Испански чиновник не е ходил на работа 6 години и никой не е забелязал

Испански чиновник не е ходил на работа 6 години и никой не е забелязал

© Associated PressИспански държавен служител бе глобен с 27 000 евро, след като се установи, че не е ходил на работа най-малко 6 години, разказва Би Би Си.


Отсъствието на Хоакин Гарсиа е забелязано едва когато мъжът е натрупал необходимия стаж, за да получи награда за дългогодишна служба. 69-годишният Гарсиа, чиято работа е била да надзирава изграждането на пречиствателна станция за отпадни води, се е пенсионирал. Той отрича обвиненията и обяснява, че е жертва на тормоз. Въпреки това съдът реши в полза на институцията, в която е работел, и го осъди да плати глобата.


Гарсиа е получавал 37 000 евро брутно възнаграждение на година от местно водно дружество в югозападния град Кадис. Глобата, която трябва да плати, е равна на едногодишната му нетна заплата.
В хода на делото стана ясно, че директорът на компанията не е е виждал Гарсиа от години, въпреки че офисът му е точно срещу неговия. Фирмата е смятала, че мъжът е бил под надзора на местната власт, а те на свой ред са смятали обратното. Зам.-кметът е забелязал отсъствието на Гарсиа едва когато мъжът е направил 20 години стаж на работното си място (по документи) и е трябвало да получи почетен плакет.


Гарсиа смята, че е обект на тормоз, защото семейството му е част от местния политически елит и е бил изпратен във водното дружество, за да не пречи на някого.


Негови близки разказват пред вестник "Ел Мундо", че мъжът не е искал да съобщава за случая, тъй като семейството му може да се погрижи за него и защото се е тревожел, че на неговата възраст няма да може да си намери работа. Те допълват, че Гарсиа е ходил в офиса, макар да не е стоял там през целия работен ден, и е четял философска литература.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK