Бивш надзирател от "Аушвиц" на 94 години ще бъде съден в Германия

Обвиняемият Райнхолд Ханинг

© Reuters

Обвиняемият Райнхолд ХанингДеветдесет и четири годишен бивш надзирател от нацисткия концлагер "Аушвиц" бе изправен днес на съд в Германия по обвинение за съучастие в убийството на 170 хиляди души, както и за това, че е служил в концентрационен лагер, когато стотици хиляди унгарски евреи са били отровени с газ, предаде БТА, като цитира "Асошиейтед прес".


Бившият сержант от СС Райнхолд Ханинг поддържа твърдението си, че е служил в част от комплекса на лагера "Аушвиц", където не е имало отравяния с газ. Прокуратурата от своя страна отстоява тезата, че всички надзиратели са помагали за работата на лагера, както и че по време на така наречената "Унгарска акция" през 1944 г., когато стотици хиляди унгарски евреи са транспортирани в лагера - почти всички са били задължени да помогнат за справянето с огромния брой пристигащи в комплекса за убийства в намиращата се под нацистка окупация Полша, отбелязва "Асошиейтед прес".


Делото в Детмолд бе преместено в сградата на местната търговско-промишлена палата, за да може да приеме големия брой наблюдатели и репортери. В града имаше засилено полицейско присъствие.
Леон Шварцбаум, 94-годишен оцелял от "Аушвиц", даде показания през днешния първи ден от процеса. Шварцбаум, който е загубил 35 членове на семейството си по време на холокоста, запази спокойствие и хладнокръвно разказа пред съда спомените си от лагера, добавя "Ройтерс".


"Искам да знам защо бяха убити милиони евреи. Скоро и двамата ще се изправим пред най-висшия съд - кажете тук и сега какво се е случило, както аз го направих", обърна се Шварцбаум към подсъдимия.


Леон Шварцбаум, 94-годишен оцелял от "Аушвиц", даде показания през днешния първи ден от процеса

© Reuters

Леон Шварцбаум, 94-годишен оцелял от "Аушвиц", даде показания през днешния първи ден от процеса


Ханинг избягваше да поглежда към свидетеля и остана безмълвен и безизразен в първия ден от процеса, който се очертава като едно от последните дела срещу нацисти в Германия.


Бившият пазач е бил на 20 години, когато е започнал работа в лагера, където са убити повече от 1.1 милиона евреи.


Очаква се процесът да продължи до края на май. Ханинг няма да свидетелства сам. Вместо това адвокатът му ще чете изявления пред съда.


Подвеждането под наказателна отговорност на бивши служители от "лагерите на смъртта" за съучастие в убийство стана възможно след създадения през 2011 г. прецедент, когато бившият пазач Иван Демянук бе признат за виновен и осъден на 5 години затвор.


Миналата година 94-годишният Оскар Грьонинг, известен като "счетоводителя на Аушвиц", бе признат за виновен за съучастничество в убийството на 300 000 души. Очаква се през следващите месеци да започнат подобни дела срещу още трима бивши служители на концлагери - двама мъже и една жена.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK