Москва е агресивна, защото е несигурна - преди 70 години бе изпратена Дългата телеграма на Кенан

Кенан като посланик в Москва през 1952 г.

© Associated Press

Кенан като посланик в Москва през 1952 г.Дипломатическата кореспонденция от чужбина почти никога не прави впечатление не само защото е поверителна, а и защото често потъва в забвение дори преди да е прочетена от централата, към която е изпратена. Освен, разбира се, ако не попадне в "Уикилийкс" или е хвърлила светлина върху минали събития, след като е разсекретена десетилетия по-късно.


Но има и световноизвестни изключения като т.нар. Дълга телеграма, изпратена от посолството в Москва до Държавния департамент във Вашингтон точно преди 70 години. Тя веднага предизвиква раздяла с илюзиите в отношението на САЩ към доскорошния съюзник СССР.


Вечерта на 22 февруари 1946 г. американският шарже д'афер Джордж Кенан "злоупотребява" с телеграфиста на посолството и диктува текст с дължина над 5500 думи. В него той излага оценките си за СССР, поведението на Йосиф Сталин и американската политика към управляващите в Москва. Специалисти смятат, че Дългата телеграма е един от фундаменталните текстове на студената война и стои в основата на политиката за сдържане на Съветския съюз в следващите десетилетия. В леко обновен вид тя е публикувана през юли 1947 г. в списание Foreign Affairs под заглавие "Причините за поведението на Съветите" и подписана само с "Х".
Как се стига до Дългата телеграма


В края на Втората световна война американското ръководство храни големи надежди за изграждане на такава система от международни отношения, основана на приятелски връзки със СССР, която да не позволи появата на агресивни режими като в току-що победените Германия и Япония. Генерал Дуайт Айзенхауер, който през ноември 1952 г. печели изборите за президент на САЩ, пише през 1945 г. след посещението си в Москва: "Нищо не ръководи руската политика толкова, колкото желанието за приятелство със Съединените щати."


Половин година по-късно Джордж Кенан приземява тези очаквания.


Кенан (крайният вляво) на церемонията от 1989г. по връчването на наградите Britannica в компанията на Стивън Хокинг, историкът Ернст Гомбрих, икономистът Пол Самюелсън и легендарната приматоложка Джейн Гудол.

© Associated Press

Кенан (крайният вляво) на церемонията от 1989г. по връчването на наградите Britannica в компанията на Стивън Хокинг, историкът Ернст Гомбрих, икономистът Пол Самюелсън и легендарната приматоложка Джейн Гудол.


Междувременно Сталин е нарушил куп от обещанията си пред останалите велики сили, брутално очертава съветска сфера на влияние в Централна и Източна Европа, опитва да промени договореностите за Балканите и да излезе на топло море - Средиземно, Арабско или Жълто в Далечния изток.


На 9 февруари 1946 г. той произнася реч в Москва, в която определя военния съюз като нещо отминало и призовава СССР да започне петилетка на бързо военноиндустриално възстановяване в името на "защитата на Родината". Сталин казва още, че войната е доказала на дело превъзходството на съветската система и мощта на Червената армия.


Във Вашингтон не разбират докрай какво се крие зад характерната за болшевиките фразеология в речта на съветския лидер и искат от 42-годишния Кенан – вероятно най-квалифицираният специалист по СССР по това време – разяснение. Американецът е сред хората, участвали в откриването на първото посолство в СССР през 1933 г., и демонстрира уважение към руснаците, но и растящи критики към болшевишката власт.


Грешката на Рузвелт


По време на Втората световна война Кенан смята, че президентът Франклин Делано Рузвелт дълбоко греши в приятелското си отношение към Сталин.


Още в началото той заявява, че реакцията му е незабавна, защото "засегнатите въпроси са толкова неотложни, особено в светлината на последните събития".


Първите му разяснения как Москва гледа на света ("Основни характеристики на представения от официалната пропагандна машина съветски следвоенен светоглед") са безапелационни: "СССР продължава да бъде в антагонистично "капиталистическо обкръжение", с което в дългосрочен план мирното съжителство е невъзможно."


Малко след това Кенан казва: "До какви заключения водят те от гледна точка на съветската политика? А) Трябва да се направи всичко възможно, за да се повдигне относителната мощ на СССР като фактор в международната общност. И обратно, не бива да се пропуска нито една възможност да се отслабят силата и влиянието на капиталистическите страни чрез колективен или индивидуален подход."


В същото време "Съветската власт не е нито схематична, нито авантюристична. Тя не работи по твърдо начертани планове. Не предприема ненужни рискове. Неподвластна е на логиката на разума, но е крайно чувствителна към логиката на силата. По тази причина лесно ще отстъпи ­ и обикновено го прави, ­ щом срещне силно противодействие. Следователно, ако противникът разполага с достатъчно сила и ясно покаже готовност да я използва, едва ли ще му се наложи да го прави."


Кенан дава и обяснение защо след края на войната Москва има зле прикрити планове за експанзия към Турция, Иран, Испания и множество точки по света, зад които американците не прозират обща логика.


Посланик в Москва и Белград


Телеграмата му предизвиква истинска сензация във Вашингтон и дава основание на администрацията на президента Хари Труман да втвърди линията към СССР и да обяви в края на 1947 г. доктрината, кръстена по-късно с неговото име, за подпомагане на демокрацията по света и възпиране на Съветите. Речта му е смятана за "обявяване на студената война".


Труман назначава Кенан за посланик в Москва през декември 1951 г., но дипломатът изкарва там по-малко от година сред враждебна обстановка и под непрекъснатото директно следене от съветското контрарузазнаване. През септември 1952 г. той е обявен за persona non grata и му забранено да влиза повече в страната, след като в реч сравнява обстановката с мисията си в следвоенен Берлин.


Кенан има още едно назначение като посланик – в Югославия през юли 1961 г. Но тук той се разочарова от неумението на администрацията на президента Джон Кенеди да види нюансите в политиката на Йосип Броз Тито и го смята да просъветски настроен, докато Вашингтон би могъл да се възползва от различията му със СССР. През юли 1963 г. той подава оставка и никога повече не се връща на дипломатическа служба.


Джордж Кенан почина през 2005 г. на 101-годишна възраст.


С Тито като посланик в Югославия през 1963г.

© Associated Press

С Тито като посланик в Югославия през 1963г.


В контекста на действията на президента Владимир Путин препоръчваме да се прочете отново целият текст на Дългата телеграма, а тук предлагаме откъс, описващ корените според Кенан на политиката на СССР:


"В основата на невротичния мироглед на Кремъл стои традиционното и инстинктивно руско чувство за несигурност. Първоначално това е несигурността на един миролюбив земеделски народ, опитващ се да живее в безкрайна равнина, изложена на жестоките нашествия на номадски народи. Към това се добавя и страхът от по-компетентните, по-силните и по-съвършено организираните общества на икономически напредналия Запад, с които Русия влиза в контакт. Вторият тип несигурност засяга не толкова народа, колкото руските управници, които винаги са чувствали, че управлението им е архаично по форма, лабилно и изкуствено в психологическата си основа, неиздържащо сравнение и неспособно да общува с политическите системи на западните страни.


По тази причина руските владетели винаги са изпитвали страх от външно проникване, от пряк контакт между техния и западния свят, от опасението какво би станало, ако руснаците научат истината за външния свят или ако чужденците научат истината за руския закрит свят. Несигурността ги е научила да търсят опора само в търпеливата, но безпощадна борба до тотален разгром на съперника, а не в разбирателството и компромиса с него.


Не е случаен фактът, че марксизмът, който половин век тлее без особен успех в Западна Европа, пусна корен и избуя тъкмо в Русия. Само в тази страна, която никога не е признавала приятелски настроения у съседите и толерантно равновесие между силите, вътрешни или външни, би могла да процъфти една доктрина, според която икономическите конфликти в обществото са неразрешими с мирни средства.


След установяването на болшевишкия режим марксистката доктрина в интерпретацията на Ленин добива още по-нападателен и нетолерантен характер и става чудесен носител на чувството за несигурност, което измъчва болшевиките дори в по-голяма степен, отколкото предишните руски управници. В тази доктрина с основно алтруистична насоченост те откриват оправдания за инстинктивния си страх от външния свят, за диктатурата, без която не умеят да управляват, за жестокостите, до които не смеят да не прибягнат, за жертвите, които се чувстват задължени да изискат. В методите и тактиките си те жертват всяка морална ценност в името на марксизма. Днес догмата е станала незаменима за тях.


Тя е смокинов лист за морала им и за интелектуалната им непочтеност. Без нея те биха останали в историята само като последните от дългата редица жестоки и разточителни руски владетели, безмилостно тласкали страната към нови върхове на военната слава, за да осигурят външна сигурност на вътрешно слабите си режими."


Цитатът е по превода на Ирина Стоичкова.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Руснаците изпитват ужас да не попаднат под ново монголско иго. За това е толкова агресивна......и не трезва Русия. А и монголите са си оставили дивашките гени там.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  "В основата на невротичния мироглед на Кремъл стои традиционното и инстинктивно руско чувство за несигурност."Това е истината.Там в Кремъл все още си мислят,че Света живее за да ги превземе.

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Добра отправна точка за реакция спрямо режима в Кремъл днес.

  седеньето го зголемува задникот
 4. 4 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Текстът на Дългата телеграма трябва да се учи в училищата, за да няма илюзии относно истеричната и арогантна политика на Русия.

  Тъй като новоназначената министърка на образованието първо посети руския посланик, можем обосновано да предположим дали ще се случи нещо смислено в образованието.

 5. 5 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  трудно се общува и още по-трудно се опитомява такъв тип общество. Интересното е, че ако се смени СССР с КНДР анализът пак е верен!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 6. 6 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  "... Вторият тип несигурност засяга не толкова народа, колкото руските управници, които винаги са чувствали, че управлението им е архаично по форма, лабилно и изкуствено в психологическата си основа, неиздържащо сравнение и неспособно да общува с политическите системи на западните страни. По тази причина руските владетели винаги са изпитвали страх от външно проникване, от пряк контакт между техния и западния свят, от опасението какво би станало, ако руснаците научат истината за външния свят или ако чужденците научат истината за руския закрит свят...."

 7. 7 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Препоръчвма на всеки, който се интересува от темата, да отдели време и да я прочете.

  http://www.fakelexpress.com/f5-kenan-pg1.htm

 8. 8 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Неподвластна е на логиката на разума, но е крайно чувствителна към логиката на силата. "

  "Само в тази страна, която никога не е признавала приятелски настроения у съседите и толерантно равновесие между силите, вътрешни или външни, би могла да процъфти една доктрина, според която икономическите конфликти в обществото са неразрешими с мирни средства."

  Damn, тоя човек знае какво говори...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  "... страхът от по-компетентните, по-силните и по-съвършено организираните общества на икономически напредналия Запад, с които Русия влиза в контакт. ... опасението какво би станало, ако руснаците научат истината за външния свят или ако чужденците научат истината за руския закрит свят...."

  Решението беше съвършено просто: изходни визи за мужиците и задължителни маршрути с екскурзовод (кука) + забрана за самостоятелни вътрешни пътувания за чужденците.

  И в днешно време паспорти за задгранично пътуване имат около 10% от населението на Русия - извън олигархията, това са главно служители в бюджетната сфера, чиито доходи и общо благосъстояние зависят от лоялността им към режима.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Абсолютни глупаци са в Кремъл! Безнадеждни! Човек трябва да е много търпелив, за да им гледа простотиите! ......
  Обаче, при война с другия анкърски ислямоидиот, съм на страната на кремълските идиоти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Колко невероятно актуално звучи и днес, уви........

 12. 12 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 697 Неутрално

  ''... от опасението какво би станало, ако руснаците научат истината за външния свят ...''

  Много поучителен текст, разкриващ рационалните страхове на родителите и експлотаторите на ЧЕРВЕНАТА ЧУМА.

 13. 13 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Разстроено

  "Кенан смята, че президентът Франклин Делано Рузвелт дълбоко греши в приятелското си отношение към Сталин"

  Абсолютно вярно!

  "Хари Труман да втвърди линията към СССР и да обяви в края на 1947г. доктрината"

  Ужасно закъснял, особено след еврейските предатели Розенберг, а само още два полета на Б-29 са били необходими.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 14. 14 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Колко точно е казано и колко е актуално и сега.

 15. 15 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 437 Неутрално
 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#4] от "tily_lily":

  Достатъчно е да се изучават творбите на Раковски, Ботев и Захари Стоянов. Онова което е написал Кенан е написано от Раковски през 1860, от Ботев през 1873, от Стоянов през 1875

 17. 17 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Господа, много сте закъсали, щом в борбата си срещу Русия ви се налага да се връщате към проблемите на една съвсем друга Русия, която тогава беше СССР, в едно време, коренно различно от сегашното по политическите проблеми, които го разтърсват. А защо не се върнете още по-назад, към времената, когато на териториите на сегашните САЩ се водят последни битки за доунищожаването на расата на червенокожите индианци и когато там цари едно модерно капиталистическо робовладелчество, каквото никъде другаде по света няма? А да кажете нещо и за Ку Клукс Клан или за Съдът на Линч? Или поне около 60 години назад, когато расизмът в САЩ беше достигнал до най-високото си за ХХ век ниво?

 18. 18 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Режимът на путин е нещо по-различно от досегашните най-вече по това, че е съставен изцяло от криминални елементи.
  Кръгът "Озеро" (бандата на путин) е класическа криминална структура, чийто начин на управление е възпроизведен в управлението на цялата расия.
  Управлението е изчистено от отдавна неработещите маркс-ленински финтифлюшки, и макар да са добавени маскировъчни вълчи кожи във вид на "православие", "патриотизъм", "антизападничество" - по същество става дума за банда криминали, които с всички сили се стремят да останат на власт, защото после неминуемо отиват в затвора.
  Всяко тяхно действие във вид на война в Чечения, война с Грузия, война с Украйна, война в Сирия, както и пропагандата около това - това е все за удължаване на оставането във властта, ако е възможно до безкрайност.
  Шайка бандити на власт - римейк на болшевишкия сговор.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 19. 19 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Москва е агресивна, ....

  защото знае исторически какво прави така наречения Запад, при всяка възможност - напада на Изток, към Русия
  (Изток всъщност е само една от посоките в която през последните 3-4 века е нападлите агресивния Запад, агресията му е във всички
  посоки на света).

  Така е били по времето на Александър Невски с шведите, на Наполеон, на Хитлер ...

 20. 20 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  По-накратко, руснаците нямат никакво развитие от 1917-та, вече 99 години.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 21. 21 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Агресията на Запада е тази която е била главното събитие на последните 3-4-5 века.

  И дори сега последните 25 след падането на комунизма пак е така. Най-силната инкарнация на Запада заедно със старите колониални държави напада и разрушава държави , които не могат да се защитят, последен пример - Сирия.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2916 Весело

  И защо такъв задълбочен анализ е ... анонимен?

 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]Обаче, при война с другия анкърски ислямоидиот, съм на страната на кремълските идиоти! [/quote]

  1)Защо трябва да заемаш страна.
  2)Ердоган не е Турция и Турция не е Ердоган.
  3)Турция не проявява никаква агресия. Даже в Сирия почти не се намеси, а там имаше планини от възможности и планини от причини да го направи.
  В заключение ще кажа, че аз бих заел страната на НАТО, защото каквото и да плещят мурзилките, война между Русия и Турция автоматично значи война между Русия и НАТО. Да пази Бог.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Без никакво съмнение Запада е щял да разпарчетоса Русия, при всяка една възможност.

  И не само Русия, а и всяка друга голяма държава на света.

  Агресията е в инстинктите на Запада.
  Условен рефлекс.

 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  Дрън, Дрън, празни приказки, в "основата на мирогледа на Кремъл, стояло чество за несигурност" (от потенциална агресия от страна на САЩ)!!!
  Че какво друго да стои? За последните 71 години САЩ са разпалили над 210 военни конфликти по Света, мног от тях без да мислят за последствията Виетнам 1962-1973, Камбоджа 1967-1973, Афганистан 2001, Ирак 2003, Грузия 2008, Арабска пролет 2011, Украйнска Зима 2013, сега са започнали нова "инициатива" в Камерун!!???
  Като гледаме какво става в БИ и Европа, всеки един политик трябва да има едно на ум когато оценява поритиката на САЩ и НАТО тук и там....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#17:"glog"]Господа, много сте закъсали, щом в борбата си срещу Русия ви се налага да се връщате към проблемите на една съвсем друга Русия, която тогава беше СССР[/quote]

  Между днешна Русия и СССР няма никаква принципна разлика ( както и вие сте си все същите комунистии кавквито си бяхте преди 26 години ).
  Целия ти останал бълвоч в стил "бият негрите" разбира се няма никакъв смисъл.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  До коментар [#17] от "glog":
  САЩ са се променили в огромна степен от времената, за които ти споменаваш, а Росссия си остава същата. В това е разликата.

  Gunter glieben glauchen globen
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  "какво би станало, ако руснаците научат истината за външния свят или ако чужденците научат истината за руския закрит свят."
  Е те вече и двете страни я научиха,но не я разбраха.

 29. 29 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#19:"ЕвразиецЪТ"]защото знае исторически какво прави така наречения Запад, при всяка възможност - напада на Изток, към Русия
  .............
  Така е били по времето на Александър Невски с шведите, на Наполеон, на Хитлер ... [/quote]

  Русия пък напада на запад при всяка възможност. Например когато Наполеон напада Русия тя владее Финалндия, Литва, Латвия, Естония, Молдова ...
  Няма да ти мине нимера да изкараш Руската империя една такава добричка, миролюбива ...
  Всъщност Руската империя е изградена върху кръвта и костите на десетки народи, както казваш, във всички посоки на света.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 30. 30 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#21:"ЕвразиецЪТ"]И дори сега последните 25 след падането на комунизма пак е така. Най-силната инкарнация на Запада заедно със старите колониални държави напада и разрушава държави , които не могат да се защитят, последен пример - Сирия. [/quote]

  И къде пък Запада е нападнал Сирия - там няма западна армия. Има иранци, Хизбула и разбира се любимите ти руснаци. Именно те и марионетката им Асад разсипаха Сирия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#24:"ЕвразиецЪТ"]Без никакво съмнение Запада е щял да разпарчетоса Русия, при всяка една възможност. [/quote]

  Разбира се ! И Русия щеше да разпарчетоса Запада стига да и се беше удала такава.
  И сега заплашвате с повод и без повод с ядрени ракети, разхождате танкове до Берлин ...
  Много добре ви помним доктрината за световно налагане на комунизма
  Бъди малко по-обективен. А и както казах няма начин да изкараш Русия доброто херувимче в световната политика.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  [quote#24:"ЕвразиецЪТ"]Запада е щял да разпарчетоса Русия, при всяка една възможност.
  [/quote]
  Вместо това Росссия разпарчетосва съседни и не толкова съседни държави.

  Gunter glieben glauchen globen
 33. 33 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  [quote#25:"boby1945"]Че какво друго да стои? За последните 71 години САЩ са разпалили над 210 военни конфликти по Света, мног от тях без да мислят за последствията Виетнам 1962-1973, Камбоджа 1967-1973, Афганистан 2001, Ирак 2003, Грузия 2008, Арабска пролет 2011, Украйнска Зима 2013[/quote]

  Е, това са 7 конфликта и за нито един от тях САЩ нямат вина.
  Къде са ти останалите 203.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2876 Весело

  До коментар [#17] от "glog":
  "Господа, много сте закъсали, щом в борбата си срещу Русия ви се налага да се връщате към проблемите на една съвсем друга Русия.."

  една съвсем друга Русия днес, която се запазва методите и целите от онази Русия

  подпис
 35. 35 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 168 Неутрално

  "...Само в тази страна, която никога не е признавала приятелски настроения у съседите и толерантно равновесие между силите, вътрешни или външни..."
  Само да спомена, че на анонимния автор на този "анализ" му се губят няколко века междусъседски приятелски войни в Европа за надмощие, където доверчивите и приятелски настроени помежду си Англия, Франция, Германия, Австрия и други подобни се изхитряваха доверително да изтребват милиони свои поданици. Доверие и взаимно сътрудничество блика от цялата европейска история, та чак до наши дни. Съвсем сериозно ви го казвам.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#25] от "boby1945":
  "За последните 71 години САЩ са разпалили над 210 военни конфликти по Света..."

  Това са примери за успешно противодействие срещу Русия. Притеснявам се от загубването на инстинктите за самосъхранение на свободния свят, както впрочем руснаците разчитат на инстинктите за самосъхранение на свободния свят.

  подпис
 37. 37 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Още от създаването си управляващите в Россията гледат към Европа със смес от възхищение и страх. Възхищение пред по -развитите, по-умните, по-богатите и силните...което предизвиква страх и води до азиатска диващина и агресивност характерна и за отделните по-глапави и необразовани индивиди!Но за жалост в случая говорим за страна която се държи така от 800 години!

 38. 38 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Изтупване от нафталина "Доктрината Труман" на основата на заключенията на Кенън. "Сдържане" на Русия без война, т.е. студена война.
  Всъщност Путин заяви точно това в Мюнхен още през 2007 г. Малко се бъркат следствието и причината, но не е първица.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Сталин е бил параноик и наистина се е страхувал от преврат срещу него особено от военните, но не знам какво общо има това с историята на Русия и днешната ситуация. Нормално е Русия да се притеснява след като НАТО вместо да се разпадне по примера на Варшавския договор се превърна в инструмент за налагане на американо -турските интереси в Европа и Близкият изток.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  """. . . Само в тази страна, която никога не е признавала приятелски настроения у съседите и толерантно равновесие между силите, вътрешни или външни, би могла да процъфти една доктрина, според която икономическите конфликти в обществото са неразрешими с мирни средства.. . ."""

  + + + + + + + + +

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 41. 41 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  [quote#39:"Julian Mall"]НАТО вместо да се разпадне по примера на Варшавския договор [/quote]
  Ако НАТО се беше разпаднал, сега щеше да се наложи внукът ти да ходи в казарма за 2 г.

  Gunter glieben glauchen globen
 42. 42 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#27] от "Blood Red Skies": ≪САЩ са се променили в огромна степен от времената, за които ти споменаваш, а Росссия си остава същата. В това е разликата.≫

  Да речем, че е точно така. Тогава за какъв бяс на автора му е потрябвало да се връща 70 години назад, за да доказва, че Русия е лоша?

  Впрочем, правилото е просто. Просто когато сравнявате две държави за нещо, те се сравняват за едно и също нещо, за едно и също време. И резултатът от сравняването важи само за това нещо и за това време. А ако направя сравнение между Русия и САЩ от периода 1941 – 1947 година, и то от гледна точка на политиката и морала, а не на икономическото развитие, салдото едва ли би било в полза на САЩ.

 43. 43 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Този и онзи по- горе, както и всички мурзилки, са параноици, които при това не си пият хапчетата редовно. Жал ме е за тях!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 44. 44 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Забележете, уважаеми колеги, структурата и начините на упражняване на властта:
  - Цар самодържец
  - Генерален секретар
  - Президент (практически с властта на горните двама)

  Само в много кратки периоди в последните 150 години е имало някакво подобие на демократично упражняване на властта и доближаване до принципите на модерното управление на държавата с фактическо разделение на властите.

  Е, какво искаме от тази държава, която съществува (може да съществува) само в кръгова отбрана срещу всякакви въображаеми врагове.

  По-горе един от пишещите заяви, че целта на запада е да разпарчетоса всяка по-голяма държава. Кой знае защо обаче забравят Китай и Индия, които не са никак малки държави и напротив, независимо от различията западът си сътрудничи с тези държави и всеки извлича ползи от това сътрудничество.
  Така, че е истина заключението, че Русия (ссср) съществува и решава вътрешните си проблеми като постоянно намира външен враг с който да се бори. Борбата разбира се винаги е прикрита под най-благовидни поводи и причини и винаги е "борба за мир"...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 45. 45 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Никой не сравнява две държави.
  Тук говорим за империализма и войнолюбието на Русия. На Русия и само на нея. САЩ тут не в причем.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 46. 46 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иван К": ≪Една съвсем друга Русия днес, която се запазва методите и целите от онази Русия≫

  Докажете, че е така.Ще ви бъде доста трудно да го направите, а ако го направите, мога даказано да ви опровергая, тъй като познамачмного добре реалната история на СОЩ и на Русия от 1941 година до сега.

  Но нека да предположим, че си прав. Защо тогава на автора му се налага да прави некоректни внушения, че сегашната Русия е еди каква си, защото преди 70 години е била еди каква си, без да доказва, че едното следва от другото? Което, впрочем, в общия случай е недоказуемо?

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  Джордж Кеннан заслужава вниманието на всеки който иска да нализира отношенията на САЩ и СССР, а по-късно Русия през и след периода на студената война. Той е автор на теорията на "сдържането на СССР", от която селд началото на 1990-те се отказа в полза на сътрудничеството. институтът с неговото име е добър пример на дейност в полза на последното.

 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#36] от "Иван К":

  Нещо бъркаш, статистиката показва съвсем други неща по темата:
  http://www.infowars.com/america-has-been-at-war-93-of-the-time-222-out-of-239-years-since-1776/

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Днешната бутикова операция на Путин в Сирия е същият блъф, какъвто бе и целият СССР и издава същата несигурност и комплекс на Русия от цивилизования свят!

  Арабската война ще трае дълго и Путин няма ресурс да я спечели.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 50. 50 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Две неща Управляват Руската Империя-СССР-Русия
  Фобии и Некадърност.
  Опитите да се назове Запада е"ДИВ"(добре познатия похват:Ние съдим за Другите по себе си!),а Рассия люлка на изкуството и литературата.Центъра на Световната Душевност,Лидерите на Единствено правилно Християнсто и безчет малоумни теории е
  Дори Западна Европа да има тежка "Карма"-избиването на Индианците,Робството,Екологията,Инквизицията,Фашизма,Марксизма,Колониализма-Всички тези неща са осъдени от Обществата на Западните Държави.Извървян е пътя на Катарзиса.Да сте чули Русия да се извини за своя Див Комунизъм,за Сталин,за чудовищното разграбване на природните ресурси,за ВСВ.......?Няма и да чуете.....

 51. 51 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ian Smith":

  Браво за тоя коментар! Няма да спра да повтарям, че лицемерието е вродена черта на московитите. А империалистическите им амбиции са исторически.

  Every cradle is a grave.
 52. 52 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дано днешните левичарки Обама, Клинтън, Меркел, Оланд, Юнкер, този новият кандидат в САЩ, забравих му името- той е бетер Ципрас!🐰, си вземат поука!

  Че квито ПЕРЕЗАГРУЗКИ бяха почнали...

  Къде останаха здравите ръждядали консерви?!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 53. 53 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  ++++++++++++++++

  И все пак - в грешка сте. Властта на Москва = диво иго.

  А самата Русия сега е във дива власт, на КГБистите, както по времето на Сталин. В днешен вариант, на 21 век.

 54. 54 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1282 Весело

  Нищо ново - това е преобладаващото мнение във форума.

  Тия 88% дето гласуват за ВПутин, са неандерталци в съвременния свят. Ако се вгледате внимателно ще видите, че както съзнанието на ислямистите е някъде около 15-16 век, то съзнанието на руските мужики е някъде около 18-19 век.
  И такъв "матРиал" много лесно се управлява.
  Такъв матриал иска да има "силен" вожд, който да го "води", щото мужика сам не може да се оправи.
  И "славни" победи които да постига
  И ако добавим малко водка да се полеят победите и.................................... руския "мир" е готов

  Какво показва практиката ?
  Веднага след "идването" на власт назначения от Елцин почва да губи рейтинг. Ми много лесно воина в Чечня от 18 век. Т.е. тотално унищожаване на всичко живо, без оглед на пол и възраст. И мужика щастлив.
  Ежедневието идва - рейтинга започва да пада --следва война с Грузия ----- рейтинга пак на горе
  Ежедневието пак събужда руснаците, започват протести, рейтинга на бащицата стига 50% .... и бум войната в Украйна.
  Единствената причина да се води войната в Сирия е руснаците да не гледат в канчетата си. Защото погледнат ли ще разберат, че канчетата са празни и че са окрадени в огромни мащаби.
  А тая ръждясала радио локационна станция в Сирия ВПутин може да си я качи на ръждясалите корита - ще му вържи по добра работа.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 55. 55 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  [quote#42:"glog"]А ако направя сравнение между Русия и САЩ от периода 1941 – 1947 година, и то от гледна точка на политиката и морала, а не на икономическото развитие, салдото едва ли би било в полза на САЩ. [/quote]
  Надявам се, че се шегуваш. Росссия окупира източна Европа след войната и наложи сатрапски човеконенавистнически режими навсякъде, където беше стъпила. САЩ в същото време предложиха Планът Маршал за възстановяване на Европа след войната.

  Gunter glieben glauchen globen
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  "Може да се очаква, че съставните части на този широко разпрострян апарат ще бъдат използвани в съответствие с конкретно отредената им роля за следните цели:
  А) Подкопаване на общия политически и стратегически потенциал на основните западни сили. Опити да се разколебае самочувствието на тези страни, да се осакатят мерките за национална отбрана, да се създаде обществена и промишлена нестабилност, да се стимулират всякакви форми на разединение. Подтикване на всички онеправдани по икономически или расови причини да търсят промяна не чрез посредничество или компромис, а чрез ожесточена насилствена борба за разрушаване на другите елементи в обществото. Бедните ще бъдат опълчени срешу богатите, черните срещу белите, младите срещу старите, новопристигналите срещу местните жители и т. н."

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 58. 58 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1282 Весело

  Представете си, че не съществуваха ядрени оръжия. Светът щеше да се интересува от русия точно толкова, колкото от Нигерия.
  Един евтин източник на ресурси. А мурзилките нямаше да има какво да пишат. Защото при всяко едно сравнение на русия с всяка една нормална държава излиза, че руснаците имат 100 пъти повече природни ресурси, а някак си живеят 10 пъти по-зле
  Но тогава всяка една мурзилка гордо обявява, че иматЯО и могат да унищожат света Хахахахахах (това, че и те ще изчезнат, няма значение за мурзилката)

  И трябва да признаем, че без мурзилки форомът щеше да е доста по-скучен.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  [quote#1:"stanislavdi"]Руснаците изпитват ужас да не попаднат под ново монголско иго. За това е толкова агресивна......и не трезва Русия. А и монголите са си оставили дивашките гени там.[/quote]

  Малко расистки коментар ми се струва това... вярно, че в миналото монголците са били бая агресивни и жестоки и избиват милиони невинни хора през 13 век. Обаче, да не би викингите например през 9-10 век да са по миролюбиви от монголците? Или германците през първата половина на 20-ти век да са по-миролюбиви и хуманни от монголците!? Ами, НЕ разбира се.... така, тази глупост за дивашките гени по-добре не е я използвай отново. Във всеки народ има "диваци" и жестоки хора....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Обективен и доста актуално звучащ анализ на американския дипломат. Интересното е, че не се вижда съществена промяна в руския манталитет за толкова десетилетия.

 61. 61 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#42] от "glog":

  [quote#42:"glog"]Тогава за какъв бяс на автора му е потрябвало да се връща 70 години назад, за да доказва, че Русия е лоша? [/quote]
  Разгледай само последните няколко години. САЩ ли нападнаха Канада/Мексико или Русия нападна Украйна и откъсна земи от нея, въпреки че беше гарант на нейната сигурност.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#59] от "Иво":

  Писаха ти го, и пак да го напиша: От1/6 от света, пълна с природни богатства и човешки ресурси (щото не ги пускаха да избягат), огледай се и покажи поне една руска (царска, СССР-ска или съвременна) техника в дома си, която да е водеща в своята област. Само едно нещо. Това, само страх може да го постигне, дълъг и тотален страх в комплект от всички кофти последици от страха. Не че другите държави по света не са имали страх, но са имали и моменти без страх, което им е дало шанс да помислят без стрес и да напреднат. Това е цялата "телеграма". Докато се страхуваш, ще живееш по съответния начин и ще те прецакват постоянно. От друга страна, Магна Харта, Вилхелм Тел, Чаеното парти, Съединението у нас, Мейджи в Япония... ей ти ги как се случват нещата когато няма страх и има идея.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#50] от "samurai11":

  +++++++++++++++!

  Освен това да добавя,че "миролюбива" Росия в края на 20 и началото на 21 век нападна Чечня,Молдова,Грузия и братска,православна Украйна.Съседни,бивши съветски републики.Никаква промяна,никакъв катарзис-все някой им виновен,все някой ще ги напада и превзема.Но времената се менят-много е трудно в днешно време да държиш населението си изолирано от света.Бавно и мъчително руснаците ще проумеят жестоката истина и може би ще се променят,но няма да е скоро.А може и да не настъпи промяна-генът им е сбъркан.

 64. 64 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дългата телеграма важи абсолютно дословно и за днешния режим в москва, съответно трябва да се приложи лекарството като преди 70 години - твърдост и демонстрация на сила. В Северна Азия само от демонстрация на сила разбират, никакви перезагрузки. Докато в русия не еволюират и не потърсят и намерят истинското си място в света, трябва да бъдат изолирани и държани на къса каишка.

  #KOЙ номинира бокова!
 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Много хубав и ненужен материал...

 66. 66 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "По тази причина руските владетели винаги са изпитвали страх от външно проникване,... Несигурността ги е научила да търсят опора само в търпеливата, но безпощадна борба до тотален разгром на съперника, а не в разбирателството и компромиса с него."
  Нищо не се е променило и до днес.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2236 Любопитно

  Блъди, нещо не схванах логиката ти. Искаш да ме убедиш че НАТО ни е опазило от руска окупация?! Сигурно филантропите американци съхраниха НАТО за да ни пази от руската мечка с която те наистина могат да се справят и сами ако ги нападне?
  До коментар [#41] от "Blood Red Skies":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Простият факт че един от малкото им мислещи политици Горбачов се опита да разчупи порочният модел на мислене,и се оказа "предател".Русия е свикнала да мисли за себе си като единица,като крайъгълен камък презирайки заобикалящия я свят.В редките случай когато се оглежда вижда че света не и обръща достатъчно нимание и това страшно я дразни.Дразни се защото малкото прогледнали установяват че "светът "ги е задминал с още една обиколка!!Според мен днес Русия отново установява че живее като света през 1979 и този факт ч подлудява.Поне батюшката!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 69. 69 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "glog":

  Що си се морил да пишеш така пространно. Да беше попитал "А вие защо биете негрите?".

 70. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3911 Неутрално

  "По време на Втората световна война Кенан смята, че президентът Франклин Делано Рузвелт дълбоко греши в приятелското си отношение към Сталин."

  "Генерал Дуайт Айзенхауер, който през ноември 1952 г. печели изборите за президент на САЩ, пише през 1945 г. след посещението си в Москва: "Нищо не ръководи руската политика толкова, колкото желанието за приятелство със Съединените щати."

  "Кенан има още едно назначение като посланик – в Югославия през юли 1961 г. Но тук той се разочарова от неумението на администрацията на президента Джон Кенеди да види нюансите в политиката на Йосип Броз Тито и го смята да просъветски настроен"

  Американските президенти с някои изключения винаги са били много наивни и глупави в отношението си към СССР , комунистическите режими и Русия след разпада на Съветския съюз.

 71. 71 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#61] от "bombov_saruyar": ≪Разгледай само последните няколко години. САЩ ли нападнаха Канада/Мексико или Русия нападна Украйна и откъсна земи от нея, въпреки че беше гарант на нейната сигурност.≫

  Гледам, трия си очите, и не виждам Русия да напада Украйна, ако изключим Крим, където проблемът е по-особен. Можеш ли да ми покажеш къде в Украйна, извън
  Крим, има руска войска? И кога (и с какъв международно валиден договор) е станала, е била или е гарант за нейната сигурност? След започването на протестите на майдана гарантите не са ли вече САЩ и ЕС?

  А иначе си прав. САЩ не са нападали сега Мексико, нито Канада. Но кой подпали чергите на арабските държави с арабската пролет? Кой унищожи Ирак? И кой четири години се опитва да съсипе Сирия така, както Северна Африка и Ирак преди това? И, ако се върнем още малко назад, кой в продължение на десетина години се опитваше да върне Виетнам в предцивилизационната ера или да го превърне в безжизнена пустиня?

 72. 72 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 221 Весело

  Миролюбивите САЩ бранят мира с над 860 военни бази намиращи се в над 50държави по света.

 73. 73 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#69] от "tily_lily": ≪Що си се морил да пишеш така пространно. Да беше попитал "А вие защо биете негрите?".≫

  Всъщност ти си прав: Защо продължавате не да ги биете, а да ги убивате? Я си спомни през отминалата 2015-та колко негри бяха застреляни безнаказано? И колко протести породи това?

  Но това всички го знаят. Аз искам да кажа и за неща, за които малцина знаят и за които САЩ предпочитат да си мълчат. И тъй като изборът е богат, ....
  À à è ѝ ò –

 74. 74 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "Сталин е бил параноик и наистина се е страхувал от преврат срещу него особено от военните, но не знам какво общо има това с историята на Русия и днешната ситуация."
  ......................................................
  Много общо има.

  "...Работата е там,че днес ние преживяваме епоха, в която,в остра борба се сблъскват руските традиции,традициите на авторитарната власт и съвременността,когато се опитват да пробият и наберат сила,някакви пазарни отношения,предприемачеството,някакви демократични форми и пр...Важно е кой ще победи.Днес можем да кажем,че последните 12 години,според мен,у нас преобладава традиционният строй основаващ се на силата.Него разбира се, не можем да го наречем чисто авторитарен.Аз го квалифицирам,като дефектна демокрация.Това е повторение,па макар и в по-слаба форма,на авторитарната руска традиция.Откъде е началото на тази традиция и в какво ние се отличаваме от другите в това отношение,това трябва да разберем.Всички обръщат внимание на това,че в Европа правилата са други,а тези правила са се установявали там още през 10-12 век.Когато се появява западноевропейският феодализъм и взаимоотношенията между сюзерени и васали, и в тях започват проявите на юридическите права,и някои закони,и прочие.А у нас,както пише великият руски историк Ключевски,още от времето на Иван Калита,че и по-рано, се установява военен феодализъм.И той го характеризира с три черти,този строй. 1."Боен строй на държавата.Въоръжената Великорусия." Защо боен строй?Защото борбата е на два фронта-против Литва на Запад и защита на християнството на Югоизток.2."Данъчен,безправен юридически,характер на вътрешното управление."Т.е.,тази въоръжена сила е насочена не само навън,но и към това, да бъдат държани в подчинение селяните и другите, данъчнозадължени съсловия,които носят пари за издръжката на въоръжените сили.И това не е правен характер.Това е принуда от страна на управляващата група.Пивоваров и Фурсов наричат това князоболярство.Въоръжени хора,които се въртят около княза.3."Върховна власт с неограничено пространство,произвол,нежелание от страна на княза или царя да приемат правила." Този строй на държавата,който я отличава от Европа,а повече я приближава до източните деспотии,възниква във времето преди игото на Ордата и съществува и укрепва до реформата през 1861 година,когато Александър 2, полага началото, на някакъв опит за европейско преустройство на страната.Но в някакъв смисъл пикът на тази епоха е царстването на Йоан Грозни.Ето всичко най-лошо,което е било в този опит за построяване на великоруска държава.Защо великоруска?Ами,защото ситуацията с националния характер на държавата се изменя при Иван 4 Грозни.Когато той завоюва Казанското ханство,Астраханското и т.н...До тогава имаме борба за национално обединение-Белорусия,Малорусия и пр....И най лошите черти от този порядък се проявяват именно в неговото царстване.Той е последният от династията на Рюриковичите.И неговото управление е толкова характерно,враждебно за благополучието на руската държава,че в края на краищата династията е отстранена и на нейно място идват Романови.
  В неговото управление се проявяват най-лошите черти на авторитаризма-жестокостите,мъченията.Той нанася вреди на Русия повече от монголите./Карамзин/Защото тази дива жестокост,страхът от опозицията и пр.,замъгляват очите му и той се превръща в нещастие за руснаците.
  Когато владетелят,едноличен управник се укрепва във властта,то той се старае или да укрепи властта си и да накаже своите врагове,или се страхува,а колкото повече насилие е извършвал,толкова повече се страхува.
  Той се отнася към Русия,към своето самовластно владение,като към свое имение."

  Евгений Ясин-Национальный исследовательский университет «Высшая школа экономики»

 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  [quote#72:"kiki57"]Миролюбивите САЩ бранят мира с над 860 военни бази намиращи се в над 50държави по света.[/quote]
  За огромния брой бази на НАТО, може да пратиш благодарствена телеграма в Кремъл. Примерно след зелените учтиви човечета из Украйна и анекскирането на Крим, опашката от държави, желаещи да имат база на НАТО на своя територия, се удължи доста...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#75] от "gost22":
  [quote#75:"gost22"]За огромния брой бази на НАТО, може да пратиш благодарствена телеграма в Кремъл. [/quote]
  Чак пък толкова ?
  Тези от Москва са направо миролюбци в сравнение с юнаци по долу

  65. 1989 Либия Американски самолет сваля два либийски самолета над залива Сидра (Gulf of Sidra)
  65. 1989 Филипините ЦРУ и специални части потушават бунтове.
  66. 1989-1990 Панама 27 000 войници, флот и авиация са използвани за свалянето на правителството на президента Нориега
  67. 1990 Либерия Разгръщане на военни отряди.
  68. 1990-1991 Ирак Войната в залива. Отблъскване на иракските окупационни войски в Кувейт.
  69. 1991-2003 Ирак Контрол над иракското въздушно пространство с периодични атаки на въздушни и наземни цели.

  70. 1991 Хаити Военен преврат с участието на ЦРУ сваля от власт президента Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide )
  71. 1992-1994 Сомалия Операция на специални части
  72. 1992-1994 Югославия Основна роля в наложената от НАТО блокада на Сърбия и Черна Гора.
  73. 1993-1995 Босна Активно участие във войната с пехота и въздушни атаки.
  74. 1994-1996 Хаити Военни отряди налагат военен резим и връщат на власт президента Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide)

  75. 1995 Хърватия Атака на сръбски летища.
  76. 1996-1997 Заир (Конго) Морски пехотинци извършват операции в източната част на страната
  77. 1997 Либерия Разполагане на войски.
  78. 1998 Судан Въздушна атака разрушава най-голямото фармацефтично предприятие на Судан.
  79. 1998 Афганистан Атаки на цели в страната.

  80. 1998 Ирак Четири дни на интезивен ракетен и въздушен обстрел.
  81. 1999 Югославия Основен дял във въздушните атаки на НАТО.
  82. 2001 Македония Отряди на НАТО разоръжават албански бунтовници
  83. 2001 Афганистан Наземни операции и въздушни атаки за сваляне на талибанското правителство.
  84. 2003 Ирак Нахлуване в Ирак с голяма войска, въздушни и военоморски сили за сваляне на правителството на Саддам Хюсеин и установяване на ново правителство

  85. 2003 – до сега Ирак Окупация на Ирак с присъствие на около 150 000 войници в борба с бунтовнически групировки.
  86. 2004 Хаити Дебаркиране на морска пехота. ЦРУ участва в преврат за сваляне на от власт на Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide )
  87. 2004 Грузия, Джибути, Кения, Етиопия, Йемен, Еритрея – Антитерористична дейност
  88. 2006 и до днес Пакистан Въздушни атаки в пограничните райони.
  89. 2007 Сомалия Въдушна атака по заподозрени членове на Ал Каеда.

  90. 2008 Южна Осетия Транспортиране на Грузинска войска от Ирак. Въоръжаване и трениране на грузински войници.
  91. 2009 Пакистан Ракетен обстрел от безпилотен самолет. Периодични въздушни атаки.
  92. 2010 и досега Сирия Финансиране и въоръжаване на муджахидините
  93. 2014 Украйна Финансиране и обучаване на крайнодесните радикали

  Сирия и Украйна са последните "бисери" от усмиряването

 77. 77 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#71] от "glog":

  [quote#71:"glog"]И, ако се върнем още малко назад, кой в продължение на десетина години се опитваше да върне Виетнам в предцивилизационната ера или да го превърне в безжизнена пустиня? [/quote]
  Комунистите, кой друг!? Не защитавам политиката на САЩ навсякъде по света но ако не бяха те, Руската империя щеше да е вече пак в старите си царски граници и петъчната програма на БНТ щеше да е пак на руски език и щяхме да учим децата си, че дружбата ни с Русия е като водата и въздуха за всяко живо същество. Относно другите ти твърдения за Донбас, майдана, гаранти и т.н. даже няма нужда от коментар.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 78. 78 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  До коментар [#76] от "kapitalcho":
  По твоята логика, пенсионирането е най-опасното нещо на света, щото 100% от пенсионерите умират накрая. И като се вгледа, на повечето места първо са шетали другарите от СССР и после се стига до конфликт. На Саддам военните съветници какви са? И как нападнаха Кувейт? Нещо почерка да съвпада с Украйна и учтивите зелени човечета (със съответните арабски грешки при "правописа" щото явно не умеят да пишат под диктовка)? Вгледай се, на повечето места се случва САЩ да са последствие, а не причина. Отделно, че на всички места, където има намесени руснаци все се случват майдани (или биват потушавани по кървавия начин, като с български танкове в Прага примерно). Що не се случват подобни неща в такива размери където има американски бази? Японците ги ФРГ-то ще не са имали антиамерикански пролети (като Пражката пролет)?
  Хайде гледай неката комплексно. В Румъния, в Либия кой се разправи с диктаторите, американците ли, или местните. И как така се случва, че точно тези дето слушат руските аташета го отнасят най-много?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 79. 79 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#78] от "gost22":

  Да-масово бомбандиране наляво и надясно,избиване тотално колкото си искаме,нападаме който си искаме,ако някой не ни кефи:
  -подкупваме го да работи за нас
  -елиминираме го
  -финансираме някой да го свали(гражданска война) или активизиране на петата колона там
  -нападаме го
  И всичко е супер.
  И списъкът по горе е само от 1989 до сега.
  И Естествено-навсякъде "имаме оправяния".............е повечето може и да не са верни на кой му пука..........нямало химически оръжия и ОМП в Ирак...............голям праз-тези дето загинаха и загиват заради хауса там..............да се оправят.

 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  До коментар [#79] от "kapitalcho":

  Спокойно бе човек, стига приписва руски грехове на другите. Както писах, всичките сатрапи дето изгърмяха напоследък, все руски военни консултанти са имали. И все накрая се стига до света да ги умиротворява. Както писах, Саддам нападна Кувейт точно с военни, в цивилни дрехи. Само дето половината са били цивилни, а другата половина са си били с униформите. Просто не е схванал идеята, или другарите толкова са му я обяснили (или си е било проба на чужд гръб, все едно). Виж, в Украйна нямаше издънки, всички си бяха без руски опознавателни знаци. От друга страна, Фидел Кастро не са го отстреляли, нищо че стана там една глупост с едни ракети. Спокойно. САЩ имат умни бомби, както и пасивни бомби, и високоточни оръжия за да намалят косвените жертви и щети, докато руснаците и в момента го карат подред (съвсем прясно от последните месеци). Както писах, вгледай се в предисторията на конфликтите и ще видиш доста сходни неща, и почти винаги участват руските другари, я като помагащи, я като съветници... Съжалявам, явно ти е болна тема и съвсем срещу мирогледа, но погледни фактите. Разгледай предисторията на конфликтите и ще видиш, че не са пламнали ей така от нищото. И пак провери, защо където САЩ поддържа армия, почти липсват вълнения и какво се случва с вълненията (ходят ли с танкове срещу цивилните, като онова в Прага). Въобще огледай къде се пращат танкове срещу протестиращи цивилни и кой им е съветника. У нас беше Петър Младенов, дето поиска да дойдат танковете, а той със сигурност не е американски послушник.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 81. 81 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#77] от "bombov_saruyar": ≪И, ако се върнем още малко назад, кой в продължение на десетина години се опитваше да върне Виетнам в предцивилизационната ера или да го превърне в безжизнена пустиня? - цитат на коментар #71 от “glog”.
  Комунистите, кой друг!?≫

  От тази по-голяма глупост не бях чувал или чел до сега. Повече ве е необходимо да казвам какво мисля.
  À à è ѝ ò – „”

 82. 82 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#80] от "gost22":

  Прави разлика между първата Иракска война(агресия срещу кувейт) и втората ?
  Официалната версия за втората беше ОМП............неоткрито и до сега
  И пак питам-да нападаш толкова много държави и да финансираш опозиционни метежници само защото не те кефи местния режим...............и все друг да ти е виновен-не ли е малко странно ?
  [quote#80:"gost22"]От друга страна, Фидел Кастро не са го отстреляли, нищо че стана там една глупост с едни ракети. [/quote]
  Да,само имаше опит да го свалят военно(Залива на прасетата),не знам си колко опита да го утрепят(над 100-на с официалното признаване на това на бивши служители на ЦРУ),а когато опитаха да им разположат ракети до носа............не останаха много доволни(Кубинската Криза)...........въпреки,че те редовно обичат да правят тези номера.
  [quote#80:"gost22"]Както писах, вгледай се в предисторията на конфликтите и ще видиш доста сходни неща, и почти винаги участват руските другари, я като помагащи, я като съветници... Съжалявам, явно ти е болна тема и съвсем срещу мирогледа, но погледни фактите. [/quote]
  Пак ти казвам-толкова много нападения над толкова много държави...............и все СССР да ти е виновен(даже СССР бече го няма,имаш една слаба Русия).................малко е смешно,да не кажа по силна дума.
  П.С
  Хайде приемаме че някой от тях са си го заслужавали(първата иракска война и агресията срещу Кувейт)
  [quote#80:"gost22"]И пак провери, защо където САЩ поддържа армия, почти липсват вълнения и какво се случва с вълненията (ходят ли с танкове срещу цивилните, като онова в Прага). Въобще огледай къде се пращат танкове срещу протестиращи цивилни и кой им е съветника. У нас беше Петър Младенов, дето поиска да дойдат танковете, а той със сигурност не е американски послушник.[/quote]
  На прима виста Бахрейн и С.арабия..................във Виетнам също имаше бази,в Ирак също.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#65] от "Добрин Велков":

  [quote#65:"Добрин Велков"]Много хубав и ненужен материал...[/quote]

  Много си прав. Този материал всъщност представлява носене на вода от, примерно, седмия кладенец .
  И показва изчерпването на опорните точки на русофобите-НЕрасисти

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 85. 85 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Омразата е недопустима в дипломатическата професия. А гу-син Кенан очевидно страда от патологична русофобия (омраза срещу всичко руско).Той даже не прави разлика между Русия и СССР. Като руснаците са толкова проклети къде са другите народи?
  „Само в тази страна, която никога не е признавала приятелски настроения у съседите и толерантно равновесие между силите, вътрешни или външни, би могла да процъфти една доктрина, според която икономическите конфликти в обществото са неразрешими с мирни средства.“ Празнословие! Къде са доказателствата? Това е извадено от Марксическите постулати за антагонистичните противоречия между класите и не е резултат от наблюдения на място. Но е удобно за да подкрепи тезата за твърд антисъветски курс.
  Въобще цялата „ дълга телеграма „ е поръчана за да обоснове започването на Студената война. На САЩ са им нужни войни! По възможност горещи но и студени!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK