Милиони сирийски бежанци започнаха да работят за турската икономика

Надпис на арабски "3 сирийски хляба за 5 лири" на пазар в Истанбул.



Намиращите се в Турция близо 2.6 милиона сирийски бежанци са бреме за бюджета, жилищния сектор и пазара на труда, но според икономисти и официални лица икономиката започва да регистрира положителен ефект от присъствието им.


Някои от специалистите приписват на бежанците заслугата за неочакваното увеличение до 4% на растежа през третото тримесечие на 2015 г. и по-добрите прогнози от 4.5% годишен растеж за 2016 г.


Преди всичко сирийците потребяват – те купуват всякакви стоки за домакинството като хладилници и готварски печки, както и олио, хляб, брашно и строителни материали, разказва Reuters.




Повечето сирийци доскоро бяха изолирани от пазара на труда и работят нелегално. Но работата им захранва икономиката, а и правителството твърди, че е вложило в грижи за тях почти 10 млрд. долара от началото на конфликта. Това са средства предимно за бежански лагери, изрханването и издръжката на хората в тях.


Дебатът в страната обаче продължава да се върти около отрицателните последици – натискът над ниско платените работници при безработица от над 10% и повишаване цените на храните и наемите.


Много е трудно да се изчисли колко харчат сирийците в Турция, но профсъюзите смятат, че на всеки от тях се падат поне по 346 лири (106.65 евро) месечно, колкото е "прагът на глада". Сборно, това представлява равностойност на 0.5% от БВП на страната.


Ако се приложи показателят "издръжка на живот" - 1128 лири (347 евро), необходими за адекватно покриване на разходи като жилище, образование, здравеопазване, дрехи, ток и елементарни транспортни разходи, показателят скача на 1.7% от БВП.


Отрицателният ефект е в потребителските стоки, където цените са се повишили за година средно с 9.58%, но в граничните райони като Газиантеп, Адъяман и Килис поскъпването е с 10.67%. Тази година инлацията може да се окаже още по-висока поради вдигането с 30% на минималната работна заплата в страната.


Властите разрешиха съвсем наскоро на сирийците законно да работят, но има и ограничения в кои сектори се допускат, както и че не бива да са над 10% от заетите в определена фирма.


Някои сирийци, пристигнали с лични средства, създадоха фирми в Турция, но поне 300 000 се смята, че работят нелегално. По изчисления на Световната банка всеки 10 работещи сирийски бежанци изместват от неформалния сектор около 6 турски граждани.


Високопоставен икономист от управлението обаче казва пред "Ройтерс", че до неотдавна сирийците са били само потребители, което създавало инфлационен натиск. "Сег ате получиха право да работят и това ще предизвика безработица, но и също така ще намали инфлацията, защото ще се включат в производството."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  щом се стига до там турските работници да са изместени от сирийските излиза ,че сирийците са по приспособими и подготвени от турските работници ,като се има в пред вид огромната конкуренция в Турция ,ако стъпят тук ,сирийците ще завземат всички работни места ,защото нашите работници не са расли в конкурентна среда ,а младежта ни е тотално неподготвена нито за работа ,нито за борба с някакъв проблем ,ще слугуват на бежанците ,ако се случи нещо такова тука

 2. 2 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ще работят, няма турците само да ги хрантутят.

 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  По-голяма глупост не бях чел отдавна. Подозирам че идва от човек който не работи поне от времето на соц-а. Точно младите в България са много приспособими и работливи, за разлика от масата родена около 60-те години, свикнала да получава заплата без да върши нищо. Всички западни фирми които идват у нас последните 10 години идват заради младите, не заради ветераните от ГОРУБСО-Мадан или Общината в Стрелча.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Иначе статията е пълна боза, както винаги когато се мъчат да обяснят колко хубаво нещо са бежанците. Единственият положителен ефект очевидно идва от изхарчените от Туската държава пари - е аз не мисля че тия пари не са можели да се изхарчат и без да има милиони бежанци. Да не говорим, че не е работа на държавата да стимулира потребление - нещо което в Дневник щяха да знаят ако бяха дясна медия за каквато се представят, а не обикновен левашки сайт, който се интересува единствено от корпоративните интереси на собственика си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Тц,тц,тц...- от 2,6 млн... - милиони започнали да работят. Колко ли им е почасовата ставка? Усещаме, че и нашите меринджейни - алчни хищници може да поискат да вкарат модерни бежанску роби и да им плащат по 200 евро скоро,за да си запазят ръста на печалбите и да мислят, че много са направили за държавата, но народът няма да иска. .

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Значи Турция печели от бежанците които се експлоатират на черно и се поощрява затова от Европа с милиардни помощи за същите бежанци.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 264 Весело

  и сега кога да чакаме турция да цъфне и да върже и да задмине икономически джърмани? а тази година какъв ще е спадът в икономиката заради отлива на немски и руски туристи?

  reddit.com/r/The_Donald/
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Какво ще ги правят толкова милиони лекари и инженери?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#1:"edin drug"]ако стъпят тук ,сирийците ще завземат всички работни места[/quote]
  Тези от "бежанците" които са стъпили тук да си ги видял да работят каквото и да е? А онези предишните, сирийци и всякакви да работят нещо различно от магазинчета от типа "боклуци всякакви" и най-много дюнерджийници да си виждал? Примерно сирийци стругари, строителни работници да си чел някъде да има?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Ако Турция беше член на ЕС, нито един сириец нямаше да бъде включен в трудовия процес. Всички условности и средства, които трябва да си в състояние да осигуриш на всеки наемен работник според европейското трудово законодателство, правят процеса на наемане на работници невъзможен. Трябва да си луд да наемеш работник у нас. Ще ти се наложи не само да го издържаш финансово, но да го носиш на гърба си и въпреки това винаги ще си "виновен" пред законодателството и институциите. В арабските държави на всеки един местен се падат по 3-4 инидиеца, бангладеша или филипинеца. И са им на разположение по 24 часа.

 11. 11 Профил на rambo3
  rambo3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ами щом е така, тогава да не отпускаме никакви милиарди на Турция заради бежанците.

 12. 12 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  [quote#9:"Fred"]Тези от "бежанците" които са стъпили тук да си ги видял да работят каквото и да е? А онези предишните, сирийци и всякакви да работят нещо различно от магазинчета от типа "боклуци всякакви" и най-много дюнерджийници да си виждал? [/quote]
  Което означава, че не е важен етноса, а е важно какво се случва в територията. Щом няма нито сирийски нито български нито индийски инженери, значи в съответната територия нещо не е наред, а не като да няма такива кадри по света... Точно по същата схема, навсякъде по света, приходящите престъпници (от други държави и етноси) използват вратичките, дето ги ползват и местните престъпници... Та правилата в територията определят кой вид хора ще дойдат и останат, а не пъдарите по границите на съответната територия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 13. 13 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Прекрасна новина. Там да си стоят и всички ще са щастливи.

 14. 14 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Работят, работят...колко да работят????!

 15. 15 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Добра идея, нека работят хората и да си издържат семействата.

 16. 16 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 545 Неутрално

  ''Примерно сирийци стругари, строителни работници да си чел някъде да има?''
  До коментар [#9] от "Fred":
  Напълно съм съгласен. В Труция сирийските труженици можеш да ги срешнеш основно с сектора на обслужването. В ресторанти, дьонерджийници, автомики, автосервизи и нелегални шивашки ателиета. Квалифицирани кадри много голяма рядкост.
  Голяма част сирийски селендури с небрежен външен вид и некултурни мениери. Макар и рядкост между тях има и образовани, културни и материално добре индивиди които от сега са се приобщили към турското общество.

 17. 17 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fred":

  И какво като няма строители и стругари ? След като работят според закона, могат да правят пари и плащат данъци, могат да се занимавват с каквото им идва най-добре. Не може да имаш икономика само от стругари, заварчици и дюлгери.

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  На фона на 5 годишната война в Сирия и тази в Ирак, това е добра новина. Щом работят значи работите вървят на оправяне, поне със сирийските бежанци в Турция, разправят 2.5 млн. човека, не са един, не са двама.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#14] от "Коки":

  То пише колко около 1% от БВП на 80 млн. Турция!!! Хиче не е малко!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#19:"boby1945"]То пише колко около 1% от БВП [/quote]
  Ама не го изработват, този 1%, а го потребяват, и май не е 1%, а е 0.5%! И масово са в сивата икономика, така че.....ползите клонят към 0...

 21. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Не малка част от тая измет не знаят за какво служат и как се ползват ЧЕШМАТА и ТОАЛЕТНОТО СЕДАЛО !!!!!!! Много ще са полезни на всяка икономика, много!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 22. 22 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#7] от "zzatke": Турция може да не задмине скоро Джърмани , ама пред Бългериа е вече с 25 години Достатъчно е само да разгледаш Одринския вилает и да го сравниш с Ямболския и ти стига !

 23. 23 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много добра новина.
  Добра за Турция, Европа и за самите сирийци.
  Добре за турската икономика, добра за спада на напрежението в Европа и за сирийците, че са в подобна среда и близо до вкъщи.
  Добре е и за нормалните хора, че пъкленият план на ИД ще се провали.

 24. 24 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 264 Весело

  [quote#22:"elevation04"]Турция може да не задмине скоро Джърмани , ама пред Бългериа е вече с 25 години Достатъчно е само да разгледаш Одринския вилает и да го сравниш с Ямболския и ти стига ![/quote]

  разходи се малко във вътрешността на азиатска турция и ела пак да си говорим

  reddit.com/r/The_Donald/
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4161 Любопитно

  "Милиони сирийски бежанци започнаха да работят за турската икономика"

  Ако това е вярно, то е добре както за турската държава, така и за самите сирийски бежанци, защото няма да разчитат само на чуждестранна хуманитарна помощ.

  Впрочем в Ливан и Йордания, където също има милиони сирийски бежанци има редица трудови ограничения, които правят почти невъзможно бежанците там да работят. А, това е зле и за самите тях и за домакините им.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#4:"Тюфлекчия"]Иначе статията е пълна боза, както винаги когато се мъчат да обяснят колко хубаво нещо са бежанците. Единственият положителен ефект очевидно идва от изхарчените от Туската държава пари - е аз не мисля че тия пари не са можели да се изхарчат и без да има милиони бежанци. Да не говорим, че не е работа на държавата да стимулира потребление - нещо което в Дневник щяха да знаят ако бяха дясна медия за каквато се представят, а не обикновен левашки сайт, който се интересува единствено от корпоративните интереси на собственика си.[/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Чудесно,значи ще си останат там.

 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Дневник иска да каже: "Давайте и ние да ги приемаме в България да работят за нас! Всеки ден губим, като ги държим в Турция."
  Серията сълзливи репортажи за "бежанците" пак започнаха. Явно подготвят общественото мнение за многохилядното преселение на народите, което ще мине през страната ни.

 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Много бързо са се адаптирали щом вече и работа имат.

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Весело

  [quote#22:"elevation04"] Достатъчно е само да разгледаш Одринския вилает и да го сравниш с Ямболския и ти стига ! [/quote]
  Ми прати щерка си през лятото да разгледа двата вилаета, ама да ходи облечена като нормална българка. После ела да напишеш какво е видяла в двата вилаета извън първокласните пътища.
  Доматите ги ядем без колчетата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ха, това го предсказах преди доста време. Арабите могат перфектно да си се интегрират в турското общество, една религия са, сходен манталитет, общи традиции. Изобщо нека си стоят там, ще им е много по-добре, отколкото в Европа, където ще ни създават и на нас и на себе си главоболия...

 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Добре де, ако бежанците живеят на прага на глада, защо присъствието им ще увеличава цените? Нещо не схващам логиката.

 33. 33 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Айде пак, това е толкова вярно колкото и че всичките са доктори и ИТ специалисти ами да си ги държи Ердо тогава...щом са такъв берекет.

 34. 34 Профил на dmitip
  dmitip
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#29] от "izabell":

  Войната в Сирия продължава вече 5 години.

  Разбира се, че работят. И в Европа работят ВСИЧКИ, колкото и някой да си фантазират друго.

 35. 35 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#34] от "dmitip":

  "Разбира се, че работят. И в Европа работят ВСИЧКИ, колкото и някой да си фантазират друго."

  Покажи ни откъде черпиш тази информация... Много ми е интересно да видя факти, че ВСИЧКИ работят

 36. 36 Профил на dmitip
  dmitip
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#35] от "netolerast":

  Познавам много сирийци, всички работят, далеч над 8 часа на ден, както са правили и в Сирия. В Западна Европа са за печелят и живеят добре, не да живеят на мизерните им помощи. Откъде черпиш ти информацията си - вътрешна интуиция и фантазия за арабите?
  Ще се поинтересувам да намеря сириец, който не работи, и ще ти пиша по каква причина не работи

 37. 37 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#16:"elturco"]В Труция сирийските труженици можеш да ги срешнеш основно с сектора на обслужването. В ресторанти, дьонерджийници, автомики, автосервизи и нелегални шивашки ателиета. Квалифицирани кадри много голяма рядкост.
  Голяма част сирийски селендури с небрежен външен вид и некултурни мениери.[/quote]
  Същото като "турските труженици" в Европа.

 38. 38 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Ако бежанците бяха много хубаво нещо, Турция сега нямаше да реве от тях.

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#17:"Индиана"]И какво като няма строители и стругари ? След като работят според закона[/quote]
  Икономика се прави от тези които произвеждат не от тези които обслужват. Не че вторите не са полезни но в определена степен и пропорции.

  За да бъда по-ясен, ако щеш 100 сервитьори да сложиш порцията боб която е сготвил готвачът няма да стане по-голяма. Фактически те лежат на гърбът на тези които са произвели продуктите за нея.

  Явната страст на "гостите" араби да избягват сектора на производството показва ясно, че икономиката от тях много няма да спечели, по-скоро ще са товар върху нея. Доказва се и от наблюдаваното при нас, тези многобройни арабски магазинчета само слагат надценка върху стоката и я оскъпяват. Отделно че за тях е типично да предлагат изключителни боклуци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#29:"izabell"]Много бързо са се адаптирали щом вече и работа имат. [/quote]
  Те и циганите много бързо се адаптират, и при нас и в чужбина. Това не означава че са нещо което е искано.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#25:"Иво"]"Милиони сирийски бежанци започнаха да работят за турската икономика"

  Ако това е вярно, то е добре както за турската държава...[/quote]
  Стига тази държава наистина да има нужда от ТАКАВА работна ръка. Т.е. няма безработица и тя е достатъчно квалифицирана да заеме свободните работни места. Ако първото не е изпълнено това е несправедливо спрямо коренните граждани и създава социално напрежение.

  Ако обаче второто не е изпълнено това е напразно изразходване на ресурси за създаване на изкуствена заетост. Като нашите цигани които безцелно размахват метлите по улиците, има машини за тази цел но трябва да се симулира някаква работа за да се оправдаят парите които им дават.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#12:"gost22"]Което означава, че не е важен етноса, а е важно какво се случва в територията. [/quote]
  Естествено, строежите на Дубай а те са наистина впечатляващи са 100% от вносни работници и то точно от тези етноси. Дубайците са рентиери, те не са по работенето, цялата им работна ръка е вносна.

  Дисциплинирали са ги като войници, няма мърдане. И работят и то здраво, за доста мижаво заплащане. Просто при нас гей-коректните до такава степен са се качили на главата на обществото че не дават да се вземат необходимите мерки за да се въведе ред.

  А редът е елементарен, пуска се да влезе само този който е необходим. И здрава трудова дисциплина без грам толерантност към нарушителите на закона, който наруши вън или в затвора, и смъртни присъди имат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Чудесно, да си ги задържат и да не ги пускат към Европа

 44. 44 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Има хора има икономика! Няма хора, няма икономика!?
  Така или иначе, никой не може да преживее без да работи!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 45. 45 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#34:"dmitip"]Разбира се, че работят. И в Европа работят ВСИЧКИ, колкото и някой да си фантазират друго. [/quote]

  Особено ВСИЧКИ тези които не говорят немски...

 46. 46 Профил на turtle
  turtle
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#1:"edin drug"]сирийците са по приспособими и подготвени от турските работници[/quote]
  едва ли... просто работят по-ефтино

 47. 47 Профил на turtle
  turtle
  Рейтинг: 213 Неутрално

  незнам защо Европа толкова се уплаши от бежанците... ако Америка са нещо в момента то е защото всички са били преселници.
  Преселникът е длъжен да работи !!!

 48. 48 Профил на turtle
  turtle
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#41:"Fred"]е несправедливо спрямо коренните граждани и създава социално напрежение. [/quote]

  социалното напрежение и несправедливоста движат економиката... за съжаление





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK