Руската заплаха кара Швеция все повече да поглежда към НАТО

Руската заплаха кара Швеция все повече да поглежда към НАТО

© ReutersОткъм Балтийско море се носи хладен източен вятър, напомнящ за Студената война. След като за повече от 20 години изгуби стратегическото си значение и благодарение на все по-непредсказуемите ходове на Русия, Готланд отново е в светлината на прожекторите, разказва Би Би Си. Това е най-новата глава в дългата военна история на острова, а един от завърналите се войници е особено развълнуван.


"Това е почти като сбъдната мечта", разказва подполковник Стефан Петерсон.


След десетилетие като цивилен, Петерсон е готов отново да облече униформата, за да поеме военното командване на шведския остров.
"Винаги съм мечтал да се върна към военна служба, а да го направя тук в Готланд, начело на нов отряд, е идеално".


Новата бойна група, която трябва да започне да функционира в края на годината, ще се състои от 300 войници. Подготовката на инфраструктурата, дори за толкова малка бойна единица отнема време. След като обърна гръб на Готланд преди 20 години, шведската армия ще трябва да започне всичко отначало.


С годините някогашните казарми са се превърнали в административни сгради. В склад, скрит дълбоко в гората, 14 произведени в Германия танка чакат новите си собственици.


Шведският министър на отбраната Петер Хултквист се тревожи от внезапното активизиране на Русия.

© Associated Press

Шведският министър на отбраната Петер Хултквист се тревожи от внезапното активизиране на Русия.


Тази картина няма нищо общо с 15 000-20 000 военни, разположени в Готланд в пика на Студената война. Властите твърдят, че ако се наложи, на острова бързо могат да бъдат изпратени подкрепления.


Трескава атмосфера


"Това" тук е по средата – между НАТО и Русия", обяснява Петерсон. И макар че "това" не означава завръщане към обстановката на Студената война, то илюстрира добре все по-трескавата атмосфера в балтийските и скандинавските страни.


Шведските власти разказват, че руски самолети често нарушават въздушното пространство на страната. През 2014 г. цяла седмица основна тема в Швеция бяха информациите, че руска подводница е навлязла във водите на Стокхолмския архипелаг.


"Наблюдаваме все повече учения и военни действия в района на Балтийско море", обяснява шведският министър на отбраната Петер Хултквист. "Наблюдаваме и обекти, летящи близо до наши самолети".


Какво обаче означава тази руска активност? Никой в Швеция не мисли, че Русия би започнала непровокирана атака срещу страна, която не е от бившия Съветски съюз, но всички смятат, че Москва става все по-непредсказуема.


Участието на Русия в конфликта в Украйна засили тревогите на съседите й.

© Associated Press

Участието на Русия в конфликта в Украйна засили тревогите на съседите й.


"Разбрахме ли за анексирането на Крим, преди да стане факт? Разбрахме ли, че нещо може да се случи в Източна Украйна, преди да избухне конфликтът?", пита реторично Микаел Биден, върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Швеция. "Това е едно от най-големите предизвикателства сега: да разберем какво правят и защо го правят?"


Според някои анализатори поведението на Русия е свързано по-скоро с желанието на Путин да печели подкрепа у дома, отколкото да провокира шведската отбранителна система.


Какъвто и да е отговорът, действията на Москва вече накараха Стокхолм да увеличи бюджета за отбрана и да насочи вниманието на армията си върху регионалните цели, а не върху международни операции, които в последните 20 години бяха с приоритет. Освен това заплахата от Русия предизвика горещ дебат дали Швеция трябва да се присъедини към НАТО. Проучванията на общественото мнение през изминалата година показват, че за първи път близо половината от шведите подкрепят членството в алианса, а малко по-малко от анкетираните са против. Това е огромен скок в подкрепата за НАТО, предвид, че през 2012 г. по-малко от 20 на сто са подкрепяли влизането в организацията.


Поведението на Русия само отчасти обяснява този скок, смята Якоб Ветсберг, преподавател в университета по отбрана в Стокхолм. "На първо място причината за нарасналата подкрепа за НАТО е информацията за тъжното състояние на въоръжените ни сили що се отнася до защита на родната територия", обяснява той.


Слаба отбрана


През декември 2012 г. бившият началник на генералния щаб на Швеция предизвика шок с признанието си, че ако бъде атакувана, шведската армия ще може да се защити само за седмица.


"Това предизвика горещи дебати. Вярно ли е? Може ли положението наистина да е толкова лошо? Ето как стана всичко", припомня Вестберг.


Военните началници все още се срамуват след т.нар. инцидент '"Руския Великден" през 2013 г. , когато шест руски самолета извършиха симулирана атака срещу Стокхолм, а шведските военновъздушни сили не успяха да прихванат нито един от тях.


През 2014 г. Швеция проведе мащабно търсене на руска подводница.

© Associated Press

През 2014 г. Швеция проведе мащабно търсене на руска подводница.


Швеция вече си сътрудничи тясно със страните от НАТО. Нейните сили са "оперативно по-съвместими" спрямо много от тези на страните членки. През 2011 г. шведски самолети "Грипен" участваха в интервенцията на алианса в Либия.


Но страната, която не е била на война от 1814 г., и която се гордее с пазенето на неутралитет , се колебае дали да предприеме следващата логична стъпка.


"Позволяваме сигурността на собствената ни страна да зависи от способността на други държави да сдържат нова проява на руска агресия", смята експертът. По време на "Руския Великден" се налага два датски самолета да излетят от база в Литва.


Докато Швеция не се интегрира напълно в колективните усилия за отбрана на балтийския регион, Стокхолм няма да бъде считан за надежден партньор, твърди Вестберг.


Обратно в Готланд един от бившите колеги на Петерсон – пенсионираният полковник Йоаким Мартел, определя като "добро начало" насочването на вниманието на правителството към стратегическия остров. Според мъжа, който е прекарал 15 години от военната си служба тук, Швеция трябва да отиде и по-далеч.


"Важно е да разглеждаме острова като част от общността на сигурност, към която принадлежим", казва той. "За да бъде напълно ясен: НАТО е мрежата, към която Швеция трябва да се свърже повече, отколкото сега".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK