Германия ще похарчи 50 млрд. евро за бежанците в следващите две години

Германия ще похарчи 50 млрд. евро за бежанците в следващите две години

© Fabrizio Bensch, ReutersГермания ще има нужда от 50 млрд. евро в следващите години за подслон, храна и транспорт на бежанците, показва проучване на Кьолнския институт за икономически изследвания (The Institut der deutschen Wirtschaft Köln – IW), цитирано от "Дойче веле".


Всеки един от тях ще има нужда от държавна помощ в размер на 15 000 евро годишно, като в тях се включват и курсове по езици и интеграция.


"Разбира се, всяко похарчено от правителството евро ще бъде приход за някого другиго – от строителните компании, грижещи се за лагерите, до учителите по езици и магазинчетата, от които бежанците си купуват храна", коментира един от авторите на изследването – Тобиас Хенце. Ето защо смятаме, че тези разходи ще стимулират икономиката, твърди той.
Изследването се основава на прогнозата, че след 1.1 млн. души, които дойдоха тази година, 800 000 ще пристигнат през 2016 г. и 500 000 през 2017 г. Учените използват средни стойности, за да преценят разходите. "Ако двама бежанци пристигнат на 1 юли, в изчисленията ни това е все едно един човек да е престоял цяла година", обяснява Хенце.


Според проучването 99 000 бежанци през 2016 г. и 276 000 през 2017 г. ще си намерят работа и няма да разчитат на държавата освен за първоначалните обучения.


"Най-добрият начин бежанците да бъдат интегрирани в обществото е като се присъединят към работната сила. Правителството трябва да ускори този процес", коментира Хенце.


Вчера министърът на труда Андреа Налес заяви, че ще отнема социалните помощи на мигранти, които не се интегрират, а ден преди това канцлерът Ангела Меркел заяви, че бежанците от Сирия и Ирак ще трябва да се върнат в родните си държави след края на войната.


Тя направи изявлението си ден след като проучване показа, че 40% от германците искат оставката й заради политиката й на "отворени врати" към мигрантите от Африка и Близкия изток.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK