На "Щита на неприкосновеността" на лични данни засега е известно само името

Изабел Фалк-Пиеротен, председател на Работната група по чл. 29

© Article 29 Working Party

Изабел Фалк-Пиеротен, председател на Работната група по чл. 29Избори 2022

Новото споразумение за трансфер на лична информация между ЕС и САЩ - Privacy Shield, бе постигнато в последния момент и обявено едва снощи, но веднага предизвика критиките на журналисти и активисти за защита на неприкосновеността.


Те са основани предимно на неясните съобщения и липсата на детайли за правната му сила. В пресконференцията си еврокомисарите Вера Йоурова и Андрус Ансип обявиха, че има постигната политическа договореност, но не уточниха как Вашингтон ще гарантира по законов път правата на европейските граждани.


С него все още не са запознати и експертите по защита на лични данни към Европейската комисия.
"Правният формат на споразумението е още неясен за нас, както и за вас. Комисарят (Вера Йоурова) каза, че това е едностранно решение на Комисията, аз чух за размяна на писма. Честно казано, не знаем много за него", коментира на пресконференция Изабел Фалк-Пиеротен, председател на Работната група по чл. 29 – консултативен орган към Европейската комисия.


В нея участват представителите на националните Комисии за защита на личните данни. Те обаче не са били част от преговорите между Брюксел и Вашингтон.


Работната група още не е получила документи, а само устни обяснения и на практика не е наясно с правната сила на споразумението, уточни Фалк-Пиеротен. Тя не знае и дали "Щитът на неприкосновеността" отговаря на по-широките притеснения, свързани с делата на австрийския правист Максимилиан Шремс, чийто съдебен иск доведе до отмяната на Safe Harbour.


Експертите очакват документите да пристигнат при тях до края на февруари, за да могат да ги оценят и да свикат извънредно пленарно заседание на работната група в следващите седмици.


Новото споразумение гарантира, че "възможностите, които американските закони дават на властите за достъп до личните данни" ще бъдат регулирани с "ясни условия, ограничения и надзор", гласеше прессъобщението на ЕК по въпроса. Вашингтон е дал "обвързващи" и "писмени" "уверения" за защитата, която ще осигури. Сред тях е, че няма да има масово следене.


Уговорката предвижда годишен анализ на действието на споразумението, който ще се извършва от Европейската комисия и Министерство на търговията във Вашингтон.


Освен това споразумението гарантира, че всяка американска компания, която обработва данни, ще се съобразява с решенията на националните институции от държавите-членки на ЕС.


В него е включен подробен механизъм за защитата на личните данни на европейците, който бе обяснен от еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова. При нарушение на правата им, те могат да се обърнат първо към фирмата, която обработва информацията им, а след това да подадат оплакване към националните комисии. Институциите ще работят с федералните власти в САЩ, които ще имат краен срок, в който да отговорят на подадения сигнал.


Ако това не се случи, европейците ще могат да подадат сигнал към нарочно назначен в Държавния департамент омбудсман, който ще бъде независим от американското разузнаване и единствената му роля ще бъде да обработва тези жалби. Ако и това не се окаже достатъчно, гражданите на ЕС ще могат да се обърнат към американски съдилища - нещо, на което нямаха право досега, отбеляза Йоурова.


Фалк-Пиеротен заяви, че идеята за омбудсмана е добра, тъй като му дава възможност да работи по особено деликатни въпроси.


За да влязат новите мерки в сила, САЩ трябва да приеме т.нар. Закон за правните поправки (Judicial Redress Act), който ще уреди въпроса със съдебните дела на чужденци срещу Вашингтон. Той вече е преминал през Конгреса, но тепърва трябва да бъде одобрен от Сената.


"С цялото ми уважение, няколко писма от отиващата си администрация на президента Барак Обама не са правна основа, върху която да се гарантират фундаменталните права на 500 млн. европейски потребители", коментира Макс Шремс.


Според него от малкото, което се знае за Privacy Shield, е твърде вероятно новата договорка също да стигне до Европейския съд. Той посочва, че в решението от октомври магистратите са постановили, че САЩ трябва да "гарантират подходяща защита чрез националните закони или международни ангажименти".


"Съмнявам се, че някой европеец може да влезе в американски съд и да се бори за основните си права на базата на нечие писмо", коментира Шремс.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK