Башар Асад заяви, че е решен да си върне контрола върху цяла Сирия

Башар Асад заяви, че е решен да си върне контрола върху цяла Сирия

© ReutersСирийският президент Башар Асад заяви, че е решен да си върне контрола върху цяла Сирия, но предупреди, че сраженията срещу бунтовниците, които се опитват от пет години да го свалят от власт, може да продължат дълго, предаде БТА, като цитира "Франс прес".


Водещите държави в света и ключовите страни в сирийската война договориха "прекратяване на враждебните действия", което да започне след една седмица. Целта му е да се създаде възможност за бърз достъп на хуманитарни доставки до стотици хиляди хора, блокирани в градовете.


Но споразумението не включва пълно прекратяване на огъня в страната и изключва спиране на руските бомбардировки.
Не е логично да кажем, че има част от нашата територия, от която ще се откажем, заяви Асад в ексклузивно интервю за "Франс прес", направено вчера в сирийската столица Дамаск. Това е първото интервю, което той дава за медия след провала миналия месец на преговорите в Женева и началото на голямата офанзива на неговата армия, подкрепяна от руската бойна авиация, в района на Алепо в Северна Сирия.


Независимо дали ще можем или не, това е цел, която ще се опитаме да постигнем, без да се колебаем, каза Асад в отговор на въпрос дали смята, че е способен да си върне контрола върху цяла Сирия.
Той заяви, че иска да води преговори със сирийската опозиция, като същевременно продължава да води война срещу въоръжения бунт.


От началото на кризата ние вярваме напълно в преговорите и в политическите действия. Но воденето на преговори не означава, че спираме да се борим с тероризма, каза Асад и подчерта, че единият въпрос е независим от другия, но че и двата са неотложни за Сирия.


В интервюто Асад заяви, че има риск от саудитска и турска интервенция в Сирия.


"Това е вероятност, която не мога да изключа поради простата причина, че (турският президент Реджеп Тайип) Ердоган е нетолерантен и радикален, настроен е положително към Мюсюлмански братя и изживява своята отоманска мечта...Същото се отнася и за Саудитска Арабия. Във всеки случай подобно нещо няма да е лесно за тях и ние със сигурност ще им се противопоставим", заяви Асад.


Той каза, че основната битка за Алепо цели да се пресече пътя между тази сирийска провинция и Турция, а не да се превземе този град, който е вторият по големина в страната.


Важно е да пресечем този път, защото той е основният път за снабдяването на терористите, каза Асад.
По отношение на Европа и миграционната криза, пред която е изправена, президентът каза, че Европа трябва да създаде условия, които да позволят завръщането на бежанците в Сирия.


Призовавам европейските правителства, които допринесоха директно за това масово преселение (на сирийски бежанци), като осигуриха покритие на терористите и като наложиха ембарго на Сирия, сега да помогнат за завръщането на сирийците у дома им, каза Асад.


Той отхвърли категорично обвиненията на ООН, че неговият режим извършва военни престъпления и каза, че повечето от докладите на институции на ООН са били политизирани и необосновани.


Институциите на ООН са доминирани основно от западните сили, повечето от техните доклади са политизирани и в тях не се представят доказателства. Ето защо не се страхувам нито от обвиненията в тях, нито от заплахите, каза Асад в отговор на въпрос дали се страхува, че един ден може да се наложи да дава обяснения пред международен трибунал.


Конкретно на Франция Асад каза, че тя трябва да промени политиката си в Сирия, за да се бори с тероризма и допълни, че не неговата страна е тази, която трябва да направи жест към Париж, за да се подобрят отношенията между двете страни.


По повод оттеглянето на Лоран Фабиюс от поста на външен министър на Франция, Асад каза, че не смяната на личности, а смяната на политиките е от значение.


Над 250 000 души загинаха, а 11 милиона души напуснаха Сирия или бяха разселени заради продължаващата близо 5 години война. В продължение на година няколко градове в страната нямаха достъп до хуманитарна помощ заради сраженията. По оценки на ООН 13.5 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK