Игор Бураковски, икономист: Влиянието на Русия върху ЕС е много по-голямо, отколкото си мисли Брюксел

Игор Бураковски, икономист: Влиянието на Русия върху ЕС е много по-голямо, отколкото си мисли Брюксел

© Скрийншот от TwitterИгор Бураковски е професор по икономика в Националния университет "Киевско-могилянска академия" - най-старото висше учебно заведение в Украйна. Той е и председател на борда на Института за икономически изследвания и политически консултации – неправителствена организация, създадена през 1999 г.


С проф. Бураковски разговаряме в София в рамките на дискусията за споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, организирана от Представителството на Европейската комисия в България и Европейския съвет за външна политика със съдействието на украинското посолство в България.


– Проф. Бураковски, как Украйна ще възстанови икономиката си, след като загуби около 20% от производството си покрай конфликта в Донбас?
- В момента е трудно да се говори какво ще е бъдещето на този регион и кога ще може да бъде реинтегриран. В същото време, ако оставим настрана големите предприятия, разположени там, в Украйна в момента се наблюдава тенденцията бизнесът да се опитва да намери заместители на партньорите си от източната част на страната.


В същото време не само в Донецк и Луганск, в цялата страна има икономическа криза. Затрудненията са може би от 2012 г. насам, има фундаментални проблеми, които от моя гледна точка в момента са по-важни, отколкото това, което се случва в Източна Украйна.


В края на тази година очакваме около 2% растеж, което повече или по-малко показва, че икономиката на Украйна е устойчива на проблемите, но за да стигне нивата преди кризата, икономиката трябва да расте с между 5-7% в следващите 5-6 години. За да се случи това, трябва да бъдат въведени структурни, институционални и административни реформи.


- Очаквате ли споразумението за свободна търговия с ЕС да има негативен ефект за украинската икономика, тъй като стоките от ЕС са по-конкурентоспособни, а преди да може да изнася за Европа, Украйна трябва да покрие определени технически стандарти?


- Ситуацията е малко по-сложна. Ако вземем например селскостопанския сектор или хранителновкусовата промишленост, там вече се наблюдават преки чужди инвестиции.


Това означава, че тези компании вече работят според европейските правила. За голяма част от тях преориентирането от руския към европейския пазар не е чак такъв проблем, защото качеството на продукта им е добро.


Проблемът с влизането на европейския пазар, свикнал на продукти с високо качество, стои не само за Украйна, а и за страни като Молдова, Грузия, дори и Китай. Затова в този случай съм оптимист, че украинските производители ще открият ниша на европейския пазар.


- Може ли търговското споразумение с ЕС да компенсира евентуалните загуби от руското търговско ембарго?


- Би могло, но само до определена степен и според това как се развие сътрудничеството по търговското споразумение. От друга страна, бих искал да кажа, че ако политическите въпроси се решат, Украйна определено ще се интересува от руския пазар.


В същото време, докато има военен конфликт, е трудно да се говори за бизнес.


- Доколко важна за украинската икономика е финансовата помощ на чуждите кредитори като Международния валутен фонд (МВФ)?


- От моя гледна точка нещата са пределно ясни: помощта от финансови институции като МВФ, като Европейската банка за развитие и възстановяване, ЕС, Европейската инвестиционна банка и т.н. е критично важна за Украйна.


Без нея бихме оцелели, но няма да сме в състояние да разрешим проблемите си без такава мащабна финансова и техническа помощ от нашите партньори.


- Напоследък има доста критики към Украйна за нивото на корупция. Какво прави и какво трябва да направи страната, за да реши този проблем?


- Корупцията е дълбоко вкоренена в политическата практика у нас и за съжаление този феномен като част от всекидневния живот – сред чиновници, лекари и т.н., вече е част от културата на страната. Това е едно от предизвикателствата сега – да предприемем конкретни и ефикасни икономически реформи.


От друга страна вече направихме доста стъпки в тази насока. Инициирахме създаването на звена като Специализираната прокуратура за борба с корупцията, Националната антикорупционна агенция.


Според мен това, което е от особена важност сега, е да се създадат действаща система, действащи институции за борба с корупцията, които с подкрепата на политиците и обществото да дадат положителни резултати.


- В момента страната е в политическа криза. Президентът Петро Порошенко призова премиера Арсений Яценюк да подаде оставка, а партията на бившия министър-председател Юлия Тимошенко се оттегли от управляващата коалиция. Възможно ли е да видим предсрочни избори в Украйна?


- Предсрочни избори са възможни, но при други условия. За съжаление, в момента имаме много проблеми и вероятно сегашната ситуация ще ескалира в политически конфликт. Можем да очакваме, че следващите парламентарни избори ще са много важни за страната и ще са много напрегнати. В момента предсрочни избори ще попречат за продължаването на реформите и за борбата с руската агресия.


- На какво се дължи разривът между президента Порошенко и премиера Арсений Яценюк?


- Отчасти причината е в самата управленска система, създадена след "Революцията на достойнството" (бел.ред. - така в Украйна наричат събитията от Майдана).


От друга страна имаме сблъскване на лагера на Порошенко и на лагера на Яценюк и по-скоро на хора, които чрез този сблъсък прокарват икономически и други интереси. Това не е конфликт на личности, а сблъсък на различни политически сили.


- В момента ЕС е под безпрецедентен натиск да се справи с бежанската криза и сирийския конфликт. На този фон как според Вас ще се развие въпросът с членството на Украйна в съюза и не остана ли тази тема на по-заден план?


- В момента е трудно да дискутира кога Украйна може да стане член на ЕС. Брюксел в момента е под натиск заради бежанската криза, заради въпроса със Сирия, заради някои вътрешни проблеми като отношенията между Великобритания и Брюксел.


Знаем че, ЕС трябва да се справи с невиждани досега предизвикателства.  Предвид тези обстоятелства има опасност някои европейски политици да кажат, че украинската криза е вътрешен проблем, някакъв вид гражданска война, да призоват да забравим за Русия, защото тя е партньор на Европа в сирийската криза....


Но трябва да имаме предвид, че за съжаление руското влияние върху политическата ситуация в ЕС е много по-голямо, е много по-голямо, отколкото ЕС си мисли.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Върху бившия соц-лагер е видно,заради неразбитите бивши тайни служби свързани с болшевишката диктатура СССР.

 2. 2 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Завалиите.

  https://goo.gl/8NG90J
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1169 Любопитно

  "Влиянието на Русия върху ЕС е много по-голямо, отколкото си мисли Брюксел"

  Нима в Брюксел са започнали да мислят?

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 425 Весело

  Да де, ама санкционния режим не отпада, а отива към засилване..

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Икономически влиянието на русия върху ЕС става все по-слабо. Русия е миниатюрен клиент за ЕС. От две години губят мощно и позиции като доставчик на енергоносители - СА, а вече и Иран.
  Русия има силно влияние върху страните от бившия соц лагер, тъй като службите са все още живи. Но и това влияние иска финансиране, така че и то отслабва.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  В заглавието е изпуснато определението "политическо", което е много важно и аз съм съгласен с професора.
  И преди, чрез финансиране на компартии Европа, с назначаването в Газпром на бивши управници на Германия, с подкрепа на днешни "националисти" в цяла Европа, да не говорим у нас, Русия успява да влияе на политическите решения в ЕС и нещо повече, усърдно работи за отслабването и като крайна цел разпадането на съюза. Това не е новост в политиката, "Разделяй и владей" е израз от римско време и добрата новина е, че те нямат ресурса да го реализират, но че ще пречат колкото могат е видимо за всеки.

 7. 7 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  Има и много други много данни в медии, че в последното тримесечие на 2015 г икономиката на Украйна бележи ръст.
  Това изглежда невероятно на фона на военните действия и на фона на путинската пропаганда в България.

  Още по-странно е, че пуниската икономика не дава надежди да спре падането си. Дори руското министерство на икономиката предупреждава за нови спадове.

  подпис
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Ами продажници за пари има бол в Европа,за България да не говорим.

 9. 9 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо. Говори за руско влияние, което в днешен контекст се приема като икономическо влияние. Но човекът ясно е уточнил - политическо влияние.
  Това, че Путин има политическо блияние го чувстваме всеки ден и в нашия парламент и навсякъде.

  подпис
 10. 10 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1115 Весело

  ,,...руското влияние върху политическата ситуация в ЕС е много по-голямо, е много по-голямо, отколкото ЕС си мисли."

  -Демек излиза, че откакто бе отслабено ,,руското влияние върху политическата ситуация'' в Украйна, влиянието се е засилило върху Европейския съюз. Айде холан! Затова ли ЕС поддържа санкциите срещу Русия?

 11. 11 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  То влиянието на Русия и САЩ над ЕС е огромно, имат лостове за натиск и си правят каквото искат. ЕС, оn the other hand....нищо. Никакво влияние, само отворени обятия и някой си друг доклад. А като се замислиш ЕС има най-раздутия апарат от трите, но като гледам без полза.

 12. 12 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Корупцията е дълбоко вкоренена в политическата практика у нас и за съжаление този феномен като част от всекидневния живот – сред чиновници, лекари и т.н., вече е част от културата на страната."

  Ъ-ъ-ъ, а не беше ли Янукович проблемът? Вземате главата на Янукович и почват да текат реките от мед и масло?

  nègre littéraire
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  Човекът се изказва от своята си гледна точка.

  Украйна е в Европа, Русия води война срещу Украйна, ерго Русия влияе на Европа.

  В Западна Европа дори Русия да изчезне, едва ли някой ще забележи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дааааа, голяма е болката на укрите, че Европа им казва да си вършат реформите, и че гол национализъм и плюене по Русия не са достатъчни, за да им дават пари за крадене, колкото поне половината на Гърция, да речем. Прилъстени и изоставени, това е ситуацията.

  nègre littéraire
 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#12] от "Сашо-11":

  " Ъ-ъ-ъ, не беше ли Янукович проблема ... "


  Проблема е олигархично-мутренския режим, наложен от северната сатрапия, а Янукович, като проводник на тази политика, съвсем правилно беше изхвърлен !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  На този са му сбъркали името - не е трябвало да е Бураковски, а Дураковски.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1115 Весело

  [quote#8:"Роси"]Ами продажници за пари има бол в Европа,за България да не говорим. [/quote]
  -Само в Азия и Бангладеш няма продажници за пари.

 18. 18 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Янукович беше изхвърлен правилно, но както почти винаги става, надеждите на обикновените хора отново бяха излъгани. На мястото на неговия олигархичен клан се настаниха други, които използваха революцията като трамплин или като средство за отстраняване на конкуренцията.

 19. 19 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "niksan1":

  Пенчо, бе, чети: "Корупцията е дълбоко вкоренена в политическата практика у нас и за съжаление този феномен като част от всекидневния живот – сред чиновници, лекари и т.н., вече е част от културата на страната."

  Пенчо пак не ще. По опорни пак кара: "северната сатрапия", "олигархично-мутренския' бла-бла-бла.

  nègre littéraire
 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Никой не твърди, че Русия няма влияние.
  Това спорим с мурзилажа тук - те са вечно неразбрали.
  Ние твърдим, че руското влияние е 100 % зловредно.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Русия няма икономическо влияние, а влияе върху икономиката чрез запазените структури на службите то времето на соца. Разрушава, ерозира и унищожава до каквото се допре.

  От векове руснаците тичат да "освобождават" близки и далечни народи, като заемат мястото на предния тиранин и мачкат с ботуш наред. В резултат на което са се обградили с врагове, и плачат с крокодилски сълзи как не ги оценявали и колко неблагодарни са "освободените" народи.

  Някой трябва да им каже, че арогантността, интригите и парите все някога свършват. Особено парите. 22. 22 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#15:"niksan1"]Проблема е олигархично-мутренския режим, наложен от северната сатрапия, [/quote]

  ... ааа мутрите в Украйна сега са други "добри мутри"

 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#12:"Сашо-11"]Вземате главата на Янукович и почват да текат реките от мед и масло? [/quote]

  Кой е казвал такова нещо бе !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#12:"Сашо-11"]
  Ъ-ъ-ъ, а не беше ли Янукович проблемът? Вземате главата на Янукович и почват да текат реките от мед и масло? [/quote]

  Тоест понеже не само Янукович е проблема, а само най-големия проблем, да го оставят човека на мира да си краде.
  С такова "ниво" на политическо мислене оставихте всички крадци у нас и даже ги преизбирахте, и затова сме на това дередже.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 25. 25 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#19:"Сашо-11"]Пенчо, бе, чети: "Корупцията е дълбоко вкоренена в политическата практика у нас и за съжаление този феномен като част от всекидневния живот – сред чиновници, лекари и т.н., вече е част от културата на страната."

  Пенчо пак не ще. По опорни пак кара: "северната сатрапия", "олигархично-мутренския' бла-бла-бла. [/quote]

  Обаче Пенчо си ти. Корупцията е толкова по-силна колкото по-близо си до МАЦква и колкото по дълго и силно е било нейното влияние. Сега схвана ли или още не можеш. Нищи, ние сме упорити, ще ви обясняваме.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 26. 26 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 515 Любопитно

  ''Корупцията е дълбоко вкоренена в политическата практика у нас и за съжаление този феномен като част от всекидневния живот – сред чиновници, лекари и т.н., вече е част от културата на страната.''
  Освен вкоренерата корупция украиците също са големи далавераджии. Страна опасна за алъш-вериш и инвестиране.

 27. 27 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 450 Неутрално
  Прав е Игор Бураковски - но всяко нещо с времето си.

  Ще се отърсиме от тяхната пета колона, за сега им се съсипва "икономиката" с ниските цени на петрола.


 28. 28 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#12:"Сашо-11"]Ъ-ъ-ъ, а не беше ли Янукович проблемът? Вземате главата на Янукович и почват да текат реките от мед и масло? [/quote]

  Българската "логика" всички са маскари затова да ги оставим на спокойствие да си крадат.
  После "ох леле, що ни крадат".
  Е затова България е на това дередже и затова дори Украйна ще ни задмине, заради екземпляри като Сашето 11.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 29. 29 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#22:"опа"]... ааа мутрите в Украйна сега са други "добри мутри" [/quote]

  И преди и сега мутрите са продукт на руските и съветски политически практики.
  Това, че някои се опитват да се присламчат към Запада не променя този факт.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ian Smith":

  Украйна ще ни задмине през крив макарон, ти нещо бълнуваш. Запознат ли си с реалността в УКрайна, освен това, което чуваш от медиите?? Пълна трагедия е.

 32. 32 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 531 Весело

  „Но трябва да имаме предвид, че за съжаление руското влияние върху политическата ситуация в ЕС е много по-голямо, е много по-голямо, отколкото ЕС си мисли.“

  Само да не се превърне много силното влияние в много силен натиск, че ЕС ще пукне като бълха между нокти.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 33. 33 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  "Предвид тези обстоятелства има опасност някои европейски политици да кажат, че украинската криза е вътрешен проблем, някакъв вид гражданска война, да призоват да забравим за Русия, защото тя е партньор на Европа в сирийската криза....

  Но трябва да имаме предвид, че за съжаление руското влияние върху политическата ситуация в ЕС е много по-голямо, е много по-голямо, отколкото ЕС си мисли."

  Глупости на търкалета! По-ясно изразена пропутинска позиция от тази, здраве му кажи!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 34. 34 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Просто Русия е приоритет за ЕС,а Украина като че ли остава на заден план.

  Tony
 35. 35 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#28:"Ian Smith"]Българската "логика" всички са маскари затова да ги оставим на спокойствие да си крадат.
  После "ох леле, що ни крадат"[/quote]

  Още един Пенчо. Печно, бе : "корупцията е част от всекидневния живот – сред чиновници, лекари и т.н., вече е част от културата на страната." В Украйна всеки е корумпиран, бе Пенчо. От всеки един започва промяната, бе Пенчо. Ама това е по трудно Пенчооооо. По-лесно е "МАЦква" да ти е виновна. Хайде за "МАЦква" ти плащат, знаем, ама това за "Българската "логика"" от себе си ли го добави безплатно?

  nègre littéraire
 36. 36 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  След като тотално изгуби позициите си в източна европа,Русия започна хибридните войни !Да се опитва да вбива клинове м/у членовете на ЕС.Било за газ,било за енергетика,за земи.....!Имперското и държане успя да ги скара с всички страни в Черноморския регион.Колкото до Украйна-при стабилна власт ще се оправят.Имат силно селско стопанство,желязо,въглища,машиностроене,развиваща се лека индустрия.Само им трябва силна власт и спокойствие.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 37. 37 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#30:"Сашо-11"]Затова Янукович да се маха, да можем да си крадем ние на воля. Пък Европа и САЩ ще ни дават пари за крадене, щото сме срещу "МАЦква".[/quote]

  Да, това е логиката на наследниците на Янукович.
  Не знам обаче защо ни занимаваш с това. Тези хора нас не ни интересуват. Те са от един ген с Янукови и ще си отидат от властта "пет минути" след него.
  Ние ти говорим за логиката на хората - те махат първия корумпиран и ако тези след него също са корумпирани махат и тях, и следващите, и следващите ... докато си намерят читави управници.
  А не както ти призоваваш да оставят корумпирания Янукови защото е близък до Кремъл.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 38. 38 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#30:"Сашо-11"]Затова Янукович да се маха, да можем да си крадем ние на воля. Пък Европа и САЩ ще ни дават пари за крадене, щото сме срещу "МАЦква".[/quote]

  ДрОгарЬО, ние не ти говорим за избор на корумпирани управници според ориентацията им - било към МАЦква, било към Запада.
  Това е вашият начин, вие държите на корумпираните управници с мАсковска ориентация.
  Ние не държим на корумпираните управници защото са със прозападна ориентация. Ние държим да се изкорени корупцията пък, ако ще корумпирания да е с ориентация и към Марс.
  А това става като се отстраняват корумпираните един по един докрай.
  Това се случва сега в Украйна, ако си забелязал.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 39. 39 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#30:"Сашо-11"]И ще си живуркаме от грантовете, както тролчето Ian Smith. [/quote]

  Доказа се вече, че само вие кремълските слугинчета сте платени

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 40. 40 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#31:"w22"]Украйна ще ни задмине през крив макарон, ти нещо бълнуваш. Запознат ли си с реалността в УКрайна, освен това, което чуваш от медиите?? Пълна трагедия е.▌[/quote]

  Много държави са били след нас, но ни изпревариха защото вървят в правилната посока, а ние заради такива като вас вървим на зиг-заг.
  Пресен пример е Румъния.
  Няма да се учудя, ако след няколко години и Украйна ни изпревари.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 41. 41 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ian Smith":

  Такива като нас? Какви са тези ..като нас? Кажи ми също какви са тези като вас, да знам на кой да подражавам Примера с Румъния важи до определена степен, в много отношения са зад нас. Сигурно ще кажеш правосъдие, да има съдени политици и такива в затвора, но проблема е, че никой не събира парите така че всичко е по-скоро прах в очите. Средна заплата със 100 евро над българската не прави пролет. Кажи за тези много държави, кои са те? С какво ни изпревариха? С какво ще ни изпревари Украйна при положение, че има отворен фронт на Изток? Какво те накара да кажеш това? Някаква логика трябва да има...

 42. 42 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#20:"Ian Smith"]Ние твърдим, че руското влияние е 100 % зловредно.[/quote]
  Ама вие си твърдите не ни пречите. НИЕ не ви опонираме за това. Всяко външно влияние е Вредно. Ама понеже ВИЕ само руското ви е вредно, НИЕ сме за това тук, за да добавим, че и Американското е вредно, и Турското е вредно, щото тея все ги пропускате. Те не са ли Вредно външно влияние бре ? Техните политици не са ли национални предатели ? Или викашш само руските вредни, а Ония другите братя. Братя та дрънкат.

 43. 43 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#6:"tsvetko_51"]Русия успява да влияе на политическите решения в ЕС и нещо повече, усърдно работи за отслабването и като крайна цел разпадането на съюза. [/quote]

  Дълбоко погрешна пропагандна мантра. Русия не е заинтересована в разпадането на ЕС, защото това би засилило основния и геополитически противник, САЩ. Най-големият кошмар за САЩ би бил съюз на РФ с Германия - както открито го твърди Джордж Фридман и не само той.

  Политиката на РФ винаги е била към по-тясно сътрудничество с ЕС, особено с Германия, с надежда да се отслаби зависимостта на ЕС от САЩ. Уви, това не стана, даже големите страни в ЕС се оказаха по-управляеми васали на САЩ, отколкото си мислеха някои, погледнете само кризата с т.н. бежанци.

  Колкото до Украйна, интересите на Германия и САЩ съвпаднаха - резултатът е гражданска война и рухване на икономиката, но пък тлъсти дялове за германския и американски бизнес. Колкото и да беше зле олигархична Украйна (тя олигархична си остана и след т.н. "революция на достойнството", преди намесата на Запада, тя имаше съхранена индустрия, включително високо техниологична с основен пазар Русия - остатък от кооперацията в СССР. 80% от това сега е разрушено, разчита се главно на аграрния сектор, където "инвестират" (т.е., изкупуват на безценица) западни фирми. Познато...

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Укрите се насадиха на пачи яйца и сега чакат да се излюпят уродчетата. Основният въпрос е не дали, а докога ще издържи Украйна. Щото и без това всички още в началото знаеха какво предстои да се случи. Бас правя, че ще хвърлят топа преди нас!

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2370 Весело

  "Но трябва да имаме предвид, че за съжаление руското влияние върху политическата ситуация в ЕС е много по-голямо, е много по-голямо, отколкото ЕС си мисли."
  Разбрах бе, не е нужно да ми се повтаря...

 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2370 Весело

  До коментар [#40] от "Ian Smith":


  [quote#40:"Ian Smith"] а ние заради такива като вас вървим на зиг-заг. [/quote]
  Ми то излиза, че сте некадърни... Кво цивриш, м? Промени нещата...

 47. 48 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#13:"Norman Granz"]В Западна Европа дори Русия да изчезне, едва ли някой ще забележи.[/quote]е не е така - ще забележат немалкото агенти на КГБ там - ще им спре кранчето.

 48. 49 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#47] от "Иван К":
  Без думи ...
  http://netbespredelu.ru/wp-content/uploads/2015/01/5161655.jpg

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 51 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote#35:"Сашо-11"]В Украйна всеки е корумпиран, бе Пенчо. От всеки един започва промяната, бе Пенчо. [/quote]
  Оставям на страна авторитетно произнесеното "всеки" и до колко наистина е "всеки"...
  Но бих попитал другия Пенчо как си го представя това промяната да започвала от "всеки"? Вероятно както библейското провидение което в един момент на религиозен катарзис превръща Савел в св. Павел?
  За тези които мислим по-земно обаче тези хубости стават с антикорупционни закони и практики и институции които контролират и противодействат на корупционните практики. И най-вече чрез външен контрол. И ми е интересно обяснението как оставянето на власт на един политик който е не само представител на най-корумпираната и престъпна форма на тази система, но и доказал, че е готов на всичко във вътрешно и външнополитически план само и само да запази системата, може да направи ситуацията по-добра. И ако отговорът е, че там винаги е било така, така е, и винаги така ще бъде, то множеството хора, които излязоха на Майдана и възстанаха срещу именно тази система опровергават мантрата. И опровергават цитираното горе "всеки".
  И това е пътя: вътрешен (граждански) и външен (МВФ, ЕС и САЩ) контрол върху управляващите + натиск за реформи на принципа пари срещу свършена работа и отсрелване на некадърните и корумпирани и заменянето им с нови докато работата се свърши.
  Тази формула проработи прекрасно в цяла ЦИЕ поледните 25 години, не виждам защо да не проработи и в Украйна.

 51. 52 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Влияние е силно казано.
  По - скоро се опитва да влияе, или има влияние върху определени лица ( продажници има на всякъде ).
  От друга страна, ако е прав: значи сами си налагат санкциите, нова версия на гладомора явно. Изключително тактичен ход....

  "More Majorum"
 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  До коментар [#12] от "Сашо-11":


  [quote#12:"Сашо-11"]Ъ-ъ-ъ, а не беше ли Янукович проблемът? Вземате главата на Янукович и почват да текат реките от мед и масло? [/quote]Проблемът е "съвецкото наследство" . И не само в бившия СССР,ами и тук в България.

 54. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  До коментар [#21] от "tily_lily":


  [quote#21:"tily_lily"]Русия няма икономическо влияние, а влияе върху икономиката чрез запазените структури на службите то времето на соца. Разрушава, ерозира и унищожава до каквото се допре. [/quote]На това се дължат нашите проблеми в значителна степен.И ако,щете това е и главната разлика между нас и Румъния-там съветските служби и агентура не бяха така съхранени,както тука.

 55. 56 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 545 Весело

  [quote#3:"Beyond"]Нима в Брюксел са започнали да мислят?[/quote]

  Не ! Няма смисъл, правят много по хитро.Всяка сутрин четат "Дневник" и си конспектират твоите мисли и съвети и на други такива като тебе.

 56. 57 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#50:"captainFill"]Поразителен егоцентризъм. От един руски трол нищо не зависи ... [/quote]
  Дневник, по същия критерий трябва да изтриете всички коментари ДО ЕДИН на Велков. Погледнете му подписа. Благодаря за вниманието. Трийте по един и същи критерий.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 57. 58 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#46:"Добрин Велков"]Ми то излиза, че сте некадърни... Кво цивриш, м? Промени нещата... [/quote]
  Товарищ Велков, разликата между вас и мен е това:
  Аз съм това:
  https://www.youtube.com/watch?v=_Bk0PlEIpa8
  А вие сте просто руска частушка.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 58. 59 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ИСТИНА Е ЧЕ ПОЛИТИЧЕСКОТО ВЛИЯНИЕ НА РУСИЯ ВЪРХУ ЕВРОПА Е МНОООООГО ПО-ГОЛЯМО отколкото Брюксел предполага.

  Само че с едно уточнение.
  Ако в Западна Европа то се създава с икономически лостове, купуване на политици и т.н. което означава че при една отслабена Руска икономика, то ще отслабне- То в българия ...и другаде положението хич не е такова. Просто българия е конструирана ПО ЦЯЛАТА ВЕРТИКАЛА като руско торпедо още на 10 Ноември 1989г със НАЗНАЧЕНА политическа и икономическа "класа". И за никакви подкупи не може да става дума , а просто хранилка на верни избрани "хора"
  В българия, колкото и да отслабне икономически Русия , руските ни марионетки : ДС/бкп с подставените си партии , нямат избор. Дори народа ни да почне да ходи бос а те по чехли за баня те са назначени и толкова. НЕМА ЛАБАВО! От КГБ и нейното ДС/бкп се излиза само с краката напред.

  До коментар [#5] от "EU defender":
  [quote#5:"EU defender"]Но и това влияние иска финансиране, така че и то отслабва.[/quote]

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 59. 60 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  http://korrespondent.net/business/economics/3623589-nesvobodnaia-zona-ahraryy-nedovolny-kvotamy-na-eksport-v-es

  Украинските селскостопански производители се оплакват, че Съглашението за свободна търговия е отворено само за европейския внос в Украйна.

  "От 1 януари Европа практически получи достъп до нашия пазар, а на нас ни запазиха квотите за безмитен внос в Европа от миналата година." 70% от вноса в Украина ще бъде безмитен.

 60. 61 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 370 Весело

  Цитат от статията - В момента страната е в политическа криза. Президентът Петро Порошенко призова премиера Арсений Яценюк да подаде оставка, а партията на бившия министър-председател Юлия Тимошенко се оттегли от управляващата коалиция. Възможно ли е да видим предсрочни избори в Украйна?
  -------------------------------

  Децата на преврата/революция май са почнали да се самоизяждат?

  Болната Юлия се готви пак за премиер?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 61. 62 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#55] от "yanne":

  ----------------------"На това се дължат нашите проблеми в значителна степен.И ако,щете това е и главната разлика между нас и Румъния-там съветските служби и агентура не бяха така съхранени,както тука. "----------------------

  Разбира ти главата от тези неща?
  Разликата между Румъния и нас е, че ние след 10-ти си нарязахме на скрап заводите, а румънската Секуритате не позволи това. Те си запазиха всичкото производство и за това сега излизат много по лесно от батака. И запазената промишленост задържа работоспособното население, а не да бяга далече, както е в България! 62. 63 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 370 Разстроено

  "Демократизирането" по американски никъде не е донесло просперитет, вижте Либия, Афганистан, Ирак и сега Сирия!

  Украйна е разбита тотално, сега там действа корупция и анархия!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 63. 64 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3128 Неутрално
 64. 65 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  До коментар [#63] от "Хайл Путлер!":
  "Украйна е разбита тотално, сега там действа корупция и анархия!"

  За корупцията си прав, но вече не е разбита държава.
  Беше разбита, когато армията нямаше средства за защита от руски танкове и отстъпваше.
  НО
  Вече произвежда противотанкови ракети и достави достатъчни количества на фронта. Миналата есен голямото настъпление срещу град Маринка завърши много кърваво за зелените човечета. На Путин му се наложи да си търси друга разбита държава в Близкия Изток, където да се прави на герой.

  подпис
 65. 66 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "за да им дават пари за крадене, колкото поне половината на Гърция, да речем. Прилъстени и изоставени, това е ситуацията."
  Че ЕС никога не е обещавал да дава пари на Украйна само и само за да е срещу Русия. ЕС дава пари на Украйна за да се преустрои последната като съвременна европейска държава. Също както и на нас. А, че мнителните руснаци виждат навсякъде ръката на Америка си е техен проблем. Няма как чужди тайни служби за два дена да накарат 80% от населението да тръгне срещу Янукович. Това го могат само руските тайни служни плюс Янукович и неговите приятели олигарси и техните слуги. И то за 5 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK