"Гардиън": Брюксел иска корпорациите да обявяват публично приходите и данъците си

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер

© Vincent Kessler, Reuters

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете ВестагерМеждународните корпорации ще бъдат задължени да обявят публично печалбите си и платените върху тях данъци, гласят нови правила, разработвани от Европейската комисия и цитирани от в. "Гардиън".


Досегашните анализи на предложенията оценяват като позитивна идеята мултинационалните фирми да разкриват колко данъци плащат във всяка европейска държава и колко приходи получават, твърдят трима висшестоящи източници на медията.


Проектозаконодателството има одобрението и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, постигнат е консенсус тези правила да се отнасят и до американските конгломерати.
Обявяването на приходите във всяка държава се смята за важно – липсата му позволява на големите фирми да сключват тайни сделки с правителствата за това къде и как да декларират печалбите си.


Предложенията вероятно ще бъдат обявени официално на 12 април и ще бъдат формулирани като поправки в една или две вече съществуващи директиви, което значи, че ще трябва да бъдат одобрени с квалифицирано мнозинство от 16 от 28-те страни - членки на ЕС.


Миналата седмица ЕК обяви новите си идеи за корпоративно данъчно облагане – приходите да се облагат там, където са получени, и всички европейски държави да прилагат минимално ниво на защита.


Компаниите няма да имат право да прехвърлят приходите си от дъщерни дружества във фирми, базирани в страни с по-ниски данъци, уточнява мерките агенция "Ройтерс". Държавите от ЕС ще имат право да облагат приходите, изнесени от тях, ако те се намират в държава, чиято ставка е по-малко от 40% от тяхната.


Големите корпорации избягват данъци на стойност до 70 млрд. евро годишно в Европа, показват данните на европарламента.


Малкият бизнес в Европа понася 30% повече тежест заради избягването на данъци от мултинационалните корпорации, отбеляза по този повод еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси.


Въпросът за данъчното облагане на международните корпорации се обсъжда сериозно от 2014 г., когато избухна скандалът"Люкслийкс".


Дни след започването на работа на еврокомисията на Юнкер Международният консорциум на разследващите журналисти публикува документи, разкриващи как властите в Люксембург са позволили на стотици големи компании да изнесат огромни облагаеми суми в чужбина на места, където данъците са много ниски или нулеви.


Това става със специални данъчни споразумения, които не са незаконни, но по правило са поверителни и са критикувани, че дават нечестно предимство на корпорациите. По това време Юнкер е бил финансов министър и премиер на Люксембург.


Година след скандала редица европейски държави продължават да предоставят удобни условия за укриване на данъци и пране на пари, пишеше в доклад на Европейската мрежа за дългове и развитие (European Network on Debt and Development – Eurodad).


Наскоро еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че обмисля по-ниски глоби за компаниите, които доброволно признаят, че са нарушавали данъчните правила на Брюксел. Идеята цели да ускори "излизането на светло" на нарушителите, тъй като разследванията на ЕК отнемат по няколко години.


Междувременно ЕК обяви, че "Фиат" и "Старбъкс" ще възстановят съответно на Люксембург и Холандия суми от 20 до 30 млн. евро заради подобни споразумения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK