

Законът бе внесен миналата седмица в парламента и би трябвало да бъде подложен на гласуване през февруари. Но дори в правителството цари дълбоко разцепление по въпроса и вътрешният министър Анджелино Алфано от малката Нова дясно-центристка партия (NCD) обяви в "Туитър", че напълно споделя целта на съботния протест.

Протестиращите бяха докарани с автобуси и влакове, а един от организаторите каза, че всички искат законът да бъде оттеглен безусловно. Симоне Пилон заяви пред "Ройтерс", че особено не приема частта, в която се позволява на хомосексуалните да осиновяват биологичните деца на своя партньор.

Стотици хиляди италианци протестираха срещу гей браковете

© Reuters


Критици на проекта казват, че така щяло да се стимулира сурогатното майчинство, което е забранено в Италия. "Не можем да позволим децата да плащат за желанията и капризите на възрастните. Децата си имат нужда от майка и татко", обяснява Пилон.


Преди седмица в Рим имаше голяма демонстрация с призив да бъде приет законът за гражданските съюзи, предвиден да действа както за хетеросексуални, така и за хомосексуални двойки.

Днес организаторите смело твърдяха, че са събрали 2 милиона души, докато полицията припомни, че на бившето поле за конни надбягвания на Древен Рим могат да се поберат не повече от 350 00 души.

Най-новите социологически проучвания показват, че 70% от италианците смятат, че еднополовите двойки се нуждаят от някаква правна защита, включително наследствени права. Но когато стане дума за осиновяване на деца, само 24% го одобряват.

"Грешка е дори да стане закон", пишеше на част от плакатите.

© Reuters

"Грешка е дори да стане закон", пишеше на част от плакатите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK