Национален протест в Гърция държи блокираните на границата в неизвестност

Национален протест в Гърция държи блокираните на границата в неизвестност

© БТАБлокадите по граничните пунктове и във вътрешността на Гърция ще продължат неопределено време, сочат заявления на синдикалните организации, които стоят зад протестите. Заради повишаването на фермерските данъци и осигуровки те готвят утре национален протест.


Българският червен кръст (БЧК) се включва в акцията по осигуряване на храна и вода за хората, блокирани на българо-гръцката граница, обяви пред БНР председателят на доброволческата организация Христо Григоров. Около 9 часа днес екипите ще бъдат в района на граничния пункт "Кулата" , а по-късно и на  "Илинден".  


На гръцка територия също има бедстващи шофьори и пътници,затова от БЧК ще  поискат от гръцките гранични власти достъп, за да осигурят храна и вода на всички нуждаещи се, каза Григоров. 
Ще  бъде отправен апел и към гръцката организация на Червения кръст да се включи в акцията  в помощ на изпадналите в беда заради протестната блокада на българо-гръцката граница. 


Колони от стотици камиони се образуваха вчера по границите на Гърция с България и Турция след засилване на пътните блокади, организирани от гръцки земеделци в знак на протест срещу провежданата пенсионна реформа, съобщиха полицейски източници, цитирани от АФП.


Над 1800 камиона са блокирани на граничния пункт Промахон-Кулата, откъдето преминава голяма част от търговския стокообмен между Гърция и останалата част на Европа по данни на транспортното министерство.


В разговор с колегата си Алексис Ципрас премиерът Бойко Борисов поиска транзитен коридор за търговския обмен между двете страни.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Заради повишаването на фермерските данъци и осигуровки те готвят утре национален протест."Защо спирате търговията на другите бе.Протестирайте пред вашия си парламент,пред вашето си правителство.

 2. 2 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Да си затварят улици в Солун,а не да блокират граница. Превозвачите какво са виновни,че искат да работят,а това им е чуждо на гърците?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Гневно

  Тия пък само протестират!
  Научете се веднъж завинаги да живеете потънали в мизерия,като нас!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Субсидиите за земеделски производители в Гърция са огромни спрямо тези в България. Това е тотално изкривяване на пазара и има пагубни последици за нашата страна. Стигна се до тоталния абсурд българите да продават земята си и да търсят препитание като наемни работници на гръцките фермери. Това си е тотална дискриминация от страна на ЕС. Френските фермери стачкуваха и получиха пакет от мерки за подпомагане, полските стачкува и получиха помощи, за да се справят с последиците от руското ембарго, когато българските фермери протестират получават шамари. Стига вече пластмасови зеленчуци, растителни масла и месо за екарисаж.

 5. 5 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#2] от "sashobal":

  го правят и това... блокирана е цяла Гърция не само Граници с България. Според мен не са прави, и няма да получат абсолютно нищо.... още една две седмици и започва работа на нивите и ще тръгнат към селата си

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 6. 6 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  ЖП-то, спите. Само на снимката (дори и архивна, сигурно и сега е същото) има два влака карго, дето "пътниците" ще са готови да плащат добре, щото часовника цъка, а сроковете на годност и на доставка се топят... Само малко организация от ваша страна се иска, то и терминали за товарене нали имате нови (миналата година ги обсъждахме, че парите са взети ей така), та нямате оправдание да губите едни готови пари.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 7. 7 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#4] от "power_decided":

  Българските (малки) фермери са "затворени" от субсидии от самата България... за разлика от (Големите) Български фермери ... нали знаеш за какво говоря...

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 8. 8 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Няколко гръцки фермери и македонски копърки спряха нахлуването в Европа, което ЕС с всичките си милиарди + армии + "много акъл" не успяха цяла година.

 9. 9 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "odyssey6195":

  Ако се вгледаме внимателно във всички схеми и мерки за подпомагане ще видим, че има възможности и за малките фермери. До българските фермери трябва да узреят и да се научат да работят съвместно. В Холандия и Дания има кооперативи между хиляди и десетки хиляди фермери. Такъв икономически субект има огромна сила и носи ползи на членовете си, развива отрасъла, балансира пазара и гарантира продоволствие за урбанизираните райони. Там земеделските стопани са разбрали навреме, че сам с 1 трактор и 30 ха. земя не се оцелява.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  За мен това си е безобразие и трябва да бъде потърсена намесата на ЕК и европейския съд.
  Давам си сметка, че и така отношенията ни не са на най-доброто си ниво и това ще ги влоши, но продължаващия с години рекет на хора, които нямат никакво отношение към вътрешните за Гърция проблеми е недопустим.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#9] от "power_decided":

  ++++++++
  Това е извън темата (затварянето на границите), но и аз отдавна съм стигнал до същия извод.

 12. 12 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#9] от "power_decided":

  мисля че е грешно да се сравняваме с Дания или Холандия..
  В Гърция земеделието било на време занаята на по бедни хора , и държавата винаги била възможно най щедра към тях. това било включено към една по общирна политика , за да се подкрепят селата и хората да останат там и да се намали урбанизацията . земеделците до преди няколко години не са плащали никъкви дънаци , осигуровките им били плащани от другите , имали специялна цена за нафтата (за тракторите) плюс парите от ЕС. Сега земеделците са бизмезмени, със много пари, коли , трактори, апартамент в градовете и крайно нагли.Парите които са вземали били с цел да ги инвестират на нови култури по подходящи за слънчева но и по суха Гърция. Не са го правили.... сега реват , нека да реват... никои не им длъжен.. аз лично искам да ядат бой от поличайте и то много... ни омръзнало всяка зима (когато нямат работа) да ни затварят пътищата , сядащи със едно шишче на ръка полупияни...

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 13. 13 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "odyssey6195":

  Абсолютно задължително е да се сравняваме с всички страни от ЕС, защото производителите се конкурират на един общ пазар. Разликите в субсидиите за ЗП в различните страни са дискриминиращи. Немислимо е да се допуска загуба на конкурентни предимства и поради организационни несъвършенства. Малките фермери ще се обединят доброволно или ще бъдат асимилирани от бързо растящите земеделци.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Брюксел няма ли най-сетне да се намеси.В Гърция да правят,каквото искат,но те нарушават европейски закони.

 15. 15 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "odyssey6195":

  Причините да се субсидира земеделието далеч не се социални. Земеделците имат огромни капиталови разходи за своето производство. Стоката им има само един оборот, те не са в състояние да определят цена според себестойноста, а приемат наложените им от пазара цени. Производството им е под непрекъснат риск от природни фактори. Казано по друг начин. Един трактор струва 70-80000 евро и има полезен живот 10 г. Ако обработваш с него 2000 дка. и имат от тях 1000 т. продукция с цена от 150 евро/т. и себестойност 145 евро/т как ще го изплатиш преди да се амортизирал напълно без да имаш субсидия ? Нещата не опират само до един трактор ами до комбайни, прикачен инвентар, съоръжения, транспортни средства, инструменти, горива, торове, препарати и прочие.

 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Весело

  До коментар [#15] от "power_decided":

  Ми купи си едно Ферари, и го карай като такси. Така де, по 2лв/км от пътника, а остатъка ще идва от субсидии.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#16] от "gost22":

  Това са средства за производство не за развлечение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK